EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinei – nauji rūpesčiai dėl trijų laisvų dienų

Kaip per tris dienas be rungtynių išlaikyti puikią sportinę formą ir paskui per kelias dienas pakiliai sužaisti 3 paskutinius mačus? Tokią užduotį prieš ketvirtfinalį sprendžia Lietuvos rinktinės štabas, rašo „Lietuvos rytas“.

Kad neprarastų sportinės formos, Liublianoje per tris laisvas dienas Lietuvos krepšininkai turės sunkiau treniruotis.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Kad neprarastų sportinės formos, Liublianoje per tris laisvas dienas Lietuvos krepšininkai turės sunkiau treniruotis.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:30 AM

Pirmadienis – laisva diena be treniruočių ir rungtynių, antradienis – be rungtynių, trečiadienis – be rungtynių.

Lietuvos krepšininkams tokia pertrauka neįprasta, nes prieš tai jie sukosi pašėlusiu ritmu ir Europos čempionate Slovėnijoje per pirmąsias 12 dienų sužaidė 8 rungtynes.

Intensyvumas buvo dar didesnis nei NBA varžybų karuselė. Ir staiga – iš karto trys dienos be rungtynių.

Antrajame etape Liublianoje E grupėje užimta antroji vieta nulėmė, kad Lietuvos komanda ketvirtfinalį su trečiąja F grupės ekipa žais tiktai ketvirtadienį.

„Tiesą sakant, tokia pertrauka be rungtynių nėra naudinga”, – nerimavo Lietuvos rinktinės fizinio rengimo treneris Sigitas Kavaliauskas.

Pagauti bangos iškart nepavyko

Šis Europos čempionatas neprimena to, kurį prieš 10 metų laimėjo Antano Sireikos treniruojama Lietuvos rinktinė.

Tuomet Švedijoje auksą lietuviai pasiekė sužaidę ir laimėję vos šešerias rungtynes.

Slovėnijoje Jono Kazlausko ekipa irgi jau pasiekė šešias pergales, bet dar nieko nelaimėjo.

Šis Europos čempionatas trunka nuo rugsėjo 4 iki rugsėjo 22 dienos, tad komandai reikia pasiekti sportinės formos aukštumas ir jose išsilaikyti ilgai.

Regis, lietuviams nepavyko iškart pataikyti ant bangos, nes pirmajame etape mūsų šalies krepšininkai aikštėje atrodė sunkūs, lyg atvykę į šventę po sunkios darbo dienos.

Iš dalies taip ir buvo. Lietuvių pasirengimas čempionatui nuo liepos vidurio truko net pusantro mėnesio ir buvo vienas ilgiausių tarp visų komandų.

Mūsų šalies krepšininkai žaidė 12 kontrolinių rungtynių iki čempionato – daugiau nežaidė nė viena komanda. Tik slovėnai, belgai ir serbai repeticijų irgi turėjo po 12.

O štai juodkalniečiai žaidė tik 6 kontrolines rungtynes, suomiai – 7, ispanai – 8.

„Kėlėme tikslą pasiekti geriausią sportinę formą kuo anksčiau ir tada stengtis ją išlaikyti, – sakė fizinio rengimo treneris S.Kavaliauskas. – Turbūt pastebėjote, kad čempionato pradžioje nebuvome pačios geriausios būsenos.

Bet jei būtume planavę piką pasiekti ketvirtfinaliui ar pusfinaliui, čempionato pradžioje būtume atrodę dar prasčiau ir būtume galėję nepasiekti atkrintamųjų varžybų.

Planavome šiek tiek kitaip. Pavyko taip, kaip pavyko. Sunkiau buvo pirmajame etape, bet dabar, atsiradus pertraukoms tarp rungtynių, viskas turėtų būti geriau.”

Nuovargiu dar nesiskundžia

Ypač didelis krūvis pirmojoje čempionato dalyje krito Mantui Kalniečiui. Rinktinės įžaidėjas aikštėje vidutiniškai praleido po 31,5 min.

„Buvo sunku, kai reikėjo žaisti trejas rungtynes per 3 dienas. Dabar jau nebėra problemų”, – nesiskundė M.Kalnietis.

Įžaidėjas Slovėnijoje komandai renka daugiausia taškų (po 9,9) ir atlieka daugiausia rezultatyvių perdavimų (po 5,5).

Antras pagal žaidimo laiką šalies rinktinėje yra Renaldas Seibutis (27,8 min.), po jo seka Linas Kleiza (23,8) ir Jonas Mačiulis (23,4).

Išjudinti pavargusius raumenis kartais bandoma Liublianos keturių žvaigždučių viešbučio „Plaza” treniruoklių salėje.

„Į štanginę užsukame tonusui palaikyti, kad pagreitintume jėgų atgavimą. Jokių sudėtingų pratimų – tiesiog lengvas aerobinis darbas, kad išjudintume didžiausius raumenis”, – aiškino S.Kavaliauskas.

Laukia įtemptas savaitgalis

Dvi poros ketvirtfinalį pradės jau rytoj. Lietuviai – poryt.

Fizinio rengimo treneris pripažino, kad 2 ar 3 dienos be rungtynių turi esminį skirtumą.

„Tokiame čempionate tos trys dienos gali išmušti žaidėjus iš darbinės būsenos, – kalbėjo S.Kavaliauskas. – Organizmas tarsi gauna signalą, kad pagaliau gaus poilsio ir galės atsigauti.

Todėl dabar reikės sunkesnių treniruočių, kad palaikytume kovinį tonusą.”

Kovinio tonuso ir kovinės dvasios labiausiai reikės antrojoje savaitės pusėje, kai laiko poilsiui vėl nebebus.

Penktadienį bus žaidžiamos abejos pusfinalio rungtynės. Mačas dėl trečiosios vietos ir finalas – sekmadienį.

Jei ketvirtfinalio barjero nepavyktų įveikti, penktadienį ir šeštadienį liktų kova dėl kelialapių į 2014 metų pasaulio čempionatą Ispanijoje, kur pateks 6 geriausios Europos čempionato komandos, neskaičiuojant būsimųjų šeimininkų ispanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.