Oranžinė giesmė: po iki ašarų graudaus etapo Nyderlandai viltis sudėjo į legendinėje kalvėje užaugintą jaunimą

Praėjo septyneri metai, o sirgaliams – ištisa amžinybė – kol Nyderlandų futbolo rinktinė sugebėjo pakilti iš letargo miego ar ilgojo įšalo, kurį užtraukė legendų eros pabaiga. Be Arjeno Robbeno, Robino van Persie ir Wesley Sneijderio „Oranžinių“ dainos buvo atsidūrusios nostalgijos skyrelyje, tačiau Nyderlandai šį tamsųjį futbolo laikotarpį jau pasiruošę nustumti į užmarštį.

 M.de Ligtas (kairėje) ir F. de Jongas ant savo pečių neša didžiausią vilčių naštą.<br> lrytas.lt montažas.
 M.de Ligtas (kairėje) ir F. de Jongas ant savo pečių neša didžiausią vilčių naštą.<br> lrytas.lt montažas.
 F.de Jongas greitai tapo dar vienu legendinės akademijos deimantu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 F.de Jongas greitai tapo dar vienu legendinės akademijos deimantu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.de Ligtas jau įrodė, kad gali tapti vienu iš pagrindinių Nyderlandų pergalių kalvių.<br> AFP/Scnapix nuotr.
 M.de Ligtas jau įrodė, kad gali tapti vienu iš pagrindinių Nyderlandų pergalių kalvių.<br> AFP/Scnapix nuotr.
 Nyderlandai jau užmiršę tokių pergalių skonį, kokį dovanodavo R.van Persie, A.Robbenas ir W.Sneijderis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nyderlandai jau užmiršę tokių pergalių skonį, kokį dovanodavo R.van Persie, A.Robbenas ir W.Sneijderis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 12, 2021, 1:16 PM, atnaujinta Jun 12, 2021, 1:22 PM

2010 metais visame pasaulyje pavydėtiną sirgalių armiją turintys Nyderlandai tapo planetos vicečempionais, o po ketverių metų užėmė trečiąją vietą. Visi gerbė ir bijojo komandos, kurią po iškilių laikų paliko neįtikėtino talento futbolininkai, o jaunimas dar nebuvo spėjęs užaugti.

Nyderlandai sugrįžta. Patekimas į 2019 metų Tautų lygos finalą, kur 0:1 pralaimėjo Portugalijai, tapo ženklu, kad olandų jaunimas jau pasiruošęs atversti naują istorijos puslapį ir ten įrašyti savo pavardes.

Tarp jų neabejotinai mes matysime Matthijsą de Ligtą ir Frenkie de Jongą. Įsiminkite šias pavardes, nes Nyderlandų rinktinės duetą futbolo pasaulis minės dar labai ilgai.

Šalies viltis – legendinė talentų kalvė

Nyderlandų rinktinės atgimimo istoriją be jokios abejonės mus veda į legendinę Amsterdamo „Ajax“ kalvę, rašo BBC.

2012 metais „Ajax“ akademijos vadovas Wimas Jonkas klubo valdybą įspėjo nedaryti klaidos ir nepataupyti 200 tūkstančių eurų investicijos. Po penkerių metų klubo sąskaitoje šie pinigai bus virtę 200 milijonų eurų, sakė jis.

W.Jonko pažadas taip greitai neišsipildė, tačiau per pastarąsias dvi vasaras „Ajax“ klubas sugebėjo uždirbti netgi daugiau nei kalbėta anksčiau. Visada išskirtinio talento jaunimu garsėjantis klubas M.de Ligtą pardavė Turino „Juventus“, o F.de Jongą – „Barcelona“ klubui.

2019 metais šie du futbolininkai atvedė „Ajax“ klubą iki Čempionų lygos pusfinalio ir puikiu žaidimu padidino aistruolių skaičių. 2020 metų Europos čempionate būtent 21-erių M.de Ligtas ir 24 metų F.de Jongas yra pagrindiniai Nyderlandų rinktinės varikliai.

„Jie stovi ten, kur ir prasideda visas žaidimo pastatymas. Be to, jie vienas kitą puikiai pažįsta. Matthijsas ir Frenkie yra branduolys, kūrimo architektai ir taip pat – gynyba. Tokios klasės futbolininkai komandai – neįtikėtinai svarbūs“, – BBC sakė buvęs „Ajax“ talentų ugdymo departamento vadovas Rubenas Jongkindas.

Ištobulino net bėgimo manieras

Kai 2019 metais Čempionų lygos pusfinalyje „Ajax“ tik per plauką pripažino „Tottenham Hotspur“ pranašumą, teisėjo švilpukas užbaigė ir jaunojo M.de Ligto 10 metų ciklą Amsterdamo komandoje. „Ajax“ kapitonu tapęs įspūdingas gynėjas klubo akademijoje pasirodė dar būdamas 9-erių. Praėjus dekadai jis išvyko į „Juventus“ už 88 milijonus eurų.

Jis ir šiandieną laikomas vienu sėkmingiausių „Ajax“ skambiai pavadinto „Cruyffo plano“ vaisių. Garsusis planas startavo, kai 2011 metais į valdybą sugrįžo legendinis Johanas Cruyffas.

„Purpurinė revoliucija“ visus sutelkė į patrauklaus, atakuojančio stiliaus žaidimą bei jaunimo paruošimą pirmajai komandai. Akademijos auklėtiniams buvo pritaikomi netgi kitų sporto šakų įkvėpti individualūs planai. Viskas – kad būtų pasiektas futbolininkų potencialas.

„Ajax“ treneriai tuomet nusprendė pastumti M.de Ligtą į atraminio saugo poziciją ir dirbti ties šiam vaidmeniui būdingais įgūdžiais. Jis vienu metu žaidė kelių metų grupėse.

„Jis bėgo ne gracingai, neefektyviai, tad privalėjome pakeisti jo judėjimo stilių. Mums pavyko tinkamu metu jam mesti tinkamus iššūkius. Pradžioje jis buvo šiek tiek nerangus, tačiau su treneriais jis dirbo labai daug ir sunkiai, kad visa tai pakeistų“, – pasakojo R.Jongkindas.

Ant pečių – dar didesnė našta

Tai „Ajax“ akademijai padėjo nukalti visapusišką vidurio gynėją, kuris su kamuoliu jautėsi patogiai. „Juventus“ gerai žinojo, ką gauna, kai M.de Ligtą pavertė vienu brangiausių gynėjų istorijoje. Būtent M.de Ligtas Čempionų lygos ketvirtfinalyje įmušė įvartį, kuris išmetė iš turnyro Turino komandą. Tais metais jam priklausė Europos kylančiai žvaigždei įteikiamas Auksinio berniuko apdovanojimas.

Pirmajame sezone „Juventus“ klube jis tapo čempionu, nors turėjo atsigauti po peties traumos. M.de Ligtas nuo pat pradžių žaidė reguliariai ir nors „Juventus“ pastarąjį sezoną baigė užimdama ketvirtąją vietą ir taip nutraukdama beveik dešimtmetį trukusį dominavimą, gynėjas sulaukė daug liaupsių.

„Potencialas tapti pasaulinės klasės žaidėju yra. Matthijsas tai jau rodo. Neįtikėtina, bet jis labai stiprus ir svarbus žaidėjas „Juventus“ komandoje, nors jam dar tik 21-eri“, – sakė R.Jongkindas.

Nyderlandų rinktinės aistruoliai viliasi, kad jis bus dar tvirtesnis Europos futbolo čempionate. Be „Liverpool“ ramsčio Virgilo van Dijko likę „oranžiniai“ jaunuoju M.de Ligtu remsis dar labiau nei planuota anksčiau.

„Esu patenkintas jo žaidimu. Man jis žaidžia labai gerai, – kalbėjo Nyderlandų rinktinės treneris Frankas de Boeris. – „Ajax“ klubo kapitonu jis buvo dar 19 metų. Jis turi tam reikiamas savybes. Jo mentoriumi tapo Giorgio Chiellini, tad jis gerai supranta, ko iš jo nori „Juventus“ klubas – tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Dabar jis žaidžia kiekvienas rungtynes ir tai daro gerai.“

Universalumas stebina ir „Barcelona“ žvaigždyną

F.de Boeris savo rankose turi dar vieną ypač stiprią kortą. Nors F.de Jongo atstovaujama „Barcelona“ šiuo metu nerodo to žaidimo, kokį visi įpratę matyti, 24 metų saugas sulaukia labai didelio dėmesio ir pagyrų. Frenkie pademonstravo nenuginčijamą talentą ir įvairiapusišką žaidimą. Būtent jam pavyksta užimti net keletą svarbių pozicijų, o aštrumu visi dar kartą įsitikinti galėjo Karaliaus taurėje, kur jis ne tik įmušė, bet ir atliko du rezultatyvius perdavimus.

„Barcelona' treneris Ronaldas Koemanas ne vieną kartą gyrė olandą. Jis netgi atvirai pasakojo, kad kartu su Lionelio Messi yra dideli jaunojo futbolininko talento gerbėjai. Su R.Koemanu apie tai kalbėjo ir Nyderlandų rinktinės strategas.

„Frenkie sekasi fantastiškai. Visi mato, kad jau dabar jis turi didelę įtaką „Barcelona“ komandai. Žinoma, L.Messi visada turės svariausią įtaką, tačiau jau dabar galime stebėti, kaip komandos draugus paveikia ir Frenkie. Tai – didelis komplimentas ir R.Koemanui, kuris suteikė tokį pasitikėjimą, – kalbėjo F.de Boeris. – F.de Jongas žaidė trijose skirtingose pozicijose. Kartais kaip vidurio gynėjas ir jam tai sekėsi. Vėliau – žaidimą kontroliuojančio saugo vietoje, o kai aikštėje žaisdavo Sergio Busquetsas, jis atsidurdavo atakuojančio dešiniojo krašto saugo pozicijoje.“

51 metų Nyderlandų rinktinės strategas puikiai supranta, ką reiškia gerai žaisti „Barcelona“ klube. Juk kadaise jis ir pats iš „Ajax“ namų persikėlė į „Camp Nou“ stovyklą.

„Frenkie prisideda prie progų ir muša įvarčius. Man labai smagu, kad jis turi visas tas savybes ir yra itin funkcionalus aikštėje. Džiaugiuosi dėl jo, bet tai gerai ir mūsų rinktinei. Jeigu kils abejonių dėl kokių žaidėjų, aš jį visada galėsiu pastumti į vieną iš pozicijų, kuriose jam tenka žaisti „Barcelona“ klube. Tikiuosi, kad jis šią formą išlaikys ir Europos čempionate“, – kalbėjo F.de Boeris.

Talentą pražiopsojo dėl kūno sudėjimo

F.de Jongo iškilimas šiek tiek skiriasi nuo jo draugo rinktinėje M.de Ligto. Frenkie jaunystėje nepateko į specialistų akiratį, nes buvo neįtikėtinai lieknas. Kai 2011 metais „Ajax“ sudarė sąrašą potencialių talentų, kur atsidūrė šimtai pavardžių, Frenkie į jį nepateko.

F.de Jongui teko savo įrodyti „Willem II“ klube. Aukščiausioje „Eredivisie“ lygoje jis debiutavo likus dviem dienom iki 18-ojo gimtadienio, nors dėl jo sudėjimo ir buvo kilę nerimo.

Netrukus „Ajax“ atkreipė dėmesį į jaunąjį talentą, o klubo futbolo direktorius Marcas Overmarsas nusprendė jį pervilioti. Nors didieji Europos klubai praktiškai nerodė jokio dėmesio, R.Jongkindas buvo sužavėtas talento.

„Aš iki tol nebuvau matęs tokių fizinių savybių. Kažkas neįtikėtino, – sakė futbolo specialistas. – Jo sprogstamoji energija buvo aukščiausiame lygyje. Jis puikiai valdė kamuolį. Dar reikia pridėti fizines savybes. Dėl šios kombinacijos jam pavyksta sau susikurti daugiau laiko sprendimams priimti. Jis atėjo į naująją mūsų klubo kultūrą, treniravosi pagal programas, kuriose buvo ir lengvosios atletikos, triatlono, amerikietiškojo futbolo, dziudo elementų. Jis dirbo su pasaulinės klasės sportininkais ir treneriais, visada buvo profesionalioje aplinkoje.“

R.Jongkindas dabar dirba su „Volendam“ klube, tačiau ir toliau seka saugo žaidimą.

„F.de Jongas turi neįtikėtiną genetinio talento kiekį. Jis yra labai jaunas, todėl šiuo metu dar negali tikėtis, kad jis žais visiškai be klaidų“, – kalbėjo specialistas.

Trečiojo deimanto reikės palaukti

Čia Nyderlandų rinktinės atradimai nesibaigia. Yra dar vienas retas deimantas, kurį atrado ne kas kitas, o legendinis Dennisas Bergkampas. Tai – Donny van Beekas, 24-erių „Manchester United“ saugas. D.Bergkampas šį talentą pamatė, kai jam buvo vos 11 metų ir iškart pažymėjo, kad jis taps pirmosios komandos nariu.

D.van Beekas turėjo užbaigti triumfuojančių „Ajax“ auklėtinių trejetą, tačiau šio futbolininko žaidimas atvykus į „Manchester United“ klubą ėmė strigti. Nepaisant to, F.de Boeris jį pakvietė į komandą.

„Dar būdamas 11 metų jis buvo D.Bergkampu. Su Donny individualiai dirbome ties jo judesiais ir D.Bergkampas man tada pasakė: „Donny turi didžiulį potencialą, jis gali žaisti pirmojoje komandoje. Jau dabar matau, kaip jis mato erdves aikštėje“, – prisiminė R.Jongkindas. – Dennisas labai anksti pamatė stipriąsias jo savybes. Tai buvo retas deimantas, kurį reikėjo nupoliruoti.“

R.Jongkindas įsitikinęs – D.van Beekas sugebės prisitaikyti prie žaidimo Anglijos „Premier“ lygoje, o dabartinė situacija – tik laikinas kluptelėjimas.

„Jis adaptuosis. Prisitaikymas visada turi kliūčių, o jis dar nepasiekė optimalios formos amžiaus – 27-28 metų. Duokite jam laiko“, – kalbėjo futbolo ekspertas.

Nyderlandų rinktinė „Euro 2020“ čempionate rungtyniauja C grupėje, kur yra Austrija, Ukraina ir Šiaurės Makedonija. Pirmąsias rungtynes Nyderlandai žais birželio 13 dieną su Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.