EUROLYGA 2023

Baudų metimai - kai nuo įtampos sudreba ranka

Tiksi paskutinės ketvirtojo kėlinio sekundės, komandas skiria vos taškas, teisėjas švilpia pražangą. Prie baudų metimo linijos stovintį krepšininką kausto didžiulė įtampa ir spaudimas. Jei ranka nesudrebės – jis išplėš pergalę, iš savo vietų pakels pusę arenos ir dar kurį laiką bus rungtynių didvyriu. Jei kamuolys skries pro šalį – jis bus tas, kuris pražudė komandą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 5:22 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:48 PM

Ir nesvarbu kiek taškų šiame mače surinko ar kiek kartų sezono metu komandą vedė į pergalę.

Trečiosiose Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pusfinalio serijos rungtynėse ranka sudrebėjo patyrusiems Dariui Songailai ir Omarui Cookui.

Likus keliolikai sekundžių (71:72), D.Songaila baudų metimais galėjo persverti rezultatą, tačiau abu buvo netaiklūs. Robertas Javtokas pataikė vieną baudos metimą iš dviejų. Rezultatą galėjo išlyginti Omaras Cookas, tačiau patyrusio įžaidėjo metimai taip pat nebuvo taiklūs. Desperatiški bandymai mesti į krepšį baigėsi nesėkme 71:73.

Vienas taikliausių LKL baudų metikų Klaipėdos „Neptūno“ gynėjas Martynas Mažeika savo karjeroje ne kartą buvo patekęs į situaciją, kai rungtynių baigtis priklausė nuo vieno metimo. Ypač šį sezoną.

„Šį sezoną tai turėjome. Kaip tik po pirmųjų pusfinalio rungtynių juokėmės, kad kažin ar per visą karjerą esame tiek turėję tokių situacijų, kaip šį sezoną. Tai užgrūdina“, - kalbėjo 29 metų 192 cm ūgio krepšininkas.

Ketvirtadienį pirmosiose LKL pusfinalio serijos rungtynėse tarp „Neptūno“ ir Prienų „TonyBet“ (78:77), M.Mažeikia sumetė svarbius baudos metimus ir pataikė dvitaškį, išplėšusį pergalę klaipėdiečiams.

„Žinoma, paprastą metimą pabaigoje visada lengviau mesti negu baudas. Tuomet stengiuosi nieko negalvoti, arba galvoti apie teigiamus dalykus, kartais – nesusijusius su krepšiniu.

Paskutinę akimirką mesti baudas yra visai kitaip, nei antrajame kėlinyje. Įtampą jaučia visi, vieni mažiau, kiti daugiau. Kad nejaustum, reikia akmeniniu būti“, - nusijuokė M.Mažeika.

Įžaidėjas šį sezoną baudas mėtė 83,33 proc. taiklumu. Jis nusileido tik Kauno „Žalgirio“ įžaidėjui Justinui Dentmonui.

„Man yra liūdna pramesti baudą. Jau geriau iš po krepšio nepataikyti, negu baudą. Papildomai nesitreniruoju, gal tiesiog susikaupimas daro savo“, - svarstė taikliarankis. Įsimintiniausi Lietuvos krepšininkų pramesti baudų metimai

Ramūnas Šiškauskas

Sidnėjaus olimpinės žaidynės, pusfinalis

Lietuva – JAV 83:85

Likus minutei iki mačo pabaigos Antonio McDyessas prasižengė prieš R.Šiškauską. Šis stojo mesti trijų baudų metimų. Taikliausio rinktinės baudų metiko ranka sudrebėjo lemiamu momentu. Tik vienas metimas iš trijų buvo taiklus. Vince'as Carteris netrukus dvitaškiu persvėrė rezultatą amerikiečių naudai (82:81), o Mindaugas Timinskas prarado kamuolį ir prasižengė. Kevinas Garnettas prametė abi baudas, tačiau kamuolį atkovojęs A.McDyessas pataisė metimą. Likus 9 sekundėms Jasonas Kiddas įmetė vieną baudos metimą iš dviejų, tačiau lietuviai vėl nesugebėjo atkovoti kamuolio. Likus 5 sekundėms kamuolys atiteko lietuviams. Daugelis atsimena desperatišką Šarūno Jasikevičiaus tritaškį, nelietusį lanko. Lietuvos rinktinei tuomet plojo visa 16 tūkst. sirgalių talpinanti arena. Mažajame finale lietuviai nugalėjo australus ir iškovojo bronzą, o amerikiečiai kovoje dėl aukso įveikė prancūzus.

Giedrius Gustas

Kova dėl vietos Eurolygos finalo ketverte, 2004 m.

Tel Avivo „Maccabi“ - Kauno „Žalgiris“ 107:99

Likus 15 sekundžių iki ketvirtojo kėlinio pabaigos žalgiriečiai pirmavo 92:86. Atrodė, kad pergalė ir vieta finalo ketverto varžybose jau kauniečių rankose. Tačiau nesėkminga kelių sekundžių atkarpa šiuos planus sugriovė. Nereikalinga G.Gusto pražanga, „Maccabi“ ekipai atstovavusio Šarūno Jasikevičiaus 2 taškai su bauda ir skirtumas sumažėjo iki 3 taškų (92:89). Iki kėlinio pabaigos likus 2 sekundėms „Žalgiris“ pirmavo 94:91. Tuomet G.Gustui sudrebėjo ranka prie baudų metimo linijos. Žalgiriečiams smūgiu žemiau juostos tapo įspūdingas Dericko Sharpo tritaškis, išplėšęs pratęsimą, o vėliau ir pergalę.

Ramūnas Šiškauskas

Eurolygos finalas, 2012 m.

Maskvos CSKA – Pirėjo „Olympiakos“ 61:62

Prieš ketvirtąjį kėlinį CSKA pirmavo 13 taškų (53:40), tačiau 8 taškus be atsako pelnę graikai iškart sumažino skirtumą perpus (48:55). Tiksint paskutinėms kėlinio sekundėms prie baudų metimo linijos stojo Ramūnas Šiškauskas. Puolėjas prametė abi baudas, o G.Printezis dvitaškiu išplėšė pergalę graikams. R.Šiškauskas tais metais baigė profesionalo karjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business