EUROLYGA 2023

Europos čempionai klubiniame krepšinyje: kur ir kaip sezono metu žaidžia slovėnai?

Slovėnijos rinktinė rugsėjo viduryje sudrebino Europos krepšinį laimėdama žemyno pirmenybių aukso medalius. Nuo slovėnų triumfo akimirkos praėjo tik penkios savaitės, ir daugelį naujųjų Europos čempionų vis dar neša auksinių emocijų banga. Pastarosiomis savaitėmis sirgaliams geriausiai matomas – jaunasis Slovėnijos didvyris Luka Dončičius, kuris puikiai žaidžia Eurolygoje, o ketvirtadienį žengs ant Kauno „Žalgirio“ arenos parketo. 

 Slovėnijos rinktinės krepšininkai išsimėtę po visą Europą<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Slovėnijos rinktinės krepšininkai išsimėtę po visą Europą<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Europos žaidžia įvairiose komandose<br> AFP/scanpix nuotr.
 Europos žaidžia įvairiose komandose<br> AFP/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 9:58 AM

Naująjį klubų sezoną sėkmingai pradėjo ir keli kiti Slovėnijos rinktinės krepšininkai. Tiesa, dauguma jų žaidžia gerokai silpnesnėse komandose. 

Nors L.Dončičiui tik vasario mėnesį sukako 18 metų, jis jau praėjusį sezoną buvo ryški Eurolygos žvaigždė. O šiuo metu L.Dončičius – superžvaigždė. Jis – vienas rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų ir aiškus Madrido „Real“ vedlys, paskui kurį seka net ir keliolika metų vyresni komandos draugai. 

Nuo spalio pradžios „Real“ laimėjo visas aštuonerias Eurolygos ir Ispanijos lygos rungtynes, o pergalių būtų neįmanoma įsivaizduoti be slovėnų supertalento indėlio. Jaunasis gynėjas Eurolygoje pelno 22,7 taško, atkovoja 6 kamuolius ir atlieka 3,7 rezultatyvaus perdavimo, Ispanijos lygoje įmeta 13 taškų, atkovoja 6,4 kamuolio ir atlieka 5,4 rezultatyvaus perdavimo.

Europos čempionate įgyto tempo nemažino ir kitas „Real“ atstovaujantis Slovėnijos rinktinės krepšininkas Anthony Randolphas. Tačiau slovėnų natūralizuotą amerikietį praėjusią savaitę sustabdė dešiniojo peties trauma, dėl kurios jis nežais apie mėnesį. 

Iki traumos 28 metų aukštaūgis Ispanijos lygoje įmesdavo 16,8 taško ir atkovodavo 7,3 kamuolio, Eurolygoje pelnydavo 14 taškų ir atkovodavo 5 kamuolius. 

Be „Real“ dueto Eurolygoje žaidžia dar du šių metų Europos čempionai. 22 metų gynėjas Aleksejus Nikoličius trečią sezoną atstovauja Bambergo „Brose“, 25-erių puolėjas Edo Muričius jau Europos čempionato metu pasirašė sutartį su Stambulo „Anadolu Efes“.

Šių dviejų krepšininkų indėlis į Slovėnijos rinktinės pergales nebuvo labai žymus (Europos čempionate E.Muričius įmesdavo 4,8 tšk., A.Nikoličius – 3,5 tšk.), o ir klubuose jiems skiriami antraeiliai vaidmenys. 

E.Muričius dėl legionierių limito neregistruojamas Turkijos lygoje, o Eurolygoje per du pirmuosius turus įmesdavo vidutiniškai 7 taškus. 
Mažai žaidžia ir A.Nikoličius. Jis į aikštę buvo įleistas tik per vienerias Eurolygos rungtynes (pelnė 8 taškus) ir trejas iš penkerių „Brose“ žaistų Vokietijos lygos rungtynių (vidurkis – 3 taškai). 

Naudingiausiu Europos čempionato krepšininku buvo išrinktas 31 metų Slovėnijos rinktinės kapitonas Goranas Dragičius. Jis ką tik pradėjo dešimtąjį NBA sezoną. 

G.Dragičiaus pergalės aidas pasiekė Ameriką. „Miami Heat“ klubas, kuriame ketvirtus metus žaidžia slovėnas, prieš pirmąsias rungtynes savoje arenoje iškilmingai pasveikino gynėją su Europos pirmenybėse iškovotu aukso medaliu. O G.Dragičius iškart ėmėsi daryti tai, ką jau kelis sezonus darė vilkėdamas „Heat“ marškinėlius ir per pirmąsias naujojo NBA čempionato rungtynes pelnydavo 19,7 taško bei atlikdavo 5 rezultatyvius perdavimus. 

Neabejotinai didžiausiu Europos čempionato atradimu tapo Klemenas Prepeličius, kurio patikimas ir tikslus žaidimas buvo kone svarbiausias veiksnys per pusfinalio ir finalo rungtynes. 

Po Europos čempionato 25-erių K.Prepeličius pateko į „Real“ akiratį, tačiau jis dar vasarą buvo sudaręs sutartį su „Levallois“ ir liko šioje Paryžiaus priemiesčio ekipoje. Prancūzijos lygoje slovėnas pelno 19,2 taško ir yra antras pagal rezultatyvumą, o Europos taurės turnyre per dvejas pirmąsias rungtynes įmesdavo 20,5 taško.

Tiesa, „Levallois“ rezultatai yra labai prasti. Prancūzijos lygoje Levalua komanda laimėjo tik dvejas iš šešerių rungtynių, o Europos taurės turnyre pralaimėjo abu mačus. Žengti į pergalių kelią nepadeda nei Europos čempiono taškai, nei į tėvynę iš NBA grįžęs Prancūzijos krepšinio veteranas Boris Diaw. 

K.Prepeličius yra žaidęs Eurolygoje. Jis dar prieš penkis sezonus atstovavo Liublianos „Olimpija“ komandai. Eurolygoje, kur kas ilgiau nei K.Prepeličius, yra žaidę dar du šių metų Europos čempionai Jaka Blažičius bei Gašperis Vidmaras. Šį sezoną jie kovoja žemesnio rango turnyruose. 

27-erių J.Blažičius po prasto praėjusio sezono (Eurolygoje įmesdavo tik 4,7 taško) perėjo iš Vitorijos „Baskonia“ į Andoros „MoraBanc“ ekipą. Naujoje komandoje 27 metų gynėjas atsiskleidė iš naujo ir Ispanijos lygoje pelno 17,8 taško, o Europos taurės turnyre – 16,5 taško. 
Tiesa, komandos draugai lyderiui padeda prastai. „MoraBanc“ pralaimėjo abejas Europos taurės rungtynes, o Ispanijos lygoje laimėjo tik vieną iš penkių mačų. 

Trečią sezoną Bandirmos „Banvit“ komandoje žaidžiantis 30-metis G.Vidmaras yra kitokio stiliaus krepšininkas ir dideliu rezultatyvumu niekada nepasižymėjo. Vis dėlto po pergalės Europos čempionate įkvėpimą pajuto net ir šis puolėjas. Jis Čempionų lygoje pelno 12,7 taško ir atkovoja 6,7 kamuolio. Turkijos lygoje G.Vidmaro vidurkis prastesnis – 8 taškai. 

Kiti keturi Europos čempionai žaidžia dar kuklesnėse komandose. 

22-ejų įžaidėjas Maticas Rebecas šiais metais perėjo iš Novo Mesto „Krka“ į Krasnojarsko „Jenisej“, bet naujoje ekipoje dar nesijaučia tvirtai. Jis tiek Vieningoje lygoje, tiek Čempionų lygoje pelno tik po 6,3 taško.

24-erių vidurio puolėjas Žiga Dimecas liko „Krka“ ekipoje, kuri neiškovojo teisės šį sezoną žaisti Adrijos lygoje. Novo Mesto komanda kovoja pirmą kartą rengiamame Adrijos lygos antrosios pakopos turnyre, kuriame Ž.Dimecas pelno vidutiniškai 7 taškus. Slovėnijos lygoje jo vidurkis – 12 taškų.

Šiais metais NBA naujokų biržoje pakviestas 20-metis puolėjas Vlatko Čančaras žaidžia Belgrado „Mega“ komandoje ir Adrijos lygoje pelno 12,6 taško. 

Vyriausias Slovėnijos rinktinės krepšininkas 33-ejų Saša Zagoracas iškovojęs aukso medalį išvyko į „Sopron“ klubą ir žaidžia Vengrijos lygoje. Silpname turnyre slovėnas yra vienas geriausių žaidėjų: pelno 19,7 taško ir rezultatyviausiųjų lentelėje užima antrąją vietą. Tiesa, „Sopron“ kol kas laimėjo vos vienerias iš ketverių rungtynių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.