Rusai pagiežingai taršė sutriuškintą futbolo rinktinę: „Dugnas. Grįžome į sau įprastą vietą“

Viskas grįžo į seną vagą. Rusijos futbolo rinktinė jau po pirmojo etapo iškėlė iš Europos pirmenybių, sporto apžvalgininkus vėl apėmė neviltis dėl įsisenėjusių šalies futbolo problemų, o sirgaliai varžėsi, kuris labiau pasišaipys iš Kopenhagoje sutriuškintos komandos žaidėjų.

 Sirgaliai nusivylė rinktine.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Sirgaliai nusivylė rinktine.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Laikraščio antraštė.
 Laikraščio antraštė.
 Sirgaliai nusivylė rinktine.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Sirgaliai nusivylė rinktine.<br> AP/Scanpix nuotr.
 S.Čerčesovo rinktinė nepateisino lūkesčių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Čerčesovo rinktinė nepateisino lūkesčių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
A.Dziuba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Dziuba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 11:20 AM

Tarsi nebūtų buvę 2018 metų pasaulio pirmenybių, įskėlusių viltį, kad gali prasidėti Rusijos futbolo proveržis.

Sugrįžimas į dugną

Didžiausias Rusijos sporto dienraštis „Sport Ekspress“ antradienį pirmajame puslapyje didelėmis raidėmis išspausdino trumpą žodį „Dugnas“ (rusiškai – „dno“).

„Rusijos rinktinė visiškai žlugo Europos pirmenybėse. Vakar mūsų komanda patyrė antrą triuškinamą pralaimėjimą ir grupėje užėmė paskutinę vietą“, – paantraštėje paaiškino „Sport Ekspress“.

Iš tiesų, Rusijos futbolininkai užėmė jiems įprastą vietą. Šios šalies rinktinė posovietiniu laikotarpiu dalyvavo dešimtame didžiajame turnyre. Net aštuoni turnyrai rusams baigėsi labai greitai – jau po grupės varžybų. Per tris dešimtmečius gražios išimtys tebuvo dvi: 2008 metais rinktinė nužygiavo iki Europos pirmenybių pusfinalio, 2018 metais pateko į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį.

Abu kartus Rusijos futbolininkai savo sirgaliams įkvėpė didelius lūkesčius, kad pakilimas nebus trumpalaikis. Tačiau viltis, kad prasidėjo šalies futbolo proveržis, netrukus tekdavo pamiršti.

Šiais metais Rusijos viltis negailestingai sudaužė Belgijos ir Danijos rinktinės. Pirmosiose Europos pirmenybių rungtynėse belgai sutriuškino rusus 3:0, o pirmadienį lemiamose trečiojo turo rungtynėse danai nugalėjo 4:1.

Rusijos komanda tenkinosi paguodos pergale prieš Suomijos rinktinę 1:0. Tačiau trys taškai nepadėjo išvengti paskutinės vietos B grupėje.

„Mes nebeturime rinktinės“, – visą neviltį atspindėjo viena iš „Sovetskij sport“ leidinio antraščių.

„Rusijos rinktinė grįžo į savo vietą“, – po pralaimėjimo danams antraštėje parašė „Kommersant“ leidinys.

„Europos čempionatas, kuris, atrodė, suteikė Rusijai galimybę pasirodyti gerai, baigėsi taip, kaip ir praėjusios 2016 metų žemyno pirmenybės, žlugimu. Paskutinėse rungtynėse ją sutriuškino ir galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas atėmė danai. Rusijos komanda kvartete užėmė paskutinę vietą, net žemesnę negu suomiai“, – turnyrą apibendrino „Kommersant“.

Įsisenėjusios problemos

Didžiausi Rusijos sporto leidiniai padarė išvadą, kad rinktinės rezultatai Europos pirmenybėse buvo dėsningi ir atspindi įsisenėjusias šalies futbolo bėdas.

„Rusija vėl be atkrintamųjų varžybų didžiajame turnyre. Atrodo, 13-ąjį kartą per 15 bandymų subyrėjus SSRS, bet priprasti neįmanoma – kiekvieną kartą skaudu, tarsi tai atsitiktų pirmą kartą. Mes vėl dugne.

Viskas arba nieko. Trauktis nėra kur – už mūsų Maskva. Laikoma, kad tai mūsų jėga. Kad mes stipriausi tada, kai esame priremti prie sienos. Bet ar yra atsargų, kad parodytume raumenis? Pastarieji metai parodė, kad nėra iš kur pasisemti karžygių jėgos. Dugno link ėjome lėtai, bet tvirtai. Veiksnių daug: iš Rusijos lygos išvyko stiprūs užsieniečiai, dėl to krito pirmenybių lygis, komandos pasiekė nelaimėtų rungtynių rekordus Europos turnyruose, stipriausių Europos lygų klubai beveik visai nesidomi net geriausiais mūsų futbolininkais.

Problemų šaknys giliai, dar bus laiko apie jas pagalvoti. Ir galbūt vaikų futbolo tema pagaliau bus kalbama garsiai, ir viskas nesibaigs vien kalbomis“, – rašė „Sport Ekspress“.

Per keliolika pastarųjų metų Rusijos rinktinė iškovojo tik vieną skambią pergalę – 2018 metų pasaulio pirmenybių aštuntfinalyje įveikė Ispanijos rinktinę. Treniruojant Stanislavui Čerčesovui (jis dirba nuo 2016 metų rudens), kitos pergalės didžiuosiuose turnyruose buvo pasiektos prieš Saudo Arabijos, Egipto ir Suomijos rinktines.

„Sovetskij sport“, pažvelgęs retrospektyviai ir įvertinęs ispanų žaidimą šiose Europos pirmenybėse, nusprendė, kad ir 2018 metais pasiekta pergalė prieš ispanus nebuvo didelis laimėjimas.

„Mums reikia pertvarkyti visą futbolą. Rusija-SSRS niekada nemokėjo išspausti rezultato sėdėdama gynyboje. S.Čerčesovui vieną kartą pavyko – 2018 metų pasaulio pirmenybių aštuntfinalyje su Ispanija, kai išvargo pergalę apsikasęs gynyboje – ir jis pradėjo įsivaizduoti, kad yra kontraatakų specialistas. Stebint ispanų žaidimą šiose pirmenybėse, aišku, kad anų rungtynių baigtį nulėmė jų problemos, o ne mūsų meistriškumas“, – rašė „Sovetskij sport“.

Skirtingos nuomonės

„Kommersant“ leidinys per lemiamas rungtynes su danais įžvelgė prošvaisčių: „Rusijos rinktinės žlugimas – praėjus trejiems metams po jos proveržio į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį – buvo ypač skaudus dėl lemiamų rungtynių siužeto. Šiose rungtynėse buvo užuominų, kad jos gali būti vienos geriausių per pastaruosius metus. Formaliai, žvelgiant į skaičius, viskas buvo sudėtinga. Kamuolys buvo rusų aikštės pusėje, o praėjus ketvirčiui valandos danai kamuolį valdė kone triskart ilgiau. Tačiau Rusijos futbolas dvelkė patikimumu ir atidumu. Futbolas buvo tvirtas ir kibus. Aikštėje labiau kankinosi danasi, bet ne mūsiškiai“.

Tačiau danai savo kančias nutraukė įmušę įvartį. Rusijos rinktinė pakankamai svarių argumentų, kad pakeistų įvykių eigą, nepasiūlė.

„Šiose rungtynėse mums reikėjo bent lygiųjų. Gavome triuškinimą 1:4 ir paskutinę vietą B grupėje. Apmaudu, bet tikriausiai teisinga. Mes užimame 38-ąją vietą pasaulio rinktinių reitinge. Danija mums tą priminė.

Apskritai, kai Rusijai tokiuose turnyruose per paskutines rungtynes reikia „bent lygiųjų“ arba „būtinai laimėti“, verta išjungti televizorių ir eiti miegoti. Taip buvo daugybę kartų, pasikartojo ir šįkart. Mes nemokame žaisti dėl rezultato. Ir ką daryti – neaišku, – nusivylė, bet nenustebo „Komsomolskaja pravda“. – Vargu ar Rusijos rinktinė paskutinėse rungtynėse nusipelnė tokio triuškinimo. Ypač prisiminus pirmąjį kėlinį. Bet gavome tai, ką gavome, ir iš Europos pirmenybių išvykome neaukštai pakelta galva“.

Tuo tarpu „Sovetskij sport“ manymu, triuškinamas pralaimėjimas gali būti naudingas dėl to, kad privers daryti išvadas: „Net gerai, kad pralaimėjo tokiu dideliu skirtumu 1:4. Būtų gaila gero vaikino Romano Zobnino, jei Danijai pralaimėtų 1:2. Padarytų Maskvos „Spartak“ saugą atpirkimo ožiu, kaip kažkada padarė jo komandos draugą Aleksandrą Filimonovą, praleidusį įvartį per rungtynes su Ukrainos rinktine po tolimo Andrejaus Ševčenkos smūgio. Tada nepateko į 2000 metų Europos čempionatą, o A.Filimonovo karjera smigo žemyn.

R.Zobninas tikrai šiurkščiai suklydo, kai padovanojo kamuolį nerangiai ir avantiūriškai bandydamas atlikti perdavimą vartininkui. Bet po tokių rungtynių paskirti kaltininku galima bet kurį“.

Futbolą išlepino pinigai

Nesvarbu kur – Anglijoje ar Angoloje, Šveicarijoje ar Tailande – po skambių pralaimėjimų kalčiausias dažnai būna treneris.

„Sport Ekspress“ iškart po triuškinamo pralaimėjimo danams irgi pradėjo svarstyti apie Rusijos rinktinės trenerio S.Čerčesovo vaidmenį. „S.Čerčesovą galima paaukoti. Bet ar būtų prasmė?“ – antraštėje klausė „Sport Ekspress“.

Vis dėlto šio leidinio apžvalgininkas Maksimas Allanazarovas padarė išvadą, kad nesėkmės priežasčių reikia ieškoti kur kas giliau: „Rusijos rinktinė nesugebėjo padovanoti šaliai šventės. Sirgaliai reikalauja S.Čerčesovo galvos, naikina Artiomą Dziubą ir šaiposi iš mūsų lyderių Aleksejaus Mirančuko bei Aleksandro Golovino. Stebuklo nebuvo. S.Čerčesovas nesugebėjo antrą kartą iš eilės tapti kosminiu Stasu. Į kosmosą pakilo buvę Europos futbolo vidutiniokai, ir tai iš tiesų baisu.

Mūsų futbolo lygis kasmet vis smunka. Legionierių limitas ir nesaikingi rusų futbolininkų atlyginimai trukdo mums žengti bent nedidelį žingsnelį į priekį. Kol A.Dziuba ir R.Zobninas dviese gauna beveik 10 mln. eurų, bevardžiai danai drasko užpakalį, kad gautų bent pusę šio honoraro. Tarkim, S.Čerčesovas po fiasko atsistatydins, bet ar jūs įsitikinę, kad dėl to kas nors drastiškai pasikeis?

Žinoma, S.Čerčesovo pasitraukimas kuriam laikui nuramins sirgalius, neapykanta rinktinei atslėgs ir ji galės ramiau žaisti pasaulio pirmenybių atrankoje. Kad vėl susigrąžintų sirgalius, Rusijos rinktinei reikia kokybės šuolio, bet tramplino tokiam šuoliui nėra ir artimiausiu metu mes jo tikriausiai nerasime. Nepagrįsti pinigų srautai nesukūrė patikimų pamatų. Pinigų išlepinta Rusijos futbolo tikrovė nesuteikia nieko teigiamo

Už pinigus mes nupirkome tik pyktį ir nevilties jausmą“.

Iš musės padarė dramblį

Kai kurie rusai į eilinį futbolo rinktinės žlugimą reagavo liguistai.

Agonijos ištiktas „Sport Ekspress“ iš musės padarė dramblį ir pabandė išpūsti skandalą iš to, kad futbolininkų pasigailėjęs prancūzas teisėjas Clement‘as Turpinas rusų triuškinimą nutraukė aštuoniomis sekundėmis (!) anksčiau nei turėjo.

„Rusijos – Danijos rungtynės nebaigtos. Naujas skandalas Europos čempionate“, – antraštėje klykė „Sport Ekspress“.

Tačiau straipsnyje skaitytojai galėjo sužinoti, kad jokiu skandalu net nekvepia: „C.Turpinas prie antrojo kėlinio pridėjo tris minutes, o paskutinį kartą sušvilpė, kai laikrodis rodė dvi minutes ir 52 sekundes. Teisėjas padarė techninę klaidą. Formaliai tai yra priežastis paduoti protestą“.

Tiesa, net ir daugelis „Sport Ekspress“ interneto svetainėje šią žinutę komentavusių rusų sirgalių suabejojo, ar straipsnio autorius jį rašydamas buvo blaivus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.