EUROLYGA 2023

Krepšinis Prancūzijoje pirmąsyk pranoko futbolą

Prancūzijos krepšinis svaiginasi dar neregėtos šlovės akimirkomis.

Prancūzija laukė 78 metus, kol „Les Bleus“ pagaliau užkopė į Europos krepšinio viršūnę.<br>AP nuotr.
Prancūzija laukė 78 metus, kol „Les Bleus“ pagaliau užkopė į Europos krepšinio viršūnę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2013, 2:56 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:57 PM

Ši šalis laukė net 78 metus, kol „Les Bleus“ pagaliau užkopė į Europos krepšinio viršūnę.

Tony Parkerio vedama rinktinė Slovėnijoje padarė tai, ko iki tol nesėkmingai siekė visos Prancūzijos krepšininkų kartos.

„Magiškieji“, - tituliniame puslapyje skelbė „L'Equipe“, Europos čempionato finalo didvyriams paskyręs net penkis pirmuosius – per visą didžiausio šios šalies sporto dienraščio istoriją dar nematytą kiekį – puslapių.

Naujųjų Europos čempionų neužmiršo ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, vakar surengęs krepšininkams oficialų priėmimą Eliziejaus rūmuose.

Finalas pranoko futbolą

Istorinis triumfas padėjo krepšiniui Prancūzijoje pagaliau išlįsti ne tik iš regbio ar rankinio, bet net ir futbolo šešėlio.

Lemiamas Europos čempionato rungtynes pirmąsyk istorijoje transliavo nacionalinis „France 2“ kanalas, prieinamas visiems šios šalies žiūrovams.

Nors tuo pat metu „Canal+“ televizija rodė „Paris Saint Germain“ ir „Monaco“ - Prancūzijos futbolo čempionato favoritų – rungtynes, krepšininkai nelauktai įveikė savo neakivaizdinius varžovus.

„Les Bleus“ dvikovą su Lietuvos krepšininkais vidutiniškai stebėjo 5 mln. 467 tūkst. prancūzų – 21,3 proc. televizijos auditorijos, o ketvirtojo kėlinio pabaigą – net 7,3 mln. žiūrovų (31,4 proc.).

Tuo pat metu Prancūzijos futbolo lyderių akistata prie ekranų priviliojo tik 1,7 mln. žiūrovų.

Dėl krepšinio „France 2“ tą vakarą tapo populiariausia šalies televizija, apie ką šios sporto šakos gerbėjai Prancūzijoje niekuomet net nedrįso svajoti.

„Kol vakar nenuaidėjo „Marselietė“ (Prancūzijos himnas – Red.), krepšinis buvo tik malonumo sportas, kuris praleisdavo visas progas sulaukti daugiau pripažinimo“, - neslėpė „L'Equipe“.

Žavėjosi čempionų karta

Prancūzijos žiniasklaida sutartinai žavėjosi auksine krepšininkų karta, kuri dar 2000 metais Zadare buvo laimėjusi Europos jaunių (iki 18 metų) krepšinio čempionatą.

„Karta, kuri triumfavo Slovėnijoje, buvo verta tokios savo žygio pabaigos. Dar prieš dešimt metų ji pravėrė NBA duris, kartu patvirtindama nacionalinės mūsų krepšinio mokyklos kokybę, - priminė „L'Equipe“.

- Jau dešimt metų ji ištikimai vilkėjo rinktinės marškinėlius, neprarasdama vilties laimėti kartu. Jau dešimt metų ji, nepaisydama visų nusivylimų ir nesėkmių, pasiaukojančiai siekė tikslo.

Visą dešimtmetį ji mėgino įrodyti, kad Prancūzija yra didi krepšinio šalis, nors šis sportas ir buvo nuolatos ignoruojamas.“

T.Parkeris lyginamas su Z.Zidane'u

Nenuostabu, kad po istorinio triumfo daugiausiai dėmesio ir liaupsių sulaukė „Les Bleus“ lyderis T.Parkeris,

„Triskart NBA čempionas pagaliau tapo Europos čempionu ir naudingiausiu turnyro žaidėju. Jis įsikūrė Prancūzijos sporto viršūnėje, atsistodamas greta Zinedine'o Zidane'o, - su legendiniu 1998-ųjų pasaulio futbolo čempionu 31-erių krepšininką jau lygino „L'Equipe“.

- Bet T.Parkeris yra daugiau negu žaidėjas. Kaip nesveikinti šio didvyrio, kuris yra pati didžiausia dovana Prancūzijos krepšiniui per visą jo istoriją?

Jis gimė Belgijoje amerikiečio tėvo ir olandės motinos šeimoje, todėl atrodė, kad jam nelemta būti čia. Bet jis to pats troško. Pasirodo, net užsienyje gyvenantiems milijonieriams Prancūzija vis dar kelia geismą. Štai geriausia naujiena.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.