EUROLYGA 2023

FIBA ir Eurolygos karas tęsis – derybos beviltiškai žlugo

FIBA ir Eurolygos komercinės struktūros (ECA) vadovai antradienį nuo pat ryto Miunchene susėdo prie derybų stalo ir dėl „taikos Europos krepšinyje“ derėjosi mažiausiai septynias valandas. FIBA neseniai paskelbė, kad turi konkretų pasiūlymą Eurolygai, kuris pabaigtų liepsnojantį karą krepšinyje. Tačiau į Miuncheną atvykusiai Eurolygos delegacijai paskelbtas ultimatumas – ji privalo laikytis visų FIBA reikalavimų, nebus jokių Europos taurių, o sankcijos, jei šalių federacijos ar klubai pasuks į Eurolygos pusę, bus griežtos bei nesikeis.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 7:07 PM, atnaujinta May 26, 2017, 5:27 PM

FIBA pastarąsias tris savaites mojavo kovo 20-osios priimtu „FIBA Europe“ Vykdomojo komiteto sprendimu, kuriuo visų šalių rinktinės, kurių klubai sutiks varžytis Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre, bus diskvalifikuotos ne tik iš Europos krepšinio čempionatų, bet ir olimpinių žaidynių.

Tačiau netikėtai į derybas pakvietė organizaciją, prieš kurią buvo nukreiptas visas Europos krepšinio karas.   Vienas pirmųjų į viešą erdvę patekusių pranešimu iš Vokietijos buvo tikrai netikėtas – neva, FIBA siūlo Eurolygos vadovui Jordi Bertomeu su visa organizacija pereiti po pasaulinės krepšinio organizacijos sparnu. Bet tai buvo tik gražioji derybų pusė – pasirodo, FIBA nagrinėjo Eurolygos pasiūlymus ir nė negalvojo apie atsitraukimą iš savo apkasų.

Eurolyga atsivežė į Miuncheną keturių rimtų pasiūlymų deklaraciją. Visų pirma, buvo siūloma pasirašyti sutartį, kuri būtų naudinga abiem pusėms ir leistų vystyti krepšinį. 

Be to J.Bertomeu siūlė FIBA nutraukti visas sankcijas šalims ir klubams, kurie pasirašė sutartis su šia organizacija ir žais Europos taurės turnyre.

Taip pat Eurolyga pasiūlė bendrą projektą, pagal kurį tiek Eurolyga, tiek ir FIBA integruotųsi į vieną bendrą struktūrą, išsaugoti du turnyrus  - Eurolygą ir Europos taurę, kurie vienys 40 klubų. Visi kiti Europos klubai galės varžytis FIBA organizuojamoje Čempionų lygoje, bet turės galimybę pereiti iš vieno turnyro į kitą. Pavyzdžiui, Čempionų lygos nugalėtojai galėtų varžytis Europos taurėje. 

Eurolyga sutiko bendradarbiauti derinant tvarkaraščius, jog rinktinės sezono metu galėtų dalyvauti atrankos varžybose. Tačiau derybos baigėsi niekuo – Eurolyga tik apgailestavo, kad jos nutrūko. 

Tačiau FIBA nesutiko su Eurolygos pasiūlymais ir paliko galioti sprendimą skirti sankcijas federacijoms. FIBA taip pat patvirtino, kad tebenori organizuoti antrąjį pagal pajėgumą Senojo žemyno klubinį turnyrą.

Abi pusės jokių susitarimų nepasiekė ir lyg gražiai atsisveikindami tikino, toliau tęs dialogą ir ieškos sprendimų. Vis dėlto, jau kalbama, kad tai paskutinės šiemet vykusios derybos tarp organizacijų.

Į derybas tarp FIBA ir Eurolygos buvo pakviesti turkų Stambulo „Fenerbahce“, ispanų Madrido „Real“, žydų Tel Avivo „Maccabi“ ir graikų Pirėjo „Olympiacos“ atstovai.

Lrytas.lt primena, kad karas Europos krepšinyje įsiplieskė dėl noro rengti stipriausius klubinius turnyrus. Tą jau daugiau nei dešimtmetį sėkmingai daro ECA, bet FIBA užsimanė perimti organizavimą ir sukūrė savo Čempionų lyga.

Klubams nepanorus dalyvauti FIBA turnyre, pradėtas šantažas prieš šalių federacijas ir nacionalines rinktines. Klubams neatisakius sutarčių su ECA iš tarptautinių turnyrų pradėtos šalinti rinktinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?