EUROLYGA 2023

Lietuvos merginų rinktinė pasiekimais gerokai atsilieka nuo vaikinų

Lietuvos jaunieji krepšininkai per du nepriklausomybės dešimtmečius pasaulio ir Europos pirmenybėse yra laimėję beveik dvi dešimtis įvairių spalvų apdovanojimų. Tačiau didžiąją dalį medalių iškovojo vaikinų rinktinės. Tuo tarpu Lietuvos merginos smarkiai atsilieka. Jos vos du kartus lipo ant Europos pirmenybių garbės pakylos, ir kur kas dažniau nuo žemyno krepšinio lyderių atsilikdavo tiek, kad neiškovodavo kelialapio į pasaulio čempionatą.

V. Štreimikytė-Virbickienė – viena iš merginų trenerių.<br>M .Patašiaus nuotrauka iš archyvo
V. Štreimikytė-Virbickienė – viena iš merginų trenerių.<br>M .Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 17, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:35 PM

Žaidė tris kartus

Ketvirtadienį Panevėžyje ir Klaipėdoje prasidedantis pasaulio jaunių (iki 19 metų) čempionatas yra ketvirtas geriausių jaunųjų planetos krepšininkių turnyras, kuriame dalyvauja Lietuvos merginų rinktinė.

Jaunosios mūsų šalies krepšininkės į šios amžiaus grupės varžybas buvo patekusios 2001, 2007 ir 2009 metais, bet kaskart likdavo tarp vidutiniokių arba tik neženkliai aplenkdavo autsaideres. Lietuvos rinktinė du kartus užėmė 8-ąją vietą (2001 ir 2009 m.), sykį finišavo 12-oje pozicijoje (2007 m.).

Nei anksčiau rengtame pasaulio jaunimo (iki 21 metų) čempionate, nei nuo 2010 metų rengiamame pasaulio jaunučių (iki 17 metų) čempionate Lietuvos merginų rinktinė nežaidė nė karto.

Debiutavo prieš 12 metų

Pirmą kartą kelialapį į pasaulio pirmenybes jaunosios Lietuvos krepšininkės iškovojo užėmusios 4-ąją vietą Lenkijoje vykusiose 2000 metų Europos jaunių pirmenybėse.

Kitais metais pasaulio čempionatas buvo surengtas Čekijos mieste Brno, o jam žaidusi Lietuvos komanda laimėjo 2 iš 7 rungtynių ir tarp 12 komandų užėmė 8-ąją vietą. Lietuvaitės nugalėjo Malio ir Kinijos bendraamžes.

Mūsų šalies ekipa šiame turnyre laikėsi ant keturių krepšininkių pečių. Naudingiausiai tarp lietuvių žaidė Iveta Marčauskaitė-Šalkauskė (vid. 20,1 tšk., 9 atk.kam.), Sandra Valužytė-Linkevičienė (16 tšk.), Eglė Šulčiūtė (9 tšk.) ir Aušra Bimbaitė (8,4 tšk.).

Visos keturios jaunių rinktinės lyderės vėliau įsitvirtino suaugusiųjų krepšinyje, ilgus metus sėkmingai žaidė Lietuvos moterų rinktinėje ir atstovavo arba iki šiol atstovauja stipriems užsienio klubams.

Antras blynas irgi prisvilo

Prie Europos krepšinio lyderių Lietuvos jaunių rinktinė vėl priartėjo tik 2006 metais, kai Tenerifėje (Ispanija) vykusiose žemyno pirmenybėse užėmė 5-ąją vietą. Šis rezultatas garantavo kelialapį į 2007 metų planetos jaunių pirmenybes Bratislavoje.

Deja, antrasis blynas jaunosioms Lietuvos krepšininkėms prisvilo dar labiau negu pirmasis. Mūsų šalies rinktinė laimėjo tik 1 iš 7 rungtynių ir tarp 16 komandų užėmė 12-ąją vietą. Vienintelę pergalę Rasos Kreivytės treniruojama ekipa pasiekė žaisdama su Dramblio Kaulo Kranto rinktine, kurią įveikė 84:33.

Slovakijos sostinėje tarp lietuvių labiausiai pasižymėjo Laima Rickevičiūtė (13,5 tšk.), Marina Solopova (9,8 tšk.) ir Dovilė Miliauskaitė (9,1 tšk.).

Į Tailandą – be lyderės

Per visą Lietuvos krepšinio istoriją medalius merginų varžybose iškovojo tik 1990-1991 metais gimusių krepšininkių komanda. Šios kartos ekipa iš pradžių Košicėje (Slovakija) laimėjo 2006 metų Europos jaunučių pirmenybių bronzą, o po to Nitroje (Slovakija) pasidabino 2008 metų Europos jaunių pirmenybių auksu.

Ramunės Kumpienės treniruojama auksinė komanda gavo kelialapį į 2009 metų pasaulio pirmenybes ir su stipriausiomis kitų žemynų rinktinėmis susigrūmė Tailando sostinėje Bankoke.

Nors lietuvaitės į Bankoką išskrido kaip Europos čempionės, pasaulio pirmenybėse auksinei komandai trūko vienos, bet labai svarbios detalės – tuo metu perspektyviausia Lietuvos krepšininke laikytos, labai anksti ryškiai sužibėjusios, tačiau taip pat greitai užgesusios žvaigždutės Aurimės Rinkevičiūtės.

Be šios gynėjos, išrinktos naudingiausia 2008 metų Europos jaunių pirmenybių žaidėja, Lietuvos rinktinė nebuvo pajėgi siekti aukštų tikslų ir tarp 16 komandų užėmė 8-ąją vietą. Lietuvaitės laimėjo 3 iš 9 rungtynių, o pergalėmis džiaugėsi po mačų su Tailandu, Brazilija ir Prancūzija.

Naudingiausiai Lietuvos rinktinėje žaidė M.Solopova (15,2 tšk.), Eglė Šikšniūtė (10,4 tšk.), Giedrė Paugaitė (8,9 tšk., 9,7 atk.kam.) ir Lina Pikčiūtė (7,6 tšk.).

Geriausios 1990-1991 metais gimusios krepšininkės jau atvėrė ir Lietuvos moterų rinktinės duris. Šiais metais Europos suaugusiųjų čempionate dalyvavo net šešios žaidėjos iš Bankoko dvyliktuko: E.Šikšniūtė, G.Paugaitė, L.Pikčiūtė, Inesa Visgaudaitė, Gabrielė Gutkauskaitė ir Mantė Kvedaravičiūtė.

Dar anksčiau moterų rinktinėje įsitvirtino M. Solopova, kuri šįmetes žemyno pirmenybes praleido dėl traumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.