EUROLYGA 2023

Dėmesio centre - atominė L.Kleizos dvikova su L.Datome

„Italijos rinktinė yra unikali“, – kartojo ir Lietuvos rinktinės asistentas Benas Matkevičius, ir puolėjas Jonas Mačiulis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:39 AM

Jie tai argumentuoja tuo, kad italai žaidžia mažu penketu. O esminis šio „mažojo“ penketo narys – 203 cm ūgio puolėjas Luigi Datome.

Lietuviai Europos čempionato išvakarėse užtikrintai nukovė italus (79:63) Atėnuose. B.Matkevičius tvirtino, kad Simone Pianigiani auklėtinių žaidimas nuo to laiko praktiškai nepasikeitė. Tiesa, pasikeitė vienas esminis dalykas – dabar italams padeda tuomet negalėjęs rungtyniauti L.Datome.

Europos čempionate jis vidutiniškai per 30 minučių renka po 14 taškų (54,3 proc. dvit., 41,7 proc. trit.), sugriebia 5,5 atšokusio kamuolio ir atlieka 1,3 rezultatyvaus perdavimo. Šie skaičiai kalba patys už save – su L.Datome vaizdas rugpjūčio pabaigoje OAKA arenoje greičiausiai būtų visiškai kitoks.

Specialistai sutaria – šis italams unikalumo suteikiantis žaidėjas yra viena esminių priežasčių, kodėl „forza azzura“ pateko į Europos čempionato ketvirtfinalį – vos antrą kartą nuo 1999-ųjų.

Sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje lietuviai turi L.Kleizą. „FIBA Europe“ apžvalgininkų teigimu, būtent jo ir L.Datome mikrodvikova lems rungtynių baigtį.

Lietuvis Slovėnijoje statistiniais rodikliais nusileidžia priešininkui (vid. 9,8 tšk., 4,3 atk. kam.), bet po truputį įgauna pagreitį ir darosi vis pavojingesnis. Be to, L.Kleiza taip pat nėra visiškai tipinis sunkusis krašto puolėjas.

Lietuvio greitis italui L.Datome gali pridaryti labai daug problemų. „FIBA Europe“ apžvalgininkų teigimu, L.Kleizos taiklumas iš toli privers L.Datome atsitraukti nuo krepšio. Tai gerokai susilpnins ir taip kuklią varžovų priekinę liniją.

L.Datome iš peties teks paplušėti gynyboje besivaikant vikrųjį L.Kleizą. O tai atima nemažai jėgų. Daugiau jų išeikvojęs gynyboje, puolime italas turėtų būti kiek pasyvesnis. Bent jau to norėtų tikėtis lietuviai.

Tačiau krepšinio apžvalgininkai sutaria, kad L.Datome yra gudrus krepšininkas ir vis tiek ras būdų, kaip komandai atnešti kuo daugiau naudos.

Tiesa, L.Datome gal ir gali rasti būtų, kaip susitvarkyti su L.Kleiza ir savo efektyvumu puolime, bet vienas po krepšiu likęs vienintelis tikras Italijos rinktinės „centras“ Marco Cusinas gali jaustis nejaukiai.

Apžvalgininkų nuomone, tuo privalo naudotis Jonas Valančiūnas. Ne paslaptis, kad lietuviai turi geresnę priekinę liniją ir privalo tuo naudotis. Bet tai puikiai žino ir patys italai, todėl jie bandys ieškoti būdų, kaip padaryti, kad po krepšiu Lietuvos komanda juos baustų kuo mažiau.

Marcas Gasolis daužė italų priekinę liniją ir surinko 32 taškus, bet ispanai vis tiek pralaimėjo. Žema ir iš pažiūros silpna italų priekinė linija Europos čempionate užliūliavo ne vieną varžovą.

Todėl Jonas Kazlauskas nepraranda budrumo: „Mes stengsimės žaisti savo krepšinį ir nereikia galvoti vien apie žaidimą per aukštaūgius. Jeigu taip susikoncentruosime, neįmesime savo laisvų metimų, mums „uždarys didelius žaidėjus“.

Vėlus ketvirtadienio vakaras parodys, ar lietuviai išnarpliojo tą italų kodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.