Kosminis Europos lygos finalas – nugalėtojas „Villareal“ paaiškėjo tik po dvidešimt dviejų smūgių nuo 11 metrų žymos Nugalėtoją lėmė vartininkų mušti baudiniai

120 minučių kovos ir išprotėjusi 11 metrų baudinių serija – tik toks šių metų Europos lygos finalo scenarijus išaiškino laimėtoją. Po lietaus Lenkijos Gdansko stadione permerktos akistatos koronaviruso paženklinto Europos lygos sezono trofėjų pirmą kartą istorijoje iškovojo Ispanijos „Villareal“, po neįtikėtinos baudinių serijos nugalėjusi „Manchester United“ekipą.

 Gdanske triumfavo Ispanijos lygos vidutiniokai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gdanske triumfavo Ispanijos lygos vidutiniokai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Unai Emery.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Unai Emery.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Ispanų ekipos vartininkas Geronimo Rulli atmušė anglų vartininko Davido de Gea smūgį. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanų ekipos vartininkas Geronimo Rulli atmušė anglų vartininko Davido de Gea smūgį. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
UEFA Europos lygos finale susigrums „Manchester United“ ir „Villareal“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
UEFA Europos lygos finale susigrums „Manchester United“ ir „Villareal“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
UEFA Europos lygos finale susigrums „Manchester United“ ir „Villareal“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
UEFA Europos lygos finale susigrums „Manchester United“ ir „Villareal“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 26, 2021, 10:34 AM, atnaujinta May 27, 2021, 7:34 AM

Po dviejų kėlinių ir pratęsimo rezultatas buvo lygus 1:1 (0:0).

Tai buvo pirmasis kartas per ketverias šių komandų akistatas, kai klubai pelnė įvarčius – iki tol visi mačai baigdavosi 0:0.

Taip vadinamoje futbolo loterijoje abiejų komandų žaidėjai sėkmingai mušė įvarčius iki penktosios serijos, kai rezultatas buvo 5:5. Tada prie žymos stojo visi kiti trenerių neįrašyti žaidėjai ir buvo laukiama futbolininkų klaidos ar vartininkų sėkmės.

Komandos mušė net 22 kartus, o lemiamas momentas įvyko tuomet, kai vienas prieš kitą baudinių stojo mušti vartininkai.

Pirmasis mušė ispanų ekipos vartų sargas Geronimo Rulli, kuris su užduotimi susitvarkė.

Anglų ekipos vartininkas Davidas de Gea mušė ne itin pasitikinčiai ir viskas baigėsi tuo, kad oponentas atmušė kamuolį ir Ispanijos komanda triumfavo.

Finalo dvikovoje sėkmingiau pradžioje žaidė 1923 metais įkurtas ispanų klubas: 29-ąją minutę po komandos draugo perdavimo į baudos aikštelę pasižymėjo Gerardas Moreno.

Nors „Manchester United“ bandė kuo skubiau atsižaisti, tai anglų komandai pavyko padaryti tik antrame kėlinyje, o pasižymėjo 55 min. ekipos lyderis Edisonas Cavani.

Tai buvo jau ketvirtasis trenerio Unai Emeri trofėjus Europos lygoje: per metus jis atvedė savo tautiečius į antrąjį pagal pagėjumą Europos futbolo trofėjų. Prieš tai jis su „Sevilla“ komanda taurę iškovojo 2014, 2015 ir 2016 metais. Tiek šios taurės nėra laimėjęs nė vienas strategas.

Tačiau iš viso futbolo specialistas yra laimėjęs 11 trofėjų, iš jų tik kartą su „Paris Saint-German“ iškovojo čempiono titulą, o kitais atvejais tai buvo įvairiaus rango taurės.

Pergalė „Villareal“ atvėrė duris į UEFA Čempionų lygą.

Favorite buvo vadinama Mančesterio komanda, kuri neseniai pasibaigusiame Anglijos čempionate užėmė antrąją vietą.

Tuo tarpu Viljarealio ekipa Ispanijos pirmenybėse liko tik septinta.

Tiesa, „Villareal“ futbolininkai Europos lygos varžybose žaidė puikiai – iškovojo 12 pergalių, 2 rungtynes baigė lygiosiomis, nepatyrė nė vienos nesėkmės.

„Raudonieji velniai“ sezoną pradėjo UEFA Čempionų lygoje. Iškritę iš jos nuo atkrintamųjų varžybų įsitraukė į Europos lygos turnyrą. „Manchester United“ antrajame pagal rangą Europos klubiniame turnyre šį sezoną penkis mačus laimėjo, du baigė taikiai, viename suklupo.

Pusfinalyje „Villareal“ palaužė Londono „Arsenal“ (2:1 ir 0:0), o „United“ nepaliko vilčių „Roma“ futbolininkams (6:2, 2:3).

Anglijos ir Ispanijos komandos tarpusavyje jėgas išbandė keturis kartus, visus UEFA Čempionų lygoje – 2005 ir 2008 m. grupės varžybose.

Įdomu tai, kad visos keturios Mančesterio ir Viljarealio klubų dvikovos baigėsi 0:0.

„Villareal“ Europos lygos finale rungtyniavo pirmą kartą. Iki šiol geriausias Ispanijos ekipos rezultatas buvo triskart pasiektas pusfinalis (2004, 2011, 2016 m.).

Šis klubas sykį yra patekęs ir į Čempionų lygos pusfinalį (2006 m.).

„Manchester United“ Europos lygos turnyre triumfavo 2017 metais, kai lemiamoje dvikovoje 2:0 privertė pasiduoti Amsterdamo „Ajax“ komandą.

Tai buvo antrasis „raudonųjų velnių“ Europos lygos finalas. Jie tris kartus yra laimėję UEFA Čempionų lygą. Įskaitant visus Europos turnyrus Mančesterio klubas finale dalyvavo 14-ąjį kartą.

Daugiausia kartų – šešis Europos lygos trofėjus susižėrė „Sevilla“. Su šia ekipa tris sykius iš eilės čempionu tapo dabartinis „Villareal“ treneris Unai Emery (2014, 2015, 2016 m.).

Pernai Sevilijos futbolininkai finale 3:2 įveikė Milano „Inter“. „Manchester United“ strategui Ole Gunnarui Solskjaerui tai bus pirmasis bet kurio Europos turnyro finalas.

Europos lygos taurę 12 kartų laimėjo Ispanijos klubai, po 9 – Anglijos ir Italijos, 6 – Vokietijos, 4 – Nyderlandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.