EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai pasklido po Europą: kur jų ieškoti?

Jonas Mačiulis dar šeštadienį žaidė Europos čempionate, bet vos tik Lietuvos rinktinė pasitraukė iš kovos dėl medalių, nuskubėjo į Madrido „Real“ stovyklą ir jau antradienį vilkėjo šio klubo aprangą per ikisezonines rungtynes. Po Europą pasklido ir dešimtys kitų Lietuvos krepšininkų, kurie naujajame sezone rungtyniaus toli nuo gimtųjų kraštų. 

 Lietuvos krepšininkai vos tik baigę čempionatą išsukbėjo ruoštis klubiniam sezonui<br> G.Šiupario nuotr.
 Lietuvos krepšininkai vos tik baigę čempionatą išsukbėjo ruoštis klubiniam sezonui<br> G.Šiupario nuotr.
 Mantas Kalnietis nuo šiol žais kartu su A.Gudaičiu<br> G.Šiupario nuotr.
 Mantas Kalnietis nuo šiol žais kartu su A.Gudaičiu<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Gudaitis išbandys jėgas Milane<br> D.Umbraso nuotr.
 A.Gudaitis išbandys jėgas Milane<br> D.Umbraso nuotr.
 Marius Grigonis žais Vokietijoje<br> G.Šiupario nuotr.
 Marius Grigonis žais Vokietijoje<br> G.Šiupario nuotr.
Praėjusiais metais rinktinėje žaidęsVaidas Kariniauskas ir toliau rungtyniaus Rumunijoje<br>G.Šiupario nuotr.
Praėjusiais metais rinktinėje žaidęsVaidas Kariniauskas ir toliau rungtyniaus Rumunijoje<br>G.Šiupario nuotr.
 Jonas Mačiulis po rinktinės š karto išskubėjo į Madridą<br> G.Šiupario nuotr.
 Jonas Mačiulis po rinktinės š karto išskubėjo į Madridą<br> G.Šiupario nuotr.
 Europos čempionato atkrintamųjų medis<br> Lrytas.lt nuotr.
 Europos čempionato atkrintamųjų medis<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 1:09 PM, atnaujinta Sep 14, 2017, 1:13 PM

Eurolyga. Atstovauti Eurolygoje žaidžiantiems užsienio klubams šį sezoną turėtų keturi lietuviai. Du iš jų – Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis ir Milano „Olimpia“ gynėjas Mantas Kalnietis – liko komandose, kuriose žaidė praėjusį sezoną. 

Dar du Lietuvos krepšininkai tik šiais metais pradeda legionierių karjerą. Lukas Lekavičius iš Kauno „Žalgirio“ išvyko į Atėnų „Panathinaikos“, o Artūras Gudaitis iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ – į „Olimpia“, kurioje jam apsiprasti padės M.Kalnietis.

Dar du jauni Lietuvos krepšininkai turi ilgalaikes sutartis su Eurolygos klubais, bet yra paskolinti silpnesnėms ekipoms. Vitorijos „Baskonia“ praėjusį sezoną joje žaidusį Tadą Sedekerskį išsiuntė į ACB lygos debiutantę Burgoso „San Pablo“ komandą, o Arnoldas Kulboka, atstovavęs Bambergo „Brose“ dubleriams, šį sezoną stažuosis Italijos lygos Kapo d‘Orlando „Betaland“ ekipoje. 

Ispanija. ACB lygoje praėjusį sezoną žaidė net dešimt lietuvių. Tiesa, ne visi rungtyniavo nuo sezono pradžios ar iki sezono pabaigos. 

Šiuo metu Ispanijos pirmenybėms rengiasi penki mūsų šalies krepšininkai: J.Mačiulis („Real“), T.Sedekerskis („San Pablo“), kartu su juo Burgoso ekipoje žaisiantis Deividas Gailius (perėjo iš „Lietuvos ryto“), Kompostelos Santjago „Obradoiro“ senbuvis Eimantas Bendžius bei pirmą kartą į užsienį išvykęs Saulius Kulvietis, kurį pakvietė Badalonos „Joventut“ (perėjo iš Prienų-Birštono „Vytauto“). 

Dar ilgesnis Ispanijos antrosios lygos klubuose žaidžiančių lietuvių sąrašas. Jame – devynios pavardės: Tautvydas Šležas ir Gediminas Žylė (Majorkos Palmos „Iberostar“), Rolandas Jakštas ir Robertas Grabauskas („Caceres“), Rokas Ūzas („Ourense“), Jokūbas Gintvainis (Manresos ICL),

Tadas Rinkūnas (Ovjedo „Union Finaciera“), Tautvydas Sabonis (Planos Kasteljono „Tau“) ir Arnas Velička („Barcelona“ dubleriai). 

Italija. „Serie A“ čempionate M.Kalniečio ir A.Gudaičio varžovas bus ne vien A.Kulboka. Iš Bandirmos „Banvit“ komandos į Italijos čempionę Venecijos „Umana“ persikraustė Gediminas Orelikas. 

Kelis žaidėjus į Europos čempionatą delegavusi „Umana“ į savo ikisezoninę stovyklą buvo pakvietusi dar tris lietuvius, o Modestas Kumpys vis dar treniruojasi Venecijos komandoje, kuri šį sezoną kovos ne tik nacionaliniame čempionate, bet ir FIBA Čempionų lygoje. 

Italijos antrosios lygos Tortonos „Bertram“ klube žais Paulius Sorokas. 

Turkija. G.Oreliko sprendimas išvykti į Italiją nepakeitė Lietuvos krepšininkų skaičiaus Turkijos superlygoje. Joje vėl turėtų žaisti trys lietuviai. 

Tarpsezoniu darbovietę pakeitė, bet iš Turkijos neišvyko buvę komandos draugai Šarūnas Vasiliauskas (perėjo iš Ušako „Muratbey“ į „Trabzonspor“) ir Evaldas Kairys (iš „Muratbey“ į Stambulo „Demir Inšaat“), o po metų pertraukos į superlygą grįžta Deividas Dulkys (iš Santjago „Obradoiro“ į „Istanbul“). 

Beje, visi trys lietuvių pakvietę Turkijos klubai rungtyniaus FIBA Europos taurės turnyre.

Vokietija. Vienas stipriausių Vokietijos klubų Berlyno ALBA sudarė sutartį su Lietuvos rinktinės gynėju Mariumi Grigoniu, kuris į bundeslygą persikrausto iš Lagunos San Kristobalio „Iberostar“ ekipos. Praėjusį sezoną Čempionų lygos nugalėtoju tapęs M.Grigonis šį rudenį debiutuos ir stipresniame tarptautiniame turnyre – ALBA kovos dėl Europos taurės.

Debiutuoti Vokietijos pirmojoje lygoje rengiasi dar keturi lietuviai. Į Viurcburgo „s.Oliver“ iš LKL klubų perėjo Vytenis Lipkevičius (iš „Vytauto“) ir Osvaldas Olisevičius (iš Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“), į Braunšvaigo „Lowen“ – Žygimantas Janavičius (iš Panevžėio „Lietkabelio“), o praėjusį sezoną antrosios lygos čempionu tapusiame Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ liko 19-metis Eimantas Stankevičius. 

Prancūzija. Prancūzijos „Pro A“ lygoje kelis praėjusius sezonus nežaidė nė vienas Lietuvos krepšininkas. Šiais metais lietuviams iš naujo atrasti Prancūziją bandys Gilvydas Biruta, sudaręs sutartį su Burgo „Jeunesse Laique“ klubu. Praėjusį sezoną G.Biruta žaidė Graikijos ir Italijos antrojoje lygose.

Lenkija. Lenkija – daug populiaresnė Lietuvos krepšininkų kryptis, o šį sezoną didžiausia lietuvių kolonija vėl bus ten, kur dirba treneris Mindaugas Budzinauskas. Jis vasarą perėjo iš Gdansko Starogardo „Polpharma“ į Ščecino „King“ klubą, o kartu pasiėmė ir Martyną Paliukėną. Ščecine prie šių dviejų lietuvių prisidėjo Tauras Jogėla (iš Rygos „Barons“).

Slupsko „Czarni“ klube lieka jau dešimtą sezoną (tiesa, su pertrauka) jame žaisiantis Mantas Česnauskis, į Košalino AZS perėjo Laimonas Chatkevičius (iš „Dąbrowa Gornicza“), į „Dąbrowa Gornicza“ – Paulius Dambrauskas (Ekso „Savoie“).

Rumunija. Du Lietuvos krepšininkai liko žaisti Rumunijos lygoje. Tarpsezoniu komandų nepakeitė pavasarį šios šalies čempionu tapęs Vaidas Kariniauskas (Klužo „Banca Transilvania“) ir Marius Runkauskas (Bukarešto „Steaua“).

Baltijos šalys. Kaip ir beveik kiekvienais metais, be lietuvių negali išsiversti stipriausi Baltijos šalių klubai. Rygos VEF aprangą toliau vilki Arnas Labuckas, į „Ventspils“ perėjo Julius Jucikas (iš „Lietuvos ryto“), į „Tartu Ulikool“ – Vytenis Čižauskas (iš „Vytauto“). 

Kada bus startas? Lietuvos krepšinio lygoje pirmosios rungtynės bus žaidžiamos jau rugsėjo 19 d. Tuo tarpu daugelyje kitų šalių sirgaliai po Europos čempionato galės atsikvėpti truputį ilgiau. 

Ispanijos, Italijos, Vokietijos, Lenkijos pirmenybės prasidės mėnesių sandūroje esantį savaitgalį – rugsėjo 30-spalio 1 d., Graikijos ir Turkijos – spalio 7-8 d.

Anksčiau startuos Prancūzijos lyga, kurios pirmasis turas vyks rugsėjo 23-24 d. 

Eurolygos ir Europos taurės sezonas bus atidarytas spalio 11-12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.