Rusijoje urzgiama ant Europos čempionų italų trenerio R. Mancini: jį prisimena kaip fizinio lavinimo mokytoją, tinginį ir manekeną šalikams

Italijos futbolo rinktinės pergalė Europos čempionate ypač supykdė ne vieną rusų futbolininką ar specialistą: pastarieji prisimindami jo darbą Santk Peterburgr užsipuolė italų vedlį 56-erių Roberto Mancini. Mat prieš 3 metus su Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipa dirbęs treneris R.Mancini nė per nago juodymą nebuvo toks novatoriškas kaip dabar ir rusai tąkart su griausmu išmetė italą iš ekipos, dar pridėdami begalę paniekinančių epitetų. Vienas iš jų – kaimo fizinio lavinimo mokytojas.

Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>Reuters/Scanpix.com
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>Reuters/Scanpix.com
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>Reuters/Scanpix.com
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>Reuters/Scanpix.com
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>Reuters/Scanpix.com
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>Reuters/Scanpix.com
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Italijos rinktinę į Europos futbolo čempionato olimpą atvedęs Roberto Mancini.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-07-13 18:37

Rusijoje dar tik įsibėgėjus „Euro 2020“ ketvirtfinaliams prisiminta, kad 2017-2018 metų sezone dabartinis Italijos nacionalinės ekipos vedlys R.Mancini buvo Sankt Peterburgo „Zenit“ komandos strategu.

Ir iš kart buvo pradėta lyginti, ką specialistas nuveikė „Zenit“ ekipoje, kodėl rezultatai buvo tragiški ir kodėl dabar tas „nykusis“ R.Mancini neatpažįstamai pasikeitęs.

2018-siais „Zenit“ komandai Rusijos čempionate užėmus 5-ąją vietą ir po konfliktų su žaidėjais italas buvo išspirtas iš pinigais aptekusios komandos.

„Dabar mes matome Italijos komandą, kuri rodo pajėgų ir įvairialypį žaidimą. Komandą, kuri puikiu stiliumi įveikė visus.

Ir tikrai viskas ne todėl, kad R.Mancini staiga prisirinko reikiamos trenerio patirties. Paprasčiausiai, viskas priklauso tik nuo trenerio požiūrio į darbą – vienaip jis dirbo „Zenit“, kitaip – Italijos rinktinėje. Ir tai gėdingas konstatavimas į R.Mancini daržą“, – piktinosi sport24.ru žurnalistai.

Jie pateikė kelių buvusių „Zenit“ žaidėjų mintis apie patį italą ir jo treniruotes.

„Jis keistas buvo. Galėjo prieiti prie manęs ir pasakyti: tu šiandien šaunuolis, puikiai dirbai treniruotėje, todėl privalai rungtynėse įmušti.

O po mačo staiga pasakydavo: viskas labai puiku, atrodei geriausiai, įmuši kitose rungtynėse. Bet skaitai duotuose jo interviu – ten „Zabolotnas – visiškas klounas“. Ir nesupranti, kas per idiotizmas“, – R.Mancini prisiminė „Zenit“ žaidėjas Antonas Zabolotnas.

„Jis apskritai – ne treneris. Kai po keturių mėnesių darbo komandoje jis nežino, kas iš mūsų kairiakojis, o kas dešniakojis – apie ką mes kalbame.

Aš jums sakau, jis ne treneris, jis verslininkas. Su juo begalė juokingų istorijų buvo. Pirma tokia – turime žaisti su „Spartak“, jis sako – „pas juos devyni dešiniakojai, du kairiakojai – varom“. Čia tokia rungtynių nuostata?

Jis apskritai nieko nežinojo apie varžovus: sako, ten yra geras 10 numeris. Asistentai jam šnibžda – Promesas. Jo, jis. Dar vienas gerai šokinėja dėl kamuolių. Jis toks aukštas, na kaip jis... Ir viskas tame pačiame stiliuje“, – kalbėjo dabartinės Rusijos rinktinės kapitonas Artiomas Dziuba.

Jam iškart buvo po čempionato priminti žodžiai apie tai, kad R.Mancini nėra treneris. Internautai suskubo A.Dziubą klausti, tai kas tada treneris, jei R.Mancini su komanda ima „Euro 2020“ auksą, o Rusiją su genialiu treneriu Stanislavu Čerčesovu iškrenta iš pirmenybių po pirmojo etapo.

„Pradžioje laiminėjome, tačiau tada R.Mancini pasakė, kad mūsų komandoje yra rusiškas mentalitetas ir privalome jį keisti. Bet tiesa ta, kad jis taip ir nepaaiškino, koks tas rusiškas ir į ką turime jį keisti. Manau, viską sprendė jo aplinka“, – kalbėjo „Zenit ekipoje tuomet žaidęs Jurijus Žirkovas.

„Man pasirodžius komandoje jis nė karto nepasikalbėjo su manimi. Pasisveikinau tik treniruotėje ir viskas. Po to sako – žaisi kairiajame pusiau krašte. Išėjau, nei ką daryti nežinau, o jis po to manimi nepatenkintas buvo“, – murmėjo prieš R.Mancini Magomedas Odzojevas.

Kaip bandė teigti Rusijos žurnalistai, neva R.Mancini su „Zenit“ turėjo dar ir slaptą sutartį, pagal kurią pardavus ekipos argentiniečius į užsienį, treneris gaus 10-15 proc. nuo pardavimo sumos.

„Tačiau iš visos tos Lotynų Amerikos gaujos pasisekė tik prieš pabaigą parduoti Padresą. Baigiantis sezonui R.Mancini apskritai jau nesidomėjo komanda ir nebuvo treniruotėse. Labiau jį domino brangūs restoranai“, – rašė sport24.ru.

„R.Mancini į „Zenit“ ekipą atvyko su dideliu entuziazmu, bet tam tikru momentu viskas pasikeitė, – pasakojo italų futbolo agentas Oreste Chinkvini. – Kada? Kai Italijos rinktinė nepateko į 2018 metų pasaulio čempionatą ir buvo privestas 2017-ųjų lapkritį trauktis treneris Giampiero Ventura. Tuomet jau buvo koncentracijos klausimas – R.Mancini turėjo kitą tikslą. Jis bet kokia kaina norėjo tapti Italijos rinktinės treneriu. Ir tai matėsi visiems“.

Pabaiga buvo aiški – R.Mancini nepradirbo ir metų, o „Zenit“ pirmą kartą per dešimtmetį neprasimušė į Rusijos futbolo pirmenybių prizininkus.

R.Mancini sutartį su Italijos futbolo federacija pasirašė 2018 metų gegužę. Tačiau dar tris mėnesiai iki to jis atsisveikinimo su „Zenit“ spaudos konferencijoje tikino, kad mintimis jis jau kitoje vietoje ir jau pasirengęs darbui.

Dėl blogo pasirodymo Rusijos čempionate italą rusai „talžė žodžiais“ negailėdami fantazijos: „kaimo fizinio lavinimo mokytojas“, „šalikų manikenas“, „liūdintis ir pokalbį tik palaikantis šūdas“.

Tai Rusija, kur nuo garbinimo iki paniekos – kelios sekundės.

„Turiu svajonę. Noriu padaryti tai kaip treneris, nes kaip žaidėjas – nesugebėjau: aš noriu laimėti pasaulio čempionatą“, – nedvejodamas prieš trejus metus kalbėjo R.Mancini.

Tačiau jo darbas pradžioje kėlė tik juoką: Tautų lygoje jo komanda sužaidė lygiosiomis su Lenkija ir nusileido Portugalijai. Tai buvo 2018 metų rugsėjis.

Ir nuo to laiko italų komanda nepralaimi – ji nepralaimi jau 33 mačus, o prie vairo stovi R.Mancini.

Italijos rinktinė laimėjo visus „Euro 2020“ dešimt atrankos mačus, pirm finišavo Tautų lygoje, o dabar turi 9 taškus po trijų mačų atrankoje į planetos pirmenybes. Gal ta svajonė gali ir išsipildyti? Juk savo tikslus R.Mancini pasiekia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.