EUROLYGA 2023

Europos taurės savaitė: Lietuvos klubai nutildė kritikus

Krepšinio Europos taurės šeštajame ture pergales iškovojo abu Lietuvos klubai, o turnyro debiutantas Panevėžio „Lietkabelis“ užsitikrino kelialapį į antrąjį etapą. Trečiadienio vakaras buvo itin sėkmingas panevėžiečiui Gintarui Leonavičiui, kuris buvo pripažintas naudingiausiu Europos taurės savaitės krepšininku.

A. Gudaitis<br>M. Kulbis
A. Gudaitis<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Nov 17, 2016, 10:39 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:57 PM

„Lietkabelis“ į pergalių kelią grįžo Makedonijos sostinėje, kur nugalėjo A grupės autsaiderę Skopjės MZT komandą 87:80. Kita Lietuvos komanda Vilniaus „Lietuvos rytas“ namie įveikė B grupės lyderį „Chimki“ klubą 93:91.

„Lietkabelis“. Antroji „Lietkabelio“ pergalė prieš MZT ekipą buvo panaši į pirmąją. Panevėžiečiai įgijo milžinišką persvarą (trečiojo kėlinio viduryje pirmavo 24 taškų skirtumu 56:32), bet paskui ją lengvabūdiškai iššvaistė ir ketvirtajame kėlinyje suteikė varžovams vilčių.

Vis dėlto paskutinėmis minutėmis „Lietkabelis“ atrėmė Makedonijos čempionų bandymus persverti rezultatą ir iškovojo trečiąją pergalę.

3 iš 5 rungtynių laimėjęs „Lietkabelis“ dalijasi antrąją vietą su Zagrebo „Cedevita“. Pirmauja 4 iš 5 rungtynių laimėjusi Las Palmaso „Herbalife“. Lentelės apačioje yra „Nižnij Novgorod“ (2 iš 4) ir MZT (0 iš 5).

Kitame ture panevėžiečiai namie žais su „Cedevita“, kuri, nors turi tiek pat taškų, kelialapio į antrąjį etapą dar neužsitikrino.

„Lietuvos rytas“. Vilniuje vykusios rungtynės buvo daug atkaklesnės – jose nė vienai komandai nė sykio nepavyko įgyti dviženklės persvaros, o didžiausias skirtumas buvo 8 taškai. Tiek trečiajame kėlinyje buvo nutolę „Lietuvos ryto“ krepšininkai (52:44).

Vilniečiai pirmavo iki priešpaskutinės minutės, bet pabaigoje teko viską pradėti iš naujo. Šeimininkų laimei, svarbiausią akimirką šaltakraujiškai žaidė jų kapitonas Davidas Loganas, prieš pat sireną pataikęs pergalingą dvitaškį, po kurio varžovams nebeliko laiko atsakomajai atakai.

„Lietuvos rytas“ laimėjo 2 iš 5 rungtynių ir užima ketvirtąją vietą. Penktojoje pozicijoje liko Bilbao „Retabet“ (1 iš 4), su kuria vilniečiai žais kitas rungtynes. Tiesa, Bilbao krepšininkai į Vilnių atvyks tik po dviejų savaičių, o kitame ture „Lietuvos rytas“ ilsėsis.

Pirmąją vietą grupėje dalijasi po 3 iš 5 rungtynių laimėję „Chimki“, Fuenlabrados „Montakit“ ir Berlyno ALBA.

Naudingiausias. Naudingiausiu Europos taurės šeštojo turo krepšininku pripažintas „Lietkabelio“ gynėjas Gintaras Leonavičius. Jis per rungtynes su MZT ekipa žaidė 24 min., pelnė 19 taškų (3/4 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 9 kamuolius, išprovokavo 5 pražangas ir surinko 31 naudingumo balą.

30 naudingumo balų šią savaitę surinko „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. Jis per mačą su „Chimki“ komanda žaidė 31 min., pelnė 12 taškų (4/7 dvitaškių, 4/6 baudų), atkovojo 15 kamuolių ir išprovokavo 5 pražangas.

A.Gudaitis turnyre pirmauja pagal blokuotus metimus (vid. 2). Kitas „Lietuvos ryto“ aukštaūgis Drew Gordonas yra pirmas pagal atkovotus kamuolius (11,4), o pagal naudingumo balus dvi pirmąsias vietas, kaip ir po praėjusio turo, užima du Vilniaus komandos amerikiečiai D.Gordonas (23,4) ir D.Loganas (23).

Kelialapiai. Teisę žaisti antrajame etape po šio turo užsitikrino keturios komandos. Kartu su „Lietkabeliu“ kelialapius iškovojo trys Ispanijos ekipos: „Herbalife“ (A grupė), Mursijos UCAM (C grupė) ir „Valencia“ (D grupė).

Šios trys Ispanijos ekipos laimėjo po 4 iš 5 rungtynių ir yra geriausios Europos taurės turnyre. Turnyre žaidžia 20 komandų, kurios suskirstytos į keturias grupes. Į antrąjį etapą iš kiekvienos grupės pateks po keturias ekipas.

Nesėkmė. Nors Las Palmaso krepšininkai užsitikrino kelialapį į kitą etapą, trečiadienį jų nuotaika nebuvo visiškai giedra. Kanarų komanda patyrė pirmąjį pralaimėjimą – išvykoje nusileido „Cedevita“ ekipai 90:97.

„Herbalife“ ketvirtajame kėlinyje pirmavo net 12 taškų skirtumu 81:69, bet pabaigoje geriau žaidė savo gretas sustiprinusi „Cedevita“.

Kroatijos čempionai pastarosiomis dienomis įsigijo dar du krepšininkus. Į „Cedevita“ grįžo patyręs gynėjas Marko Tomasas, o šią savaitę prie komandos prisidėjo ir lietuvių kilmės amerikietis Johnas Shurna.

Būtent M.Tomasas pridarė daugiausiai bėdų „Herbalife“ komandai, į kurios krepšį įmetė 22 taškus. Treneris. Trečiadienį prie Juodkalnijos čempionės Podgoricos „Budučnost“ vairo debiutavo buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris Ilias Zouros. Graikas pakeitė Vlado Ščepanovičių, kuris atsistatydino po to, kai „Budučnost“ šeštadienį pralaimėjo Adrijos lygos rungtynes autsaiderei Skopjės „Karpoš Sokoli“ ekipai.

Nuo 2015 metų balandžio jokio klubo netreniravęs ir tik Gruzijos rinktinėje dirbęs I.Zouros nepadėjo „Budučnost“ nutraukti nesėkmių serijos Europos taurės turnyre. Juodkalnijos čempionai savo aikštėje nusileido UCAM ekipai 75:86.

„Budučnost“ pralaimėjo visas penkerias Europos taurės rungtynes ir yra viena iš trijų pergalės džiaugsmo nepatyrusių komandų. Kitos dvi autsaiderės – MZT ir Liublianos „Olimpija“.

Amerikiečiai. UCAM gynėjas Martynas Pocius per rungtynes Podgoricoje taškų nepelnė. Mursijos ekipoje rezultatyviausiai žaidė trys legionieriai iš Pietų Amerikos: brazilas Vitoras Faverani pelnė 21 tašką, kitas brazilas Vitoras Benite – 19, argentinietis Facundo Campazzo – 14.

Mursijos komandai nesutrukdė net labai prastas Billy Barono taiklumas. Buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas pataikė vos 1 iš 10 metimų (1/4 dvitaškių, 0/6 tritaškių) ir pelnė 2 taškus.

Vokiečiai. Šeštasis turas buvo labai nesėkmingas Vokietijos komandoms. Trečiadienį pralaimėjo visos trys šios šalies ekipos: ALBA, Miuncheno „Bayern“ ir Ulmo „ratiopharm“. Tiesa, visi trys vokiečių klubai jau turi po 3 pergales, tad gali būti beveik ramūs dėl kelialapių į kitą etapą.

Savaitės lietuviai

Gintaras Leonavičius („Lietkabelis“).

Panevėžio krepšinio auklėtinis G.Leonavičius sužaidė geriausias karjeroje tarptautines rungtynes. Daug metų žemesnio lygio klubuose ir žemesnio lygio turnyruose žaidęs gynėjas Skopjėje rodė pavyzdį komandos draugams ir per 24 min. pelnė 19 taškų (3/4 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 9 kamuolius, išprovokavo 5 pražangas ir surinko 31 naudingumo balą. Spalio pabaigoje 33-ąjį gimtadienį pažymėjęs G.Leonavičius buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Mindaugas Lukauskis („Lietkabelis“).

Kitas Panevėžio krepšinio auklėtinis M.Lukauskis stengėsi neatsilikti nuo kraštiečio ir ypač naudingai rungtyniavo antrajame kėlinyje, kuriame „Lietkabelis“ nutolo nuo varžovų. 37-erių puolėjas žaidė net 34 min., pelnė 16 taškų (4/5 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 6 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Artūras Gudaitis („Lietuvos rytas“).

A.Gudaitis tik vienu naudingumo balu atsiliko nuo G.Leonavičiaus. Baudos aikštelėse vėl šeimininkavęs vilniečių vidurio puolėjas per 31 min. pelnė 12 taškų (4/7 dvitaškių, 4/6 baudų), atkovojo 15 kamuolių, išprovokavo 5 pražangas ir blokavo 3 varžovų metimus.

Savaitės nusivylimas

Simas Galdikas („Lietkabelis“). Kamuolys neklausė „Lietkabelio“ vidurio puolėjo. Prie komandos šįkart prastai pritapęs S.Galdikas atakavo netaikliai, pelnė tik 5 taškus (2/6 dvitaškių, 1/2 baudų) ir vos per 11 min. gavo 5 pražangas.

Europos taurė. 6-asis turas:

A grupė

Skopjės MZT – Panevėžio „Lietkabelis“ (G.Leonavičius 19, M.Lukauskis 16, D.Tarolis 13) 80:87, Zagrebo „Cedevita“ – Las Palmaso „Herbalife“ 97:90.

Rikiuotė: 1. „Herbalife“ – 4 ir 1, 2. „Cedevita“ – 3 ir 2, 3. „Lietkabelis“ – 3 ir 2, 4. „Nižnij Novgorod“ – 2 ir 2, 5. MZT – 0 ir 5.

B grupė

Vilniaus „Lietuvos rytas“ (D.Gordonas 21, D.Loganas 16, D.Gailius 14, A.Gudaitis 12, 15 atk.kam.) – „Chimki“ 93:91, Fuenlabrados „Montakit“ – Berlyno ALBA 105:80.

Rikiuotė: 1. „Chimki“ – 3 ir 2, 2. „Montakit“ – 3 ir 2, 3. ALBA – 3 ir 2, 4. „Lietuvos rytas“ – 2 ir 3, 5. Bilbao „Retabet“ – 1 ir 3.

C grupė

Podgoricos „Budučnost“ – Mursijos UCAM (M.Pocius 0) 75:86, Miuncheno „Bayern“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ 88:99.

Rikiuotė: 1. UCAM – 4 ir 1, 2. „Zenit“ – 3 ir 2, 3. „Bayern“ – 3 ir 2, 4. Malagos „Unicaja“ – 2 ir 2, 5. „Budučnost“ – 0 ir 5.

D grupė.

Krasnodaro „Lokomotiv“ – Liublianos „Olimpija“ 77:64, Ulmo „ratiopharm“ – „Valencia“ 60:86.

Rikiuotė: 1. „Valencia“ – 4 ir 1, 2. Jeruzalės „Hapoel“ – 3 ir 1, 3. „ratiopharm“ – 3 ir 2, 4. „Lokomotiv“ – 2 ir 3, 5. „Olimpija“ – 0 ir 5.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.