EUROLYGA 2023

J.Kazlauskas – apie M.Balčiūną, atlyginimą ir galimybę grįžti (išskirtinis interviu)

Iš Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės besitraukiantis treneris 58 metų Jonas Kazlauskas įpykęs. Į Kiniją jau išvykęs ir su Guangdongo „Southern Tigers“ komanda dirbantis strategas iš toli seka įvykius šalies krepšinio federacijoje, bet nutarė nelikti nuošalyje.

J.Kazlauskas atskleidė, kad rinktinėje uždirbo 4,2 tūkst. litų per mėnesį.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
J.Kazlauskas atskleidė, kad rinktinėje uždirbo 4,2 tūkst. litų per mėnesį.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

2013-10-06 17:20, atnaujinta 2018-02-21 10:38

„Ilgai galvojau, ar kelti tuos dalykus į viešumą, ar nekelti ir kaip apskritai pasielgti. Dabar matau, kad pasielgiau teisingai: nesąmonės federacijoje vyksta jau seniai, jau reikia su tuo baigti. Nemačiau kito kelio, kaip tik iškelti viską į viešumą, nors nesu to šalininkas“, – tvirtino J.Kazlauskas.

Jį įskaudino vieši pareiškimai apie jo atlyginimą Lietuvos rinktinėje ir svarstymai, kad jis pasinaudojo proga pasitraukti, nes turi gerą finansinį pasiūlymą iš kinų. Interviu su J. Kazlausku – išsamiai apie viską, kas pykdo rinktinės trenerį.

– Treneri, supykote, kai buvęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovas Vladas Garastas viešai pareiškė, kad Lietuvos rinktinėje per porą mėnesių uždirbote 100 tūkstančių litų. Paprašėte manęs patikslinti šią informaciją ir nors LKF neprivalo skelbti finansinių ataskaitų, gavau patikinimą, kad už darbą rinktinėje gausite 100 tūkst. litų, o 75 proc. šios sumos jums jau pervesta. Tačiau tvirtinate, kad ir vėl meluojama.

– V.Garastas visą laiką skaičiuoja, kiek aš uždirbu. Dirbau Graikijoje, skaičiavo, kiek uždirbu, dirbau Kinijoje – vėl skaičiavo. Garbiam žmogui pirmiausia nemandagu skaičiuoti kito pinigus. Tebūnie, tegul skaičiuoja. Aš sutinku, kad žurnalistai nueitų į federaciją ir sužinotų, kiek aš uždirbu ir garsiai tai paskelbtų.

Aš tikrai sutinku. Tikiuosi, kad federacijos buhalterija mane girdi. Bet labai norėčiau, kad būtų paskelbta ir tai, kiek federacijoje uždirba kiti.

Man labai keistai atrodo, kad V.Garastas taip aklai gina federacijos generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną. Ar nėra taip, kad V.Garastas taip pat iš federacijos gauna atlyginimą ir dėl to labai gina tą M.Balčiūną, nes dabar einame iki kuriozų (V.Garastas yra Lietuvos krepšinio federacijos garbės prezidentas. – Red.).

– Tvirtinate, kad V.Garasto nurodyta jūsų atlyginimo suma neatitinka tikrovės?

– Treneris arba eilinį kartą nusikalbėjo, arba sąmoningai melavo. Jis sakė: „100 tūkstančių už du mėnesius“. Aš specialiai pasižiūrėjau savo sąskaitas. Pastaruosius 10 mėnesių man iš federacijos buvo pervedinėjama po 4 tūkst. 200 litų. Per 12 mėnesių iš viso sumokėta 52 tūkst. litų.

Įdomu, kas čia ką meluoja. Kiek žinau, pati bandei paskambinti į federaciją ir paklausti. Ten žmonės vėl melavo apie tą sumą. Aš peržiūrėjau visas savo sąskaitas, nes suma mane pribloškė. Gal aš skaičiuoti nebemoku?

– Tačiau daugelis supranta, kad tokio lygio treneriui net ir 100 tūkst. nėra didelis atlyginimas.

– Negražu kalbėti apie pinigus. Vieniems tai yra didelė suma, milijonieriams – nedidelė. Yra visokių sumų.

Kai Sabas mane pakvietė į rinktinę, ėjau ne dėl tos sumos, nesiderėjau su juo dėl pinigų. Sabas pasakė: „Treneris Kęstutis Kemzūra gavo tiek, tu gausi tiek“. Viskas. Nepasakiau nei taip, nei ne. Čia ne apie tai.

Aš galėjau turėti vertingesnį kontraktą ir ėjau ne dėl pinigų. O dabar tokie dalykai prikaišomi... Manau, tai nepadoru.

– Tai kokia vis dėlto jūsų pasitraukimo iš rinktinės priežastis?

– Traukiasi žmonės, su kuriais buvau pasižadėjęs dirbti petys į petį: Arvydas Sabonis, Paulius Motiejūnas (LKF vykdomasis direktorius. – Red.). Kokia prasmė man likti su žmogumi, kuris visa tai organizavo?

Nesu prieš M.Balčiūną kaip prieš žmogų, aš jį mažai pažįstu ir su juo visai nebendrauju. Aš esu prieš M.Balčiūną kaip prieš federacijos generalinį sekretorių, kuris skaido visuomenę, kuris neprileidžia garbių sportininkų, krepšininkų.

Nors M.Balčiūnas pasakoja, kad pas jį kažką veikia Sergejus Jovaiša ar Modestas Paulauskas, man būtų labai įdomu sužinoti, ką jie ten veikia, kokiuose susirinkimuose dalyvauja ir taip toliau.

Ir dabar man keista, kai A.Sabonis federacijoje pareiškia, kad jis atsistatydina, nė vienas Vykdomojo komiteto žmogus nepasako: „Gal, Sabai, tu neišeik, gal, M.Balčiūnai, išeik tu“. Priežastis, dėl kurios Sabas išeina, – M.Balčiūnas.

Vietoj to Vykdomojo komiteto nariai klausia: „Tai kaip mes dabar atrodysime?“ Kaip atrodysite?! Išsivalykite ir atrodykite gerai. Dabar visi tie M.Balčiūno surankioti žmonės puola jį ginti, meluoja.

– Bet irgi atsistatydinantis LKF viceprezidentas Antanas Guoga tvirtino, kad buvo kalbėta apie galimybę pasitraukti M.Balčiūnui, jei A.Sabonis sutiktų likti.

– Nebuvau Vykdomojo komiteto posėdyje ir negirdėjau. Tačiau mano turima informacija yra kitokia nei kalba ponas A. Guoga.

Kiek žinau, tikrai nebuvo svarstoma, kad „išeik M.Balčiūnai, ir viskas bus gerai“.

M.Balčiūno rato žmonės pareiškė, kad nieko neatsitiko, jog Sabas išėjo. Kaip nieko neatsitiko?! Tokia figūra išėjo.

Sutinku, kad nėra nepakeičiamų žmonių, nėra nepakeičiamų trenerių. Teisingai – išeis J. Kazlauskas, ateis kitas. Aš vis tiek sirgsiu už Lietuvos rinktinę.

Bet kodėl visi galvoja, kad išeis M.Balčiūnas, ir viskas sugrius. Ką – nėra kitų vadybininkų? Apskritai nėra geresnių vadybininkų? M.Balčiūnas pinigus surenka dėl to, kad jis M.Balčiūnas, ar dėl to, kad jis dirba Krepšinio federacijoje, ar dėl to, kad krepšinis Lietuvoje yra kaip religija, ar dėl to, kad krepšinį žaidė A.Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis ir kiti, kuriuos jis praktiškai išvarė iš federacijos? Man nesuprantama, kai tie ponai bando parodyti visai kitą vaizdą.

Labai gaila, kad visa tai eina į spaudą, į viešumą, bet reikia apsivalyti, nes kito kelio nėra.

– Treneri, ar jus, kaip ir A.Sabonį, irgi užgavo spaudos kritika?

– Traukiuosi tikrai ne dėl spaudos. Basketnews.lt žurnalistas Rokas Buračas – irgi nepasakė visos tiesos. Pamenate, buvo momentas, kuris nuskambėjo spaudoje, apie žinomų Lietuvos trenerių susirinkimą? (J.Kazlauskas turi galvoje kiek daugiau kaip prieš metus įvykusį žinomų šalies krepšinio asmenybių susirinkimą, per kurį buvo nuspręsta kelti į viešumą Lietuvos krepšinio federacijai neparankius klausimus. – Red.).

Aš tame susirinkime nedalyvavau. Man paskambino R.Buračas ir paprašė interviu. Pasakiau: „Jei viską parašysi taip, kaip sakau, interviu duosiu“. Jis: „Taip, viskas bus surašyta“. Aš jam pasakiau, kaip viskas buvo ir išdėsčiau savo nuomonę apie M.Balčiūną. Viskas buvo surašyta, išskyrus mano nuomonę apie M.Balčiūną. Vietoj to įdėtas didžiulis M.Balčiūno komentaras. Ir dabar jis vėl toliau filosofuoja, kad vienas, be M.Balčiūno nurodymų, sukūrė tuos straipsnius. Melas akivaizdus.

– Pasirodė svarstymų, kad dabar naudojatės proga pasitraukti, nes turite gerą finansinį pasiūlymą iš kinų.

– Aš jums jau prieš tai atsakiau į šį klausimą. Aš ir prieš tai turėjau pasiūlymų, bet ėjau į Lietuvos rinktinę. Kaip jūs taip kalbate? Šis teiginys vėlgi paleistas iš anos pusės.

– Jeigu iš federacijos pasitrauktų M.Balčiūnas, ar jūsų pozicija dėl Lietuvos rinktinės pasikeistų?

– Tikrai svarstyčiau. Dar kartą pabrėžiu: nesu prieš M.Balčiūną kaip žmogų, aš jį mažai pažįstu, aš prieš M.Balčiūną kaip federacijos sekretorių. Jis kariavo su visais Lietuvoje, po to išplėtė savo karą į Europą, dabar jis – su visais susipykęs. Ar čia mums tinkamas sekretorius?

Aš matau, kas darosi krepšinyje, matau, kokios figūros yra nustumtos, kur galima būtų susivienyti ir žengti toliau, aš matau, kaip Lietuvai atstovaujama Europoje ir taip toliau. Todėl sakau, kad reikia kažką daryti. Štai dėl ko aš prieš jį, jeigu būtų buvę kitaip, aš jo niekada neliesčiau.

– Jūsų frazė apie A.Saboniui grąžintą skolą nuskambėjo dar per Europos čempionatą.

– Ji nuskambėjo po, mano manymu, M.Balčiūno organizuotų straipsnių basketnews.lt.

– Ar per Europos čempionatą kalbėjotės su A.Saboniu apie galimybę trauktis?

– Europos čempionate vyko varžybos, todėl stengėmės susikoncentruoti ties jomis, stengėmės padaryti savo darbą, išspausti, ką norėjome. Galbūt pavyko ne viskas. Paskui – be abejonės, kad kalbėjomės. Paskutinį vakarą, po visko, susėdome ir pasikalbėjome.

– Jūs jau žinojote apie A.Sabonio ketinimus?

– Iki paskutinio vakaro, ne.

– A.Guoga tvirtino, kad dar Slovėnijoje bandė atkalbėti A.Sabonį nuo ketinimų trauktis.

– A.Sabonis, matyt, apie tai galvojo. Jis - žmogus, jam - irgi sunku. Ateidamas į federaciją jis galvojo, kad bus vienaip, kad visi pasiraitos rankoves ir eis paskui jį, kad visi dirbs savo darbą, kad nebus jokių intrigų ir taip toliau, o viskas buvo atvirkščiai. Ko Sabui trūksta? Ramaus gyvenimo. Jis yra Sabas. Kam jam tos intrigos.

Kita vertus, jam labai nesmagu, nes tie žmonės jį pakvietė į federaciją. Bet jis mato, kas vyksta.

Aš labai nemėgstu neteisybės. Kai dirbi, gali ir nesisekti, gali dar kažkas atsitikti, bet kai pradedama meluoti ir apgaudinėti...

Gal R.Kurtinaitis, Š.Marčiulionis, dar kažkas ir nėra lengvi žmonės, bet juos nustumti mes neturime teisės, nes krepšinyje jie yra figūros. Ar daug turime tokių figūrų?

Rokas Buračas, basketnews.lt žurnalistas:

„Prisimenant interviu su J.Kazlausku prieš metus apie krepšinio asmenybių susirinkimą, surašiau tai, ką sakė treneris, palikau ir jo pasisakymą apie M.Balčiūną,  tačiau, pagal žurnalisto etiką, turėjau išklausyti ir kitą pusę, todėl buvo pridėtas ir M.Balčiūno komentaras.  

Per Europos čempionatą Slovėnijoje visiškai nebendravau su M.Balčiūnu, todėl man keistai skamba, kad iš jo gavau nurodymų. Po grupės varžybų tiesiog surašiau nuomonę apie Lietuvos rinktinės žaidimą. Per lemiamas rungtynes su bosniais vienu metu atsilikinėjome 16 taškų, žaidimas buvo tragiškas. Tai pripažino visi: ir žaidėjai, ir pats J.Kazlauskas po tų rungtynių sakė, kad taip žaisti negalima, nes vos neteko išvažiuoti namo.  

Visą vasarą buvau šalia rinktinės, buvau su ja ir Graikijoje, ir Makedonijoje, ir čempionate, todėl turėjau informacijos iš komandos vidaus. Kadangi grupės varžybose, o ypač per rungtynes su bosniais, žaidimas buvo klaikus, surašiau savo nuomonę.  

Beje, turiu informacijos iš rinktinės vidaus, kad tas straipsnis žaidėjams patiko“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.