EUROLYGA 2023

Europos čempionatas Slovėnijoje: didžiausi praradimai

Rugsėjį prasidėsiančiu Europos čempionatu Slovėnijoje startuos naujas ketverių metų olimpinis ciklas. Nenuostabu, kad dauguma Senojo žemyno žvaigždžių į pirmąjį iš keturių kasmet vykstančių tarptautinių turnyrų žiūri atlaidžiau.

Europos čempionate Lietuvai nepadės Š. Jasikevičius, Ispanijai - P. Gasolis.<br>G. Šiupario nuotr. iš archyvo
Europos čempionate Lietuvai nepadės Š. Jasikevičius, Ispanijai - P. Gasolis.<br>G. Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jul 8, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:58 PM

Po truputį aiškėja, kurių garsių žaidėjų krepšinio sirgaliai Slovėnijoje tikrai neišvys. Portalas lrytas.lt išrinko žymiausius krepšininkus, pirmąjį rudens mėnesį nevilkėsiančius rinktinės marškinėlių.

A grupė: Ukraina, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Izraelis, Belgija

Prancūzija - be J. Noah

Neabejotiniems grupės favoritams prancūzams nepadės stipria dešiniąja arba bent kairiąja Tony Parkerio ranka galėjęs būti Joakimas Noah. Traumų sezono metu kamuotas „Chicago Bulls“ vidurio puolėjas vasarą nusprendė skirti poilsiui.

Vienintelį kartą 2011 metais Europos čempionate Lietuvoje Prancūzijai atstovavęs J. Noah rinktinei būtų itin pravertęs, nes Vincentas Collet negalės verstis dar trimis „bokštais“ - Ianu Mahinmi, Kevinu Seraphinu bei Ali Traore. Europos čempionate nežais ir pakankamai sėkmingai Vitorijos „Laboral Kutxa“ gretose pritapęs gynėjas Fabienas Causeur.

Vokietija - be D. Nowitzki ir Ch. Kamano

Bene labiausiai šioje grupėje nukraujavę vokiečiai. Pirmiausia, Vokietijai nepadės geriausias šalies krepšininkas Dirkas Nowitzki. Kadangi jis vasarą nutarė skirti poilsiui, rinktinei neigiamą atsakymą davė ir kitas „Dallas Mavericks“ aukštaūgis Chrisas Kamanas.

Be to, karjerą nacionalinėje komandoje baigė įžaidėjas Steffenas Hamannas, Svetislavo Pesičiaus nurodymų vykdyti negalės ir dar vienas atstovas iš NBA „Houston Rockets“ klubo Timas Ohlbrechtas. Taip vokiečiai į Slovėniją deleguos jauniausią rinktinę šalies istorijoje. Vyriausias žaidėjas - 29-erių gynėjas Heiko Schaffartzikas.

Britai - be L. Dengo

Kuo skųstis turi ir Didžioji Britanija. Ilgametis rinktinės lyderis ir Britanijos krepšinio veidas Luolas Dengas veikiausiai neužsivilks ekipos marškinėlių. Nuo 2007-ųjų britams vasaras aukojęs „Chicago Bulls“ puolėjas užsitarnavo poilsio po traumų ir alinančių sezonų NBA.

Apie dar vieną NBA krepšininką Beną Gordoną - kita kalba. „Charlotte Bobcats“ snaiperis nuo 2008-ųjų galėjo prisijungti prie rinktinės, bet vis tempdamas laiką galiausiai atmesdavo Didžiosios Britanijos rinktinės trenerių kvietimus. Įpykusio britų žurnalisto atsakymas į klausimą, ar realu tikėtis B. Gordono pagalbos Slovėnijoje, buvo toks: „Beno ko?“ Britai stipriai nusivylę nuolatinėmis krepšininko dvejonėmis.

Izraelis, Ukraina ir Belgija - šių komandų sudėtys kol kas dar nėra aiškios. Tiesa, Izraeliui tikrai padės vienintelis NBA atstovas Omri Casspi iš „Cleveland Cavaliers“, o bene žymiausias belgų žaidėjas Axelis Hervelle iš Bilbao „Uxue Basket“ tikino, kad šalyje visi nori atstovauti rinktinei.

B grupė: Bosnija ir Hercegovina, Lietuva, Makedonija, Juodkalnija, Serbija, Latvija

Lietuviai - be senbuvių

Lietuvos rinktinės praradimai visiems puikiai žinomi: su nacionaline komanda atsisveikinę Darius Songaila ir Rimantas Kaukėnas, poilsio panorėję Šarūnas Jasikevičius ir Simas Jasaitis.

Netekčių sąrašas gali gerokai prasitęsti, nes Jonas Kazlauskas vis dar nerimauja dėl Martyno Pociaus, Pauliaus Jankūno, Roberto Javtoko ir brolių Lavrinovičių sveikatos.

Serbija - klaustukas dėl M. Teodosičiaus

Serbai labiausiai nerimauja dėl pagrindinio įžaidėjo Milošo Teodosičiaus. Maskvos CSKA atakų organizatorius pačioje sezono pabaigoje patyrė sunkią blauzdos traumą. Tiesa, jei reabilitacija praeis be nesklandumų, krepšininkas padės rinktinei.

Nacionalinei komandai nepadės kiti gan svarbūs, bet ne kertiniai žaidėjai - aukštaūgiai Duško Savanovičius bei Zoranas Ercegas, puolėjas Vladimiras Micovas. Praleisti Europos čempionatą turėjo ir praeityje žibėjęs Novica Veličkovičius, tačiau po 10 mėnesių pertraukos į rikiuotę grįžęs Madrido „Real“ gretose „prigesęs“ serbas patikino Dušaną Ivkovičių, kad spės fiziškai pasiruošti stovyklai.

Juodkalnija - su dviem NBA žvaigždėmis

Juodkalniečiai - su galingu NBA aukštaūgių tandemu Nikola Pekovičiumi ir Nikola Vučevičiumi. Optimistiškai nusiteikę bosniai - su pajėgiausiais karjeros pike esančiais žaidėjais ir Mirza Teletovičiumi priešakyje. Makedonai - su grįžtančiu Vlado Ilievskiu, bet nežinioje dėl Bo McCalebbo ir Pero Antičiaus. Latviai - su Andriu Biedriniu, tačiau be jaunojo Davio Bertanio.

C grupė: Gruzija, Lenkija, Ispanija, Kroatija, Čekija, Slovėnija

Rimti ispanų nuostoliai

Šioje grupėje neturi dėl ko dejuoti tik dvi toli gražu tarp grupės favoritų neįvardijamos rinktinės - lenkai bei čekai. Savo ruožtu kitos komandos turi nuostolių. Ir rimtų.

Pradedant ispanais, Europos čempionate tikrai nežais Pau Gasolis ir Juanas Carlosas Navarro - duetas, trypęs priešininkus tiek po krepšiu, tiek iš trijų taškų zonos. Be to, 23-ejų „Oklahoma City Thunder“ aukštaūgis Serge‘as Ibaka užsigeidė poilsio. Juano Antonio Orengos laimei, nacionalinėje komandoje netrūksta būrio kitų puikių krepšininkų.

Senojo žemyno pirmenybių šeimininkai slovėnai turės tvirtą užnugarį tribūnose, bet ne aikštėje. Jų lyderis Erazemas Lorbekas dėl operacijos rinktinei neatstovaus. Nebus ir „Orlando Magic“ įžaidėjo Beno Udriho bei seniai su visa nacionaline komanda susipykusio Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjo Sašos Vujačičiaus.

Ne pyragai ir kroatams bei gruzinams. Pastarieji neteko neabejotino savo lyderio Zacharo Pačulijos iš „Atlanta Hawks“. Tuo metu Kroatija neturės dviejų aukščiausio lygio gynėjų, kurie, be abejonės, būtų turėję tvirtą vietą starto penkete - Marko Popovičiaus bei Zorano Planiničiaus.

Lenkija į Slovėniją turėtų vežtis „Phoenix Suns“ „centrą“ Marciną Gortatą, Vitorijos „Laboral Kutxa“ aukštaūgį Maciejų Lampę ir natūralizuotą gynėją iš JAV Thomasą Kelatį. Čekai turės vienintelį atstovą iš NBA - „Washington Wizards“ puolėją Janą Vesely.

D grupė: Turkija, Suomija, Švedija, Graikija, Rusija, Italija

Graikų žvaigždynas - vis dar kartu

Preliminariai silpniausios grupės rinktinės Suomija ir Švedija gali pasigirti surinkusios pajėgiausią sudėtį. Pavyzdžiui, švedai turi net du NBA atstovus - „Detroit Pistons“ aukštaūgį Joną Jerebko ir „Charlotte Bobcats“ puolėją Jeffery Taylorą.

Nuostolių neturi ir graikai. Aišku, įkalbėti karjerą rinktinėje baigusį Dimitrį Diamantidį grįžti jau nebepavyksta, tačiau Vassilis Spanoulis ir kompanija kartu gali pasiekti nemažai. Apie tai atvirai kalba patys graikai.

Skaudžiai nukraujavę rusai

Prasčiau Turkijos ir Italijos stovyklose. Kol kas aiškių kontūrų nenusibrėžusiems turkams turbūt nepadės petį sezono pabaigoje išsinarinęs jaunasis vidurio puolėjas Enesas Kanteris iš „Utah Jazz“. Italai taip pat NBA sezono finišo tiesiojoje neteko vieno „Denver Nuggets“ lyderių Danilo Gallinari.

Liūdniausia - Rusijos rinktinėje. Fotis Katsikaris tikrai negalės verstis puolėjų Andrejaus Kirilenkos ir Victoro Chriapos, „centro“ Aleksandro Kauno pagalba. Ne gana to, Timofejus Mozgovas ir Vitalijus Fridzonas taip pat dar nėra davę galutinio teigiamo atsakymo.

Suskaičiuoti visoms netektims neužtektų rankų ir kojų pirštų. Baisiausia, kad pasiruošimo stovykloms įsibėgėjant, traumos gali dar labiau išretinti rinktinių gretas. Taip pat negalima pamiršti vis dar dvejojančių dėl galutinio atsakymo. Galima konstatuoti, kad Slovėnijoje rugsėjo 4-22 dienomis visas Europos krepšinio elitas tikrai nesusirinks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.