EUROLYGA 2023

Nematyti Lietuvos krepšininkų triumfo 1992-aisiais vaizdai (5): emocingos V. Garasto strategijos rūbinėje (video)

Lietuvos krepšinio rinktinės kelias iki bronzos medalių 1992-ųjų Barselonos olimpinėse žaidynėse buvo beprotiškai sunkus ir varginantis. Mažajame finale Vlado Garasto treniruojami lietuviai 82:78 palaužė tuometę Nepriklausomos Valstybių Sandraugos (NVS) rinktinę.

Lietuvos rinktinės žaidėjai rūbinėje.
Lietuvos rinktinės žaidėjai rūbinėje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2012, 9:35 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:04 PM

Portalas lrytas.lt siūlo unikalią vaizdo medžiagą iš Šarūno Marčiulionio asmeninio archyvo, kuriame užfiksuota, kaip V. Garastas per didžiąją pertrauką krepšininkams braižo rungtynių taktiką.

Šie kadrai nepateko į 1992-ųjų krepšinio rinktinės triumfą įamžinusį filmą „Kita svajonių komanda“. Jo iškilminga premjera numatyta rugsėjo 20-ąją Vilniuje, „Forum Cinemas Vingis“.

JAV gimusio ir gyvenančio režisieriaus Mariaus Markevičiaus kurta juosta „Kita svajonių komanda“ pasakoja apie Lietuvos laisvės siekį prieš 20 metų ir krepšinį vaizduoja kaip svarbią šio reiškinio dalį.

Filmo ašis - legendinės 1992 m. olimpines žaidynės Barselonoje. Legendiniai žaidėjai Arvydas Sabonis, Š. Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis, V. Chomičius, Artūras Karnišovas ir kiti tąkart olimpiadoje pirmą kartą atstovavo nepriklausomos Lietuvos rinktinei, o rungtynėse dėl bronzos laimėjo prieš buvusią šalies engėją – Sovietų Sąjungą.

„Tai buvo neeilinis įvykis. Anuomet krepšinis buvo laisvės siekio dalis, o bronzos medaliai prilygo auksui. Visa Lietuva stebėjo tas legendines rungtynes prie televizorių ekranų, klausė per radiją - rinktinės sėkmė sustiprino ką tik nepriklausomybę atgavusios tautos euforiją“, - sakė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Visi žiūrovai Lietuvoje filmą kino teatruose galės pamatyti nuo rugsėjo 21 d.

„Filmas „Kita svajonių komanda“ sugrąžina mus į vienybės ir kovos už laisvę laikmetį. Krepšinis visuomet buvo ir liks lietuvių tautos pasididžiavimu ir nacionalinė vertybe“, - teigė legendinis krepšininkas ir vienas filmo mecenatų Š. Marčiulionis. Svarbiam istoriniam filmui kino ekranus išvysti jis padėjo kartu su A. Saboniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.