EUROLYGA 2023

JAV ekipoje dirbantis A.Karnišovas analizavo ir lietuvių žaidimą

JAV krepšinio rinktinės skautui Artūrui Karnišovui pasaulio pirmenybėse Ispanijoje teks spręsti sudėtingą galvosūkį – kur dėtis, kai amerikiečiai pusfinalyje žais su lietuviais? Prieš čempionatą dienraščiui „Lietuvos rytas“ duotame interviu A.Karnišovas prasitarė dar nežinąs ką darytų tokiu atveju.

A.Karnišovas (kairėje) rūpinasi JAV rinktinės reikalais.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Karnišovas (kairėje) rūpinasi JAV rinktinės reikalais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 10, 2014, 4:37 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:45 PM

A.Karnišovas buvo įpratęs prie žalios aprangos.

Nuo 1992 iki 1999 metų, kol nepakirto traumos, jis žaidė Lietuvos rinktinėje ir tai darė taip gerai, kad iki šiol lieka rezultatyviausiu visų laikų mūsų šalies komandos krepšininku.

Net ir aukštos pareigos NBA klubuose nesutrukdydavo pastarąjį dešimtmetį kartais pakeisti kostiumą į marškinėlius su užrašu „Lietuva“ čempionatuose, kuriuose A.Karnišovas savo tautiečių žaidimą sekdavo iš tribūnų.

Tačiau šią vasarą yra kitaip. „Denver Nuggets“ klubo generalinio vadovo asistentu dirbantis 43 metų lietuvis praėjusiais metais priėmė JAV rinktinės pasiūlymą tapti ir šios komandos tarptautiniu skautu.

Nuo pat pirmųjų pratybų Las Vegase A.Karnišovas buvo su puikių NBA krepšininkų pripildyta ekipa.

„Man didelė garbė ir privilegija būti mažyte JAV rinktinės dalimi.

Tuo labiau kad „Denver Nuggets“ komanda jau sukomplektuota ir jokių trikdžių neturėtų kilti. Viskas suderinta, – apie darbą dviejose pareigose „Lietuvos rytui“ sakė A.Karnišovas. – Dabar su JAV rinktine būsiu iki pat pasaulio čempionato pabaigos.“

A.Karnišovas talkina garsiajam Mike’ui Kryzewski.

Lietuvis siekia, kad legendinio „Coach K“ treniruojami amerikiečiai apgintų 2010 metais iškovotą pasaulio čempionų titulą.

Per savo karjerą Lietuvos rinktinėje 80 oficialių rungtynių sužaidęs ir per jas 1453 taškus pelnęs A.Karnišovas 1998 metų pasaulio pirmenybėse buvo Jono Kazlausko treniruojamos komandos ryškiu lyderiu.

Ketvirtadienio vakarą Barselonoje per pasaulio čempionato pusfinalį jam teks atsidurti kitoje krepšinio mūšio pusėje.

– Artūrai, beveik dešimt metų atstovavote Lietuvos rinktinei, o dabar dirbate iš NBA žvaigždžių sudarytoje JAV rinktinėje. Kuo labiausiai skiriasi šios situacijos? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Karnišovo.

– Tiesiog tais laikais buvau krepšininkas. Dabar esu maža administracijos dalelė ir priimant svarbiausius sprendimus nedalyvauju. Daugiau padedu pasirengimo rungtynėms procese.

– Ko iš jūsų dažniausiai prašo treneris M.Kryzewski?

– Daugiausia – nuomonės apie žaidėjus. Bandau padėti, kaip galiu, bet mano indėlis yra nedidelis. JAV rinktinėje dirbantys treneriai jau daug metų sėkmingai atlieka savo darbą.

Aš atsakingas tik už varžovų krepšininkų analizę. Su kai kuriais jų ir prieš kai kuriuos – tokius dinozaurus kaip Juanas Carlosas Navarro, Pau Gasolis ar Luisas Scola – esu ir pats žaidęs.

Be to, dirbdamas „Houston Rockets“ ir „Denver Nuggets“ klubuose jau esu išanalizavęs daugybę žaidėjų. Visa informacija apie kiekvieną krepšininką yra seniai surinkta.

Žinoma, rinktinėse yra ir jaunų žaidėjų, kuriuos dar reikia pastudijuoti ir įvertinti.

– Linas Kleiza pranašavo, kad pasaulio čempionais taps ispanai, o amerikiečiai žais finale. Ar tikrai amerikiečiai nebesijaučia favoritais?

– Apginti čempionų titulą tikrai bus labai sunku. Kurį laiką svarbiausia buvo pasirinkti žaidėjų dvyliktuką. Be abejo, lengva nebus.

– Kaip JAV rinktinę paveikė tai, kad į komandą neatvyko visi kviesti žaidėjai, Paulas George’as patyrė šiurpią traumą, o Kevinas Durantas dėl motyvacijos stokos pasitraukė treniruočių stovyklos pradžioje?

– JAV rinktinės vadovas Jerry Colangelo ir treneris M.Kryzewski pasirinko motyvuotus žaidėjus. Jie sudarė kovingą komandą.

– Prieš ketverius metus pasaulio pirmenybėse Turkijoje, kai amerikiečiai laimėjo visas rungtynes ir auksą, JAV rinktinė turėjo ryškų lyderį K.Durantą. Kas galėtų būti lyderis 2014 metų komandoje?

– Daug žaidėjų JAV ekipai atstovauja pirmąkart, tačiau kiekvienas pasirengęs būti lyderiu.

– „Dallas Mavericks“ savininkas Markas Cubanas nuolat piktinasi, kad NBA žaidėjai rungtyniauja FIBA varžybose. Girdėti pasiūlymų, kad olimpinėse žaidynėse turėtų žaisti tik jauni krepšininkai, kaip futbole. Kokia jūsų nuomonė?

– Manau, kad spręsti turi kiekvienas žaidėjas. Atstovauti savo šaliai yra didelė garbė.

Kiekvienas krepšininkas pats turi turėti teisę nuspręsti, ar jis nori žaisti savo rinktinėje.

– Analizuodamas krepšininkus matėte ir Lietuvos rinktinės rungtynių. Kuo Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas yra kitokie negu pernai Europos pirmenybėse Slovėnijoje, kur jų vaidmuo nebuvo labai ryškus?

– Jie labai patobulėjo per metus. Per NBA sezoną pagerino savo įgūdžius, atsirado daugiau patirties.

Neabejoju, kad jų vaidmuo Lietuvos rinktinėje šiemet yra gerokai svarbesnis.

– Mantas Kalnietis šią vasarą bandė jėgas NBA klubo „Brooklyn Nets“ ir „Portland Trail Blazers“ pratybose. Ar Mantas tiktų NBA?

– Turbūt tiktų. Žinoma, daug lemtų, ko NBA klubas iš jo norėtų. M.Kalnietis yra paklausus ir Europoje, tad svarbios būtų ir finansinės sąlygos.

Nežinau, kurios NBA komandos juo domėjosi ir ką jam siūlė, bet jis galėtų žaisti NBA. Žinau, kad šioje lygoje yra daug krepšininkų, už kuriuos Mantas rungtyniauja aukštesniu lygiu.

– Kas bus kitas lietuvis NBA – M.Kalnietis, Domantas Sabonis, o gal kuris kitas?

– Sunku pasakyti. Dabar lygoje turime J.Valančiūną ir D.Motiejūną, o tai yra gerai. Labai sudėtinga nuspėti, kaip susiklostys jaunų talentų karjera, kuriai įtaką daro ne tik jie patys, bet ir treneriai bei klubai.

– Su Lietuvos rinktine esate žaidęs prieš amerikiečius 1998 metų pasaulio pirmenybėse. Ar pamenate, kiek taškų tada pelnėte?

– Pamenu tik, kad laimėjome.

– Laimėjote 84:82, o jūs per 36 minutes pelnėte 29 taškus.

– Taip, bet JAV rinktinėje tada nebuvo nė vieno NBA žaidėjo – vyko NBA lokautas.

– Ar ši Lietuvos rinktinė galėtų mesti iššūkį dabartinei JAV komandai?

– Yra daug komandų, kurios gali mesti iššūkį. Pasaulio čempionate tikrai daug kas gali nutikti, nežinia, kaip baigsis grupės varžybos ir su kuo tektų žaisti atkrintamosiose kovose. 

Kol kas matau, kad Lietuvos rinktinė demonstruoja gerą krepšinį ir neatsitiktinai laimėjo 11 kontrolinių rungtynių iš eilės.

Lietuviai yra gerai pasirengę.

– Lietuvos rinktinės trenerių štabui talkinęs amerikietis Donnas Nelsonas per Atėnų olimpiadą nėjo į salę, kai lietuviai kovojo prieš jo tėvynainius amerikiečius. Ką darytumėte, jei Lietuvos ir JAV komandų keliai susikirstų?

– Pamenu, kad D.Nelsonas liko viešbutyje. (Juokiasi.)

Bet ką daryčiau, aš nežinau. Dar nesu nusprendęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.