EUROLYGA 2023

A.Bagatskis: „Lietuva vis dar turi dvigubai didesnį žaidėjų pasirinkimą“

Jaunimo krepšinio varžybose latviai šiemet dukart pralenkė lietuvius. Šįvakar Jesenicių arenoje Lietuvos vyrų rinktinė bandys įrodyti, kad krepšinyje lietuviai vis dar yra autoritetas mažesniesiems broliams, rašo „Lietuvos rytas“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 6, 2013, 1:27 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:56 PM

Vienas Latvijos žurnalistų pastatė 100 eurų už tai, kad Latvijos rinktinė iškops į antrąjį etapą. Grįžęs namo iš Slovėnijos jis tikisi rasti savo sąskaitoje 1000 eurų.

Didelis prizas sėkmės atveju rodo, kaip menkai lažybininkai prieš Europos pirmenybes vertino Latvijos rinktinės galimybes būti tarp trijų geriausių B grupės komandų.

Tačiau jauni Latvijos krepšininkai turnyro starte įveikė Bosniją ir Hercegoviną bei Juodkalniją ir parodė, kad net ir neturėdami savo gretose žvaigždžių Slovėnijoje nesiruošia būti turistai.

Latvijos rinktinė tikriausiai bus dar stipresnė netolimoje ateityje, nes šiemet dvi šalies jaunimo komandos suspindėjo žemyno pirmenybėse, kur pasirodė geriau nei lietuviai.

Europos vyrų krepšinio čempionatuose vienintelį kartą latviai pralenkė lietuvius 2001 metais. Tada Jono Kazlausko treniruojama mūsų šalies komanda Ankaroje atkrintamųjų varžybų pirmajame etape 76:94 nusileido latviams, kurių gretose tritaškiais šaudė dabartinis Latvijos rinktinės treneris Ainaras Bagatskis.

2004–2005 metais Kauno „Žalgiryje” žaidęs, o 2006 metais šį klubą ir treniravęs latvis įsitikinęs, kad ir šio vakaro rungtynės tarp dviejų Baltijos valstybių komandų bus įdomios.

„Tai bus tarsi derbis”, – įsitaisęs Kranska Goros viešbučio terasoje „Lietuvos rytui” sakė 46 metų treneris, anksčiau žaidęs Latvijos rinktinėje net 11 metų.

– Kuris Europos čempionatas jums yra labiausiai įstrigęs? – A.Bagatskio paklausė „Lietuvos rytas”.

– 2001 metais Turkijoje. Užėmėme aštuntąją vietą ir tai buvo geriausias mūsų krepšinio rinktinės rezultatas nuo tada, kai Latvija atgavo nepriklausomybę.

– Ir dar todėl, kad tuomet pirmą kartą įveikėte Lietuvos komandą?

– Savaime suprantama. Žaisti su lietuviais mums visada labai įdomu. Mes puikiai pažįstame vieni kitus. Nesvarbu, kuriame čempionato etape būtų tos rungtynės, jos visada būna įsimintinos.

– Lietuva negali pamiršti ir 2003 metų Europos čempionato starto, kai pirmajame mače prieš Latviją iškovota pergalė buvo bene sunkiausia kelyje aukso link. Kokias emocijas jums kelia tas mačas Noršiopinge?

– Tai tik patvirtina mano žodžius apie lietuvių ir latvių rungtynes.

Man tai buvo paskutinis čempionatas kaip Latvijos rinktinės krepšininkui. Nors mes nenukeliavome tame turnyre toli, aš labai džiaugiausi, kad Europos čempione tapo būtent Lietuva.

Tas prieš mus laimėtas mačas Lietuvos krepšininkams buvo tarsi postūmis. Po tokių rungtynių ir atsiranda didelės pergalės. Manau, mes labai prisidėjome prie Lietuvos laimėjimo Europos pirmenybėse. (Juokiasi.)

– Šiemet dviejuose jaunimo čempionatuose Latvijos krepšininkai aplenkė Lietuvą. Ar tai reiškia, kad Latvijos krepšinis vejasi Lietuvą?

– Pataisysiu: aplenkėme beveik visuose. (Šypsosi.)

Iš tiesų man labiausiai rūpėjo 18-mečių ir 20-mečių pirmenybės, kuriose mes pasirodėme geriau. 16-mečių čempionate jūs vis dėlto buvote aukštesni ir stipresni fiziškai.

Latvijos 20-mečių iškovotas sidabras – įspūdingas laimikis. O 18-mečių užimta ketvirtoji vieta jau vertinama kaip nesėkmė, nes toje komandoje žaidė du nuostabūs vidurio puolėjai, su kuriais mes turėjome laimėti medalius. Įveikėme lietuvius, bet geriau jau būtume pralaimėję jums, tačiau iškovoję medalį.

Pagaliau mes turime krepšininkų kartą, panašią į tą, kokią turėjo Lietuva su Jonu Valančiūnu priešakyje. Tiesa, ta Lietuvos jaunimo rinktinė privalėjo laimėti viską, nes nė viena jaunimo komanda neturėjo tokio talentingo vidurio puolėjo.

Vis dėlto Lietuva vis dar turi dvigubai didesnį žaidėjų pasirinkimą, jūsų šalyje krepšinis yra toliau pažengęs. Todėl jūs ir esate už mus geresni.

– Nusijuokėte išgirdęs, kad Lietuvos vyrų rinktinei Europos čempionate Krepšinio federacija iškėlė tikslą laimėti bilietą į pasaulio čempionatą – būti tarp 6 geriausių komandų.

– Bet tai tikrai juokinga. Jeigu komanda suburta iš NBA ir Eurolygos žaidėjų, tai ji ką – atvyko truputį pasižaisti?

Nemanau, kad reiklūs jūsų sirgaliai būtų patenkinti penktąja ar šeštąja vieta.

Jūs turite puikią komandą. Žinoma, profesionaliajame sporte kvaila sakyti, kad komanda privalo laimėti medalius. Šiame Europos čempionate matau dešimt komandų, kurios gali užlipti ant prizininkų pakylos.

Lietuva yra tarp tų komandų. Manau, Lietuvos rinktinės tikslas turėtų būti medaliai.

– Ar manote, kad Lietuva stipresnė už Ispaniją, Prancūziją, Graikiją?

– Nepamirškite ir Balkanų šalių komandų. Serbai jau parodė, kad gali sužaisti labai ryškiai.

Nematau, kad jūsų išvardytos komandos pagal žaidėjų sudėtį atskirose pozicijose turėtų ryškų pranašumą. Nemanau, kad Lietuva yra silpnesnė.

– Kuris Lietuvos rinktinės krepšininkas jums atrodo pavojingiausias aikštėje?

– Turbūt Linas Kleiza. Kai Lietuva 2010 m. pasaulio čempionate iškovojo bronzą, kertinis žaidėjas toje rinktinėje buvo L.Kleiza.

Kai žaidėjas renka po 20 taškų pernelyg nesidraskydamas ir žaisdamas kaip sunkusis puolėjas – jį sustabdyti labai sunku.

Tuomet 2010 metais Lietuvos rinktinė žaidė netipišką krepšinį – galima sakyti, be vidurio puolėjų. Kiekvienas turėjo savo vaidmenį komandoje.

Galima daug kalbėti apie gynybą, bet jei komandoje nėra tokio žaidėjo, kuris gali įmesti sunkiu momentu, nieko nepasieksi.

Ir šiame čempionate L.Kleiza yra kertinis Lietuvos komandos žaidėjas.

– Jūs, būdamas krepšininkas, garsėjote taiklia ranka. Kuris krepšininkas Europos čempionate yra geriausias snaiperis?

– Nežinau, turbūt po manęs daugiau tokių gerų nebeliko. (Juokiasi.)

Gal jeigu Macas (Arvydas Macijauskas. – Red.) atvažiuotų, galėtume su juo pasivaržyti dėl tokio titulo.

Šiais laikais snaiperio vaidmuo yra kitoks. Kadaise aš ne tik mėtydavau į krepšį. Žinoma, tritaškiai buvo mano privalumas, bet turėjau aikštėje ir kitų užduočių.

Dabar išties ryškių snaiperių nėra daug.

Geri krepšininkai yra labiau universalūs ir produktyvūs.

Latvijos rinktinės sudėtis

Nr. Krepšininkas Gimė Ūgis Klubas (2013–14 m. sezone) EČ*

4 Martinis Meieris 1991 208 Vaisenfelso „Mitteldeutscher” 2

5 Marekas Mejeris 1991 207 „Fuenlabrada” 2

6 Rolandas Freimanis 1988 210 Montegranaro „Sutor” 2

7 Janis Blūmas 1982 191 „Astana” 5

8 Janis Bėrzinis 1993 201 Rygos VEF 1

9 Dairis Bertanas 1989 192 Bilbao „Basket” 2

10 Rihardas Kuksikas 1988 197 Kijevo „Budivelnyk” 2

11 Armandas Škėlė 1983 192 Talino „Kalev” 4

12 Kristapas Janičenokas 1983 195 Rygos VEF 4

13 Janis Strėlniekas 1989 191 Kijevo „Budivelnyk” 2

14 Kasparas Bėrzinis 1985 211 Rygos VEF 1

15 Andrejus Šelakovas 1988 207 „Melilla” 2

Tren. Ainaras Bagatskis 1967 - Kijevo „Budivelnyk” 2

*kelintame Europos čempionate dalyvauja.

Latvijos rinktinė šiame amžiuje

Metai Turn. Vieta Treneris Lyderiai (taškų vidurkis)

2001 EČ 8 A.Kraulinis K.Kambala (19), A.Bagatskis (17,2)

2003 EČ 13 A.Kraulinis R.Štelmaheris (17), A.Bagatskis (14,3)

2005 EČ 13 K.Muižniekas R.Štelmaheris (13,7), K.Janičenokas (13,3)

2007 EČ 13 K.Muižniekas K.Janičenokas (15,5), A.Biedrinis (15)

2009 EČ 13 K.Kemzūra K.Kambala (17), K.Janičenokas (13,3)

2011 EČ 21 A.Bagatskis J.Blūmas (16), R.Kuksikas (16)

Trečioji varžovė – Latvijos rinktinė

Šalis. Latvijos Respublikos plotas – 64,6 tūkst. kv. km. Gyventojų – 2 mln. Sostinė – Ryga (697 tūkst. gyventojų).

Europos čempionatai. Dalyvauja 12-ąjį kartą. 1935 m. laimėjo aukso, 1939 m. – sidabro medalius. Geriausias rezultatas atkūrus nepriklausomybę – 8-oji vieta (2001 m.). Praėjusiame čempionate (2011 m.) užėmė 21-ąją vietą.

Pasaulio čempionatai. Nedalyvavo nė karto.

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo vieną kartą. 1936 m. užėmė 15-ąją vietą.

Lietuva prieš Latviją. Šios komandos žaidė tik penkerias oficialias rungtynes, iš kurių lietuviai laimėjo ketverias.

Treneris. Buvęs Kauno „Žalgirio” žaidėjas ir treneris A.Bagatskis Latvijos rinktinei vadovauja nuo 2010 m. Jis anksčiau pats ilgai žaidė šalies rinktinėje ir kaip krepšininkas atstovavo Latvijai ketveriose Europos pirmenybėse. A.Bagatskis taip pat yra šiais metais Eurolygoje debiutuosiančio Kijevo „Budivelnyk” treneris.

Patirtis. Net aštuoniems Latvijos žaidėjams yra 25-eri arba mažiau metų. Bet kai kuriems jauniausiems krepšininkams šis čempionatas nėra pirmas – treneris A.Bagatskis komandą drastiškai atjaunino dar užpernai.

Nuostoliai. Rinktinėje nebėra vietos vyresnės kartos žaidėjams Kasparui Kambalai ir broliams Sandžiui ir Kristapui Valteriams. Žaisti rinktinėje atsisakė vienintelis NBA rungtyniaujantis latvis Andris Biedrinis, o talentingiausias jaunas Latvijos krepšininkas Davis Bertanis praėjusio sezono pabaigoje patyrė sunkią kelio traumą.

Pasirengimas. Latviai treniruotis pradėjo liepos 18 d., vasarą sužaidė 9 draugiškas rungtynes, per kurias pasiekė 4 pergales ir patyrė 4 pralaimėjimus. Vienas mačas baigėsi lygiosiomis.

Jaunimo lenktynės

Rinktinių rezultatai šiemet:

Europos (iki 16 m.) pirmenybės. Lietuva užėmė 9-ąją vietą, Latvija – 13-ąją. Tarpusavio rungtynes kovojant dėl 9–16 pozicijų lietuviai laimėjo 83:74.

Europos (iki 18 m.) pirmenybės. Latvija užėmė 4-ąją vietą, Lietuva – 5-ąją. Tarpusavio rungtynes Latvija laimėjo 71:54.

Europos (iki 20 m.) pirmenybės. Latvija laimėjo sidabrą, Lietuva užėmė 7-ąją vietą. Tarpusavyje nežaidė.

Pasaulio (iki 19 m.) čempionatas. Lietuva iškovojo bronzą, Latvija nedalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.