Rusijos rinktinė neišstumta į „Euro 2020“ užribį – žūtbūtinėje kovoje palaužė į atlapus kibusią Suomiją

Rusijos futbolo rinktinė pasiekė pirmąją pergalę Europos futbolo čempionate, nors sėkmė mačo pradžioje buvo ne šeimininkų pusėje. Sant Peterburgo arenoje startavusiame antrame „Euro 2020“ turnyro ture Rusijos futbolininkai įvykdė svarbiausią užduotį – įveikė Suomijos ekipą 1:0 (1:0) ir B grupėje tęsia kovą dėl dviejų kelialapių į kitą varžybų etapą.

 Aleksejus Mirančiukas pelnė Rusijai įvartį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Aleksejus Mirančiukas pelnė Rusijai įvartį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos futbolo rinktinė siekia iškovoti pirmąją pergalę Europos čempionate.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos futbolo rinktinė siekia iškovoti pirmąją pergalę Europos čempionate.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 3:58 PM, atnaujinta Jun 16, 2021, 6:14 PM

Suomiams, kad būtų ramūs dėl kelialapio į varžybų aštuntfinalį, reikėjo bent lygiųjų. Jei Rusija pralaimėtų, tai trečiasis mačas su Danija šiai komandai būtų tik formalumas.

Ir rungtynės suomiams prasidėjo kaip niekad sėkmingai – jau ketvirtąją minutę po greitos atakos Joelas Pohjanpalo smūgiu galva išvedė geografinius Rusijos kaimynus į priekį. Tačiau peržiūrėjus vaizdo įrašą, VAR sistemos arbitrai pranešė, jog buvo nuošalė.

Rusijos sirgaliai ir futbolininkai lengviau atsikvėpė ir pradėjo masinį Suomijos vartų šturmą, kuris buvo ne itin sėkmingas – per visą kėlinį šeimininkai tik 7 kartus buvo smūgiavę į priešininkų vartų pusę, bet itin realių šansų nuginkluoti vartininką neturėjo.

Baigiantis pirmam kėliniui teisėjas pridėjo 6 minutes, ir joms pradėjus tiksėti Aleksejus Mirančiukas baudos aikštėje gavo kamuolį, sugebėjo suklaidinti tris suomių gynėjus ir sėkmingai smūgiavo į tolimą vartų kampą.

Tad suomiai įvartį gavo pakeliui į rūbinę. Antrame kėlinyje Suomija pradžioje pabandė paspausti Rusiją, tačiau ne itin sėkmingai – įsiminė vos keli Teemu Pukki smūgiai.

Baigiantis mačui rusai labiau buvo nusiteikę gintis nei rimtai pulti ir saugojo minimalią persvarą.

Rusijos žaidėjai į varžovų vartų pusę mušė 14 kartų, o į vartų plotą pataikė 3 kartus. Tuo tarpu suomiai – 11 kartų ir į vartų plotą pataikė vos kartą.

Šeimininkai kamuolį valdė 56 proc. laiko, o suomiai – 44 procentus.

Tie suomiai, tiek ir rusai dabar turi po dviejų mačų B grupėje po 3 taškus. Tiek pat turi vieną dvikovą sužaidusi Belgija, o Danija žengia be taškų.

Apie aukščiausius tikslus „Euro 2020“ kalbantys rusai pirmoje dvikovoje skausmingai krito nuo Belgijos, praleidę tris įvarčius ir nė vieno nepelnę – 0:3.

Tuo tarpu čempionato debiutantai suomiai pirmoje akistatoje iškovojo pergalę prie danus, tačiau ji nebuvo džiaugsminga. Visas pasaulis ir Europa stebėjo Danijos rinktinės žaidėjo Christiano Erikseno dramą.

Jis pirmame kėlinyje krito praradęs sąmonę, medikai jį gaivino – buvo sustojusi širdis, galiausiai daktarams pasisekė išgelbėti viena koja anapus pasaulio buvusį žaidėją.

Pradžioje UEFA sustabdė dvikovą, tačiau sužinojus, kad futbolininkas gyvas, po geros valandos rinktinės išbėgo į aikštę ir užbaigė mačą. Suomiai pelnė įvartį antrame kėlinyje, danai galėjo nuo 11 metrų žymos išlyginti rezultatą, tačiau sukrėtimas dėl komandos draugo nelaimės padarė savo – įvertis nebuvo pelytas, o suomiai laimėjo 1:0.

Suomija

Atranka. 6 pergalės, 0 lygiųjų, 4 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Nėra patekę.

„Euro 2016“. Nepateko.

Treneris. Markku Kanerva, 57 metai

Pagrindinė žvaigždė. Teemu Pukki, 31 metai, „Norwich City“

Suomijai prireikė 31 bandymo ir štai – ji pasiekė vieno iš pagrindinių turnyrų vartus. Komandai vadovauja buvęs penkiskart Suomijos čempionas Markku Kanerva. Jis 12 metų praleido su jaunimo iki 21 metų rinktine, o tada dirbo pagrindinės rinktinės trenerio asistentu. Pagrindinį vaidmenį perėmęs 2016-aisiais treneris iškart suklijavo tvirtą gynybą, kuri ir leido Suomijai atversti naują istorijos lapą.

Atrankoje Suomija praleido tik 10 įvarčių, tačiau čia išryškėjo didelė problema – sunkiai sekėsi žaisti su patyrusiomis komandomis, tad už 4 tuos įvarčius atsakingi yra italai. Suomiai labiausiai kliaujasi gynybiniu futbolu ir žiūri į savo puolėją Teemu Pukki, kuris per atranką sumušė 10 įvarčių ir turėjo puikų sezoną Anglijoje. Tačiau rinktinės patirties trūkumas tiesiog bado akis.

Rusija

Atranka. 8 pergalės, 0 lygiųjų, 2 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1960, SSRS), pusfinalis (2008).

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Stanislavas Čerčešovas, 57 metai.

Pagrindinė žvaigždė. Artiomas Dziuba, 32 metai, Sankt Peterburgo „Zenit“.

Per 2018 metų pasaulio čempionatą Rusijoje šeimininkai nustebino, kai nužygiavo iki pat ketvirtfinalio. Rusai užtikrintai žygiavo ir „Euro 2020“ atrankoje, kur krito tik prieš belgus, su kuriais teks susitikti grupėje. Rusija į Europos čempionatą atvyko su užsivedusiu Artiomu Dziuba. „Zenit“ puolėjas nuo pasaulio čempionato įmušė jau 15 įvarčių. Rusai nemažai vilčių deda ir į 25-erių „Atalanta“ saugą Aleksejų Mirančiuką, kuris vis labiau atsiskleidžia prie jau įsitvirtinusių komandos ramsčių Deniso Čeryševo ir Aleksandro Golovino.

Tačiau Rusijos kelyje yra ir rimtų bėdų. Rinktinė taip ir nesugebėjo atrasti tinkamo keitimo karjerą baigusiam vartininkui Igoriui Akinfejevui. Problemų Rusija turi ir gynyboje, kur vos tik priartėjus greitam ir kokybiškam puolėjui pasipila klaidos. Klausimą kelia ir tai, kad rinktinėje – vos keli žaidėjai, rungtyniaujantis ne Rusijos klubuose.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.