EUROLYGA 2023

Garbaus amžiaus krepšinio aistruolė galvą guldo už R.Seibutį

Ketvirtadienį, kai pas ją apsilankė lrytas.lt korespondentai, dar gerokai prieš prasidedant Lietuvos ir Italijos rungtynėms televizorius jau buvo įjungtas, o užkietėjusi krepšinio sirgalė neramiai vaikštinėjo po kambarį.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 20, 2013, 6:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:35 PM

Ketvirtadienį, kai pas ją apsilankė lrytas.lt korespondentai, dar gerokai prieš prasidedant Lietuvos ir Italijos rungtynėms televizorius jau buvo įjungtas, o užkietėjusi krepšinio sirgalė neramiai vaikštinėjo po kambarį.

Iš kur tiek meilės krepšiniui, E.Januškevičienė ir pati negali atsakyti. Ji atsimena sovietmečio Vilniaus „Statybos“ ir Kauno „Žalgirio“ kovas, nesuklysdama gali išvardyti visas dabartinės Lietuvos rinktinės žaidėjų pavardes, o kai Europos vyrų krepšinio čempionato atkrintamosios rungtynės prieš porą metų vyko Vilniuje, ji buvo viena uoliausių „Siemens“ arenos lankytojų.

Pastebi trenerio nuotaiką

Prieš Lietuvos ir Italijos rungtynes E.Januškevičienė nedaugžodžiauja, nors nesunku pajusti, kad ji nori kažko paklausti. „Ar laimės?“ – pagaliau jai išsprūsta klausimas.

Prasidėjus varžyboms E.Januškevičienė čiumpa nuo stalo kampo televizoriaus pultelį ir pagarsina. Didesnis garsas niekam netrukdys – buto Naujamiestyje sienos storos, o viršuje gyvenantis kaimynas taip pat yra krepšinio aistruolis.

Kai televizoriaus ekrane pasirodo rinktinės trenerio veidas, prisiekusi krepšinio gerbėja įvertina: „Kazlauskas nusiminęs.“ Jau vėliau paaiškėja, kad ji neklydo.

J.Kazlauskas prisipažino, kad jo savijauta buvo prasta – užpuolęs kažkoks virusas.

Džiaugtis dar per anksti

Lietuvos rinktinės starto penkete nėra E.Januškevičienės buvusio numylėtinio Jono Valančiūno. Buvusio dėl to, kad jis žaidžia už Atlanto. Todėl dabar didžiausios jos simpatijos – Renaldui Seibučiui.

„Italai mažiukai, greitučiai. Nebus lengva“, – pasitvirtina prieš varžybas ištarti krepšinio gerbėjos žodžiai, nors rungtynių pradžia nieko bloga nežada.

Lietuviai įsiaudrinę, o E.Januškevičienė atrodo rami. „O!“ – tik taip sirgalė palydi įspūdingesnius metimus.

Kai po Lino Kleizos metimo lietuviai įgyja 10 taškų persvarą, E.Januškevičienė taip pat nepuola džiūgauti: „Tai tik pradžia, dar visko bus.“

Emocijas išduoda žvilgsnis

Kai antrajame ketvirtyje italai priartėja penkiais, o paskui – trimis taškais, kambaryje vis dažniau pasigirsta „Ojojoj!“ arba „Ajajaj!“. Lietuvių klaidas sirgalė palydi caktelėdama liežuviu.

Taip, emocijos čia nesilieja per kraštus, tačiau įtampą išduoda E.Januškevičienės žvilgsnis. Nuo televizoriaus ekrano jis kartkartėmis nukrypsta į stalą, lyg aistruolė nenorėtų matyti sunkiausių akimirkų krepšinio aikštelėje.

Kai trečiajame ketvirtyje italai pirmą kartą išsiveržia į priekį, jai nusvyra rankos. Ar po tokių epizodų netenka bėgti į virtuvę ieškoti validolio?

„Kokių vaistų?“ – atrodo, kad pykteli žiūrovė. Net po nesėkme pasibaigusių varžybų ji puikiausiai užmieganti. O iki vėlumos užtrunkančios rungtynės pensininkės neišmuša iš ritmo. Ji ir taip niekada anksčiau vienuoliktos vakaro miegoti neina.

Nebegali nusėdėti vietoje

„Gerai!“ – trumpai ir aiškiai įvertina Manto Kalniečio dėjimą į krepšį vis tokia pat susikaupusi rungtynių žiūrovė. Prieš lemiamą ketvirtį E.Januškevičienė nebenusėdi vietoje ir trumpam išeina į koridorių pasivaikščioti.

Lietuvių spurtas. Ir pensininkė daugiau nebenusuka akių nuo televizoriaus.

Dabar jos geriau nekalbinti. Kaip ir rungtynių stebėti prisėdusio E.Januškevičienės anūko Dariaus Adutavičiaus.

Pergalė! E.Januškevičienė kyla nuo sofos švytinčiomis akimis. Bet netrukus ji kuklinasi – didesnis sirgalius už ją esąs anūkas.

Triukšmas – ne problema

Kai eidavo stebėti Vilniuje vykusių Europos vyrų krepšinio čempionato rungtynių, E.Januškevičienė ausis užsikimšdavo vata.

Bet dėl sirgalių keliamo kurtinančio triukšmo, kaip kiti pensininkai, ji tikrai nesipiktina. Atvirkščiai – vilnietei patinka, kad šiame čempionate ir taip triukšmingus Lietuvos rinktinės sirgalius palaiko kitų šalių atstovai.

„Jai tik krepšinis galvoje“, – ne kartą E.Januškevičienei teko girdėti iš draugių ir kaimynių. Tačiau pasikalbėti apie gyvenimo dalimi tapusį pomėgį ji neturi su kuo.

Sovietmečiu į „Statybos“ rungtynes Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose ji eidavo su vyru, dabar močiutei draugiją palaiko anūkas. Tačiau krepšiniu besidominčių bendraamžių nėra.

Prie televizoriaus pakirto jaudulys

Krepšinio rungtynių įtampos neišlaiko gerokai jaunesni vilniečiai.

Praėjusį trečiadienį, kai Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių rungtynės artėjo prie pabaigos, savo namuose Pilaitėje mirė 46 metų krepšinio aistruolis.

Vilniečio gyvenimo draugė atvykusiems pareigūnams pasakojo, kad jo kraujospūdis buvo per aukštas, bet vyriškis neklausė gydytojų patarimo nevartoti kavos.

Manoma, kad jo organizmas televizijos transliacijos metu neišlaikė jaudulio.

Daugiau tragiškų įvykių per šį čempionatą sostinėje neužregistruota. Tik per Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos rungtynes rugsėjo 9-ąją viena vilnietė policijai pasiskundė, kad įsiaudrinęs sutuoktinis sudaužė televizorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.