EUROLYGA 2023

J. Bertomeu pratrūko: „FIBA – chaosas. Kodėl tylite“?

Diplomatiškas ir renkantis žodžius, Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu pasikeitė sugrįžęs iš Miuncheno, kur antradienį daugiau kaip septynias valandas aušino burną su FIBA vadovybe, tačiau galiausiai namo į Barseloną sugrįžo nieko nepešęs. Ir įsiutęs. FIBA valdžios į Vokietiją kviestas Eurolygos komercinės struktūros bosas vakar tikėjosi konstruktyvaus darbo su FIBA, tad į derybas atsivežė ir siūlymus. Bet išgirdo jau girdėtą frazę – „privalote paklusti“.

Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu<br>M.Patašiaus nuotr.
Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-04 16:08, atnaujinta 2017-05-26 15:17

„FIBA paprasčiausiai visas nacionalines federacijas pasodino ant adatų – jos sėdi ir bijo, kad bus diskvalifikuotos iš turnyrų. Mes nerimaujame, nes FIBA vietoj to, kad kurtų, tiesiog užsiėmė destruktyvia politika“, – dėstė susitikime su žiniasklaida Madrido „Continental“ viešbutyje Eurolygos vadovas J.Bertomeu, rašo „Marca“.

FIBA ir Eurolygos komercinės struktūros (ECA) vadovai antradienį nuo pat ryto Miunchene „kariavo“ prie derybų stalo dėl „taikos Europos krepšinyje“. Tarptautinė krepšinio organizacija neseniai skelbė, kad turi konkretų pasiūlymą Eurolygai, kuris pabaigtų liepsnojantį karą krepšinyje.

Tačiau į Miuncheną atvykusiai gausiai ir net iš keturių vedančių klubų prezidentų sudarytai Eurolygos delegacijai vis dėlto paskelbtas ultimatumas – ji privalo laikytis visų FIBA reikalavimų, nebus jokių Europos taurių, o sankcijos, jei šalių federacijos ar klubai pasuks į Eurolygos pusę, bus griežtos bei nesikeis.

FIBA pastarąsias tris savaites mojavo kovo 20-osios priimtu „FIBA Europe“ Vykdomojo komiteto sprendimu, kuriuo visų šalių rinktinės, kurių klubai sutiks varžytis Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre, bus diskvalifikuotos ne tik iš Europos krepšinio čempionatų, bet ir olimpinių žaidynių.

Eurolyga į Miuncheną buvo atsivežusi keturių rimtų pasiūlymų deklaraciją. Visų pirma, buvo siūloma pasirašyti sutartį, kuri būtų naudinga abiem pusėms ir leistų vystyti krepšinį.

Be to J.Bertomeu siūlė FIBA nutraukti visas sankcijas šalims ir klubams, kurie pasirašė sutartis su šia organizacija ir žais Europos taurės turnyre.

Tačiau FIBA nesutiko su Eurolygos pasiūlymais ir paliko galioti sprendimą skirti sankcijas federacijoms. FIBA taip pat patvirtino, kad tebenori organizuoti antrąjį pagal pajėgumą Senojo žemyno klubinį turnyrą.

Abi pusės jokių susitarimų nepasiekė ir lyg gražiai atsisveikindami tikino, toliau tęs dialogą ir ieškos sprendimų. Vis dėlto, jau kalbama, kad tai paskutinės šiemet vykusios derybos tarp organizacijų.

„Marca“ išskyrė iš Eurolygos vadovo kelis aiškius pasisakymo momentus, kurie byloja apie situaciją kare tarp FIBA ir Eurolygos.

„Susitikime su FIBA generaliniu sekretoriumi Patricku Baumannu jam pasakiau aiškiai – būtent tu ir FIBA sukėlė chaosą krepšinyje. Kaskart, kai man tenka kalbėtis apie Europos krepšinį, iš kitos pusės kyla agresijos banga, o nacionalinės šalių federacijos yra lyg įkaitės. Juk buvo kalbama, kad FIBA visą laiką puoselėja ir remiasi sportinių rezultatų principai. Tačiau pastaruoju metu tas principas iš jų pusės pamintas, nes norima diskvalifikuoti Ispaniją ir Lietuvą iš olimpiados už tai, kad jos bendradarbiauja su Eurolyga. Nors jos kelialapius laimėjo sportiniu principu“, – cituoja ispanų žiniasklaida J.Bertomeu.

Eurolygos vadovas davė suprasti, kad jam tikrai nepatinka kitų valstybių bedantė pozicija šantažuotojos FIBA atžvilgiu.

„Mane stebina nacionalinių federacijų baime, o juolab, tų valstybių politikų pozicija. Kodėl federacijos tyli?  Tik Slovėnija pradžioje garsiai kalbėjo, tačiau ir ją po to užgniaužė. Kodėl politikai iš šono stebi savo šalių žeminimą? Jie privalėjo garsiai ir aiškiai pasakyti FIBA, kad tai šantažas. O dabar galingesnis stengiasi pažeminti silpnesnį. Jei mes pralaimėtume šį karą, tuomet tai būtų tikra katastrofa – juk tuomet galima būtų teigti, kad yra tam tikri mechanizmai užgniaužti teises ir laisves. Bet manau, viskas bus kitaip – esame padavę dokumentus į teismus ir Europos komisijai ir tikimės laimėti prieš FIBA. Juk esame legali struktūra, esame pripažinti“, – dėstė Eurolygos vadovas.

„Reikia suprasti, kad FIBA negali vadovauti visam krepšinio pasauliui, kaip tai daro FIFA, nes pasaulyje yra NBA ir ji turi savąsias taisykles“, – priminė FIBA organizacijai J.Berromeu, rašo AS.

Eurolygos bosas papasakojo, kad FIBA norėtų perimti jo organizacijos veiklą: „Bet juk mes tai darome ir darome gerai. Ir nėra ko čia periminėti“.

Kaip didžiausią melą J.Bertomeu vadina FIBA atsakymus laišku Europos komisijai, kuri turėjo atsakyti į klausimą, kodėl ir už ką ji žada diskvalifikuoti rinktines ir federacijas.

„Jie prieš porą savaičių atsiuntė komisijai raštą, kuriame teigė, kad nesirengia imtis jokių sankcijų prieš klubus, lygas ar federacijas. Be to tikino, kad visi klubai ar komandos gali rinktis kur žaisti ir ką daryti – ir jau tikrai jokių sankcijų neužsakinėjo iš savo padalinių“, – kalbėjo ispanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.