C. Ronaldo ruošiasi ypatingiems pasiekimams „Euro 2020“: kokie rekordai po jo kojomis, o kuriuos gali pagerinti

Garsusis portugalų futbolininkas Cristiano Ronaldo didžiąją savo karjeros dalį skyrė pasaulinės futbolo rekordų knygos perrašymui. Artėjant penktam jo žaidžiamam Europos futbolo čempionatui, jau pradėta svarstyti, kokie nauji rekordai kris po portugalo kojomis ir ką jis galėtų nuveikti per „Euro 2020“.

Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Cristiano Ronaldo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 10:11 PM

Jau sudėlioti taškai, kuriuos rekordus C.Ronaldo gali pasiekti, kurie dar labiau įtvirtins jo dominavimą futbolo padangėje, o kurie vis dar jam nepasiekiami ir teks toliau bandyti juos nukarūnuoti.

Paskaičiuota, kad keturiuose Europos futbolo čempionatuose, kurie vyksta kas ketverius metus, kovojo 17 futbolininkų, įskaičiuojant nuo 2000 metų žaidusius Lotharą Matthausą ir Peterį Schmeichelį.

Tačiau šią vasarą Europos čempionate kovosiantis C.Ronaldo bus vienintelis Senojo žemyno žaidėjas, kuris savo karjeros metraštyje bus įsirašęs penkias pirmenybes.

Jis yra vienintelis vis dar žaidžiantis Portugalijos rinktinėje futbolininkas, kuris triumfavo 2016 metų čempionate Prancūzijoje, kai portugalai įveikė šeimininkus 1:0.

C.Ronaldo Europos čempionatuose debiutavo 2004-siais birželio 12 dieną mače su Graikija ir iškart pelnė įvartį. Iš viso jis Europos čempionatuose atstovaudamas savo šaliai sužaidė 21 mačą ir įmušė 9 įvarčius.

Jis susilygino pagal pelnytus čempionatuose įvarčius su garsiuoju prancūzų Micheliu Platini, tačiau šis 9 įvarčius įmušė tik per vieną čempionatą – 1984 metais taip pat per Prancūzijoje vykusį turnyrą. Tąkart Prancūzija tapo Europos čempione.

7 įvarčius Europos pirmenybėse yra įmušęs Alanas Sheareris.

Garsiajam C.Ronaldo reikia sužaisti dar trejas rungtynes, kad jis pasiektų naują rekordą – Europos čempionatų kvalifikacijoje ir pačiuose čempionatuose kol kas daugiausiai mačų yra sužaidęs Italijos rinktinės vartininkas Gianluigi Buffonas.

Jis rinktinės marškinėlius vilkėjo 58 kartus, o portugalas – 56. Kur kas toliau nuo abiejų yra Lichtenšteino komandos legenda Mario Frickas, kurio sąskaitoje 51 mačas.

Jei šiame čempionate 36-erių C.Ronaldo sužais visas įmanomas dvikovas, jis jau turėtų turėti 63 už rinktinę sužaistus Europoje mačus.

Per 56 akistatas kartu su C.Ronaldo Portugalija 36 kartus laimėjo, 12 kartų sužaidė lygiosiomis ir vos 8 kartus pralaimėjo.

Per visą Europos čempionatų istorija tris įvarčius per vienerias rungtynes pelnė vos 7 futbolininkai ir įdomiausia, kad tarp jų portugalo nėra.

Per visą savo atstovavimą nacionalinei komandai C.Ronaldo devynis kartus buvo įmušęs po tris įvarčius ir vieną kartą – net keturis.

Portugalijos žvaigždei šiai dienai yra 36-eriu, o tik vos vienas futbolininkas, kuris buvo vyresnis nei 30 metų per visą turnyrų istoriją buvo pelnęs įvartį – tai Vakarų Vokietijos žaidėjas Berndas Holzenbeinas.

Būdamas 30 metų ir 103 dienų jis 1976 metų pirmenybių Jugoslavijoje finale išlygino rezultatą dvikovoje su Čekoslovakija 2:2 ir rinktinės žaidė pratęsimą. Po jo buvo mušami 11 metrų baudiniai ir 5:3 laimėjo čekoslovakai.

Prasidėjus "Euro 2020", C.Ronaldo bus 36 metai ir 156 dienos ir nors vienas įvartis puolėją pavers tikra legenda.

Pastaruosius šešetą metų C.Ronaldo yra Portugalijos rinktinės kapitonas. Jei jis su komanda pasieks "Euro 2020" finalą „Wembley“ stadione ir ten mūvėdamas kapitono raištį laimės dvikovą, tuomet puolėjas prisijungs prie Ispanijos vartų sargo Ikero Casillaso, kuris su savo šalies ekipa turnyruose triumfavo 2008-siais ir 2012 metais.

Per visus Europos čempionatus C.Ronaldo yra praleidęs vos vieną mačą ir tai įvyko 2008 metais grupės dvikovoje su Šveicarija. Dėl šio rekordo portugalas gali būti ramus, nes pasivyti kol kas jo niekas negali, o arčiausiai su 18 rungtynių yra vokietis Bastianas Schweinsteigeris. Tačiau jis jau baigė karjerą.

Dar vienas C.Ronaldo rekordas – jis yra pelnęs net 40 įvarčių tiek Europos čempionatų atrankose, tiek ir pačiuose čempionatuose. Jis yra taip toli nuo persekiotojų, jog tik sudėjus dviejų arčiausiai esančių futbolininkų įvarčius įmanoma perspjauti žvaigždę.

Europos turnyruose Zlatanas Ibrahimovičius Švedijos rinktinei įmušė 25 įvarčius, o anglas Robbie Keane'as – 23.

C.Ronaldo išlieka vieninteliu žaidėju, kuris pelnė įvarčius keturiuose čempionatuose – 2004-siais jis įmušė du įvarčius, 2008 metais – vieną, 2012-siais – tris ir 2016-siais – taip pat tris.

Kai vyks kitas – 2024 metų Europos čempionatas Vokietijoje, C.Ronaldo bus 39 metai.

Nežinia, ar portugalas žais jame, tačiau jei taip, jo lauks dar nemaži iššūkiai ir rekordai. Ir galbūt jie po trejų metų kris? Bet šiai dienai pats seniausias čempionato puolėjas yra austras Ivica Vastičius, kuris būdama 38 metų ir 257 dienų žaidė 2008 metų pirmenybėse.

Seniausias žaidėjas, kuris žaidė Europos čempionate – vokietis Lotharas Matthausas, kuriam 2000-ųjų turnyre buvo 39 meta ir 91 dieną.

Seniausias žaidėjas, kovojęs Europos čempionato finale – vokietis Jensas Lehmannas, kuriam 2008-siais per lemiamą turnyro akistatą buvo 38 metai ir 232 dienos.

Pats seniausias žaidėjas, kuris iškovojo Europos futbolo čempionato taurę – olandas Arnoldas Muhrenas. Jis su rinktine čempionu tapo 1998 metais, o jam tada buvo 37 metai ir 23 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.