EUROLYGA 2023

Europos karūną praradę ispanai sudaužė kroatus ir laimėjo bronzą

Apie krepšinio atgimimą prakalbusiems Kroatijos krepšininkams šio įvykio materializuoti nepavyko. Europos krepšinio čempiono kovoje dėl bronzos jiems nepavyko įveikti praėjusių pirmenybių nugalėtojų ispanų. Dėl pralaimėjimo pusfinalyje ispanų žiniasklaidos plaktas Juanas Antonio Orenga su savo kariauna džiaugėsi pergale 92:66 (23:18, 24:18, 16:12, 29:18). Ispanijos rinktinei kroatai didesnio pasipriešinimo pateikti nesugebėjo – jie nė karto nebuvo įgiję rimtesnio pranašumo.

Ispanai šventė pergalę ir laimėjo bronzą.<br>AP nuotr.
Ispanai šventė pergalę ir laimėjo bronzą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2013, 4:12 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:31 PM

Ankstesniuose trijuose – Europos ir pasaulio – čempionatuose ispanai buvo iškovoję aukso medalius.

Statistika.

Ispanija: S.Llullas – 21, M.Gasolis (8 atk. kam.) - 17, V.Claveris – 16, R.Fernandezas ir J.Calderonas – po 8, R.Rubio – 6, G.Gabrielis ir F.San Emeterio – po 5, X.Rey – 4, S.Rodriguezas – 2.

Kroatija: B.Bogdanovičius – 22, R.Ukičius – 12, L.Zoričius – 8, D.Šaričius – 6, D.Rudezas ir D.Draperis – po 5, K.Simonas – 3, L.Andričius ir L.Zoričius -po 2, A.Tomičius – 1.

Ispanija – Kroatija

Dvitaškiai: 18/36 (50 proc.) - 18/36 (50 proc.)

Tritaškiai: 12/24 (50 proc.) - 8/21 (38,1 proc.)

Baudų metimai: 20/26 (76,9 proc.) - 6/9 (66,7 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 36 – 29

Klaidos: 7 – 14

Perimti kamuoliai: 6 – 2

Rezultatyvūs perdavimai: 20 - 14

Starto penketai. Ispanija: J.Calderonas, R.Fernandezas, R.Rubio, V.Claveris, M.Gasolis.

Kroatija: R.Ukičius, D.Šaričius, B.Bogdanovičius, K.Simonas, A.Tomičius.

Reidas. Kroatijos rinktinė savo žaidimą statė ant B.Bogdanovičiaus. Vien per pirmąją rungtynių pusę jis pelnė 19 taškų. Antrojoje mačo pusėje jis nutilo - pelnė tik tris taškus.

Klaidos. Ispanijos rinktinė du kėlinius žaidė užtikrintai – jie nepadarė nė vienos klaidos. Per tą laiką kroatai suklydo septyniskart. Antrojoje mačo pusėje ispanai padarė septynias klaidas. Kroatija iš viso suklydo 14 kartų.

Rungtynės

Rungtynes staigia ataka pradėjo kroatai, kurie iškart atidarė taškų sąskaitą. Tai padarė D.Šaričius, pelnęs du taškus iš po krepšio. Tačiau netrukus jiems atsakė M.Gasolis ir R.Rubio, leidę ispanams išsiveržti 4:2. Greita pradžia šiek tiek suklaidino žiūrovus – nes per tris minutes daugiau niekas taškų nepelnė.

Kai krepšys vėl „atsirišo“, sąskaitą padidino ispanai – 11:2.

Pirmaudami 17:11 ispanai šiek tiek atsipalaidavo ir taip leido kroatams surasti savo kelią. Skirtumą ėmė mažinti B.Bogdanovičius, o jo darbą užbaigė D.Rudezas, pateisinęs snaiperio vardą – 16:17.

Ispanijos rinktinei per paskutines minutes sugebėjo nutraukti kroatų spurtą ir perėmė kontrolę į savo rankas. Ispanai nuaidėjus kėlinio pabaigą skelbiančiai sirenai pirmavo 23:18.

Antrojo kėlinio tinkama gynyba kroatams pradėti nepavyko. Dukart po jų krepšiu puolime kamuolį atsikovoję ispanai padidino atotrūkį. Tuomet žiūrovų laukė sausra – trukusi iki septintosios minutės, kai L.Zoričius įdėjo į krepšį – 20:25.

Ispanai ir vėl padidino atotrūkį, tačiau zoninė kroatų gynyba įpusėjus kėliniui davė vaisių. Tuomet Kroatai pralaiminėjo dviejų taškų skirtumu ir jie rengė ataką. Būtent ji ir prikėlė Kroatijos rinktinės aistruolius, nes B.Bogdanovičius įsmeigė tritaškį (28:27).

Tačiau ispanai greitai persvėrė rezultatą. Kroatijos rinktinė stengėsi kuo stipriau įsikabinti į savo varžovus, tačiau šie paskutines dvi minutes sužaidė užtikrintai. Po R.Rubio dvitaškio ir keturių V.Clavero taškų nuo baudų metimo linijos ispanai pirmavo 44:34. Kroatai dar atsakė dvitaškiu, tačiau S.Llullas privertė pašokti savo sirgalius – jis pataikė tritaškį paskutinę sekundę (47:36).

Kroatai kėlinį pradėjo sėkmingai – dviem taškais, tačiau netrukus Ispanijos rinktinė ėmė talžyti savo varžovus. S.Llullas pataikė tritaškį, vėliau pridėjęs dar keletą taškų. Kroatų gynyba buvo subyrėjusi ir tuo pasinaudoję ispanai įpusėjus kėliniui pirmavo 54:42.

Kroatijos rinktinės pabūklai užstrigo. Metimai skriejo pro šalį, prasiveržimai užstrikdavo varžovų gynyboje. Ispanijos krepšinio rinktinė ataka po atakos didino skirtumą ir savo kovingumu į neviltį varė kroatus. Europos čempionato aukso ginti nebegalintys ispanai trečiąjį ketvirtį baigė užtikrintai – 63:48.

Ispanijos krepšininkai ketvirtajame kėlinyje ir toliau žaidė užtikrintai. Po S.Rodriguezo ir M.Gasolio reidų jie išsiveržė 69:53. Tai jie padarė per mažiau nei tris minutes, tačiau sustoti neketino. Prie S.Llullo ir V.Claverio dvitaškių tris taškus pridėjęs S.Rodriguezas savo ekipai suteikė dar didesnę paspirtį (76:53).

Paskutinės rungtynių minutės buvo tik formalumas. Ispanai pergalės paleisti net neketino, o kroatams jų sužlugdyti pritrūko ir jėgų, ir užsivedimo (92:66).

***

Į finalą. Ispanijos ir Kroatijos rinktinės pusfinalyje turėjo pripažinti savo varžovų pranašumą. Ispanijos rinktinė po pratęsimo 72:75 nusileido prancūzams. Kroatijos krepšininkai nesugebėjo pasipriešinti Lietuvos rinktinei. Jono Kazlausko komanda pergalę šventė 77:62.

Kelionė. Ketvirtfinalį kroatai pradėjo rungtynėmis su Ukraina. Kroatija pergalę šventė 84:72. Ispanams teko serbų barjeras, kurį jie peršoko lengvai – serbai buvo sutriuškinti 90:60.

Grupių etapai. Antrajame etape Ispanijos rinktinė nustebino savo sirgalius, kai užėmė ketvirtąją vietą. Kroatijos komanda toje pačioje F grupėje buvo pirma. Pirmajame etape ispanai C grupėje buvo pirmi ir už nugaros paliko kroatus.

Susitikimai. Ispanijos rinktinė jau pirmosiose rungtynėse 68:40 nugalėjo Kroatiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.