EUROLYGA 2023

Europos čempionate krepšininkus į kovą ves nauji treneriai

Šių metų Europos čempionatas – pirmas oficialus naujo olimpinio ciklo turnyras. Daugeliui rinktinių kartu tai yra ir naujas etapas, į kurį žengiama su nauju smegenų centru – pasikeitusiu trenerių štabu. Iš 24 kelialapius į Slovėniją gavusių komandų net dvylikai vadovauja treneriai, eiti dabartines pareigas pradėję tik šiais metais arba pernai per Europos pirmenybių atrankos varžybas. Tarp dvylikos trenerius pakeitusių komandų yra ir Lietuvos rinktinė, į kurią po dvylikos metų pertraukos grįžo Jonas Kazlauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 28, 2013, 5:20 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:31 PM

Permainos – po Londono

Kovoti Europos pirmenybių atrankos turnyre nereikėjo aštuonioms komandoms. Čempionato šeimininkė Slovėnijos rinktinė pernai žaidė tik draugiškas rungtynes, o kitos septynios komandos dalyvavo Londono olimpinėse žaidynėse arba olimpiniame atrankos turnyre.

Iš šio septyneto tik vienai ekipai toliau vadovauja tas pats treneris, kuris dirbo olimpiniame Londone. Tai – nuo 2009 metų Prancūzijos rinktinės strategiją kuriantis Vincent‘as Collet.

Kitų šešių šalių krepšinio vadovai pasibaigus praėjusiam olimpiniam ciklui rinktinę perdavė į naujas rankas. Lietuvos komandos treneriu tapo J. Kazlauskas, Ispanijos – Juanas Antonio Orenga, Rusijos – graikas Fotis Katsikaris (vėliau  – Sergejus Karasiovas), Didžiosios Britanijos – amerikietis Joe Prunty, Graikijos – italas Andrea Trinchieri, Makedonijos – slovėnas Alešas Pipanas.

Be J.Kazlausko kaip vyriausias treneris Europos čempionate yra dirbęs tik A.Pipanas. Jis anksčiau treniravo Slovėnijos ir Lenkijos rinktines.

Didžiausių turnyrų patirties turi ir J.A.Orenga. Prieš tapdamas vyriausiu Ispanijos rinktinės treneriu jis kelerius metus talkino buvusiam ispanų vairininkui Sergio Scariolo.

Trenerį pakeitė po atrankos

Per pastaruosius mėnesius trenerius taip pat pakeitė dvi komandos, pernai sėkmingai žaidusios Europos pirmenybių atrankoje ir iškovojusios kelialapius į baigiamąjį turnyrą. Lenkijos rinktinei atrankoje vadovavęs A.Pipanas ir Vokietijos rinktinę treniravęs Svetislavas Pešičius pasibaigus atrankos varžyboms atsisveikino su šiomis komandomis.

A.Pipano įpėdiniu tapo vokietis Dirkas Bauermannas, S.Pešičiaus – prieš tai Vokietijos rinktinės trenerio padėjėju dirbęs Frankas Menzas.

Dar keturi į baigiamąjį etapą patekusių komandų treneriai dirbti pradėjo pernai per Europos pirmenybių atrankos varžybas. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę nuo praėjusių metų treniruoja kroatas Aleksandaras Petrovičius, Juodkalnijos – Luka Pavičevičius, Kroatijos – Jasminas Repeša, Turkijos – juodkalnietis Bogdanas Tanjevičius.

J.Repeša ir B.Tanjevičius į šias pareigas grįžo po pertraukos. J.Repeša jau buvo Kroatijos rinktinės treneris nuo 2006 iki 2009 metų, o B.Tanjevičius dirbo su Turkijos rinktine nuo 2004 iki 2010 metų ir šią komandą prieš pat Lietuvoje vykusias 2011 metų Europos pirmenybes paliko dėl sunkios onkologinės ligos. Pasveikęs ir sutiprėjęs Senojo žemyno trenerių cecho veteranas grįžo į tą patį darbą.

Ilgiausiai dirba suomis ir belgas

Tvirčiausiai savo kėdėje laikosi Suomijos rinktinės treneris Henrikas Dettmannas ir belgas Eddy Casteelsas. Nors jų komandos labai retai patenka į Europos pirmenybių baigiamąjį turnyrą, suomis yra nepakeičiamas jau nuo 2004 metų, belgas – nuo 2005 metų.

2008 metais rinktinėse dirbti pradėjo du serbai. Dušanas Ivkovičius nuo tada treniruoja gimtosios šalies komandą, Igoras Kokoškovas – Gruzijos rinktinę.

Nuo 2009 metų Prancūzijos rinktinei vadovauja V.Collet, 2010 metais Italijos rinktinės treneriu tapo Simone Pianigiani, Čekijos – Pavelas Budinsky, Izraelio – Arikas Šivekas, Latvijos – Ainaras Bagatskis, Švedijos – amerikietis Bradas Deanas.

Dar dviem treneriams pirmasis turnyras buvo 2011 metų Europos čempionatas. Lietuvoje vykusiame turnyre debiutavo Slovėnijos rinktinės treneris serbas Božidaras Maljkovičius ir Ukrainos rinktinės treneris amerikietis Mike‘as Fratello.

Lietuviui patirties nestinga

Lietuvos rinktinės treneris J.Kazlauskas tarp kolegų yra vienas vyriausių ir labiausiai patyrusių. Jam šįmetis Europos čempionatas bus jau penktas. 1997, 1999 ir 2001 metais J. Kazlauskas į žemyno pirmenybes vyko su Lietuvos rinktine, 2009 metais dėl medalių kovojo su Graikijos komanda.

Daugiau Europos pirmenybių dirbo tik trys treneriai. Šešiuose čempionatuose dalyvavo B.Tanjevičius (viename su Jugoslavijos rinktine, dviejuose su Italijos ir trijuose su Turkijos), penkiuose – D.Ivkovičius (trijuose su Jugoslavijos komanda, dviejuose su Serbijos) ir H.Dettmannas (dviejuose su Suomijos ekipa, trijuose su Vokietijos).

Vyriausias treneris Europos čempionate bus D.Ivkovičius. Jam rudenį sukaks 70 metų. M.Fratello ir B.Tanjevičiui šiais metais sukanka 66-eri, B.Maljkovičiui – 61-eri, B.Deanui – 60, J.Kazlauskui – 59-eri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.