EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės ateitis: Manto Kalniečio pėdomis seks Jonas Valančiūnas ir kiti?

Pagal naująjį FIBA formatą, 2017 metų Europos čempionatas yra prestižo klausimas, o ne kova dėl bilieto į pasaulio čempionatą ar olimpiadą. 2018 metais vyks atranka į 2019 m. planetos pirmenybes Kinijoje, o iš ten keliaujama i 2020 m. olimpiadą Tokijuje. Kitos Senojo žemyno pirmenybės vyks 2021 m. Pasikeitęs formatas yra puiki proga rinktinėms atsinaujinti, o daug vasarų prakaitą stovyklose liejusiems žaidėjams – pailsėti.

Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė vasarą gali kaip reikiant pasikeisti.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Edgaras Pulkovskis, krepsinis.net

2017-03-07 17:21, atnaujinta 2017-04-08 10:51

Taip gali nutikti ir Lietuvos rinktinėje, kur jau Mantas Kalnietis užsiminė apie poilsį, o Jonas Mačiulis apie nuovargį ir vasaras su krepšiniu kalbėjo pernai vos atvykęs į rinktinės stovyklą. Situacija nėra aiški dėl Pauliaus Jankūno, Donato Motiejūno ar Jono Valančiūno.

Portalas Krepsinis.net svarsto, kurie žaidėjai gali šiemet ginti šalies garbę, o kurie pirmenybes stebės per televiziją.

Įžaidėjai

M.Kalnietis jau užsiminė apie tai, kad neturi aiškaus plano dėl rinktinės ir viskas linksta link to, jog pagrindinio atakų organizatoriaus nematysime.

Pernai Jono Kazlausko kvietimo į rinktinę nesulaukęs Lukas Lekavičius šį sezoną žiba Kauno „Žalgiryje“ ir dėl to turėtume tik džiaugtis, nes kitaip galimą M.Kalniečio netektį kompensuoti būtų tikrai sudėtinga.

Dėl antro įžaidėjo klausimas lieka atviras, tačiau su mažai pasirinkimų – Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas ar Mindaugas Girdžiūnas.

Atakuojantys gynėjai

22-ejų Marius Grigonis praėjusią vasarą apšilo kojas nacionalinėje komandoje. Dabar Ispanijos pirmenybių lyderėje Tenerifės „Iberostar“ lietuvis yra labai svarbus ir naudingas žaidėjas, o ir D.Adomaitis neslepia, kad jam malonu stebėti šio vaikino žaidimą.

Rinktinei niekada „ne“ nesako Renaldas Seibutis, kuris be pertraukų rungtyniauja nuo 2010 metų. Šiame sezone „Žalgiryje“ 31-erių palangiškis žaidžia nedaug, todėl po sezono neturėtų jausti itin didelio nuovargio. Juolab, kad jis gali būti naudingas tiek gynyboje, tiek kuriant žaidimą, ką sėkmingai darė 2014 metais, kai nebuvo M.Kalniečio.

Du snaiperiai – Artūras Milaknis ir Martynas Gecevičius. Žalgirietis pernai buvo paliktas už borto, o M.Gecevičiaus rinktinėje nematėme nuo 2010 metų pasaulio čempionato.

Lengvieji kraštai

J.Mačiulis jau pernai vasarą teigė, kad jo kūnas reikalauja poilsio ir vienos ar dviejų savaičių atsikvėpti jam nepakanka. Beveik galima neabejoti, kad sezoną su Madrido „Real“ vėlai baigsiantis puolėjas pasakys „ne“ nacionalinei komandai ir praleis daugiau laiko su šeima bei pasiruoš sezonui kur kas geriau.

Startiniame penketuke J.Mačiulio vietą turėtų užimti Niujorko „Knicks“ atstovas Mindaugas Kuzminskas.

Edgaras Ulanovas buvo rinktinės dvyliktuke olimpiadai, bet gavo mįslingą traumą ir vietoj jo paskutinę akimirką buvo pasirinktas V.Kariniauskas. Eurolygoje solidžiai žaidžiantis 25-erių atletas nusipelnė vietos dvyliktuke ir vargu, ar kažkas ją galėtų atimti.

Pastaraisiais metais prakaitą su rinktine liedavo ir net Europos vicečempionu tapo Deividas Gailius, bet šis sezonas jam yra tikras košmaras ir jeigu niekas kardinaliai nepasikeis, jo stovykloje nematysime.

Sunkieji kraštai

Balandį 33-ąjį gimtadienį švęsiantis Paulius Jankūnas yra vienas tų, kuris niekada rinktinei nesako „ne“, bet atėjo laikas atsikvėpti ir jam.

Oklahomos „Thunder“ gretose debiutavęs Domantas Sabonis pernai antrą vasarą iš eilės žaidė Lietuvos rinktinėje. 20-metis neturėtų būti pavargęs, nes vargu, ar jo ekipa peržengs pirmąjį atkrintamųjų varžybų barjerą, todėl sezonas pasibaigs gegužės mėnesį.

Donatas Motiejūnas ne kartą deklaravo norą žaisti rinktinėje, bet jam tai padaryti sutrukdydavo tai nugaros problemos, tai neaiški situacija dėl būsimo sezono. Artėjančią vasarą D-Mo taps laisvuoju agentu ir ši priežastis gali sutrukdyti jam prisijungti prie rinktinės.

Jeigu rinktinėje nebūtų nei P.Jankūno, nei D.Motiejūno, atsisukti vertėtų ir į Gediminą Oreliką. Bandirmos „Banvit“ ekipoje stabiliai gerą žaidimą rodantis žaidėjas atrodo visiškai kitas žmogus nei mes jį pamename „Lietuvos ryte“.

Pasirinkimų šioje grandyje nelabai yra. „Iš bėdos“ sužaisti gali E.Ulanovas ar Antanas Kavaliauskas, bet ieškant kitų sunkiųjų kraštų, tada akys kryptų į Saulių Kulvietį, Žygimantą Skučą ar Vytautą Šulskį, kuris labiau lengvasis kraštas nei sunkusis, bet gerai žaidžia šioje pozicijoje.

Vidurio puolėjai

Jonui Valančiūnui NBA sezonas tarsi klostėsi neblogai, bet pastaruoju metu jo žaidimo minučių ir vaidmuo tirpsta, kai atvyko Serge‘as Ibaka. Sunku pasakyti, kas dedasi vidurio puolėjo galvoje, nes šiuo metu galima galvoti apie dvi versijas – arba jis norės pravėdinti galvą ir pailsėti, arba sieks atgauti pasitikėjimą savo jėgomis galingu žaidimu Senojo žemyno pirmenybėse.

Robertas Javtokas baigė karjerą rinktinėje, todėl vieno vidurio puolėjo vieta yra laisva. Jeigu pernai rinktinėje matėme A.Kavaliauską, tai dabar „Žalgiryje“ jis rungtyniauja blankiai, todėl sulaukė ne tik gerbėjų, bet iš Šarūno Jasikevičiaus netiesioginės kritikos.

Tuo tarpu Artūras Gudaitis „Lietuvos ryte“ žaidžia karjeros sezoną. Gaila, kad „centrą“ stabdo traumos ir kitos sveikatos problemos, bet reikia tikėtis, jog tai iš ritmo šio žaidėjo neišmuš.

Iš kitų „centrų“ galėtume paminėti nebent Egidijų Mockevičių, kurio galimybes vertinti vienareikšmiškai sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.