EUROLYGA 2023

Etikos sargų neišgirstas E. Gentvilas paliko „Neptūną“

LKL bronzos medalius iškovoję „Neptūno“ krepšininkai neteko svarbaus klubo nario. Trejus metus biudžeto skyles lopęs Eugenijus Gentvilas pasitraukė iš valdybos pirmininko pareigų. Jis bandė išvengti Konstitucijos pažeidimo.

E. Gentvilas sako, kad „Neptūno“ krepšininkams iškovojus LKL bronzos medalius, atėjo laikas valdybos pirmininko vietą užleisti kitam vadovui.<br>Nuotraukos iš archyvo
E. Gentvilas sako, kad „Neptūno“ krepšininkams iškovojus LKL bronzos medalius, atėjo laikas valdybos pirmininko vietą užleisti kitam vadovui.<br>Nuotraukos iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

May 17, 2013, 4:39 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:03 PM

Praėjusį ketvirtadienį Seimo narys E. Gentvilas suraitė parašą po prašymu atleisti jį iš Klaipėdos „Neptūno“ valdybos pirmininko pareigų.

Tokį sprendimą jis priėmė dėl kelių priežasčių. Viena jų – svarbiausias Lietuvos įstatymas.

„Visų pirma užbaigėme darbą. Aš „Neptūnui“ vadovavau trejus metus. Laimėjome bronzos medalius, o dabar ateina laikas užleisti vietą kitiems. Tapęs Seimo nariu aš negalėsiu tiek dėmesio skirti klubui, važinėti į Klaipėdą“, - portalui lrytas.lt kalbėjo liberalas.

Kita priežastis - Seimo nario pareigos nėra suderinamos su jokiomis kitomis. Išskyrus premjero ar ministro. Tai numatyta Konstitucijoje. Kitaip tariant, būdamas „Neptūno“ vadovu jis galėjo pažeisti Konstituciją.

Etikos sargų atsakymo nesulaukė

Sausio pabaigoje E. Gentvilas kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Ji turėjo išaiškinti, ar parlamentaras gali būti viešosios įstaigos valdybos pirmininku.

Atsakymo nesulaukė iki šiol.

„Jūs įsivaizduojat? Jau tuoj keturi mėnesiai, tačiau man niekas nieko neatsako.

Aš klausinėjau Etikos ir procedūrų komisijos narių, tai buvo visokių nuomonių. Jie darė kažkokį tai preliminarų posėdį, bet manęs nekvietė. Tai aš ir atsistatydinau nesulaukęs atsakymo“, - aiškino politikas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovas, konservatorius Valentinas Stundys sakė, kad E. Gentvilo situacija įkvėpė pamokyti ir kitus parlamentarus. Todėl atsakymo surašymas užtruko.

„Visiems Seimo nariams išsiųsime išsamų komentarą apie tai. Ten bus sudėtos rekomendacijos dėl pareigų suderinamumo, dėl kūrybinės veiklos, dėl darbo asociacijoje“, - paaiškino V. Stundys.

Išrinkti politikai gali dalyvauti asociacijų veikloje. Tačiau yra ir išimčių. Jei ta organizacija turi kažkokių santykių su valstybės institucijomis, tai Seimo narys lyg ir suteikia pranašumą tai asociacijai.

„Neptūnas“ gavo Klaipėdos miesto savivaldybės finansinę paramą – apie 500 tūkstančių litų. Šiemet suma gali būti dar didesnė, nes savivaldybės biudžetas išsipūtė. Ar būdamas valdybos pirmininku E. Gentvilas nepažeidė Konstitucijos?

„Čia būtų galima įžvelgti konfliktą. Tačiau kiekvieną situaciją reiktų nagrinėti atskirai“, - sakė konservatorius V. Stundys.

Pats E. Genvilas mano, kad klubui skirtos savivaldybės lėšos nesukelia interesų konflikto.

„Premjeras Algirdas Butkevičius prakalbo apie valstybės finansavimą keliems klubams, tai galime spėti, kad gal ir „Neptūnas“ gaus. Tada jau tikrai būtų keista – iš valstybės biudžeto ateina parama klubui, o aš esu Seimo narys“, - kalbėjo liberalas iš Klaipėdos.

Padėjo sumažinti skolas

„Neptūno“ direktorius Osvaldas Kurauskas sakė, kad prieš trejus metus klubo skolos siekė 300 tūkstančių litų. Tačiau valdybos pirmininku tapus E. Gentvilui, situacija pasikeitė. Klubo biudžetas šiemet viršijo 2 milijonus litų.

„Kasmet pavykdavo papildyti biudžetą, mažinti įsiskolinimą. Po truputi augome, siekėme ir pasiekėme tą rezultatą, kurį šiandiena turime“, - portalui lrytas.lt sakė O. Kurauskas.

Valdybos pirmininkas ieško finansų, rėmėjų, bendrauja su verslo partneriais, reprezentuoja klubą.

Visą valdybą sudaro 8 nariai. Juos deleguoja klubo dalininkai – vietos politikas Valentinas Greičiūnas ir turtuolio iš Kinijos Xia Songo atstovas Algimantas Pavilonis.

„Valdybos darbas yra didžiulis. Tie žmonės yra žinomi, gerbiami, jie turi įtakos. Kartais to užtenka, kad kiti norėtų prisidėti“, - apie viešosios įstaigos darbą pasakojo O. Kurauskas.

Šiemet baigiasi visos „Neptūno“ valdybos kadencija. Naujoji valdyba ir jos pirmininkas dar nėra išrinkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.