EUROLYGA 2023

Š.Marčiulionis: „M.Balčiūno sprendimas – į naudą Lietuvos krepšiniui“

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus pareigas paliekantis Mindaugas Balčiūnas nesutarė ne tik su Lietuvos rinktinės treneriu Jonu Kazlausku. Kad karo kirvis, tarp 40-mečio vadybininko ir buvusio garsaus Lietuvos krepšininko Šarūno Marčiulionio, iškastas – taip pat nebuvo paslaptis.

Žinią apie M.Balčiūno pasitraukimą Š.Marčiulionis išgirdo būdamas užsienyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Žinią apie M.Balčiūno pasitraukimą Š.Marčiulionis išgirdo būdamas užsienyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Oct 11, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:45 AM

Vyrai santykius aiškinosi teisme, kur M.Balčiūnas buvo pripažintas neteisus ir paneigti žiniasklaidoje išsakytus užgauliojimus.

Žinią apie M.Balčiūno pasitraukimą Š.Marčiulionis išgirdo būdamas užsienyje. Ją sutiko santūriai, tačiau neslėpė, kad, jo nuomone, tokie pokyčiai Lietuvos krepšiniui bus naudingi.

„Galvoju, kad toks sprendimas bus į naudą Lietuvos krepšiniui. Buvo daug spaudimo ir gal jau per toli nueita. Tokio dalyko subalansuoti turbūt jau nebūtų įmanoma“, - lrytas.lt sakė Š.Marčiulionis.

- Manote, kad M.Balčiūnas šį sprendimą priėmė dėl didžiulio spaudimo?

- Manau, kad tas spaudimas nėra iš piršto laužtas ir tie dalykai pasirodys, kai bus perimami finansai, atliekamas auditas.

Bet esmė ne piniguose, o vizijoje ir Lietuvos krepšinio raidoje.

Maža šalis turi žiūrėti į priekį žymiai toliau, negu didelės šalys. Mes neturime tokių resursų ir krepšininkų, ir kitomis prasmėmis. Mes turime būti išmintingesni.

O išmintingesni galime būti tik visi kartu priimdami bendrus sprendimus, žinodami, kaip išspausti didžiausią naudą. Krepšinis turi dirbti visuomenei, o ne vienai žmonių grupei ar vienam žmogui. - Pats M.Balčiūnas sakė, kad tokį sprendimą priėmė kalbėdamasis su A.Saboniu. Kaip manote, ar negalėjo šio pokalbio būti be triukšmo?

- Mindaugas labai gražiai šneka, jis yra geras politikas. Tačiau jo norai ne visada tapdavo realybe, kalbu ir apie „FIBA Europe“ mestas pirštines, jis ir FIBA organizacijai tų pirštinių primėtė.

Arvydui tas dalykas buvo pateikiamas kaip kovos procesas, kaip Dovydo ir Galijoto kova, kad viskas vyksta gerai, bet taip nevyko.

Europiniai procesai sustojo ir matome, kad turime bėdelių viduje. Sunku iš visos šios situacijos išlįsti ir susivokti, kad reikia pokyčių ir daugiau saugumo.

- Kas laukia žmogaus, pakeisiančio M.Balčiūną?

- Yra reikalingos reformos ir tikiuosi, kad jos bus padarytos. Vykdomasis komitetas yra nefunkcionalus, ten yra per daug žmonių ir tie žmonės yra per toli nuo krepšinio. Yra per daug žmonių iš tos pačios organizacijos - po du ar tris. Kalbant apie tą pačią Lietuvos krepšinio lygą (LKL), Vykdomajame komitete nėra nė vieno „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ atstovo, žmonių, kurie dalyvauja sporto politikoje. Yra žmonės iš kitų klubų, kurie Lietuvos krepšiniui atstovauja kaip koks avangardas.

Manau, kad valdyboje turėtų būti daugiausia septyni žmonės, kurie turėtų savo funkciją, ilgalaikę viziją ir bendrai viską svarstytų.

Turėtų būti programa mergaitėms, didelė bėda yra su išvažiuojančiais vaikais, jie išvažiuoja per anksti. Agentai yra nelicencijuoti, trenerių licencijavimas yra juokingas, kas turi kamuolį, tas gali vaikus treniruoti. Vaikų perėjimai – apmokestinti. Galima ilgai tęsti.

- Kai M.Balčiūno LKF nebebus, gal ir jūs matote galimybę įsitraukti į federacijos veiklą?

- Nebūtina kažkuo būti, kad galėtum padėti ir tartis. Nebūtinai reikalingi antpečiai, kad dalintumeisi idėjomis ir patirtimis su žmonėmis, kurie vadovauja krepšiniui. Manau, kad ir be antpečių galima būti protingu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.