Ispanija pati palaidojo pergalę prieš Lenkiją: R. Lewandowskis pasižymėjo, o šeimininkai neįmušė 11 metrų baudinio

Šeštadienį Europos futbolo čempionato E grupėje baigėsi antrojo turo mačai. Sevilijoje santykius aiškinosi komandos, kurioms pirmame ture nepasisekė. Namie kovoję ispanai nepasinaudojo galimybe palaužti Roberto Lewandowskio vedama Lenkiją ir sužaidė 1:1 (1:0). Ispanijos komanda turėjo šansą išsiveržti į priekį po 11 metrų baudinio, tačiau Gerardas Morena pataikė į virpstą.

 Robertas Lewandowskis pelnė pirmąjį įvartį Europos čempionate. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Robertas Lewandowskis pelnė pirmąjį įvartį Europos čempionate. <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Robertas Lewandowskis pelnė pirmąjį įvartį Europos čempionate. 
 Robertas Lewandowskis pelnė pirmąjį įvartį Europos čempionate. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2021, 9:37 PM, atnaujinta Jun 20, 2021, 12:15 AM

Ispanijos rinktinė be pergalių po dviejų pirmųjų turų buvo tik 1996 metų Europos pirmenybėse. Stringanti ispanų ekipa nerado kelių link Švedijos komandos vartų, o šeštadienį pati išleido pergalės paukštį iš savo rankų.

Pirmasis mačo įvartis krito pirmo kėlinio 26-ąją minutę, kai daug kritikos sulaukiantis Alvaro Morata galiausiai pelnė įvartį.

Tiesa, ispanai nepuolė džiaugtis, nes manė, kad šoninio teisėjo parodyta vėliavėlė, reikšianti nuošalę, labai greitai apramins aistras. Tačiau aikštės teisėjui peržiūrėjus VAR buvo nutarta, kad nuošalės nėra ir ispanai pirmavo.

Lenkai per pirmąjį kėlinį taip ir nesugebėjo rimčiau užpulti varžovų vartų, nors ispanai į vartų pusę smūgiavo penkis kartu, o lenkai – keturis.

Šioje dvikovoje ir toliau buvo laukiama, kada savo įvarčių kraitį atidarys geriausias Europos futbolininkas Robertas Lewandowskis. Ir jis galiausiai įmušė: po perdavimo į baudos aikštelę lenkas 54-ąją min. pašoko aukščiausiai ir galva pasiuntė kamuolį į vartus.

Tačiau lenkai džiaugėsi trumpai: jau kitos atakos metu ispanų žaidėją G.Morena neleistinai atakavo Lenkijos gynėjai ir po VAR peržiūros teisėjas skyrė 11 metrų baudinį. Pats nukentėjęs nutarė smūgiuoti, tačiau pataikė į virpstą, tad rezultatas nepasikeitė.

Po šio momento abi ekipos turėjo po kelias galimybes pasižymėti, tačiau rezultatas nepakito.

Tad šioje grupėje ispanai tenkinasi tik lygiosiomis ir viskas spręsis trečiame ture. Lenkai varžysis su Švedija, o Ispanija bandys palaužti Slovakiją.

E grupėje favoritais laikomi ispanai pirmoje akistatoje nesugebėjo pralaužti Švedijos gynybos redutų ir rungtynės baigėsi 0:0.

Tuo tarpu Lenkija, kuri laikoma buvo akistatos favorite, krito nuo slovakų 1:2.

Penktadienį E grupės mače švedai nugalėjo Slovakiją 1:0 ir dabar jie yra grupės lyderiai.

Lenkija ir Ispanija pagrindiniuose turnyruose iki šeštadienio dar nė karto nebuvo susitikusios.

Atrankose abi ekipos sužaidė 10 mačų, 8 kartus laimėjo ispanai, vieną kartą ekipos išsiskyrė taikiai, o senais 1980 metais vieną kartą laimėjo lenkai.

Nuo šio amžiaus pradžios rinktinės tarpusavyje kovojo du kartus, abi dvikovas laimėjo ispanai ir įvarčių santykis – 9:0. Pirmą mačą ispanai laimėjo 6:0, o antrą – 3:0.

Lenkija laimėjo vos du iš 12 mačų Europos čempionatuose (6 lygiosios, 4 pralaimėjimai), o per šiuos mačus pelnė 8 įvarčius. Nė kart Lenkija nemušė daugiau kaip 2 įvarčius.

Komandų vizitinės kortelės

Ispanija

Atranka. 8 pergalės, 2 lygiosios, 0 pralaimėjimų.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1964, 2008, 2012)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Italijai 0:2.

Treneris. Luisas Enrique, 51 metai

Pagrindinė žvaigždė. Sergio Busquetsas, 32 metai, „Barcelona“

Auksinių laikų išsiilgusi Ispanija atrankoje pateikė labai rimtą paraišką. 2019 metų birželį dėl asmeninių priežasčių pasitraukęs, o vėliau sugrįžęs L.Enrique pataikė nemažai pokyčių, o bene dažniausiai aptarinėjamu sprendimo virto traumų šį sezoną kamuoto 35-erių Madrido „Real“ gynėjo Sergio Ramoso neįtraukimas į sudėtį. Į sudėtį nepateko nė vienas „Real“ ispanas. L.Enrique rinktinė ruošiasi kariauti su atnaujinta rinktine, nors jos pagrindiniu žaidėju išlieka 35-ejų S.Busquetsas, kuriam patikėtas ir kapitono raištis.

Taktinių revoliucijų iš ispanų tikėtis nereikėtų – L.Enrique su malonumu remiasi visus savo kelyje šlavusio stratego Vicente del Bosque stiliumi. Čia gerokai pagelbės greiti ir techniški jaunieji talentai. Sirgaliai tikrai turėtų sekti ir Gerardą Moreno. 29-erių „Sevilla“ puolėjas į rinktinę pateko tik 2019 metais, tačiau jau spėjo pademonstruoti išskirtinio lygio žaidimą. Ir visgi, talentai ir pavardės Ispanijai – dar ne viskas. Komandoje ryškiai veikia permainų vėjai ir naujo kelio paieškos, o tai gali pakišti koją jau atkrintamajame etape.

Lenkija

Atranka. 8 pergalės, 1 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Ketvirtfinalis (2016)

„Euro 2016“. Ketvirtfinalis. Po lygiųjų 1:1 per baudinių seriją nusileido Portugalijai 3:5.

Treneris. Paulo Sousa, 50 metų

Pagrindinė žvaigždė. Robertas Lewandowskis, 32 metai, Miuncheno „Bayern“

Atranką prie Jerzy Brzeczeko įveikusi Lenkija į „Euro 2020“ įžengė su kitu treneriu – 2021 metų sausį vairą perėmė buvęs Portugalijos rinktinės saugas Paulo Sousa. Pastarojo laukia labai rimti iššūkiai, nes abejonių dėl komandos pajėgumo po pasirodymo pasaulio čempionate – nemažai. Lenkija 2018 metų pirmenybėse liko turnyro lentelės dugne.

Šią rinktinę ant savo pečių išnešti teks didžiausiai šalies futbolo žvaigždei R.Lewandowskiui. Įvarčių mašina – užprogramuotas galvos skausmas bet kuriam varžovui. Lenkai turi ir daugiau Europoje pasižymėjusių žaidėjų – „Juventus“ vartininką Wojciechą Szczesny, „Benevento“ gynėją Kamilį Gliką bei Maskvos „Lokomotiv“ saugą Grzegorzą Krychowiaką. Tačiau tam, kad visa tai virstų didesne sėkmės istorija reikia ir magiškos P.Sousa rankos, ir Fortūnos šypsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.