Europos kelialapių į pasaulio čempionatą dalybos – olandų džiaugsmas, norvegų fiasko ir ukrainiečių iškrapštyta antroji vieta Paaiškėjo atkrintamųjų varžybų komandos

Antradienį buvo sužaisti paskutinieji 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionato atrankos mačai Europos grupėse, o visų akys krypo į Roterdamą ir Podgoricą, kur G grupėje virė įspūdinga intriga dėl pirmosios ir antrosios vietų: į jas pretendavo Nyderlandai, Norvegija ir Turkija.

 Norvegija prarado galimybę kovoti pasaulio čempionate Katare.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Norvegija prarado galimybę kovoti pasaulio čempionate Katare.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 12:51 AM, atnaujinta Nov 17, 2021, 6:52 AM

Iki paskutinio turo grupės pirmoje vietoje su 20 taškų buvę olandai varžėsi su praėjusiame ture suklupusiais ir 18 taškų turėjusiais norvegais.

Jei pastarieji praėjusį šeštadienį būtų įveikę, ne ne sužaidę lygiosiomis su Latvija, jie būtų arčiau išsvajoto tiesioginio kelialapio į turnyrą Katate, o šiuo atveju privalėjo žūtbūt nugalėti olandus.

Tačiau ir pralaimėti norvegai neturėjo teisės – tiek pat taškų turėjo ir Turkija, kuri Podgoricoje varžėsi su Juodkalnija.

Ir kovos baigėsi ne norvegų naudai. Daugiau kaip 80 minučių siekę įvarčio jie šeimininkų išpuolį praleido 84 min. o per pridėtą teisėjo laiką vienas per visą aikštę perbėgęs M.Depay įmušė ir antrąjį įvartį – tad Nyderlandai laimėjo 2:0 (0:0).

Podgoricoje Juodkalnija sugebėjo išsilaikyti kėlinį, tačiau turkai antro kėlinio 60-ąją minutę įmušė įvartį, kuris tapo aukso kainos – turkai laimėjo 2:1 (1:1) ir galutinėje grupėje užėmė antrąją vietą, kuri garantuoja atkrintamuosius mačus. Tuo tarpu norvegai liko be nieko.

Šioje grupėje Latvija 3:1 (1:1) susitvarkė su Gibraltaru.

D grupėje jau buvo aiškus nugalėtojas, kuris be papildomų kovų vyksta į Katarą – pasaulio čempionė Prancūzija. Tačiau dėl antrosios pozicijos susikirto Suomija ir Ukraina.

Nors suomiai tikėjosi, kad nieko prancūzams nelemiančiose varžybose jie atsipalaiduos, pastarieji sužaidė sėkmingai ir įveikė skandinavus 2:0 (0:0). Ir išmušė pastaruosius iš antrosios vietos, nes jų poziciją užėmė Ukraina, kuri vargais ne galais susitvarkė išvykoje su viena iš grupės autsaiderių Bosnija ir Hercegovina 2:0 (0:0).

Tad antrąją vieta užėmę ukrainiečiai surinko 12 taškų, o suomiai – 11.

E grupėje šansą užimti antrąją vietą turėjo Velsas ir Čekija, nes Belgija jau prieš du turus džiaugėsi patekimu į 2022 metų pirmenybes.

Čekams reikėjo įveikti Estiją ir tikėtis, kad Velsas kris prieš belgus. Savo darbo dalį čekai atliko ir palaužė estus 2:0 (0:0), tačiau Velsas neleido savęs skriausti – namie kovoję valai atsiliko 0:1, tačiau dar pirmame kėlinyje išlygino rezultatą, o galiausiai sužaidė 1:1 (1:1). Tad E grupėje antrąją poziciją su 15 taškų užėmė Velsas, čekai su 14 taškų liko treti.

Kitą vertus, į atkrintamąsias akistatas čekai prasibrovė per Tautų lygos akistatas.

Tad žinomos visos 12 Europos rinktinių, kurios kovos dėl likusių trijų kelialapių į Katarą. Pirmą kartą atkrintamieji mačai vyks pusfinalių ir finalų principu: po burtų varžysis 6 poros, o laimėjusios ekipos sudarys dar tris poras ir susigrums tarpusavyje. Nugalėtojai gaus kelialapius. Vysk tik po vieną mačą, o burtai įvyks lapkričio 26 dieną.

Dėl likusių kelialapių varžysis: Italija, Ukraina, Velsas, Portugalija, Škotija, Švedija, Turkija, Lenkija, Rusija, Šiaurės Makedonija bei dvi geriausius reitingus Tautų lygoje turinčios Čekija ir Austrija.

Rusija ir Ukraina nežais tarpusavyje dėl politinių priežasčių – taip nutarė FIFA.

Burtai nesuves į vieną porą šias ekipas – Portugaliją, Škotiją, Italiją, Rusiją. Švediją ir Velsą.

Lemiamos kovos dėl kelialapių vyks kovo 24 dieną, finalinės akistatos – kovo 29-ją.

Dešimt rinktinių, kurios iškovojo kelialapius į pasaulio čempionatą tiesiausių keliu – užėmusios pirmąsias vietas grupėse: Serbija, Ispanija, Šveicarija, Danija, Belgija, Prancūzija, Kroatija, Vokietija, Anglija ir Nyderlandai.

Antradienio mačai

D grupė

Suomija – Prancūzija 0:2

Bosnija ir Hercegovina – Ukraina 0:2

E grupė

Čekija – Estija 0:2

Velsas – Belgija 1:1

G grupė

Gibraltaras – Latvija 1:3

Nyderlandai – Norvegija 2:0

Juodkalnija – Turkija 1:2

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?