E. Haalando ir K. Mbappe medžioti nebereikės? „Real“ atrado savo supertalentą

Madrido „Real“ jau kelis metus nesėkmingai ieškojo, kas galėtų pakeisti Karimą Benzemą, bet paieškos ir vilionės buvo bevaisės. Visgi, panašu, jog „karališkasis“ klubas surado savo talentą.

 A. Rodriguezas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Rodriguezas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Rodriguezas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Rodriguezas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Nunezas<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Nunezas<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C.Ancelotti<br> AFP/Scanpix nuotr.
 C.Ancelotti<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 6:32 PM

18-metis Alvaro Rodriguezas savo žaidimu antroje komandoje paliko didelį įspūdį „Real“ vadovams ir nieko nelaukiant, jaunuolis buvo pakviestas į pagrindinę komandą.

Ilgai naudos iš futbolininko laukti nereikėjo. Jau debiutinėse rungtynėse prieš „Osasuna“ urugvajietis per kelias minutes sugebėjo atlikti rezultatyvų perdavimą, o derbyje prieš „Atletico“ pelnė įvartį, kuriuo išplėšė lygiąsias.

192 cm ūgio A.Rodriguezas staiga tapo populiaria preke pripažintoje Madrido akademijos sistemoje ir per mažiau nei trejus metus iš amžinai traumuoti linkusio krašto puolėjo tapo dominuojančiu vidurio puolėju.

Kadaise „Barcelona“ komandos atmestas 18-metis žaidėjas dabar yra perspektyvus puolėjas, galintis pakeisti Karimą Benzemą, kai Madrido legenda galiausiai nebebus pajėgus būti komandos lyderiu.

Aukštas, greitas ir su kamuoliu nesustabdomas A.Rodriguezas pelnė palyginimus su Erlingu Haalandu iš tų, kurie jį treniravo Ispanijos sostinėje.

Ir nors jis gali niekada nepasiekti tokių aukštumų, urugvajietis turi pakankamai talento, kad būtų nuolatinis „Real“ žaidėjas.

Madrido „Real“ ilgą laiką bandė prisikviesti didžiausias augančias futbolo žvaigždes – Kylianą Mbappe ir E.Haalandą, tačiau galbūt to nebereikės? Dėl ko A.Rodriguezas yra toks išskirtinis?

Nuo ko viskas prasidėjo?

Buvusio Urugvajaus rinktinės puolėjo Coquito sūnus A.Rodriguezas gimė Žironoje, maždaug už 100 kilometrų nuo Barselonos. Futbolininkas paliko didžiulį įspūdi Žironos jaunimo komandoje ir 2020-aisiais prisistatė Ispanijos futbolo milžinai.

„Barcelona“ buvo pirmoji žengusi žingsnį. „Sport“ pranešė, kad katalonų skautams tuometinis 15-metis padarė didžiulį įspūdį. Tačiau „La Masia“ neliko įtikinta, o jo atmetimo priežastį įvardino „Barca DNR“ trūkumą.

Iškart po to prisistatė Madrido „Real“, o nuo vaikystės „karališkąjį“ klubą palaikęs A.Rodriguezas į šonus nebesidairė.

Tačiau Madride netrūko žmonių, kurie nebuvo iškart papirkti paauglio gabumų. Didžiąją savo jaunimo karjeros dalį A.Rodriguezas praleido žaisdamas kairiojo krašto puolėju, tačiau naujieji jo treneriai manė, kad jo ilgalaikė ateitis gali būti kitoje aikštės vietoje.

Daugybė traumų sustabdė bet kokią galimybę keisti poziciją, tačiau galiausiai jam sugrįžus buvo nuspręsta, kad jam bus suteikta galimybė sužavėti trenerius kaip vidurio puolėjas.

Proveržis

Urugvajietis pradėjo spindėti savo naujajame vaidmenyje Madrido jaunimo komandoje (U19), todėl Madrido „Real Castilla“ vadovas Raulis paprašė įrašo iš rungtynių prieš „Atletico Pinto“.

Madrido legenda iškart susižavėjo urugvajiečiu ir pasikvietė jį į savo komandą, kuri žaidžia trečioje Ispanijos futbolo lygoje.

Įvarčių ilgai laukti nereikėjo. 2022 m. sausio 8 d. A.Rodriguezas pirmą kartą pelnė įvartį kaip „Castilla“ žaidėjas. Jis ir toliau augo kaip vidurio puolėjas. Pranešama, kad urugvajietis besaikiai žiūrėjo Romelu Lukaku žaidimą, norėdamas sužinoti daugiau apie savo poziciją.

Netrukus jis jau buvo lyginamas su Erlingu Haalandu dėl savo dydžio, greičio bei meistriškumo. Šį sezoną jis pradėjo konkuruoti dėl pagrindinio puolėjo vaidmens Raulio komandoje ir užsitarnavo vietą prieš gerai vertinamą buvusį „Barcelona“ auklėtinį Ikerą Bravo.

„Jis greitesnis, nei galvoja žmonės ir jei jam bando neduoti jam erdvės, jis atkiša nugara, nuleidžia kamuolį ir atlieka perdavimą. Baudos aikštelėje jis gali paimti bet kurį kamuolį ore. Žaidžiant ant žemės, jis gali smūgiuoti abejomis kojomis“, – „The Athletic“ portalui sakė Madrido „Real“ šaltinis.

A.Rodriguezas į Madrido pirmąją komandą pirmą kartą buvo pakviestas 2022 m. spalį, tačiau debiuto „La Liga“ čempionate turėjo laukti keturis mėnesius.

Tačiau galiausiai pasirodęs aikštėje savo pėdsaką paliko iš karto.

Dabartis

A.Rodriguezui kol kas pavesta atlikti ne tokį nereikšmingą darbą – būti K.Benzema dubleriu. Jo įvartis prieš „Atletico“ leido suprasti, kad jis gali atlikti šį vaidmenį ir ateityje.

85-ąją rungtynių minutę A.Rodriguezas pakilo aukščiau už bet kurį kitą žaidėją ir nuostabiu smūgiu su galva nepaliko vilčių Janui Oblakui atremti skriejantį kamuolį.

Jo tarptautiniai pasirodymai taip pat patraukė akį, nes Urugvajus sausio mėnesį tapo vicečempionais U20 Pietų Amerikos čempionate.

A.Rodriguezas turnyrą baigė įmušdamas penkis įvarčius ir jam trūko tik vieno tikslaus smūgio, jog taptu rezultatyviausiu žaidėju.

Didžiausi privalumai

18-metis turi aiškią dovaną, kuri pravers visuose lygmenyse – jis aukščiausiu lygiu gali užbaigti atakas. Jaunuolis yra puikus baudos aikštelėje ir geras ore.

Nors jis ir nėra neįtikėtinas atletas kaip E.Haalandas, jis yra pakankamai fiziškai gabus, kad blogus skersus perdavimus paverstų gerais.

Jaunuolis taip pat yra gana greitas kaip savo ūgio, o jo, kaip krašto puolėjo istorija prisideda prie įspūdingo driblingo sugebėjimo, ypač bėgant su kamuoliu.

Kur galima tobulėti?

Akivaizdžiausias A.Rodriguezo trūkumas – pirmasis prisilietimas. Tai buvo viena priežasčių, kodėl „Real“ nenorėjo leisti jam žaisti krašte, ypač atsižvelgiant į tai, kad geriausios komandos priklauso nuo judrių, žemesnio ūgio žaidėjų šioje pozicijoje.

Tai gali būti ilgalaikė problema „karališkajam“ klubui, kuri žaidžia sklandžiu kamuoliu valdymu pagrįstą futbolą. Vis dėlto A.Rodriguezui tik 18 metų ir jis gali patobulinti šį įgūdį.

Taip pat yra tam tikrų abejonių dėl jo sprendimų priėmimo, ypač kontratakų situacijose, o treneriui Carlo Ancelotti belieka tikėtis, kad bręsdamas jis galės tobulėti šiose situacijose.

Kitas... Darwinas Nunezas?

Madingas A.Rodriguezo palyginimas yra E.Haalandas. Ir tam tikra prasme tai sąmoninga. Jų fiziniai profiliai yra panašūs ir jie abu remiasi greičiu bei sugebėjimu kilti į viršų, kad puikiai papildo jų užbaigimo įgūdį.

Tačiau urugvajiečiui trūksta E.Haalando ramybės ir šiuo metu jis tikriausiai panašesnis į savo potencialų kolegą nacionalinėje rinktinėje – Darwiną Nunezą.

Abu futbolininkai buvo auginami kaip krašto puolėjai, tačiau akivaizdžiai patogiau jiems žaisti vidurio puolėjo pozicijoje. Abu yra neįtikėtinai pavojingi greitame žaidime, tačiau gali duoti mažiau naudos, kuomet žaidimas sulėtėja. Jų žaidimą galima vadinti pakankamai chaotišku, kas įneša papildomo nenuspėjamumo.

Urugvajiečių duetas jau apsikeitė marškinėliais po Madrido „Real“ pergalės Čempionų lygoje prieš „Liverpool“ „Anfield“ stadione ir nenuostabu, jei per ateinančius kelerius metus jie taps pagrindiniais Urugvajaus žaidėjais.

Kas laukia toliau?

Kaip ir kiekvienam Madrido jaunuoliui, viskas priklauso nuo to, kaip nuosekliai gali žaisti aukštame lygyje. Rungtyniauti dėl Europos čempiono titulo gali būti sunki ir negailestinga užduotis. Net ir C.Ancelotti stovint prie komandos vairo, nuoseklumo nedemonstruojantiems jaunuoliams kantrybės nėra rodoma daug.

Tačiau jei A.Rodriguezas ir toliau prisidės geru žaidimu nuo atsarginių žaidėjų suolo, ateityje jis galėtų pakeisti K.Benzemą.

C.Ancelotti jau išreiškė palaikymą urugvajiečiui, kad jis būtų nuolatinis „Real“ žaidėjas ilgainiui.

„Mūsų planas kitam sezonui yra, kad Alvaro būtų pagrindinėje komandoje. Jis aukštas ir stiprus. K.Benzema nėra tradicinis vidurio puolėjas, todėl tokio ūgio puolėjas mums yra naudingas“, – kalbėjo Madrido „Real“ treneris.

Manoma, kad A.Rodriguezas likusią didžiąją šio sezono dalį vis tiek sugrįš į „Castilla“, kad išlaikytų savo formą, tačiau futbolininko rungtyniavimas žemesniuose lygiuose jau netrukus baigsis.

Parengta pagal goal.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.