Ypatingas vaistas, kurio Anglijos futbolas iki šiol ir neturėjo: kaip G. Southgate'as atgaivino „Trijų liūtų“ riaumojimą

„Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl aš pradėjau dirbti su Garethu Southgate‘u, – sakė 42 kartus tarptautinėse rungtynėse žaidęs, puolėjas Danny Welbeckas, kalbėdamas apie Anglijos komandos vadybininką, – buvo ta, kad jam patinka užtikrinti labai gerą kultūrą grupėje.“

 G.Southgate'as turi vieną geriausią Anglijos rinktinių per kelis dešimtmečius. <br> SIPA/Scanpix nuotr.
 G.Southgate'as turi vieną geriausią Anglijos rinktinių per kelis dešimtmečius. <br> SIPA/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglija čempionatą pradėjo pergale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 11:32 AM, atnaujinta Oct 11, 2022, 11:30 AM

Šis terminas yra vis dažniau minimas sporto pasaulyje ir kai kurių niekinamas, esą tai tik tuščias verslo žargonas.

Bet ir Lietuvoje matytas G.Southgate‘as ne tik tiki stiprios darbo kultūros įdiegimo svarba – tai yra pagrindinis jo vadovavimo principas.

Sukūrė ypatingą aplinką

Anglijai kiekvieną kartą patekus į vieną iš didžiųjų turnyrų pradeda kauptis beprotiškų lūkesčių krūva. Tačiau įprastinis netgi perdėtas optimizmas retai kada buvo toks pagrįstas, koks yra dabar. Anglijos rinktinė 2020 metų Europos futbolo čempionatui ruošiasi su viena iš geriausių sudėčių per pastaruosiu dešimet metų. Po patekimo į 2018 metų pasaulio čempionato pusfinalį Anglijos rinktinė yra laikoma viena iš „Euro 2020“ favoritų.

„Trys liūtai“ praeityje palūždavo nuo tokių milžiniškų lūkesčių, kurie virto visame pasaulyje gerai žinomais juokeliais, tačiau šįkart rinktinę dengia G.Southgate'o sukurtas savotiškas skydas, kurio centre – būtent labai gerai sustyguota darbo etika ir kultūra.

„Tu žaidi už savo šalį, daugybė žmonių tave stebi. Kyla įtampa, o treneris norėjo ją pašalinti. Jis sukūrė aplinką, kurioje visi galėjo atsipalaiduoti ir išreikšti save aikštėje, – prisiminęs 2017 metais iš G.Southgate'o gautą kvietimą į rinktinę kalbėjo D.Welbeckas. – Vietoje, kurioje gyvenome, jis stengėsi sukurti bendrumo jausmą. Ten buvo žaidimų kambarėliai, į kuriuos visi galėjo nueiti. Vyko susirinkimai, bet susirinkimuose mes bendravome vieni su kitais. Žaisdamas skirtinguose klubuose tu gali pažinti kitus žaidėjus, bet tu jų artimai nepažinsi. Jis nori, kad žaidėjai taptų artimi vienas kitam. Tu išmoksti labai daug apie savo komandos draugus ne tik aikštelėje, bet ir už jos. Tai turi didžiulę įtaką.“

Netikėjo, kad ilgai išsilaikys

G.Southgate'as 2016 metų rugsėjį iš Anglijos jaunimo iki 21 metų rinktinės perėjo prie nacionalinės vyrų komandos. Tuometinį trenerį Samą Allardyce'ą pakirto korupcijos skandalas. Prie vairo stojęs G.Southgate'as iki 2018 metų pasaulio futbolo čempionato su komanda galėjo sužaisti 4 draugiškas rungtynes. Treneris nusprendė nesiimti didelių pokyčių ir parodė pasitikėjimą savo personalu bei futbolininkais, su kuriais dirbo dar jaunimo rinktinėje.

Iš pradžių G.Southgate'as netgi nepateikė jokių pageidavimų ir visą dėmesį skyrė toms draugiškoms rungtynėms, per kurias turėjo nusiteikti pasaulio čempionatui. Strategas gerai suvokė, kad Anglija liko šokiruota po fiasko – nepatekimo į „Euro 2016“ – prieš Islandijos futbolininkus. Dar reikėjo pridėti S.Allardyce'o skandalą. Anglijos rinktinės sirgaliai savo nacionalinei komandai tapo šiek tiek apatiški.

Tuo metu G.Southgate'as jautė, kad visuomenė nelaikys jo tinkamu kandidatu ir norės geriau žinomo stratego. Tačiau laikinasis treneris po dviejų mėnesių parodė puikių rezultatų – pergalė prieš Maltą ir Škotiją bei lygiosios su Slovėnija ir Ispanija. Jis pajautė, kad sirgalių pasitikėjimas komanda grįžo, o netrukus ėmė augti sulig kiekvienomis rungtynėmis.

G.Southgate'as suvokė, kad dažnai visiems pataria nesigailėti sprendimų, tad šiuo patarimu teko pasinaudoti ir jam pačiam. 2016 metų lapkričio 30 dieną Anglijos futbolo asociacija (FA) paskyrė G.Southgate'ą vyriausiuoju nuolatiniu Anglijos rinktinės treneriu.

Bando suprasti futbolininkų jausmus

G.Southgate'ui nuo pat pradžių buvo svarbiausia komandoje pertvarkyti vidines taisykles ir kultūrą. Per savo ketverius su puse darbo metų G.Southgate‘ą įkvėpė įvairiose srityse taikomi geriausi metodai, susiję su komandos bendruomeniškumu, pasiekimų palaikymu ir žmonių vadyba.

Jis dažnai kalbasi su Anglijos regbio sąjungos treneriu Eddie Jonesu ir jo pirmtaku Stuartu Lancasteriu, buvusiu „British Cycling“ pasiekimų direktoriumi (angl. performance director) Dave‘u Brailsfordu ir yra gavęs įžvalgų apie tai, kaip veikia jo komanda iš Anglijos kriketo kapitono Eoino Morgano.

G.Southgate'as dalyvauja lyderystės konferencijose, vadovavimo tema klausosi tinklalaidžių, netgi susitiko su ameriietiškojo futbolo NFL treneriais. Jis net domėjosi nacionalinės komandos aprangos gamintoju „Nike“, siekdamas išgauti bet kokių naudingų patarimų apie tai, kaip veikia ši puikiai sustyguota organizacija.

Vienas iš esminių G.Southgate‘o įvestų pakeitimų yra lyderystės grupės sukūrimas iš vyresnių, labiau patyrusių žaidėjų. Jis paskyrė Harry Kane‘ą Anglijos komandos kapitonu 2018 metais, bet pamatęs, kaip kapitono raiščio nešama atsakomybė slėgė buvusiam kapitonui Wayne‘ui Rooney‘ui, kuris buvo laikomas tikruoju komandos veidu, treneris rimtai pasistengė, jog toji našta galėtų būti nešama keleto jo labiausiai patyrusių žaidėjų.

Vietoj to, kad savo geriausiam puolėjui užverstų visus su žiniasklaida susijusius darbus, jie dabar paskirstyti patyrusių žaidėjų grupei, su kuriais jis taip pat tarsis įvairiausiais klausimais. Kai po draugiškų rungtynių su Austrija Anglijos rinktinės sirgaliai nušvilpė savo komandą, G.Southgate'as pirmiausia susėdo to aptarti su veteranais.

„Visų pirmiausia norėjau išgirsti labiau patyrusių žaidėjų nuomonę, – sakė G.Southgate‘as „BBC Radio 5 Live“ radijui. – Aš susitikau su mažesne grupele, nes manau, jog taip žmonėms yra lengviau kalbėti ir atsiverti. Mano vaidmuo yra atstovauti visos grupės jausmams ir mintis ir todėl svarbu išgirsti jų nuomonę.“

Iššūkių tampa ir vis sutinkamas rasizmas

Žinoma, G.Southgate'ui nepavyko išvengti iššūkių jo vadovavimo stiliui ir tai išsvajotajai harmonijai komandos viduje. Jį slėgė tiek vidinės problemos, tiek ir spaudimas iš išorės.

Vienas ryškiausių momentų įvyko 2019-aisiais, kai per „Euro 2020“ atrankos rungtynes Podgoricoje prieš Juodkalniją Danny Rose'as sulaukė rasistinių užgauliojimų iš vietinių aistruolių. Tuo momentu, kai sirgaliai ėmė elgtis šlykščiai, pats G.Southgate'as bei jo trenerių štabas nieko negirdėjo.

Tik po to, kai Raheemas Sterlingas pelnė įvartį ir džiūgavo užsikimšdamas ausis nuo sirgalių šūkavimų, jie įtarė, kad kažkas ne taip. Apie rasinę neapykantą G.Southgate'as sužinojo jau tik po rungtynių, tad kai paskutinę rungtynių minutę D.Rose'as gavo geltoną kortelę, strategas piktai įspėjo gynėją, kad jis elgėsi neapgalvotai ir karštakošiškai.

Kai sužinojo, kad futbolininkas patyrė rasistinius užgauliojimus, G.Southgate'as prisipažino jaučias pažemintas. Strategas suprato savo žaidėjo nusivylimą ir pyktį, kuris turėjo kauptis dėl tokio nežmogiško elgesio. Koks buvo kitas trenerio žingsnis? Jis priėjo prie D.Rose'o ir jo atsiprašė.

G.Southgate'as prakalbo, kad jaučiasi nusivylęs, nes nesužinojo apie patyčias iškart. Jis pabrėžė, kad tai nutiko, nes komandoje trūksta griežtos tvarkos, kurią užtikrinus visa ekipa veiktų tarsi vienas kūnas.

Netrukus jis įvedė naujas taisykles, užtikrinančias, kad bet kokių patyčių atvejai pasieks jį greičiau, ir skatinančias žaidėjus apie panašius atvejus prabilti iškart, jei taip atsitiktų vėl.

G.Southgate'as rėmėsi FA sporto psichologijos komandos rekomendacijomis, įdiegė savotišką paramos sistemą, skirtą morališkai susitvarkyti su tokiomis situacijomis. Deja, bet Anglijos rinktinės žaidėjai su tokiu atveju vėl susidūrė po septynių mėnesių – šįkart Bulgarijoje. Tąkart komanda buvo vieninga, o G.Southgate'as iškart griežtai pasmerkė tokį sirgalių elgesį ir visiškai palaikė futbolininkus. Dabar jis yra dažnai kviečiamas į interviu ar dokumentinius filmus rasizmo sporte tema.

Tiesa, G.Southgate'as visada mandagiai atsisako. Treneris primena, kad yra 50 metų baltaodis, tad yra daugybė tinkamesnių žmonių, kurie su rasizmu susidūrė tiesiogiai ir galėtų apie tai pateikti gerokai gilesnių įžvalgų.

Pademonstravo ir karštą būdą

Dar vienas iškalbingas atvejis įvyko praėjusių metų rugsėjį Reikjavike. Prieš Tautų lygos rungtynes su Islandija Philas Fodenas ir Masonas Greenwoodas buvo sučiupti pažeidžiantis COVID-19 taisykles. Abu futbolininkai atsivedė moteris į viešbučių kambarius. Tai buvo itin griežtas taisyklių pažeidimas. Griežčiausias, su kokiu iki šiol susidūrė G.Southgate'as.

Anglijoje kalbama, kad po šių įvykių treneris kone įsiveržė į futbolininkų kambarį ir jiems išsakė itin piktą ir griežtą moralą. Tai nebuvo impulsyvus G.Southgate'o elgesys, o gerai apgalvotas žingsnis. Jis gerai suprato, kad jauni futbolininkai daro klaidas. Kai aistros aprimo, visi sutarė daugiau neliesti šios temos, o svarbiausia – nekaupti pykčio.

„Aš nelabai suprantu, kaip žaidėjai galėjo jaustis gerai po tokio sprendimo“ – tuo metu apie įvykį kalbėjo G.Southgate‘as. – Šiuo metu tai glumina mane. Kalba ėjo apie COVID-19 taisyklių pažeidimą. Pirmiausia mums reikėjo susidoroti su šia problema. Mums reikėjo veikti greitai. Pasitikėjimą reikia atkurti ir tai reikalauja laiko. Po to, kas įvyko, turi būti pasekmės ir mes privalome jiems padėti atkurti pasitikėjimą. Jaunesni žmonės klysta dažniau nei vyresni. Bet tai nereiškia, kad mes galime juos už tai engti amžinai. Jiems esant dėmesio centre ir žinant, ką teks ištverti jų šeimoms, tai yra neįtikėtinas išbandymas jauniems žmonėms.“

„Išlaiko blaivų protą“

Įtampos ir spaudimo G.Southgate'ui netrūko ir aikštėje, tačiau jis pavydėtinai rodydavo ryžtą ir ramybę. Taip įvyko ir 2018 metų pasaulio futbolo čempionato baudinių serija su Kolumbijos futbolininkais.

Anglija buvo laimėjusi tik dvejas iš septynių baudinių serijas didelės svarbos turnyruose – pats G.Southgate‘as garsėja „Euro 96“ pusfinalyje nepataikytu lemtingu įvarčiu mače prieš Vokietiją. Anglija metų metus jautė baimę, kai svarbių rungtynių likimą reikėjo nuspręsti iš 11 metrų linijos.

Bet, pasitikintis savo pasiruošimu ir su nepajudinamu tikėjimu sava komanda, G.Southgate‘as parodė ramybę, kuri persidavė jo žaidėjams, ir jie laimėjo 4:3.

„Jis išlaiko blaivų protą – sakė D.Welbeckas, Anglijos komandos narys 2018 metų pasaulio čempionate. – Jis yra patyręs tokius dalykus ir juos perėjęs, todėl tose situacijose jis gali perduoti reikiamą nuotaiką žaidėjams. Tai atsispindi kiekviename iš mūsų. Futbole bet kas gali atsitikti bet kuriuo momentu, todėl svarbu tokiose situacijose išlikti ramiems ir susikaupusiems. Jis buvo labai gerai pasiruošęs rungtynėms prieš Kolumbiją. Mes visi žinojome, kokie mes norėjome būti, kaip norėjome žaisti prieš komandas, su kuriomis teks susidurti. Mes treniravomės baudinius. Ne tik techninę baudinių dalį, bet ir psichologinę.“

G.Southgate'as psichologiją akcentavo ir per treniruotes.

„Labai sudėtinga atkurti spaudimą treniruotėse. Mes tai darėme po treniruočių ir rungtynių. Mes susėsdavome ir kalbėdavome apie skirtingas baudinių situacijas, kaip su jomis dorotis, kaip galima save paruošti. Jie stengiasi paliesti kiekvieną aspektą ruošdami tave geriausiai formai“, – kalbėjo D.Welbeckas.

Lūkesčiai – milžiniški

Kai 2016 metais G.Southgate'as atėjo į rinktinę, sirgalių apatija nacionalinei komandai buvo kaip niekada didelė. Bet G.Southgate'o darbas ir rezultatai aikštėje apgalvotais metodais sugrąžino tą pasitikėjimą, o kartu ir milžiniškus lūkesčius.

Dabar Anglijos rinktinė pradeda Europos čempionatą su viena stipriausių sudėčių. O „Euro 2020“ finalas vyks legendiniame Vemblio stadione. G.Southgate'ui tai yra tamsiausio jo karjeros momento vieta, kurioje dabar jis galėtų atpirkti prieš 25 metus padarytą klaidą.

Savo požiūriu ir futbolo filosofija G.Southgate'as pagaliau pastatė Anglijos rinktinę į poziciją, kur ji gali pateisinti lūkesčius.

Anglijos rinktinė jau pradėjo čempionatą itin svarbia pergale prieš Kroatiją 1:0, o komandos žaidimas sulaukė daug liaupsių. Penktadienį Anglija D grupės rungtynėse 22 valandą turės neeilinį iššūkį – visuomet daugybės dėmesio sulaukiantį derbį su Škotijos futbolininkais, kurie po pralaimėjimo čekams 0:2 yra grupės dugne.

Parengė Gediminas Škerba

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.