Išjuokti ir nušvilpti: per vieną vakarą sirgalius įsiutinusi Anglijos rinktinė priversta raminti baimes ir pyktį

Nuo galybės liaupsių ir kalbų apie istorinį šansą – iki skaudžios realybės. Anglijos sirgalių nuotaikos Europos futbolo čempionate drastiškai pakito vos per vieną vakarą. Ir nors rinktinės treneris Garethas Southgate'as tikisi pasiekti „Euro 2020“ pusfinalį, komanda puolime atrodo itin ribotai.

Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė jau spėjo sulaukti savo sirgalių švilpimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 2:07 PM

D grupės rungtynes pergale 1:0 prieš Kroatiją pradėjusi Anglijos rinktinė iškart sulaukė pagyrimų – ekipa daug atakavo, spaudė varžovus, tačiau antroji dvikova smogė atgal su kaupu. Anglai nesugebėjo įmušti įvarčio Škotijai, o ekspertai pirštu ėmė badyti į puolėjų grandį.

Didysis derbis baigėsi 0:0 ir milžinišku anglų pasipiktinimu. Jie neatėjo į Vemblio stadioną pamatyti tokio vaizdo, kokį išvydo. Sirgaliai greitai ėmė kritikuoti pakankamai nepatyrusį vienuoliktuką – 6 futbolininkai iki šiol nežaidė tokio rango turnyre.

Žvaigždė tiesiog prasmego

Juodas debesis pakibo virš Anglijos rinktinės žvaigždės Harry Kane'o. 27-erių „Tottenham Hotspur“ puolėjas atrodė labai prastai. Per rungtynes su Kroatija neatrodė, kad H.Kane'as aikštėje judėtų lengvai, tad kyla klausimų dėl jo fizinio pasiruošimo. G.Southgate'as sulaukė tokio klausimo, tačiau tiesiai šviesiai ir neatsakė.

Per rungtynes su Kroatija jis buvo pakeistas 82 minutę, o dvikovoje su Škotija išbuvo dar trumpiau – 74 minutes.

„Visada sudėtinga, kai reikia keisti savo kapitoną. Praeityje nesame jo pakeitę, o klube jis komandoje lieka bet kokiomis aplinkybėmis“, – sakė G.Southgate'as.

Stebint H.Kane'ą į akis ryškiausiai krinta tarpusavio ryšio su kitais žaidėjais trūkumas, bet klausimo apie tai sulaukęs G.Southgate'as iškart pasuka kitu keliu – aptaria, kaip kiti atakuojantys žaidėjai Masonas Mountas, Philas Fodenas ir Raheemas Sterlingas praleido kontrolines rungtynes su Austrija ir Rumunija.

„Mes neturėjome daug progų padirbėti ties susižaidimu, chemija. Mes ties tuo dirbame dabar“, – tikino G.Southgate'as.

Pragmatiškas ėjimas sulaukė daug kritikos

Galima daug kalbėti apie tarpusavio saitus, praleistas dvikovas ar pasiruošimo laiką, tačiau faktas paprastas – Anglijos rinktinei ir vėl nepavyksta susitvarkyti su įtampa, nors G.Southgate'as visais būdais bandė to išvengti. Rinktinėje žaidžia Anglijos „Premier“ lygos žvaigždės, penkios iš jų varžėsi šių metų Čempionų lygos finale.

Palyginimui – Škotijos rinktinė pasaulio ar Europos čempionatuose nežaidė 23 metus.

„Tai buvo labai emocingos rungtynės. Greitos ir kietos rungtynės. Tokios dvikovos pareikalauja ne tik daug fizinės, bet ir emocinės energijos. Ir kuo ilgiau tau nepavyksta įmušti...Esu žaidęs tokiose rungtynėse, kur atsiranda daugiau įtampos ir kartais viskas tampa tiesiog sunkiau. Bet mes nesubyrėjome, nepradėjome su kamuoliu atrodyti siaubingai. Mums tiesiog nepavyko surasti būdo, kaip juos palaužti“, – po rungtynių su Škotija kalbėjo G.Southgate'as.

Atrodo, kad G.Southgate'as ramiai priėmė lygiąsias, kurios neapkartino Anglijos rinktinės šansų žengti į kitą etapą. Jis paprasčiausiai nenorėjo pernelyg rizikuoti prieš gerai savo baudos aikštelėje įsikasusius škotus, kurie tik ir tykojo galimybės šauti į priekį. G.Southgate'as puikiai suprato, kad nesėkmė prieš škotus kainuotų pernelyg daug – ir ne vien dėl taškų turnyro lentelėje, bet ir psichologinės būsenos.

Pragmatizmas paėmė viršų, nors šis sprendimas ir tapo lazda, kuria ir vėl mušamas pats G.Soutghate'as.

„Mums buvo labai svarbu nepralaimėti per tas 15 paskutinių minučių. Sirgaliai tave spaudžia eiti į priekį, atsisakyti savo iš anksto numatyti plano, tačiau varžovas tave taip gali prigauti“, – aiškino strategas.

Misija – Kataras?

Dvikovą su Škotija Anglijos sirgaliams buvo sunku stebėti tiek pat, kiek ir klausytis G.Southgate'o. 50 metų strategas Europos čempionato atrankoje laimėjo 7 mačus ir krito tik vienąkart. Prieš „Euro 2020“ Anglijos rinktinė buvo krikštijama viena geriausiai žaidžiančių, kokią tik turėjo ši šalis.

G.Southgate'as jau spėjo ir susitaikyti su numatyta minimalia užduotimi Europos čempionate – pusfinaliu. Bet po susitikimo su škotais toks pasiekimas atrodo labai toli.

„Kai kurios komandos pagal savo žaidimo išvystymą yra kitoje vietoje. Italija nepralaimėjo šitiek rungtynių, puikiai žinome, ką per pastaruosius metus nuveikė Portugalijos ir Prancūzijos rinktinės. Ketverius metus numeriu 1 buvo Belgijos komanda. Tai standartas, kurio privalome siekti. Darbai tęsiasi“, – paaiškino G.Southgate'as, taip davęs pažadą, kad sulig kiekviena diena jo rinktinė atrodys vis geriau.

Tik Italijos paminėjimas Anglijos žiniasklaidoje sulaukė ir įtarių žvilgsnių. Italijos rinktinė 30 nepralaimėtų rungtynių seriją užfiksavo po to, kai 2018 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje susimovė ir nepateko į pagrindinį turnyrą.

Pasak „The Guardian“, išlieka įtarimas, kad Anglijos futbolo asociacija (FA) yra numačiusi, kad 2022 metų pasaulio futbolo čempionatas Katare ir taps ta vieta, kur Anglijos rinktinė pasieks savo piką.

Tačiau Anglijos rinktinei jau dabar reikia pradėti rodyti gerus rezultatus. G.Southgate'as dar prieš „Euro 2020“ pabrėžė, kad jam bus ypač svarbu žaidėjų gebėjimas improvizuoti ir jis norėtų kuo ilgiau išsaugoti „sausus“ vartus. O tada pasirinko keturis gynėjus, kurie iki tol nežaidė kartu.

Anglijos rinktinės likimas šiuo metu suka jau tradicine linkme, kurią futbolo gerbėjai matė daugybę kartų. Prieš turnyrą atsiradę milžiniški lūkesčiai virsta nepakeliama našta ir tai atsispindi aikštėje.

Anglijos rinktinė susidūrė su realybe, tačiau niekas dar nėra paprasta. Paskutinėse grupė rungtynėse antradienį Anglijos komanda susitiks su D grupės lydere Čekija. Abi komandos turi po 4 taškus, bet čekų sąskaitoje – 3 įmušti įvarčiai.

G.Southgate'as viliasi, kad bent čia pavyks susigrąžinti sirgalius, kurie nevengia nušvilpti savų.

„Visi tikėjosi, kad mes žaisime gerai, laimėsi, viską įveiksime ir visas pasaulis bus rožinis. Futbolas taip neveikia. Tai – unikalūs susitikimai ir aš nežinau nė vienų Anglijos ir Škotijos rungtynių, kuriose kažkas būtų kitaip“, – pabrėžė jis.

Antradienio „Euro 2020“ rungtynių grafikas:

22 valanda. Kroatija – Škotija

22 valanda. Čekija – Anglija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.