EUROLYGA 2023

M. Balčiūnui - buvusio „FIBA Europe“ vadovo N. Zanolino parama

Buvęs „FIBA Europe” generalinis sekretorius Naras Zanolinas siūlo paramą Mindaugui Balčiūnui, kuriam pareikšti įtarimai dėl galimo sukčiavimo rengiant viešbučio „Romantic” rekonstrukcijos planą prieš 2011 m. Europos vyrų krepšinio čempionatą.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ( „Lietuvos rytas")

Apr 9, 2013, 8:42 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:04 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Nuo pareigų laikinai nušalintas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius M. Balčiūnas turi užtarėjų ne tik Lietuvoje.

Kanadietis N. Zanolinas nusiuntė laišką advokatui Gintarui Černiauskui siūlydamas savo pagalbą ginant M. Balčiūną.

„Jei manęs prireiktų, būtinai atvykčiau į Lietuvą”, – telefonu iš Italijos sakė buvęs „FIBA Europe” generalinis sekretorius.

Stebina kilusios problemos

Prieš keletą metų N. Zanolinas ne kartą buvo atvykęs į Lietuvą, kad įsitikintų, kaip vyksta pasirengimas 2011 metų Europos krepšinio čempionatui.

Dabar jis stebisi, kad vienam pagrindinių Europos pirmenybių rengėjų M.Balčiūnui yra iškelta baudžiamoji byla.

LKF generaliniam sekretoriui, dabar federacijoje einančiam projektų ir komercijos vadovo pareigas, pateikti įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir kyšininkavimo.

Panevėžio prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais atlieka ikiteisminį tyrimą dėl savivaldybės lėšų panaudojimo rekonstruojant viešbutį „Romantic”.

Šiame viešbutyje per Europos čempionatą gyveno kelios užsienio šalių rinktinės, kovojusios toje pačioje grupėje kaip ir Lietuva.

„Nežinau, kur slypi problemos. Dirbdamas „FIBA Europe” generaliniu sekretoriumi mačiau, kad viskas buvo daroma taip, kaip turi būti daroma, – „Lietuvos rytui” kalbėjo N.Zanolinas. – Panevėžyje reikėjo gero viešbučio. Vienintelis, kuris atitiko kriterijus, buvo „Romantic”, tačiau jame esančių 34 ar 35 kambarių neužteko.

Buvo pasiūlyta idėja praplėsti viešbutį. Tai ir buvo padaryta. Jei nebūtų buvę to viešbučio, galbūt Europos čempionatas būtų aplenkęs Panevėžį.”

Gali paaiškinti situaciją

Baudžiamojoje byloje yra 14 įtariamųjų.

Įtariama, kad prieš Europos pirmenybes galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio savivaldybės lėšas rekonstruoti UAB „Via Unica” priklausantį viešbutį „Romantic”.

Sausio mėnesį buvo suimti, o vėliau paleisti M.Balčiūnas, Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas, viešbučio „Romantic” savininkė Dalia Kuklierienė.

„Aišku, finansiniai reikalai buvo sprendžiami tarp federacijos, savivaldybės ir viešbučio, bet viskas vyko pagal mūsų reikalavimus.

Mūsų norai buvo įvykdyti puikiai, – tvirtino N. Zanolinas. – Manau, kad galėčiau padėti aiškinantis situaciją, nes buvau įtrauktas į visą šį reikalą.”

Gyvenimas smarkiai pasikeitė

Iš Kanados kilęs buvęs krepšinio arbitras N. Zanolinas nuo 2002 metų visą dešimtmetį buvo įtakingiausias „FIBA Europe” žmogus. Tačiau pernai pavasarį 66 metų kanadietis netikėtai buvo atleistas iš „FIBA Europe” generalinio sekretoriaus pareigų.

Sklido kalbų, kad N. Zanolinas prarado postą po to, kai buvo atskleisti tam tikri finansiniai pažeidimai. Kalbama, kad „FIBA Europe” buvo neteisėtai įdarbinta viena moteris, daug diskusijų sukėlė ir Kanarų salose rengiami seminarai.

Tuo pat metu buvo planuojama balsuoti už „FIBA Europe” atsiskyrimą nuo pasaulinės krepšinio organizacijos FIBA, kuri pasiūlė Europos pirmenybes rengti kas ketverius metus, o ne kas dvejus, kaip yra dabar.

„FIBA Europe” prezidentas Olafuras Rafnssonas ėjo išvien su FIBA, o N. Zanolinas atsidūrė sukilėlių pusėje drauge su kai kurių Rytų Europos šalių federacijų atstovais, tarp jų ir M.Balčiūnu.

Būtent Lietuvos krepšinio federacija kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražą Lozanoje, norėdama iš kėdės išversti „FIBA Europe” prezidentą islandą O.Rafnssoną, kurio vadovaujama valdyba atleido N. Zanoliną.

„FIBA Europe” generaliniu sekretoriumi tapo čekas Kamilas Novakas, o Vokietijoje vyko teisinės procedūros dėl N. Zanolino atleidimo.

„Pastarieji metai buvo įdomūs. Daug keliavau asmeniniais tikslais. Kanadoje lankiau dukrą, dabar esu Italijoje, kur gyvena mano italė žmona.

Stengiuosi likti aktyvus, nors tai nėra lengva, kai gyvenimas pasikeičia taip drastiškai”, – pripažino N. Zanolinas.

Europos krepšinyje vis dar rusenant karo žarijoms buvęs „FIBA Europe” generalinis sekretorius neatskleidė, ar bandys grįžti į buvusias pareigas.

„Nenorėčiau atsakyti į šį klausimą, – sakė N. Zanolinas. – Manau, mes kartu su M.Balčiūnu padarėme daug, kad „FIBA Europe” taptų stipria organizacija, bet nežinau, ar norėčiau ten sugrįžti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.