EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: kam geriausiai sekėsi sausį?

Nors Lietuvos krepšinio lygos čempionatas nelėtina tempo, pastarosiomis savaitėmis nepalyginamai daugiau dėmesio teko Lietuvos klubų mačams Europos turnyruose, kuriuose vyksta lemiamos kovos dėl kelialapių į atkrintamąsias varžybas. 

Kauno Žalgiris, Malaga Unicaja, Malagos Unicaja<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno Žalgiris, Malaga Unicaja, Malagos Unicaja<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sostinės klubai gana solidžiai atrodė LKL čempionate.
Sostinės klubai gana solidžiai atrodė LKL čempionate.
Alytaus klubą krečia permainos
Alytaus klubą krečia permainos
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2018, 2:39 PM, atnaujinta Feb 1, 2018, 2:42 PM

Sausį tarptautinių pergalių buvo nedaug, bet Kauno „Žalgiris“ vis dar turi puikias galimybes patekti į Eurolygos ketvirtfinalį, o Klaipėdos „Neptūnas“ užsitikrino kelialapį į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas. Tuo tarpu Vilniaus „Lietuvos rytui“ ir Kėdainių „Nevėžiui“ europinė uždanga nusileis vasario pradžioje, o ir Utenos „Juventus“ padėtis yra prasta.

LKL čempionate sausio mėnesį pergalių serijas pratęsė „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“, o Alytaus „Dzūkija“ ir Prienų-Birštono „Vytautas“ skaičiavo vien pralaimėjimus. 

„Žalgiris“

Sausį: 6-3. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 19-2, Eurolyga: 12-8. 

Sausis „Žalgiriui“ nebebuvo toks pat geras, kaip gruodis. Kita vertus, kauniečiai, net nutraukę penkių pergalių seriją Eurolygoje ir pirmąjį metų mėnesį patyrę tris nesėkmes už Lietuvos ribų (LKL čempionai išvykose pralaimėjo Belgrado „Crvena zvezda“, Bambergo „Brose“ ir Atėnų „Panathinaikos“), lieka pirmajame Eurolygos aštuonete ir turi puikias galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas. 

LKL čempionate „Žalgiris“ neklumpa nuo gruodžio vidurio ir tęsia 7 pergalių seriją, o artimiausią persekiotoją „Lietuvos rytą“ lenkia dviem taškais. Sausį svarbiausios buvo rungtynės su kitu persekiotoju „Neptūnu“, kurį Kauno krepšininkai nugalėjo jo arenoje.

„Lietuvos rytas“

Sausį: 5-4. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 17-4, Europos taurė: 7-8. 

2018 metų pirmosiomis savaitėmis „Lietuvos ryto“ sirgalių žvilgsniai buvo įsmeigti į Europos taurės turnyrą. Jo antrąjį etapą Vilniaus komanda pradėjo labai prastai ir pirmajame rate pralaimėjo visas trejas rungtynes. Ir nors triuškinama pergalė prieš Turino „Fiat“ klubą buvo sužadinusi viltis, pralaimėjimas išvykoje Sankt Peterburgo „Zenit“ komandai lėmė, kad „Lietuvos rytas“ tarptautinį sezoną vėl baigs jau vasario mėnesį.

Lietuvos lygoje „Lietuvos rytui“ viskas einasi kaip per sviestą. Vilniečiai nuo gruodžio pradžios laimėjo devynerias iš eilės rungtynes ir šiuo metu tęsia ilgiausią pergalių seriją. Sausį įspūdingiausia pergalė pasiekta žaidžiant su LKL vicečempionu „Lietkabeliu“, kuris buvo sutriuškintas 29 taškų skirtumu. 

Beje, LKL čempionate du „Lietuvos ryto“ krepšininkai pirmauja asmeninės statistikos lentelėse. Martynas Echodas yra pirmas pagal atkovotus kamuolius (vid. 6,6), Chrisas Krameris – pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,2). 

„Lietkabelis“

Sausį: 3-2. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 13-8, Europos taurė: 4-6. 

Panevėžio komanda sprendžia painią užduotį, kaip sezono įkarštyje perrikiuoti gretas. Tik gruodžio pabaigoje dirbti pradėjęs treneris Ramūnas Butautas dar nespėjo apsiprasti naujoje vietoje, o jam jau reikėjo galvoti, kaip „Lietkabelis“ turės verstis be vieno rezultatyviausių žaidėjų Ado Juškevičiaus (LKL įmesdavo 13,2 tšk.), kuris išvyko į Stambulo „Galatasaray“ klubą.

Kol kas „Lietkabelis“ verčiasi sunkiai. Tris lentelės apačioje esančias komandas panevėžiečiai namie nugalėjo nedideliu skirtumu, o paskui išvykose pralaimėjo „Lietuvos rytui“ bei „Neptūnui“ ir jau gana ženkliai atsiliko nuo šių varžovų LKL lentelėje. „Lietkebalis“ užima tik ketvirtąją vietą – ko gero, daug žemesnę negu prieš sezoną planavo klubo vadovai. 

Panevėžio komanda išvykose nuo gruodžio pradžios pralaimėjo visas penkerias LKL rungtynes. 

„Neptūnas“

Sausį: 3-4. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 16-4, Čempionų lyga: 7-6.

Sezonui įsibėgėjus patirti nuostoliai negalėjo nepalikti pėdsako, tačiau „Neptūnas“ iš visų jėgų bando įrodyti, kad net susilpnėjus sudėčiai gali siekti aukštų tikslų. Juo labiau kad į komandą atvyko naujokai Vytautas Šulskis ir Brandonas Fieldsas, o sausio pabaigoje į aikštę grįžo sunkią traumą išsigydęs Mindaugas Kačinas. Sudėtis, be abejo, nėra tokia solidi, kaip prieš sukrėtimus, bet treneriui Kaziui Maksvyčiui nebeskauda galvos bent dėl to, kad rungtynių paraiškoje nėra nė dešimties sveikų krepšininkų.

Kita vertus, net ir sunkiausias laikotarpis buvo naudingas, nes K.Maksvytis per jį įsitikino, jog gali pasikliauti ir jauniausiais komandos žaidėjais.

Sausį „Neptūnas“ nutraukė dar praėjusio sezono pabaigoje pradėtą 15 pergalių savo aikštėje seriją (Klaipėdos arenos šeimininkus nuliūdino Liudvigsburgo „Riesen“ ir „Žalgiris“), tačiau jau užsitikrino kelialapį į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas, o Lietuvos lygoje pagal pralaimėtas rungtynes atsilieka tik nuo „Žalgirio“. 

LKL čempionate „Neptūnas“ nuo lapkričio vidurio laimėjo 9 iš 10 rungtynių, o vieną svariausių pergalių iškovojo paskutinį sausio savaitgalį prieš „Lietkabelį“. Tačiau Čempionų lygoje klaipėdiečiai nuo gruodžio pradžios laimėjo tik 2 iš 7 rungtynių. 

„Šiauliai“

Sausį: 5-2. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-13, BBL: 10-2.

„Šiauliai“ sausį žaidė su dviem komandomis, su kuriomis kovoja dėl aštuntosios vietos Lietuvos lygoje ir kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Pergalė prieš „Vytautą“ buvo dvejopai svarbi, nes Antano Sireikos vyrams užtikrino ir teisę žaisti Karaliaus Mindaugo taurės turnyre. Tiesa, antroji ypač svarbi dvikova „Nevėžiui“ buvo pralaimėta. 

Baltijos lygoje „Šiauliai“ iškovojo aštuonias iš eilės pergales ir užima pirmąją vietą A grupėje. Vis dėlto šiauliečiai tikriausiai finišuos antri, nes pagrindinei varžovei „Jūrmala“ ekipai atsirevanšavo nepakankamai dideliu skirtumu. 

„Juventus“

Sausį: 4-4. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 9-12, Čempionų lyga: 5-10. 

„Juventus“ vienu metu juda dviem kryptimis: kyla Lietuvos lygoje ir leidžiasi Čempionų lygoje. Nacionalinėse pirmenybėse rezultatyviausio LKL žaidėjo Anthony Irelando (pelno 15,1 tšk.) vedami uteniškiai nuo spalio pabaigos pralaimėjo tik didžiojo ketverto komandoms (sausį vienintelę nesėkmę patyrė žaisdami su „Žalgiriu“), labai sustiprino pozicijas kovojant dėl penktosios vietos ir netgi įžiebė nedidelę viltį, kad gali pakilti į ketvirtąją vietą. 

Tačiau tarptautiniame fronte Žydrūno Urbono kariauna jau, galima sakyti, kapituliavo. Čempionų lygoje Utenos krepšininkai per pastarąsias aštuonerias rungtynes iškovojo vos vieną pergalę (sausio vidury namie prieš Krasnojarsko „Jenisej“), prarado galimybes patekti į šio turnyro atkrintamąsias varžybas ir išsaugojo tik ganėtinai iliuzines galimybes iškovoti teisę pereiti į FIBA Europos taurės varžybas.

Čempionų lygos grupės varžybose „Juventus“ neiškovojo nė vienos pergalės svečiuose.

„Pieno Žvaigždės“

Sausį: 3-5.

Nuo sezono pradžios. LKL: 7-14, BBL: 9-1. 

Sausio pradžioje į Pasvalį grįžo Vokietijoje laimės neradęs Osvaldas Olisevičius, dar sykį buvo pakeisti užsieniečiai vidurio puolėjai, bet „Pieno Žvaigždžių“ padėtis LKL čempionate nepagerėjo. Nors pasvaliečiai išvykoje įveikė autsaiderį „Vytautą“ ir nutraukė penkių pralaimėjimų seriją, ši pergalė buvo vienintelis šviesos spindulėlis – Gedimino Petrausko vyrams reikės nemažai paprakaituoti, kad patektų į LKL atkrintamąsias varžybas. 

Sausį „Pieno Žvaigždės“ patyrė ir pirmąjį pralaimėjimą Baltijos lygoje. Nesėkmė tykojo Estijoje, kur buvo nusileista „Tartu Ulikool“ krepšininkams. Kita vertus, šis pralaimėjimas nesutrukdė Pasvalio komandai užsitikrinti pirmąją vietą Baltijos lygos B grupėje. 

„Nevėžis“

Sausį: 2-6. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-15. FIBA Europos taurė: 7-8. 

„Nevėžis“ nepateko į Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą ir prarado galimybes patekti į FIBA Europos taurės atkrintamąsias varžybas. Nors Kėdainių komanda tarptautinio turnyro antrąjį etapą pradėjo pergale, sausį patyrė keturis pralaimėjimus nedideliu skirtumu ir ginklus sudėjo dar prieš paskutiniąsias rungtynes. 

Trauktis iš kovos dėl vietos LKL atkrintamosiose varžybose kėdainiečiai neketina. Sausį „Nevėžis“ iškovojo dvi ypač vertingas pergales prieš tiesioginius konkurentus „Dzūkiją“ bei „Šiaulius“. Ir nors „Nevėžis“, kuriame greitai pritapo du kitų klubų paskolinti jauni krepšininkai Margiris Normantas ir Tadas Sedekerskis, vis dar užima tik devintąją vietą, pagal pergalių skaičių pavijo Šiaulių ir Alytaus komandas. 

„Dzūkija“

Sausį: 0-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-14. 

Sausį „Dzūkiją“ sukrėtė komandos nesustiprinusios permainos. Su Alytumi atsisveikino rezultatyviausias žaidėjas Katinas Reinhardtas (LKL įmesdavo 13,1 tšk.) bei lygoje pagal rezultatyvius perdavimus pirmavęs Alejandro Hernandezas. „Dzūkija“ įsigijo du naujus užsieniečius Niką Stylianou ir Charlesą Callisoną, bet pamaina yra toli gražu ne lygiavertė. 

Pasikeitė ir treneris. Keturis mėnesius vadovavęs makedonas Nikola Vasilevas grįžo į padėjėjo kėdę, o Alytaus komandos vairą perėmė estas Alaras Varrakas. Jam reikės stabdyti „Dzūkijos“ nuopolį. Nors Dzūkijos klubas pateko į šalies taurės turnyrą, nuo gruodžio vidurio patyrė penkis iš eilės pralaimėjimus, tarp kurių skaudžiausias – namie žaidžiant su „Nevėžiu“, su kuriuo „Dzūkija“ kovoja dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. 

„Vytautas“

Sausį: 0-5.

Nuo sezono pradžios. LKL: 4-17, BBL: 4-3, Čempionų lygos atranka: 1-1. 

Į Ballų šou stačia galvą nėręs „Vytautas“ tikrąjį krepšinį, regis, visai pamiršo. Prieniškiai smaginasi pramoginėse rungtynėse, bet Lietuvos lygoje nuo gruodžio vidurio patyrė 8 iš eilės pralaimėjimus ir įsitvirtino nepageidaujamoje paskutinėje vietoje. Prienų-Birštono krepšininkai nuo priešpaskutinės komandos „Nevėžio“ atsilieka jau dviem taškais.

Nors iš Baltijos lygos „Vytautas“ pasitraukė, pridėjus paskutiniąsias dvikovas regioninėje lygoje, Virginijaus Šeškaus auklėtinių seriją sudaro 10 pralaimėjimų. 

Nesėkmes iš dalies galima paaiškinti ir kelių krepšininkų traumomis (žaisti negali Tadas Klimavičius, Egidijus Dimša, Eigirdas Žukauskas), bet prie prastų rezultatų turbūt prisideda ir lengvabūdiškas požiūris. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.