EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės varžovų analizė: kaip ruoštis čempionatui sekasi Gruzijai?

Gruzijos rinktinė, kuri Europos čempionato pirmajame etape žais vienoje grupėje su Lietuvos komanda, treniruočių stovykloje pluša jau beveik dvi savaites. Buvusio Kauno „Žalgirio“ trenerio Ilijo Zouro vadovaujami gruzinai vieni pirmųjų pradėjo pasirengimą, bet kol kas darbuojasi be ryškiausios žvaigždės – šių metų NBA čempiono Zazos Pačulijos. 

 2015-aisiais rinktinę treniravo Igoris Kokoskovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 2015-aisiais rinktinę treniravo Igoris Kokoskovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Zaza Pachulia atvyks vėliau<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Zaza Pachulia atvyks vėliau<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tornike Shengelia (dešinėje) sutiko padėti rinktinei<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tornike Shengelia (dešinėje) sutiko padėti rinktinei<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Markoishvili į aikštę grįš po metų pertraukos<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Markoishvili į aikštę grįš po metų pertraukos<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Komandą treniruos Ilja Zouras<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Komandą treniruos Ilja Zouras<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 25, 2017, 12:50 PM, atnaujinta Jul 25, 2017, 12:56 PM

NBA čempionas atvyks vėliau

Tarp komandų, kurios rugpjūčio pabaigoje susitiks Tel Avive, Gruzijos rinktinė treniruotis pradėjo pirmoji. Geriausi gruzinų krepšininkai dar liepos viduryje susibūrė Tbilisyje, o liepos 16 d. įsikūrė nedideliame Slovėnijos miestelyje Podčetrteke, kuriame pluša jau penktą vasarą iš eilės. 

Su treneriu I.Zouru į Slovėniją išvyko 17 žaidėjų. Dar vienas rinktinės kandidatas prisidėjo po savaitės, o garsiausias Gruzijos krepšininkas Z.Pačulija į darbą kibs tik rugpjūčio 7 d., kai komanda grįš į Tbilisį.

„Z.Pačulija – svarbiausia komandos dalis. Jis šiais metais tapo NBA čempionu, todėl jam reikia pailsėti ir psichologiškai, ir fiziškai. Jis labai patyręs žaidėjas, todėl neabejojame, kad prasidėjus Europos čempionatui pasieks geriausią formą“, - dėl to, kad pasirengimą pradėjo be „Golden State Warriors“ starto penketo vidurio puolėjo, nesijaudino I.Zouros.

Treniruočių stovyklos pradžią praleido ir jauniausias žaidėjas Goga Bitadzė. 18-metis vidurio puolėjas dalyvavo Europos 20-mečių čempionato B pakopos turnyre. Nors Belgrado „Mega“ klubui priklausantis G.Bitadzė buvo jaunesnis negu dauguma kitų čempionato krepšininkų, jis žaidė labai naudingai ir pelnydavo 10,9 taško bei atkovodavo 6,3 kamuolio. 

Puolėją sustabdė trauma

Žaisti Gruzijos rinktinėje šiais metais neatsisakė nė vienas krepšininkas. Tiesa, ne visų žaidėjų norai sutapo su galimybėmis. 

Salonikų „Aris“ puolėjas Viktoras Sanikidzė dar praėjusių metų rudenį patyrė sunkią kelio raiščių traumą, dėl kurios veikiausiai nedalyvaus Europos čempionate. Gruzinai nepraranda vilties, jog 31 metų puolėjas prisidės prie komandos, bet tikimybė labai maža. 

Ne visai pasveikę į stovyklą atvyko Tornikė Šengelija ir Beka Buržanadzė. Šiedu krepšininkai pirmosiomis dienomis treniravosi pagal asmeninę programą. 

Abu puolėjai yra labai svarbūs žaidėjai, o savo vertę praėjusį sezoną patvirtino Ispanijos lygoje. T.Šengelija žaisdamas Vitorijos „Baskonia“ komandoje pelnydavo 10,6 taško, B.Buržanadzė atstovaudamas Andoros „Morabanc“ ekipai įmesdavo 10,3 taško.

Andoros komandoje dar galingiau žaidė kitas Gruzijos rinktinės aukštaūgis Giorgis Šermadinis. Jis pelnydavo 15,3 taško ir atkovodavo 7,6 kamuolio, o šį tarpsezonį pasirašė sutartį su Malagos „Unicaja“ klubu ir rudenį grįš į Eurolygą. 

Aikštėje – po metų pertraukos

Beveik visi geriausi Gruzijos krepšininkai yra aukštaūgiai. Antroji linija – įsisenėjęs rinktinės trenerių galvos skausmas, o šią vasarą rūpesčius sustiprino tai, kad kone geriausias gruzinų gynėjas Manučaras Markoišvilis visą praėjusį sezoną praleido dėl traumos. 

Tiesa, šiuo metu M.Markoišvilis jaučiasi gerai, ir vien pastarosiomis dienomis netrūko pranešimų, kad jį į savo gretas kviečia ne vienas pajėgus klubas. 

Spręsti gynėjų problemą padeda ir natūralizuotas amerikietis Michaelas Dixonas. Buvęs Alytaus „Dzūkijos“ ir Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ žaidėjas tik pernai debiutavo Gruzijos rinktinėje, bet iškart puikiai joje pritapo ir Europos čempionato atrankos turnyre pelnydavo 16,6 taško. 

Kad pakviesdami M.Dixoną gruzinai nesuklydo, patvirtino ir praėjęs Graikijos lygos sezonas, kuriame Atėnų AEK komandai atstovavęs gynėjas įmesdavo 11,5 taško. 

Pakeitė amerikietį ir trenerį

Amerikietis M.Dixonas pirmą kartą dalyvaus Europos pirmenybėse. Praėjusiuose čempionatuose Gruzijos marškinėlius vilkėjo kiti jo tautiečiai Marquezas Haynesas (2011 m.), Ricky Hickmanas (2013 m.) ir Jacobas Pullenas (2015 m.). 

Graikijos krepšinio specialistui I.Zourui šių metų Europos čempionatas irgi bus pirmasis vadovaujant Gruzijos krepšininkams. Graikas tik pernai, per Europos pirmenybių atrankos turnyrą, pakeitė iki tol ilgai ir sėkmingai Gruzijos rinktinėje dirbusį serbą Igorą Kokoškovą. 

Su I.Kokoškovu gruzinai 2011 metais pirmą kartą pateko į žemyno čempionatą, o paskui tas pats treneris vėžė kaukaziečius į dar du stipriausių Europos rinktinių turnyrus. Vis dėlto po 2015 metų čempionato I.Kokoškovas nusprendė atsisveikinti su Gruzijos nacionaline komanda ir pernai tapo Slovėnijos rinktinės treneriu. 

Aplankys Lietuvą

Gruzijos krepšininkai pirmąsias draugiškas rungtynes žais jau šios savaitės pabaigoje. Šeštadienį gruzinai Obervarte egzaminuos Kęstučio Kemzūros treniruojamą Austrijos rinktinę. 

Rugpjūčio 4-5 d. Gruzijos rinktinė dalyvaus keturių komandų turnyre Klaipėdoje, kur susitiks su Latvijos ir Lietuvos arba Lenkijos ekipomis. Į Lietuvą gruzinai atvyks dar be Z.Pačulijos. 

NBA čempionas žaidimo ryšius su komandos draugais bandys nugludinti per turnyrus Tbilisyje (rugpjūčio 11-13 d.) ir Atėnuose (rugpjūčio 23-25 d.). 

Europos čempionato pirmajame etape Tel Avive gruzinų varžovai bus Lietuvos, Italijos, Vokietijos, Ukrainos ir Izraelio krepšininkai. 

Gruzijos rinktinės kandidatai:

Beka Bekauri („Kutaisi“)

Micheilas Berišvilis (Tbilisio „Dinamo“)

Goga Bitadze („Smederevo“, Serbija)

Anatolis Boisa („Kutaisi“)

Beka Buržanadze (Andoros „Morabanc“, Ispanija)

Michaelas Dixonas (Atėnų AEK, Graikija)

Kacha Žinčaradze („Batumi“)

Manučaras Markoišvilis (nežaidė)

Zaza Pačulia („Golden State Warriors“, NBA)

Otaras Pchakadze (Tbilisio „Mgzavrebi“)

Duda Sanadze („Primorska“, Slovėnija)

Giorgis Šarabidze Kavadarcio („Feni Industri“, Makedonija)

Tornike Šengelia (Vitorijos „Baskonia“, Ispanija)

Giorgis Šermadinis (Andoros „Morabanc“, Ispanija)

Giorgis Cincadze („Kutaisi“)

Giorgis Gamqrelidze (Tbilisio „Dinamo“)

Ilia Londaridze (Tbilisio „SKŠ Akademia“)

Besikas Ležava („Batumi“)

Nodaras Gogodze (Tbilisio „Dinamo“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.