Lietuvos futbolininkų varžovai – Šiaurės Airija

Pasaulio futbolo čempionato Europos zonos atrankos turnyras rudens pradžioje pasieks ir peržengs pusiaują. Senojo žemyno šalių rinktinės rugsėjo 1-8 dienomis žais ketvirtojo, penktojo ir šeštojo turų rungtynes. Tris kartus į aikštę eis ir Lietuvos futbolininkai, kurie rudens egzaminą pradės ketvirtadienį (rugsėjo 2 d.) rungtynėmis Vilniuje su Šiaurės Airijos komanda.

 Lietuvos futbolininkų varžovai – Šiaurės Airija.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Lietuvos futbolininkų varžovai – Šiaurės Airija.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2021, 7:49 AM

Padėtis

Atrankos turnyro C grupėje dėl vieno tiesioginio kelialapio ir vieno kelialapio į atrankos atkrintamąjį etapą kovoja penkios komandos. Per tris pirmuosius turus geriausiai žaidė Italijos ir Šveicarijos futbolininkai. Italai per trejas rungtynes surinko 9 taškus, šveicarai per dvejas rungtynes – 6 taškus.

Kitos komandos pergalių neiškovojo. Šiaurės Airija ir Bulgarija turi po 1 tašką, Lietuva – 0 taškų. Tačiau bulgarai jau žaidė tris kartus, Šiaurės Airijos ir Lietuvos futbolininkai – po du kartus.

Lietuviai kovo mėnesio pabaigoje išvykoje pralaimėjo Šveicarijai 0:1 ir namie Italijai 0:2. Per šį atrankos langą Lietuvos futbolininkai dar žais svečiuose su Bulgarija (rugsėjo 5 d.) ir Italija (rugsėjo 8 d.).

Šiaurės Airijos rinktinė pavasarį išvykoje pralaimėjo Italijai 0:2 ir namie sužaidė lygiosiomis su Bulgarija 0:0.

Kitose grupės rungtynėse Bulgarijos komanda namie pralaimėjo Šveicarijai 1:3 ir Italijai 0:2.

Šiaurės Airijos rinktinės vizitinė kortelė

Šalis

Pavadinimas – Šiaurės Airija (Tuaisceart Eireann). Gyventojų – 1,9 mln. Plotas – 14,1 tūkst. kv.km. Sostinė – Belfastas (343 tūkst. gyventojų). Oficialios kalbos – anglų, airių ir škotų. Valstybės vadovai – Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II ir Šiaurės Airijos pirmasis ministras Paulas Givenas (nuo 2021 m. birželio 17 d.).

Oficialūs turnyrai

FIFA reitingas. Užima 51-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 20-oji (2017 m. rugsėjį), žemiausia vieta – 129-oji (2012 m. rugsėjį).

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 3 kartus (1958, 1982 ir 1986 m.). Geriausią rezultatą pasiekė 1958 m., kai iškovojo dvi pergales prieš Čekoslovakiją (šioms komandoms grupėje surinkus vienodai taškų, jos žaidė papildomas rungtynes) ir pateko į ketvirtfinalį, kuriame pralaimėjo Prancūzijai.

Europos čempionatai. Dalyvavo 1 kartą (2016 m.). Prieš penkerius metus Šiaurės Airija grupės varžybose pralaimėjo Lenkijai ir Vokietijai, bet nugalėjo Ukrainą ir pateko į aštuntfinalį, kuriame pralaimėjo Velsui 0:1.

Praėjusio Europos čempionato atrankos turnyre, kuris vyko nuo 2019 m. kovo iki 2020 m. lapkričio, Šiaurės Airija grupės varžybose per 8 rungtynes iškovojo 13 taškų ir užėmė trečiąją vietą (atsiliko nuo Vokietijos ir Nyderlandų, bet aplenkė Baltarusiją ir Estiją. Šiaurės Airija pateko į atrankos atkrintamąsias varžybas pagal Tautų lygos rezultatus, pirmajame etape per baudinių seriją nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną, bet antrajame etape po pratęsimo pralaimėjo lemiamas rungtynes Slovakijai.

Tautų lyga. Per abu pirmuosius Tautų lygos turnyrus Šiaurės Airija žaidė B lygoje. Antrojo turnyro (2020-2021 m.) grupėje Šiaurės Airija užėmė paskutinę ketvirtąją vietą (per 6 rungtynes surinko 2 taškus, atsiliko nuo Austrijos, Norvegijos ir Rumunijos) ir iškrito į C lygą, kurioje žaidžia ir Lietuva.

Stadionai

Šiaurės Airijos rinktinė visas rungtynes žaidžia Belfasto „Windsor Park“ stadione, kuris priklauso Airių futbolo asociacijai ir „Linfield“ klubui. Stadionas atidarytas 1905 metais, o po 2015 metais baigto pastarojo atnaujinimo jame yra 18,6 tūkst. vietų (XX amžiaus viduryje stadione buvo apie 60 tūkst. vietų).

Šiais metais „Windsor Park“ stadione vyko Europos supertaurės rungtynės.

Nė viename kitame Šiaurės Airijos stadione nėra 10 tūkst. sėdimų vietų (Belfasto „The Oval“ stadione yra 26,5 tūkst. vietų, bet dėl saugumo priežasčių leidžiama įleisti tik 5,3 tūkst. žiūrovų).

Legendinės asmenybės

Daugiausiai rungtynių Šiaurės Airijos rinktinėje žaidė saugas Stevenas Davisas, nuo 2005 metų savo šaliai atstovavęs 126 kartus ir vis dar tęsiantis karjerą tiek rinktinėje, tiek Glazgo „Rangers“ klube.

119 kartų rinktinės aprangą vilkėjo ilgametis Londono „Tottenham Hotspur“ ir „Arsenal“ vartininkas Patas Jenningsas (1964-1986 m.), 112 – geriausius karjeros metus „Newcastle United“ ir „Fulham“ praleidęs gynėjas Aaronas Hughesas (1998-2018 m.), 95 – po Anglijos ir Škotijos klubus klajojęs puolėjas Davidas Healy (2000-2013 m.).

36 įvarčius įmušęs D.Healy yra rezultatyviausias visų laikų Šiaurės Airijos rinktinės futbolininkas. Antras pagal rezultatyvumą Kyle‘as Lafferty, kuris dar žaidžia Famagustos „Anorthosis“ klube (Kipras), bet pastaraisiais metais labai retai kviečiamas į rinktinę, pelnė 20 įvarčių.

Žaidėjai

Visi Šiaurės Airijos rinktinės futbolininkai žaidžia Anglijos arba Škotijos lygų klubuose. Tiesa, nemažai žaidėjų į rinktinę atvyko iš Anglijos žemesniųjų lygų.

Garsiausi Šiaurės Airijos futbolininkai yra 24 metų vartininkas Bailey Peacockas-Farrellas („Sheffield Wednesday“), gynėjai 33-ejų Jonny Evansas („Leicester City“), 32-ejų Craigas Cathcartas („Watford“) ir 30-metis Stuartas Dallasas („Leeds United“), saugai 36-erių Stevenas Davisas (Glazgo „Rangers“), 31-erių Corry Evansas („Sunderland“) ir 34-erių Niallas McGinnas („Aberdeen“), 31-erių puolėjas Joshas Magennisas („Hull City“).

18-metis rinktinės gynėjas Conoras Bradley prieš kelias savaites per draugiškas rungtynes debiutavo „Liverpool“ pagrindinėje komandoje. Tiesa, per Anglijos lygos varžybas jis į paraišką neįtrauktas ir atstovauja tik „Liverpool“ dublerių (iki 23 m.) komandai.

Treneris

2020 metais Šiaurės Airijos rinktinės treneriu buvo paskirtas anglas Ianas Baraclough, kuriam pernai gruodį sukako 50 metų. I.Baraclough beveik visą futbolininko karjerą žaidė Anglijos žemesniųjų lygų klubuose, treniravo Airijos ir Škotijos klubus, o 2017-2020 metais buvo Šiaurės Airijos vaikinų (iki 21 m.) rinktinės treneris.

Lyga

Šiaurės Airijos lygoje praėjusį savaitgalį įvyko pirmojo turo rungtynės. Nugalėtojo vardą gina Belfasto „Linfield“, kuris vasaros pradžioje 55-ąjį kartą tapo šalies čempionu. Belfasto „Glentoran“ iškovojo 23 titulus, XX amžiaus viduryje uždarytas „Belfast Celtic“ klubas – 14 titulų.

„Linfield“ šią vasarą Čempionų lygos atrankos pirmajame etape žaidė su Vilniaus „Žalgiriu“. Vilniečiai laimėjo abejas rungtynes 3:1 ir 2:1.

Lietuva prieš Šiaurės Airiją

Šios komandos žaidė tik dvejas rungtynes. Jos vyko 1994 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Belfaste komandos sužaidė lygiosiomis 2:2 (lietuviams įvarčius įmušė A.Narbekovas ir R.Fridrikas), o Vilniuje laimėjo svečiai iš Šiaurės Airijos 1:0.

1992 metų balandžio 28 dieną Belfaste vykusios rungtynės buvo pirmosios oficialios Lietuvos rinktinės rungtynės atkūrus Nepriklausomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.