EUROLYGA 2023

Izraelio krepšinio rinktinė bando nuraminti skeptikus: ji gali daug

Europos vyrų krepšinio čempionato kovos šiais metais pirmą kartą vyks Izraelyje, kur grupių etapo rungtynes žais ir Lietuvos rinktinė. Artimųjų Rytų valstybei stipriausių Senojo žemyno komandų turnyras – ypatingas įvykis, tačiau džiaugsmas dėl artėjančios krepšinio šventės persipynė su stipriu nerimu dėl šeimininkų rinktinės galimybių. O tikinčių, kad Izraelio komanda skins pergales, nėra labai daug. 

 Izraelio rinktinės žaidėjas Galis Mekelis<br> AFP nuotr.
 Izraelio rinktinės žaidėjas Galis Mekelis<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 7:42 PM, atnaujinta Jul 31, 2017, 4:34 PM

Lyderiai – po prasto sezono

„Izraelis pasiruošęs Europos čempionatui. Trūksta tik rinktinės“, – praėjusią savaitę Izraelio krepšininkams pradėjus pirmąją treniruočių stovyklą rašė dienraščio „Jerusalem Post“ sporto apžvalgininkas Allonas Sinai.  

Suprantama, A.Sinai kalbėjo ironiškai. Izraelis turi krepšinio rinktinę. Tačiau ji nėra tokia stipri, kokios norėtų patys izraeliečiai, todėl šeimininkų perspektyvos stipriausių žemyno komandų turnyre piešiamos tamsiomis spalvomis.  Daugumai krepšininkų, kurie turėtų būti Izraelio rinktinės lyderiai, praėjęs sezonas nebuvo geras.

Sirgalių žvilgsniai pirmiausiai krypsta į Tel Avivo „Maccabi“ žaidėjus, tačiau garsiausias šalies klubas vėl patyrė fiasko Eurolygoje, o trims geltonus marškinėlius vilkėjusiems izraeliečiams Galiui Mekeliui, Guy Pnini ir Yogevui Ohayonui treneriai skyrė tik antraeilius vaidmenis.

Jeruzalės „Hapoel“ atstovavę rinktinės veteranai Lioras Eliyahu ir Yotamas Halperinas taip pat nebebuvo tokie pastebimi, kaip anksčiau.  Daug nerimo kelia ir vienintelio NBA lygoje rungtyniaujančio izraeliečio Omri Casspi sportinė forma. Jis dėl traumų per visą sezoną žaidė tik 36 rungtynes (pelnydavo 5,2 taško) ir dukart keitė komandą.

Puolėjas čempionatą pradėjo „Sacramento Kings“ gretose, bet buvo išsiųstas į „New Orleans Pelicans“ ekipą, o paskui, kaip laisvasis agentas, pasirašė sutartį su „Minnesota Timberwolves“.  

Tiesa, nesėkmingas sezonas nesumažino NBA klubų susidomėjimo Izraelio rinktinės žaidėju. Šią vasarą jam sutartį pasiūlė NBA čempionas „Golden State Warriors“. 

Treneris ragina nepanikuoti

Keli silpnesniuose klubuose žaidę rinktinės kandidatai išsiveržė iš legionierių šešėlio, bet Karamas Mashouras („Bnei Herzliya“ ekipoje pelnydavo 14,5 taško) ar Amitas Simhonas (Haifos „Maccabi“ komandoje įmesdavo 14 taškų) kol kas blykstelėjo tik nacionalinėse varžybose ir visai neturi didelių tarptautinių turnyrų patirties.

 Vis dėlto rinktinės treneris Erezas Edelsteinas stengiasi nuraminti krepšinio visuomenę ir būti optimistas.  „Daug kalbama, kad praėjęs sezonas daugumai mūsų krepšininkų buvo prastas. Bet tai nesvarbu. Europos čempionatui ruošimės šešias savaites. Per jas visi žaidėjai galės įrodyti, kad yra verti atstovauti savo šaliai.

Jei krepšininkas nežaidė gerai atstovaudamas klubui, tai visai nereiškia, kad jis negali gerai žaisti rinktinėje“, – tvirtino E.Edelsteinas.  „Treniruočių stovykloje mums reikės daug ko išmokti, tačiau esame vieningi ir siekiame bendro tikslo. O palaikoma Izraelio sirgalių, mūsų komanda gali pasiekti labai daug“, – pesimizmo nuotaikoms nepasidavė O.Casspi.

 Jis ir kiti geriausi Izraelio krepšininkai ruoštis Europos čempionatui pradėjo liepos 18 d. Šios savaitės pabaigoje Izraelio rinktinė žais pirmąsias draugiškas rungtynes – penktadienį ir sekmadienį susitiks su kita Europos pirmenybių šeimininke Rumunijos ekipa.

Į rinktinę nori ne visi

 E.Edelsteinas treniruočių stovykloje sulaukė ne visų kviestų krepšininkų. Į rinktinę laiku neatvyko du Tel Avivo „Maccabi“ klubo naujokai Jake‘as Cohenas ir K.Mashouras.  J.Cohenas dar prieš kelis mėnesius tvirtino, jog nenori dalyvauti Europos čempionate ir prašė jo visai neįtraukti į kandidatų sąrašą.

Tačiau Izraelio krepšinio federacija ir E.Edelsteinas nepaisė vidurio puolėjo pageidavimo.  Trenerio reakcija buvo labai keista. Kai pirmąją stovyklos dieną per spaudos konferenciją žurnalistai paklausė E.Edelsteino, ką jis mano apie tai, jog trūksta dviejų krepšininkų, strategas atsakė, kad dar nematė, kurie žaidėjai atvyko į rinktinę.  

E.Edelsteinas išsisukinėjo ir nuo atsakymo apie dar vieną rinktinės kandidatą iš Tel Avivo „Maccabi“ klubo Itay Segevą. Šis puolėjas įsivėlė į žodžių karą su Izraelio krepšinio federacijos vadovais, nes I.Segevo manymu, krepšininkai yra nepakankamai apdraudžiami.  Konfliktas baigėsi tuo, kad I.Segevas buvo pašalintas iš rinktinės. 

Debesis prasklaidė jaunimas

Nors vyrų komandos galimybės Europos čempionate vertinamos skeptiškai, tamsius debesis virš Izraelio krepšinio šią vasarą prasklaidė šios šalies vaikinų rinktinė.  Praėjusį savaitgalį jaunieji izraeliečiai iškovojo sidabro medalius Europos 20-mečių čempionate.

Tai buvo vos ketvirtieji per visą istoriją Izraelio medaliai Europos vaikinų pirmenybėse (skaičiuojant visas amžiaus grupes).  „Nuostabus rezultatas. Jie žaidė taip, kaip norime žaisti mes. Jie buvo vieningi, kovojo vienas už kitą. Jie – ne Izraelio krepšinio ateitis, jie jau yra Izraelio krepšinio dabartis“, – jaunąją kartą gyrė vyrų rinktinės gynėjas Baras Timoras.  

20-mečių komandos lyderis Tamiras Blattas buvo išrinktas į geriausių turnyro krepšininkų penketą, o kai kurie Izraelio krepšinio specialistai stebėjosi, kad jis nepakviestas į vyrų rinktinę.  

„Dar prieš vaikinų čempionatą stebėjausi, kodėl T.Blatto pavardės nėra vyrų rinktinės kandidatų sąraše. Dabar matome, kad jis vertas treniruotis su geriausiais šalies krepšininkais“, – tvirtino natūralizuotas amerikietis Richardas Howellas, kuris praėjusį sezoną kartu su T.Blattu žaidė Tel Avivo „Hapoel“ klube

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.