EUROLYGA 2023

Netikėto skambučio sulaukęs „Lietkabelio“ prezidentas atskleidė – kalbėjosi ir su G.Krapiku

Kai Panevėžio „Lietkabelis“ baiginėjo derybas su Kaziu Maksvyčiu ir planavo užsienyje viešėjusiam treneriui siųsti sutartį, ant kurios trūko tik jo parašo, klubo prezidentas Alvydas Bieliauskas sulaukė netikėto skambučio. 

 Panevėžio klubas svarstė ne vieną trenerio kandidatūrą.<br> lrytas.lt montažas.
 Panevėžio klubas svarstė ne vieną trenerio kandidatūrą.<br> lrytas.lt montažas.
 D.Adomaičio situacija netenkino Panevėžio klubo vadovų.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 D.Adomaičio situacija netenkino Panevėžio klubo vadovų.<br> G.Bitvinsko nuotr.
  M.Lukauskis ir vėl sugrįžta į „Lietuvos rytą“.<br>G.Šiupario nuotr.
  M.Lukauskis ir vėl sugrįžta į „Lietuvos rytą“.<br>G.Šiupario nuotr.
 K.Maskvytis ir B.Madgenas paliko „Lietkabelį“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 K.Maskvytis ir B.Madgenas paliko „Lietkabelį“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Štalbergas norėjo dirbti Lietuvoje.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Štalbergas norėjo dirbti Lietuvoje.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 23, 2017, 6:02 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:55 PM

„Kazys paskambino dar kartą ir pasakė, kad žmona jį visgi pertempė į Klaipėdą“, – nusijuokė A.Bieliauskas, jau radęs pamainą į „Neptūną“ išvykusiam specialistui. 

Nors „Lietkabelio“ kandidatų sąraše buvo ne viena pavardė, tačiau kalbos su Dainiumi Adomaičiu ar iš žiniasklaidos akiračio dingusiu Gintaru Krapiku ir liko tik kalbomis. 

Juos nukonkuravo jaunas, bet krepšinio pasaulyje įvertinimo jau sulaukęs 32-ejų latvis Artūras Štalbergas. 

Pastarąjį sezoną dirbęs Rusijos „Nižnij Novgorod“ ekipoje, jis dėl „Lietkbelio“ atsisakė asistento pareigų nacionalinėje savo šalies rinktinėje. 

Treneris su „Lietkabelio“ krepšininkais rugpjūčio 14-ą pradės pasiruošimą naujajam sezonui, tačiau iki tol specialistas dar turi svarbių užduočių. 

Šiuo metu Panevėžio ekipa, susitarusi su šešias krepšininkais, tarp jų ir broliais Lavrinovičiais, dairosi rimto pastiprinimo. 

Iki rugpjūčio pradžios sudėtį suformuoti besitikintis A.Bieliauskas atskleidė, jog naujasis ekipos strategas į Panevėžį atves itin pajėgių žaidėjų, o komanda turėtų atjaunėti. 

„Bus ir legionierių“, – portalui lrytas.lt užsiminė verslininkas. 

– Kaip A.Štalbegas atsirado jūsų klubo akiratyje?, – lrytas.lt paklausė „Lietkabelio“ prezidento. 

– Jis nebuvo niekur dingęs ir visada būdavo mūsų klubo akiratyje nepaisant to, kad yra jaunas. A.Štalbergas perspektyvus, vadovavo Latvijos jaunimo rinktinei, buvo Ainaro Bagatskio asistentas. 

Jis labai domisi savo darbu, yra studijavęs JAV, todėl pats daro visas programas žaidėjams, gali užsiimti naujokų paieška. Man patiko, kad Artūro kalba argumentuota, dalykiška ir be jokių didelių išvedžiojimų. 

Manau, jis gerai pakeis K.Maksvytį ir bus naudingas dar ir dėl to, kad atves keletą gerų žaidėjų. Kol kas nesinori apie tai daugiau kalbėti, bet jo dėka greičiausiai turėsime porą pajėgių krepšininkų. 

– Kai sužinojote apie K.Maksvyčio išvykimą į Klaipėdą, mintyse pirmiausiai iškilo būtent A.Štalbergo pavardė? 

– Tuo metu derybas jau vedėme su keliais treneriais ir vertinome juos pagal daugelį kriterijų. Į trenerius reikia žiūrėti visapusiškai, o ne tik pagal pasiekimus. Rezultatams labai svarbus ir mikroklimatas, kad žaidėjai gerai sutartų su treneriu bei suprastų jį. 

Matau, kad A.Štalbergas nėra karštakošis, greitai orientuojasi ir priima sprendimus. Beje, į jį pretendavo ir keli aukščiausio lygio klubai, tarp jų - ir patys latviai. 

– Derybos su A.Štalbergu buvo lengvos ar teko ilgiau tartis dėl detalių? 

– Buvo paprasta, nes mūsų vienintelė ypatinga sąlyga tiek jam, tiek D.Adomaičiui buvo ta, kad pasiruošimo sezonui etape treneris turi būti su klubu.

Juk būtina planuoti savo komandos pasirengimą ir dalyvauti procese. Kai tą daro kas nors kitas, nėra gerai. 

A.Štalbergas iškart sutiko nedirbti rinktinėje, nes Lietuvoje jis turės naują iššūkį, mūsų šalies krepšinis jam gerai žinomas. Kai kalbėjomės, kokį žaidėją bepaminėdavau, jis visus žinojo, nors praėjusį sezoną gyveno ir dirbo Rusijoje.

– Nesijaudinate dėl to, kad treneris dar pakankamai jaunas ir jam gali pritrūkti patirties?

– Bent pagal išvaizdą jis tikrai atrodo solidus (juokiasi). Svarbiausia, kad jis imlus ir talentingas treneris, o jaunystė nėra yda.

– Tiesa, kad iš visų kandidatų būtent A.Štalbergui buvo pasiūlytas didžiausias atlyginimas?

– Tikrai ne didžiausias, tokios kalbos laužtos iš piršto. Tiesiog susitarėme dėl tokios sumos, kuri tenkino ir mus, ir jį. Didesnių atlyginimų prašė buvę treneriai, nes su rezultatais jie save aukštai įsivertina. 

– Tačiau K.Maksvytį „Neptūnas“ suviliojo ne didesniais pinigais? 

– Sunku pasakyti, ar jis išėjo dėl to, ar ne. Gal jam tiesiog svarbus tas kraštas. Dar kai sezono pabaigoje kalbėjome apie jo perspektyvas sakiau, kad pirmiausia derėsimės su juo, bet nepamiršime ir kitų. 

Aš K.Maksvytį gerai vertinu už pasiekimus, bet, kaip ir visi žmonės, jis turi visokių savybių. Žinant visą virtuvę, galima šnekėti įvairiai. 

– Kas renkant „Lietkabelio“ trenerį turėjo lemiamą žodį? 

– Vadovybė: pradedant manimi, baigiant visa valdyba. Pritarimas turi būti. Bet nebuvo sunkumų – nors mes derybas ir vedėme su keletu trenerių, tačiau iš tikrųjų jau po pirmų pokalbių buvo numatytas A.Štalbergo variantas. Jis mūsų sąlygas tenkino nepriekaištingai. 

– Taip pat svarstėte ir D.Adomaičio, Donaldo Kairio, Jevgenijaus Pašutino kandidatūras? 

– Be abejo, taip pat domėjomės ir Gintaro Krapiko kandidatūra. Aišku, pirminės derybos buvo su K.Maksvyčiu ir jis realiai jau buvo beveik sutikęs. Jis man skambino iš Vokietijos, norėjome jam siųsti pasirašyti sutartį. 

Vėliau Kazys paskambino dar kartą ir pasakė, kad žmona jį visgi pertempė į Klaipėdą. Aišku, šeimyninės aplinkybės daug ką lemią. Kai turi dvi meiles, nelengva apsispręsti (juokiasi). Jis mylėjo ir „Neptūną“, ir „Lietkabelį“. 

– Kodėl žinodami apie D.Adomaičio darbą rinktinėje vis tiek kalbėjotės su juo dėl galimybių klube? 

– Sužinoję apie K.Maksvyčio derybas su „Neptūnu“, nusprendėme dar kartą pakalbėti ir su D.Adomaičiu, paklausti apie jo požiūrį, kaip jis matytų darbą klube. Bet jis galėtų prisijungti tik antroje rugsėjo pusėje prieš pat LKL pradžią, o tai nėra gerai. 

Nežinau, ar pats Dainius ypatingai norėjo dirbti klube. Apie derybinius dalykus pakalbėjome ir tiek, nes jis rinktinės juk nepaliks. O mes negalėjome žmogaus apgaudinėti, kad tave kviečiame, bet jei nebūsi pasirengime, mes liksime nepatenkinti. 

– Po A.Štalbergo paskyrimo labiau pajudėjo ir komandos formavimo reikalai?

– Manau, dėl to viskas bus gerai. Šiai dienai turime kai kuriuos pagrindus, bet dar nusimato keletas žmonių, kurie mus tenkina. Jie greitai pasirodys akiratyje, bus ir legionierių. 

– Nepikta, kai „Lietuvos rytas“ iš jūsų jau perviliojo Beną Madgeną ir Mindaugą Lukauskį? 

– Ne, viskas normaliai. Gerai išvedėme B.Madgeną į viršų, jį pastebėjo. Vertinant australo sugebėjimus suprantame, kad būtume netenkinę jo norų. „Lietuvos rytui“ jis tinka, trenerių štabas buvo sužavėtas jo pasirodymu šį sezoną. 

O M.Lukauskio sprendimą gal labiau lėmė šeimos aplinkybės, Vilniuje patogiau gyventi. Jis irgi tarp dviejų meilių (juokiasi). Nemanau, kad čia sutarties vertė buvo pati svarbiausia, nes jei nori žaisti, tūkstantis ar keli esmės nekeičia. Jam išėjus, atjaunės mūsų sudėtis (juokiasi). 

Tad nėra ko pykti ant „Lietuvos ryto“. Be to, skaičiau, kad jie „Siemens“ arenoje žais tik su „Žalgiriu“, „ Neptūnu“ ir mumis. Tad irgi patekome tarp išrinktųjų (juokiasi). 

– Ateinantį sezoną klubo biudžetas bus didesnis? 

– Be abejo, jis išaugs. Daugiau skirs ir „Lietkabelio“ įmonė, bet ne vien tik ji. Dabar mums jau daug paprasčiau tartis su rėmėjais ir formuoti klubo biudžetą. 

– Pasikalbėję su A.Štalbergu, kokius tikslus artėjančiam sezonui išsikėlėte? 

– Tikslai buvo iškelti iškart po pasibaigusio LKL čempionato. LKL sieksime patekti į ketvertą ir kovoti dėl medalių. Karaliaus Mindaugo taurėje - taip pat.

O Europos taurėje norime išeitį į antrąjį etapą tarp šešiolikos stipriausių komandų. Mūsų tikslai net keičiantis treneriams lieka tokie patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.