EUROLYGA 2023

Kracho bijoję „Šiauliai“ surado pergalių receptą

Žinia, kad treniruotėse aidės anglų kalba, „Šiaulių“ klubo vadovams prieš dešimtmetį būtų buvusi lyg košmariškas sapnas. Bet šį sezoną šiauliečiams atstovauja net penki legionieriai iš JAV.

Baltijos krepšinio lygos taurę iškovojusioje „Šiaulių“ komandoje šį sezoną rungtyniauja net penki legionieriai iš JAV.<br>G.Šiupario nuotr.
Baltijos krepšinio lygos taurę iškovojusioje „Šiaulių“ komandoje šį sezoną rungtyniauja net penki legionieriai iš JAV.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-04-19 06:00, atnaujinta 2018-02-14 13:02

Pakeista tradicija jau davė vaisių – po Kalėdų įsibėgėję šiauliečiai ėmė šluoti pergales.

Skambiausia – istorinis „Šiaulių“ triumfas Baltijos krepšinio lygos (BBL) finale, kur 62:57 ir 78:66 buvo patiesta favorite laikyta lietuviškoji Prienų „TonyBet“ ekipa.

„Jei prieš 10 metų kas nors būtų pasakęs, kad kone pusę komandos sudarys amerikiečiai, plaukai būtų pasišiaušę, – pripažino vienas „Šiaulių“ klubo vadovų Adomas Klimavičius. – Bet gyvenimas verčia keistis: to paties lygio lietuvis krepšininkas už užsienietį brangesnis net kelis kartus.“

Grėsė visiškas krachas

Visai naują komandą tarpsezoniu subūrusiems šiauliečiams ruduo buvo košmariškas.

JAV studijas baigusius įžaidėją Dereką Needhamą, puolėją Judsoną Dillardą ir NBA antrinėje D lygoje vieną sezoną praleidusį „centrą“ Chrisą Cooperį pasikvietę „Šiauliai“ klupo prieš Alytaus „Dzūkiją“, „Lietkabelį“, kitas vidutiniokes.

Vienu metu komanda LKL čempionate buvo nusiritusi net į devintąją vietą.

„Ramino tik mintis, kad jaunai komandai susižaisti reikia laiko, nors vienu metu svarsčiau, ar pavyks patekti į atkrintamąsias varžybas, – pripažino A.Klimavičius. – Buvo ir daugiau objektyvių priežasčių – vienu metu traumas buvo patyrę net keturi krepšininkai.“

„Šiaulių“ komanda į pergalių kelią grįžo po Kalėdų, kai pasipildė dar dviem amerikiečiais puolėjais – iš Klaipėdos „Neptūno“ atvykusiu Davidu McClure’u ir Prancūzijoje nepritapusiu Travisu Leslie.

Pastarasis NBA patirties turintis puolėjas pakeitė į JAV operuotis stuburo išvaržos išskridusį rezultatyviausią „Šiaulių“ žaidėją J.Dillardą.

Sezono pabaigoje šiauliečiai sulaukė paskutinio pastiprinimo – Graikijoje rungtyniavusio įspūdingo stoto aukštaūgio Bambale’o Osby.

Trukdė ir kalbos barjeras

Nuo įkūrimo 1994 metais prie „Šiaulių“ vairo stovintis A.Klimavičius sakė, kad šio sezono pergalės yra trenerių štabo – Gedimino Petrausko, asistentų Roberto Giedraičio ir Vaido Pauliukėno – nuopelnas.

„Komandoje tiek amerikiečių yra trenerio G.Petrausko dėka.

Jis pats mokėsi JAV, moka bendrauti su amerikiečiais, žino jų tradicijas, pomėgius. Treneris jaunas, todėl kartais gali būti žaidėjams ir draugas“, – antrą sezoną klube dirbantį ir jau sutartį pratęsusį 29 metų strategą pagyrė A.Klimavičius.

Klubo direktorius pripažino, jog anksčiau galimybę pasikviesti daugiau užsieniečių ribojo ir anglų kalbos nemokėjimas.

Vilioja tesimais pažadais

A.Klimavičius nenorėjo atskleisti recepto, kaip, kur ir kodėl kasmet komandai pavyksta rasti pajėgių, nebrangių ir neįnoringų legionierių, – tai klubo vidaus paslaptys.

„Kiekvienas pirkinys yra aptariamas su klubo rėmėjais. Nesame turtingi, todėl negalime pasiūlyti daugiau nei konkurentai.

Tačiau žaidėjai renkasi mus, nes tesime pažadus – nesame likę skolingi nė vienam krepšininkui“, – sakė A.Klimavičius.

„Šiaulių“ klubo vadovai dėl pastarosios priežasties abejojantiems žaidėjams apie sąlygas, klubo tradicijas, žodžio laikymąsi pirmiausia siūlo pakalbėti su čia žaidusiais krepšininkais.

„Reikia pripažinti, kad amerikiečiai labiau gamtos apdovanoti fizinėmis galiomis, todėl vietiniai jaučia paskatą pasitempti ir pabandyti juos pralenkti. Kai komandoje atsiranda sveika konkurencija, laimi krepšinis.

Svarbiausia pasiekti, kad kolektyvas drabužinėje neskiltų į frakcijas“, – sakė A.Klimavičius.

Svarbi komandos dvasia

Treneris G.Petrauskas neslėpė, kad neskirsto savo auklėtinių pagal tautybę, odos spalvą, ūgį, svorį, – svarbiausia, ką krepšininkas galės duoti komandai.

„Taip, sezono pradžia buvo labai sunki, bet komanda nesusiskaldė.

Džiugino ir tebedžiugina kasdien papildomai dirbančių amerikiečių darbštumas, bet komandai reikėjo ir pergalių. Kai laimi, tada ir kolektyve dažniausiai nebūna problemų“, – sakė jauniausias LKL treneris.

G.Petrauskas pripažino, kad prieš pasikviečiant žaidėją apie jį surenkama visa įmanoma informacija: „Džiaugiuosi, kad per dvejus metus dar nė karto neapsirikome, nes imant jauną, ką tiktai mokslus baigusį žaidėją rizika nemaža.“

Kad ši komanda gali daug pasiekti, pirma užuomina buvo pernai spalio 27-ąją, kai šiauliečiai išvykoje sensacingai 79:78 patiesė Kauno „Žalgirį“. Bet po to ėjo pralaimėjimai „Juventus“, „Lietkabeliui“, „Dzūkijai“. „Šiauliai“ į pergalių kelią sugrįžo, kai prie komandos prisidėjo „Neptūno“ suolą šildęs D.McClure’as. Įsibėgėjantiems šiauliečiams ne mažesnis postūmis buvo ir iš Prancūzijos atskridęs T.Leslie, greitai tapęs komandos lyderiu.

„Svarbiausia, kad įsilieję vaikinai nėra savanaudžiai, todėl jų atvykimas neišbalansavo komandos dvasios, – sakė treneris. – Mes neturime vieno žaidėjo, kuris būtų svarbiausias.“

Mielai dalijasi kamuoliu

G.Petrauskas sakė nedvejojęs, kai atsirado galimybė į komandą pasikviesti D.McClure’ą. Šis Duke’o universiteto auklėtinis treneriui puikiai pažįstamas, nes žaidė jo treniruojamoje Kėdainių „Nevėžio“ komandoje.

„Daug metų Lietuvoje esantis Davidas ir studijas JAV baigęs Vytautas Šulskis yra žmonės, kurie mūsų drabužinėje yra tarsi ryšys tarp lietuvių ir amerikiečių“, – sakė treneris.

JAV vidurinę mokyklą baigusiam G.Petrauskui nereikėjo daug laiko apsispręsti, kai neseniai atsirado galimybė pasikviesti Graikijoje rungtyniavusį vidurio puolėją B.Osby. Šio Boomo pravardę turinčio galingo aukštaūgio galimybės „Šiaulių“ treneriui žinomos seniai – jam pačiam teko išmėginti jėgas baudos aikštelėje žaidžiant vienam prieš kitą.

Džiaugiasi gautu vaidmeniu

„Šiaulių“ legionieriai neslepia, kad šioje komandoje gavo progą atsiskleisti, ir visi sutartinai dėkoja už gautą galimybę.

„Pradžia buvo labai sunki, nes visiems reikėjo laiko. Mums reikėjo apsiprasti ir su visiškai kitokiu krepšiniu, ir susipažinti su kolektyvu. Kai gavau kvietimą atvažiuoti po studijų, buvo ir nerimo, bet džiaugiuosi esantis būtent čia“, – sakė pagrindinis komandos įžaidėjas D.Needhamas.

„Man po rungtynių visada buvo didžiausias komplimentas, kad gerai gyniausi. Nesijaudinau sužinojęs, kad atvažiuos Boomas, nes tai – gera žinia komandai, – kalbėjo vidurio puolėjas Ch.Cooperis. – Čia buvau kviečiamas ir prieš metus. Gailiuosi, kad iškart nevažiavau, – kaip ir dauguma mokslus baigusiųjų, tikėjausi gauti galimybę žaisti NBA.“

„Taip, kaip Lietuvoje, nežaidžiama niekur.

Nei Graikijoje, nei Prancūzijoje nesu matęs tiek metikų. Atvažiavus čia iš pradžių buvo labai sunku, bet stengiuosi pirmiausia negadinti komandos žaidimo ir jai padėti“, – sakė B.Osby.

Traumų visą karjerą stabdomas vienas labiausiai patyrusių komandos žaidėjų D.McClure’as sakė esantis laimingas, kad gali žaisti krepšinį: „Nesu iš tų, kuriems labai svarbu pelnyti taškai. Nesijaučiu nuskriaustas, jei mažiau atakuoju, nes mano privalumas – gynyba. Esu čia ir tam, kad padėčiau jaunesniems žaidėjams.“

Bene ryškiausiai „Šiauliuose“ sužibęs T.Leslie sutartį pasirašė tik atskridęs į Lietuvą – dviejuose Prancūzijos klubuose neįsitvirtinęs šoklusis amerikietis nenorėjo trečią kartą nusvilti.

„Niekur per karjerą nebuvau gavęs tokios galimybės kaip čia. Visur buvau žaidėjas, kuris gali greitą ataką užbaigti dėjimu, o čia dėl trenerių pasitikėjimo ir raginimų tapau visiškai kitoks, – sakė BBL naudingiausio žaidėjo prizu apdovanotas T.Leslie. – Bet nesu tas, kuris tik atakuoja, – jei komandos draugo pozicija geresnė, atmetu jam kamuolį.“

Vėl galvoja apie Europą

Šiauliečiams dar liko LKL reguliariajame čempionate sužaisti trejas rungtynes su „Lietkabeliu“, „Lietuvos rytu“ ir „Juventus“.

Tačiau tikimybė pakilti iš šeštosios vietos labai menka. O tai reiškia, kad ketvirtfinalyje šiauliečių greičiausiai lauks grėsmingas Kauno „Žalgirio“ barjeras.

„Nuo mūsų niekas nepriklauso. Svarbiausia ištaisyti klaidas, išlaikyti gerą formą ir komandinę dvasią prieš lemiamas kovas, – kalbėjo treneris G.Petrauskas. – Kiekvienose rungtynėse mes kovosime dėl pergalės.“

Vieno klubo strategų A.Klimavičiaus mintys vis dažniau nuklysta į kitą sezoną. Atsargiai užsimenama ir apie siekius po kelerių metų pertraukos grįžti į kurį nors Europos turnyrą.

„Sieksime išlaikyti dabartinės komandos branduolį. Tada daug lengvesnė būtų sezono pradžia.

Pratęsėme sutartį su didelę pažangą padariusiu treneriu, kad krepšininkams būtų lengviau apsispręsti, nori jie čia žaisti ar ne“, – sakė klubo direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.