EUROLYGA 2023

Europos krepšinio veidą keis NBA taisyklės

Ateis metas, kada pasaulis žais krepšinį pagal vienodas taisykles, tokios nuomonės Lietuvos krepšinio ekspertai, kurių portalas lrytas.lt teiravosi apie galimus taisyklių pokyčius šioje sporto šakoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

2013-01-24 07:12, atnaujinta 2018-03-13 09:16

Sausio 24–26 dienomis Singapūre krepšinio federacijų atstovai Vykdomojo komiteto posėdyje aptars naujus taisyklių pasiūlymus.

Jos būtų keičiamos dėl greitesnio, dinamiškesnio žaidimo, kad ši sporto šaka taptų dar patrauklesnė žiūrovams. Be to, Europos krepšinio vadovai ir NBA atstovai ne kartą prabilo apie NBA divizioną Senajame žemyne.

Tad Europos krepšinio ir NBA taisyklių suvienodinimas - artėjanti neišvengiamybė.

Singapūre bus aptariamos kelios esminės naujovės. 

Norima sugrąžinti ginčo kamuolio metimą, kai teisėjų nuomonė išsiskiria ar kamuolys užstringa tarp lentos ir lanko. Taip pat aikštė turėtų būti platesnė ir ilgesnė kaip NBA arenose (ilgis – 28,65 m, 15,24 m plotis). Šiuo metu Europoje krepšinio aikštelės ilgis yra 28 m, plotis – 15 m.

Dar viena siūloma naujovė - tritaškio liniją nuo krepšio atitolinti iki 7,25 metrų, o atstumą nuo šoninės tritaškio linijos iki aikštės krašto padidinti iki 1,02 m. Šiuo metu jis siekia 0,9 m.

Siūloma kamuolį atkovojusiai ekipai skirti ne 24 sekundes naujai atakai, o 14 sekundžių. Už kiekvieną techninę pražangą būtų skiriamas vienas baudos metimas, o kamuolys atitektų besiginančiai ekipai.

Viena prieštaringai vertinama naujovė – likus dviems minutėms iki rungtynių pabaigos už kiekvieną pražangą bausti baudos metimais, nepaisant to, kad besiginanti ekipa nebūtų surinkusi 5 pražangų. Atakuojanti komanda prie baudos linijos stotų tuo atveju, jei varžovai būtų prasižengę bent du kartus.

Kelia abejonių baudų metimai likus žaisti 2 minutes

„Prienų“ ekipos vyriausiasis treneris Virginijus Šeškus mano, kad pokyčiai būtų naudingi, tik dvejojo dėl skiriamų baudos metimų likus žaisti 2 minutes.

„Jei komanda gerai ginasi ir per kėlinuką nesurenka 5 pražangų, ji ir turi tam tikrą pranašumą prieš varžovus. Manau, ta taisyklė - likus 2 minutėms iki mačo pabaigos bet kokiu atveju mesti baudos metimus - nėra teisinga.

Dėl kitų taisyklių pritarčiau. Atkovojus kamuolį skiriamos 14 sekundžių naujai atakai krepšinį darytų greitesnį, gyvesnį.

Išsiplėstų žaidimas, krepšiniui naujienų reikia. Su laiku ir žingsnius traktuos pagal NBA taisykles. Šie pakeitimai yra naudingi. Krepšininkai įprastų mėtyti iš toliau. Aš esu už šiuos pokyčius, išskyrus dėl baudos metimų likus 2 minutėms iki mačo pabaigos. Jos neturėtų būti metamos, jei besiginanti ekipa nėra surinkusi reikiamo kiekio pražangų“, - kalbėjo V. Šeškus.

Lietuvos dvidešimtmečių rinktinės treneris Tomas Pačėsas mano, kad taisyklių pokyčiai atneštų naudos šiai sporto šakai.

„Šie siūlymai - ne naujiena. Manau, šie taisyklių pakeitimai pagyvintų krepšinį. Žaidimas taptų panašesnis į NBA, greitesnis, atletiškenis.

Aikštės praplatinimas suteiktų daugiau erdvės komandų veiksmams kampuose - dabar ten krepšininkai neturi daug vietos, jie gali kampuose tik stovėti. Reikia pokyčių, kad krepšinis būtų panašesnis į NBA. Atsirastų daugiau erdvės individualiems veiksmams. Žiūrovams žaidimas taptų patrauklesniu. Treneriai turėtų koreguoti kombinacinius komandos veiksmus.

Anksčiau ar vėliau taisyklės turės tapti vienodos tiek Europoje, tiek Amerikoje. Tik laiko klausimas, kada bus žaidžiami keturi kėlinukai po 12 minučių, o ne po 10.

Jei puoselėjama mintis apie NBA padalinį Europoje, tuomet tie pokyčiai yra neišvengiami. Kada taisyklės taps vienodos, sunku atsakyti“.

Ne viską galima taikyti vaikų treniruotėse

Taisyklių pokyčiams pritaria ir Lietuvos jaunių vaikinų U-18 krepšinio rinktinės vyriausias treneris Arūnas Visockas. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad visų taisyklių, skirtų vyrų krepšiniui, taikyti vaikų ugdymui negalima.

„Reikėtų kiekvieną taisyklių pakeitimą išanalizuoti. Galbūt kelia abejonių, ar naudinga būtų ta naujovė su baudų metimais likus 2 minutėms iki mačo pabaigos.

Pritarčiau taisyklei dėl 14 sekundžių skiriamai atakai atkovojus kamuolį. Tačiau vaikų krepšiniui visų taisyklių pritaikyti nevertėtų. Aikštės plotas būtų per didelis, ne viską, ką ketinama keisti vyrų krepšinyje, galima taikyti vaikų ugdymui.

Bet kokiu atveju, taisyklių koregavimas krepšinyje ne naujiena. Kažkada bus žaidžiama vienodomis taisyklėmis visame pasaulyje“, - kalbėjo krepšinio specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.