EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai – tik stipriausiuose Italijos klubuose

Iš viso L.Kleiza žaidė 28 rungtynes, per jas pelnydavo 9,6 taško ir atkovodavo 3,9 kamuolio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Iš viso L.Kleiza žaidė 28 rungtynes, per jas pelnydavo 9,6 taško ir atkovodavo 3,9 kamuolio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

May 12, 2015, 5:31 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 2:24 AM

Lietuvos krepšininkai šį sezoną atstovauja trims Italijos „Serie A“ komandoms. Ir būtent šios trys komandos praėjusį savaitgalį pasibaigusiame reguliariajame sezone užėmė tris pirmąsias vietas. Pirmoji finišavo Milano „Emporio Armani“ su Linu Kleiza, antroji – Venecijos „Umana“ su Deividu Dulkiu, trečioji – Emilijos Redžo „Grissin Bon“ su Rimantu Kaukėnu ir Darjušu Lavrinovičiumi.

Milano nusivylimai

Lombardijos sostinės krepšinio sirgaliai šį sezoną patyrė daug neigiamų emocijų. „Emporio Armani“ labai prastai žaidė Eurolygos turnyre, Italijos taurės finale pralaimėjo Sasario „Banco di Sardegna“ klubui ir dabar turi tik vieną galimybę atsilyginti už sukeltus nusivylimus.

Atlygiu aistruoliams taptų pergalės šalies pirmenybių atkrintamosiose varžybose, kurias Milano krepšininkai pradės būdami geriausioje pozicijoje. „Emporio Armani“ reguliariajame sezone laimėjo 26 iš 30 rungtynių ir užtikrintai užėmė pirmąją vietą.

„Tai, kad finišavome pirmi, yra svarbu, – pabrėžė „Emporio Armani“ treneris Luca Banchi. – Tačiau atkrintamosiose varžybose viskas prasideda iš naujo. Kita vertus, mūsų komandoje liko nemažai krepšininkų, kurie pernai po 18 metų pertraukos grąžino titulą į Milaną ir žino, kaip žaisti svarbiausias rungtynes“.

„Raudonuosius batelius“ avi ir keli žaidėjai, dar niekada netapę Italijos čempionais. Vienas jų – lietuvis Linas Kleiza, kuris šį sezoną akivaizdžiai nepateisino nei Milano sirgalių, nei klubo vadovų lūkesčių.

Nors 30-mečiui puolėjui buvo numatytas lyderio vaidmuo, jis žaidė labai nestabiliai ir tik keliuose mačuose pasirodė taip, kaip iš jo buvo tikimasi. Iš viso L.Kleiza žaidė 28 rungtynes, per jas pelnydavo 9,6 taško ir atkovodavo 3,9 kamuolio.

Pakilo į naujas aukštumas

„Emporio Armani“ šiuo metu yra iškiliausias Italijos klubas ir jo vieta turnyro lentelės viršūnėje buvo lengvai nuspėjama.

Tuo tarpu pretendentų į antrąją ir trečiąją vietas buvo labai daug. Tarp kelių beveik lygiaverčių komandų geriausiai savo progomis pasinaudojo 22 pergales iškovojusi „Umana“ ir 21 kartą laimėjusi „Grissin Bon“.

Šios dvi ekipos, reguliariajame sezone užėmusios antrąją ir trečiąją vietą, pasiekė geriausius rezultatus „Serie A“ istorijoje. Tiesa, Venecijos klubas dukart netgi buvo Italijos čempionas, bet abu titulus iškovojo Antrojo pasaulinio karo metais, tai yra dar prieš „Serie A“ įkūrimą.

Kaip žaidė lietuviai

„Umana“ šuolis ant antrojo laiptelio buvo gana netikėtas. Šios komandos sudėtis „ant popieriaus“ atrodė gerokai kuklesnė negu konkurentų, tačiau buvęs Italijos rinktinės treneris Carlo Recalcati iš vidutiniokų sugebėjo nulipdyti darnų kolektyvą, kuris per visą čempionatą išvengė didelių nuopolių ir atsiliko tik nuo favorito „Emporio Armani“ klubo.

Prie Venecijos ekipos pergalių prisidėjo ir lietuvis Deividas Dulkys. 27 metų gynėjas žaidė visas 30 rungtynių, pelnydavo 7,5 taško ir atkovodavo 2,3 kamuolio.

„Grissin Bon“ subūrė solidesnę sudėtį, o ryškiausios šios komandos žvaigždės buvo lietuviai Rimantas Kaukėnas bei broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičius.

38 metų R.Kaukėnas žaidė 22 rungtynes, pelnydavo 11 taškų ir atlikdavo 2,6 rezultatyvaus perdavimo. Pirmąją sezono pusę dėl traumų praleidęs 35 metų D.Lavrinovičius žaidė 10 rungtynių, įmesdavo 10,1 taško ir atkovodavo 3,4 kamuolio.

K.Lavrinovičius sezono pradžioje buvo sudaręs trumpalaikę sutartį, žaidė 10 rungtynių, pelnydavo 10 taškų ir atkovodavo 3,8 kamuolio. Pasveikus D.Lavrinovičiui, Emilijos Redžo klubas nepratęsė sutarties su K.Lavrinovičiumi ir jis išvyko į Vilniaus „Lietuvos rytą“.

Ketvirtfinalio poros

„Serie A“ atkrintamosios varžybos prasidės tik kitą pirmadienį, po Eurolygos finalo ketverto. Ketvirtfinalyje komandos kovos iki trijų pergalių, pusfinalyje ir finale – iki keturių. Čempionatas gali užsitęsti net iki birželio 26 dienos.

Ketvirtfinalyje „Emporio Armani“ žais su Bolonijos „Granarolo“, „Umana“ – su Kantu „Acqua Vitasnella“, „Grissin Bon“ – su Brindizio „Enel“ ir Trento „Dolomiti Energia“ – su „Banco di Sardegna“.

Statistikos lyderiai

Didžiausiu šio sezono atradimu tapo „Dolomiti Energia“ ekipa. Ji yra „Serie A“ debiutantė, bet jau pirmąjį sezoną sudrumstė favoritų ramybę ir užėmė ketvirtąją vietą.

Už netikėtą šuolį Trento sirgaliai labiausiai dėkojo amerikiečiui Tony Mitchellui, kuris pelnydavo 20,7 taško ir tapo rezultatyviausiu reguliariojo sezono krepšininku.

Įdomu, kad tarp 20 rezultatyviausių pateko net 19 amerikiečių. Tarp jų įsiterpė tik 13-ąją vietą užėmęs kroatas Hrvoje Peričius („Umana“). 22-ąją vietą užėmę buvęs „Lietuvos ryto“ puolėjas bulgaras Dejanas Ivanovas.

Tarp italų rezultatyviausiai žaidė R.Kaukėno ir Lavrinovičių komandos draugas Achile Polonara. 23 metų „Grissin Bon“ puolėjas pelnydavo 12 taškų, bet liko tik ketvirtajame rezultatyviausių dešimtuke.

Lietuviai pateko tik į vieną statistikos lyderių dešimtuką. Pagal tritaškių metimų taiklumą L.Kleiza užėmė 7-ąją vietą (40,2 proc.), D.Dulkys – 8-ąją (40,2 proc.).

Reguliariojo sezono galutinė rikiuotė: 1. Milano „Emporio Armani“ – 26 ir 4, 2. Venecijos „Umana“ – 22 ir 8, 3. Emilijos Redžo „Grissin Bon“ – 21 ir 9, 4. Trento „Dolomiti Energia“ – 19 ir 11, 5. Sasario „Banco di Sardegna“ – 19 ir 11, 6. Brindizio „Enel“ – 16 ir 14, 7. Kantu „Acqua Vitasnella“ – 15 ir 15, 8. Bolonijos „Granarolo“ – 15 ir 15 (2 baudos taškai), 9. Pistojos „Giorgio Tesi“ – 13 ir 17, 10. Romos „Acea“ – 12 ir 18, 11. Varėzės „Openjobmetis“ – 12 ir 18, 12. Avelino „Sidigas“ – 12 ir 18, 13. Kremonos „Vanoli“ – 12 ir 18, 14. Kapo d‘Orlando „Upea“ – 10 ir 20, 15. Pėzaro „Consultinvest“ – 8 ir 22, 16. Kazertos „Pasta Reggia“ – 8 ir 22 (1 baudos taškas).

Lietuvių statistika

L.Kleiza („Emporio Armani“) – 28 rungt., 19,6 min., 9,6 tšk., 3,9 atk.kam.

D.Dulkys („Umana“) – 30 rungt., 18,2 min., 7,5 tšk., 2,3 atk.kam.

R.Kaukėnas („Grissin Bon“) – 22 rungt., 24,4 min., 11 tšk., 2,6 rez.perd.

D.Lavrinovičius („Grissin Bon“) – 10 rungt., 19,9 min., 10,1 tšk., 3,4 atk.kam.

K.Lavrinovičius (buv. „Grissin Bon“) – 10 rungt., 19 min., 10 tšk., 3,8 atk.kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.