EUROLYGA 2023

Pasiruošimas „Eurobasket 2017“: Italijos krepšininkai pavargo mokytis iš pralaimėjimų

Penktadienį pasiruošimą Europos čempionatui pradėjo ne vien Lietuvos krepšininkai. Tą pačią dieną į treniruočių stovyklą susibūrė Italijos rinktinė, kuri pirmajame etape žais vienoje grupėje su Lietuvos komanda. „Squadra Azzurra“ surengė pristatymą Milane ir iškart po jo išvyko į Alpėse esantį Foljarijos miestelį. Ten treneris Ettore Messina savaitę darbuosis su 19 į rinktinę pakviestų žaidėjų. 

 Ettore Messina<br> AFP nuotr.
 Ettore Messina<br> AFP nuotr.
 Ettore Messina<br> AFP nuotr.
 Ettore Messina<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-07-23 11:24, atnaujinta 2017-07-23 11:34

Italai pavargo mokytis

„Nenorime pralaimėti ir sakyti, kad pasimokysime iš pralaimėjimo. Mes jau pavargome mokytis, – išlydėdamas komandą į treniruočių stovyklą sakė Italijos krepšinio federacijos prezidentas Giovanni Petrucci. – Jei sakyčiau, kad esu pesimistas, meluočiau. Italija turi trenerį Ettore Messiną ir aukščiausio lygio krepšininkus, kurie jau subrendo didelėms pergalėms“.

 Italijos krepšinis pasiilgo didelių pergalių, kurių laukia ilgiau nei dešimtmetį. Šio amžiaus pradžioje italai laimėjo Europos pirmenybių bronzą (2003 m.) ir Atėnų olimpinių žaidynių sidabrą (2004 m.), bet paskui prasidėjo ilga medalių sausra.

Vienu metu „Squadra Azzurra“ krizė buvo tokia gili, kad ji net nepateko į Europos pirmenybių baigiamąjį turnyrą (2009), o per 2011 metais Lietuvoje vykusį čempionatą iškovojo vos vieną pergalę.

Didžiausias nuopolis, atrodo, jau praėjo. Užpernai Italijos krepšininkai Europos pirmenybėse užėmė šeštąją vietą ir gavo kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą, o pernai tik per plauką neiškovojo teisės žaisti Rio de Žaneire.  Turine vykusiame olimpiniame atrankos turnyre šeimininkai pateko į finalą, bet jame per pratęsimą nusileido Kroatijos ekipai 78:84.

Paskutinė E.Messinos galimybė

Pernai olimpinę svajonę Italijos rinktinė vaikėsi vadovaujama po ilgos pertraukos grįžusio trenerio E.Messinos.  Jis treniravo nacionalinę komandą dar praėjusio amžiaus pabaigoje ir kartu su krepšininkais lipo ant antrojo garbės pakylos laiptelio per 1997 metų Europos pirmenybes.

Tačiau paskui vienas garsiausių šio amžiaus Europos krepšinio trenerių dirbo tik klubuose.  Pernai E.Messina grįžo į rinktinę, bet po šių metų Europos čempionato vėl užleis vyriausiojo trenerio pareigas kažkuriam kitam strategui. Mat šiuo metu E.Messina taip pat dirba „San Antonio Spurs“ trenerio padėjėju ir negalės atvykti į rinktinę, kai rudenį bei žiemą vyks kito pasaulio čempionato atrankos rungtynės.  

Dėl to legendiniam italų krepšinio specialistui šių metų Europos čempionatas yra vienintelė galimybė dar ką nors laimėti su gimtosios šalies nacionaline komanda.  

„Pasirengimui turime 41 dieną. Laiko užtenka ir mes tinkamai panaudosime kiekvieną dieną. Kaip visada, sunkiausia bus sumažinti komandą nuo stovyklą pradedančių 19 iki 12 krepšininkų, kurie važiuos į Europos čempionatą. Dabar svarbiausia pasiskirstyti vaidmenis ir patikrinti, ar žaidėjams tinka jiems numatyti vaidmenys“, – penktadienį Milane kalbėjo E.Messina.

Legionierių – tik penki  

Dauguma Italijos rinktinės krepšininkų žaidžia savo šalies klubuose. Tarp patekusių į E.Messinos sąrašą yra tik penki legionieriai. Danilo Gallinari ir Marco Belinelli praėjusį sezoną rungtyniavo NBA čempionate, Luigi Datome – Turkijoje, Nicolo Melli – Vokietijoje, Danielis Hackettas – Graikijoje.  

Abu NBA žaidėjai šią vasarą sudarė naujas sutartis ir pakeitė komandas. Net septynis sezonus „Denver Nuggets“ sėkmingai žaidęs ir praėjusiame čempionate 18,2 taško pelnydavęs D.Gallinari perėjo į „Los Angeles Clippers“, o visą NBA karjerą daug klajojantis M.Belinelli iš „Charlotte Hornets“, kuriam atstovaudamas įmesdavo 10,5 taško, išvyko į „Atlanta Hawks“.

 Klubus keičia ir du Eurolygoje žaidžiantys „mėlynieji“. D.Hackettas iš Pirėjo „Olympiakos“ kraustosi į Bambergo „Brose“, o N.Melli iš „Brose“ į Eurolygos čempioną Stambulo „Fenerbahce“, kuriame rungtyniaus kartu su Italijos rinktinės kapitonu L.Datome.

Nepakvietė dviejų žvaigždžių

Net pirminiame 24 kandidatų sąraše nebuvo kitų dviejų garsių pavardžių. Treneris E.Messina į komandą nepakvietė Andrea Bargnani (pernai grįžo iš NBA į Europą ir praėjusį sezoną žaidė Vitorijos „Baskonia“) ir Alessandro Gentile (sezono pradžioje visai nežaidė, paskui trumpai atstovavo Atėnų „Panathinaikos“ ir Jeruzalės „Hapoel“).  

Jiedu praėjusiais metais buvo vieni svarbiausių Italijos rinktinės žaidėjų, bet praėjusį sezoną rungtyniavo prastai. Ir vienam, ir kitam atsiskleisti labiausiai trukdė psichologinės problemos.  Italijos krepšinio visuomenės nenustebino trenerio sprendimas nekviesti buvusių lyderių.

Ypač žinant E.Messinos filosofiją, kurią jis dar kartą išdėstė prieš treniruočių stovyklą: „Privalome žengti į priekį ir žaisti geriau nei pernai olimpiniame atrankos turnyre. Skirtumas tarp pergalės ir pralaimėjimo būna labai nežymus. Tą skirtumą sudaro ne krepšinio technika, o psichologija. Pergales nulemia pasiaukojimas. Kad laimėtumėm, privalome kietai gintis, padėti vienas kitam, pataikyti svarbiausius metimus“. 

Pasirengimo planas

Italijos krepšininkai treniruočių stovykloje dirbs intensyviau negu Lietuvos rinktinė. Jei lietuviai pasirengimo etape žais tik devynerias draugiškas rungtynes, tai italų tvarkaraštyje numatyta net dvylika kontrolinių dvikovų.  Jau kitą savaitgalį (liepos 29–30 d.) „Squadra Azzurra“ išbandys jėgas Trente vyksiančiame turnyre, kuriame žais su Baltarusijos ir Ukrainos arba Nyderlandų komandomis.

Paskui vyks draugiškos rungtynės su Nigerija, turnyrai Kaljaryje (varžovės bus Suomija, Nigerija ir Turkija), Tulūzoje (Juodkalnija, Belgija ir Prancūzija) bei Atėnuose (Serbija, Graikija ir Gruzija).  

Per Europos čempionatą, kuris prasidės paskutinę rugpjūčio dieną, Italijos rinktinė B grupėje Tel Avive kovos su Lietuvos, Izraelio, Ukrainos, Gruzijos ir Vokietijos komandomis.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.