EUROLYGA 2023

Žurnalistai giria Serbiją ir Prancūziją, T.Parkeris – Lietuvą

Lrytas.lt spec. korespondentas, Liubliana (Slovėnija)

T.Parkeris šiame čempionate yra trečias pagal rezultatyvumą.<br>T.Mikalajūno nuotr.
T.Parkeris šiame čempionate yra trečias pagal rezultatyvumą.<br>T.Mikalajūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Sep 11, 2013, 4:21 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:56 AM

Po Prancūzijos rinktinės treniruočių jį pamatyti sudėtinga - smulkaus sudėjimo 188 cm ūgio gynėjas prapuola tarp būrio žurnalistų ir kamerų miško. Tony Parkeris, kaip ir pastaruosius 10 metų, yra ryškiausia Prancūzijos rinktinės žvaigždė.

Visada - dėmesio centre

Gilios rudos akys, šelmiška šypsena, ramiai ir tiksliai dėstomos mintys - 31-erių T.Parkeris kantriai ir aiškiai atsakinėja į žurnalistų klausimus.

Ne tik žiniasklaida, bet ir būsimi Prancūzijos komandos varžovai skiria jam daugiausia dėmesio. Su žurnalistais jis visada - malonus ir bendraujantis. Varžovams - negailestingas. 31-erių gynėjas šiame Europos čempionate per rungtynes pelno vidutiniškai po 18,8 taško ir atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

Trečias pagal rezultatyvumą pirmenybių Slovėnijoje žaidėjas bus didžiausia mįslė ir Lietuvos rinktinei, kuri su prancūzais trečiadienio vakarą pradės kovas E grupėje.

„Tokio lygio žaidėjo neuždengsime taip, kad jis nepelnytų nė taško. Svarbiausia, kad vyrai išliktų ramūs. Reikia, kad visus savo taškus Tony surinktų tik per mūsų stiprius gynybinius veiksmus ir pasipriešinimą. Nei mes, nei NBA komandos nesugeba jo visiškai sustabdyti“, - sakė Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Gintaras Krapikas.

Giria lietuvius

T.Parkeris su Prancūzijos komanda jau čempionato pradžioje pateikė siurprizą sau ir gerbėjams - pralaimėjo autsaideriais laikytiems vokiečiams. Bet vėliau įsibėgėjo.

„Šis čempionatas jau pateikė daug siurprizų. Šiame etape rungtyniauja daug įdomių komandų, todėl dar visko gali nutikti. Norime pasiekti kuo daugiau, kiekvienose rungtynėse geriname žaidimą ir manau, mums tai pavyksta.

Puolime žaidžiame neblogai, o gynyboje galėtume būti geresni. Dabar žaisime su labai geromis komandomis - Serbija, Lietuva, Latvija, todėl gynyboje turime būti pasiruošę“, - kalbėjo T.Parkeris.

Po 80,6 taško per rungtynes pelnanti Prancūzijos rinktinė yra geriausiai čempionate puolanti komanda. Lietuviai su 69,4 taško per rungtynes - vos 20.

Klampus Lietuvos rinktinės žaidimas bent jau laikinai išstūmė ją iš favoritų rato. Užsienio žurnalistai teigia, kad pagrindinis E grupės mačas bus tarp Serbijos ir Prancūzijos.

Išgirdęs apie tai T.Parkeris šypteli: „Pamatysime“.

Ir nepamiršta seniai pažįstamų varžovų: „Lietuvos rinktinė taip pat yra labai stipri, turi pajėgius aukštaūgius. Jie kiekvienoje pozicijoje turi labai gerų žaidėjų. Turime gerbti kiekvieną varžovą, o šio vakaro rungtynės (su lietuviais. - Red.) bus labai sunkios.“

Lietuvoje iškovojo sidabrą

Lietuvos ir Prancūzijos rinktinės grūmėsi prieš dvejus metus Lietuvoje vykusiame Europos čempionate. Tąkart Vilniuje vykusiame antrajame Europos čempionato etape Kęstučio Kemzūros treniruojami lietuviai nusileido varžovams 67:73.

Tąkart T.Parkeris pelnė 19 taškų, tačiau Lietuvos rinktinę parbloškė kitas gynėjas - 21 tašką pelnęs Nando de Colo. Šioms rinktinėms skirtingai sekėsi Europos pirmenybės Lietuvoje - šeimininkai liko penkti, o prancūzai iškovojo sidabrą.

Istorija kartojasi - antrajame Europos čempionato etape Lietuvos ir Prancūzijos rinktinės vėl kovoja dėl vietos po saule. Prieš tai A grupėje prancūzai netikėtai (74:80) pralaimėjo vokiečiams, bet vėliau nesuklupo - nugalėjo britus (88:65), Izraelį (82:63), Ukrainą (77:71), belgus (82:65) ir užėmė pirmąją vietą.

„Svarbiausia šiose rungtynėse - kova dėl atšokusių kamuolių. Manau, mūsų komanda šioje vietoje turėtų atlikti geresnį darbą, o rungtynės su lietuviais bus rimtas testas“, - kalbėjo T.Parkeris.

Šeštoji varžovė – Prancūzijos rinktinė

Šalis. Prancūzijos Respublikos plotas – 640,7 tūkst. kv. km. Gyventojų – 65,4 mln. Sostinė – Paryžius (2,2 mln. gyventojų, su priemiesčiais – 12,2 mln.).

Europos čempionatai. Dalyvauja 36-ąjį kartą. 1949 ir 2011 m. laimėjo sidabro medalius, 5 kartus (1937, 1951, 1953, 1959 ir 2005 m.) – bronzos.

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 6 kartus. Geriausia vieta – 4-oji (1954 m.).

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo 8 kartus. 1948 ir 2000 m. laimėjo sidabro medalius. Pernai užėmė 6-ąją vietą.

Lietuva prieš Prancūziją. Per 12 oficialių rungtynių šios komandos pasidalijo po 6 pergales. Prancūzai laimėjo du pastaruosius mačus.

Medalininkai. Rinktinėje žaidžia septyni krepšininkai, laimėję praėjusio Europos čempionato sidabro medalius. Keturių žaidėjų kolekcijoje taip pat yra 2005 m. iškovota žemyno pirmenybių bronza.

NBA. Praėjusį sezoną NBA lygoje žaidė net 13 krepšininkų, turinčių teisę atstovauti Prancūzijai. Į Europos čempionatą atvyko tik 6.

Nuostoliai. Dėl traumų, nuovargio ar planų pagal asmeninę programą rengtis NBA sezonui atvykti į rinktinę atsisakė 2011 m. Europos vicečempionai Joakimas Noah, Ali Traore, Kevinas Seraphinas ir Andrew Albicy, praėjusias pirmenybes praleidęs, bet pernai olimpinėse žaidynėse rungtyniavęs Ronny Turiafas ir dar keli krepšininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.