EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ prezidentas – apie trenerių rokiruotę, vidinius ginčus ir klubo ateitį

Praėjusį sezoną į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) elitą įšokęs ir sidabrą iškovojęs Panevėžio „Lietkabelis“ tokių milžiniškų apsukų dar metus išlaikyti nesugebėjo. Kodėl? „Priežasčių buvo tikrai daug“, – pripažino klubo prezidentas Alvydas Bieliauskas.

 A.Bieliauskas teigia, kad kitą sezoną turėtų pasikeisti bent pusė Panevėžio klubo žaidėjų.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 A.Bieliauskas teigia, kad kitą sezoną turėtų pasikeisti bent pusė Panevėžio klubo žaidėjų.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 D.Mavra.<br> G.Šiupario nuotr.
 D.Mavra.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Butautas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Butautas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Butautas.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Butautas.<br> G.Šiupario nuotr.
 Panevėžio klubas.<br> G.Šiupario nuotr.
 Panevėžio klubas.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Bieliauskas.<br> G.Šiupario nuotr.
 A.Bieliauskas.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 23, 2018, 9:38 AM, atnaujinta Jun 23, 2018, 10:28 AM

Šįmet „Lietkabelis“ LKL mažojo finalo serijoje 1:3 pralaimėjo Klaipėdos „Neptūnui“, o Europos taurėje žygį baigė dar pirmajame etape.

Tačiau sezono pradžia žadėjo labai daug – į Klaipėdą persikėlusį Kazį Maksvytį trenerio kėdėje pakeitęs Artūras Štalbergas LKL pradėjo aštuoniomis pergalėmis paeliui.

Beveik du mėnesius besitęsusi pasaka subliuško tik gruodžio viduryje, kai po prastesnės atkarpos „Lietkabelis“ A.Štalbergui netikėtai parodė duris.

Tuo metu pasirodė neoficialių žinių, jog latvis Panevėžyje nerado bendros kalbos tiek su kai kuriais žaidėjais, tiek su vadovybe.

„Pagal rezultatus, kurie buvo pasiekti, priežasties atleisti A.Štalbergą nebuvo. Tai labiau lėmė kiti dalykai“, – lrytas.lt pasakojo A.Bieliauskas.

Po skyrybų su A.Štalbergu „Lietkabelis“ svarstė trijų trenerių kandidatūras – Ilias Zouroso, Dainiaus Adomaičio ir Ramūno Butauto.

Galiausiai pasirinktas pastarasis specialistas ir atrodė, kad sumaištis pagaliau nurims, tačiau tai įvyko neiškart – sausio pradžioje į Stambulo „Galatasaray“ išvyko Adas Juškevičius.

Lyderio netektis „Lietkabeliui“ buvo itin skaudi, o jam po mėnesio surasta pamaina kroatas Dominikas Mavra skylės visiškai užlopyti nesugebėjo.

Beje, svarstant, ar įsigyti šį legionierių, visiškai nesutapo klubo direktoriaus Manto Ignantavičiaus ir trenerio Ramūno Butauto nuomonės.

„Žaidėjų parinkimas yra trenerio, o ne M.Ignatavičiaus prioritetas. Juk tiek Vilniaus „Lietuvos ryte“, tiek Kauno „Žalgiryje“ pagrindinį žodį turi trenerių štabas.

O pas mus kalba ėjo net ne apie sudėties rinkimą, o vieno gynėjo įjungimą į komandą. Vieniems gali patikti, kitiems nepatikti, bet tai trenerio sprendimas. Direktorius turi atlikti kitus darbus“, – įsitikinęs A.Bieliauskas.

– Šį sezoną nepavyko pakartoti praėjusių metų pasiekimo. Kaip vertinate klubo pasirodymą? – paklausėme A.Bieliausko.

– Jeigu vertinčiau visumą, sezonas buvo banguotas, bet minimalius tikslus įvykdėme –  patekome tarp keturių stipriausių LKL komandų. Deja, nepavyko iškovoti medalių ir dėl to šiek tiek apmaudu. Bet Karaliaus Mindaugo taurėje pasirodėme gerai, į priekį praleidome tik „Žalgirį“ ir „Lietuvos rytą“. Toks pasiekimas mus tenkina.

Žiūrint į Europos taurę, joje žaidėme ne visai stabiliai. Iš pradžių Lorenzo Williamsas gavo traumą, vėliau sekė A.Juškevičiaus išvykimas. Jei jis būtų likęs komandoje, manau, būtume patekę į antrąjį turnyro etapą. O šiaip laimėjome prieš tokias komandas kaip Jeruzalės „Hapoel“, Podgoricos „Budučnost“ ar Stambulo „Galatasaray“.

Permainų sezono metu buvo labai daug. Šiek tiek galima kaltinti ir mūsų vadybą, nes įvyko sudėtingų procesų keičiant trenerius. Tai nedavė tokio efekto, kokio laukėme. Bet bendrai, sezonas buvo normalus, tik dar norėjosi medalių.

– Žvelgiant atgal, sprendimas A.Štalbergą pakeisti R.Butautu buvo teisingas?

– Jei dabar vertinčiau, pagal rezultatus, kurie buvo pasiekti, priežasties atleisti A.Štalbergą nebuvo. Tai labiau lėmė kiti dalykai.

Aišku, buvome šiek tiek nepatenkinti žaidimo lygiu, nes sezone startavome su devyniomis pergalėmis paeiliui, o po to mus paliko A.Juškevičius ir neturėdami lygiavertės pamainos atrodėme silpniau.

Prisidėjo ir visos išvykos – žaidėme ir LKL, ir Europos taurėje, tad sutriko treniruočių grafikas ir nebuvo lengva išlaikyti ritmą.

– Skelbta, kad ieškodami pamainos A.Štalbergui svarstėte tris kandidatus. Kodėl pasirinkote būtent R.Butautą?

– D.Adomaitis dirba rinktinėje, o mes norėjome, kad treneris su komanda būtu viso sezono metu. Jam ir pačiam tikriausiai būtų sunkiau dirbti ir ten, ir ten.

Manau, R.Butautas padirbėjo normaliai – jis yra geras, atsakingas treneris, atsidavęs krepšiniui. Jis stengėsi, nors kartais krepšinio dievai ir nebuvo mūsų pusėje.

– Planuojate pratęsti sutartį su R.Butautu?

– Dabar norime padaryti pertrauką, kol viskas aprims, atsikvėpsime. Po savaitės ar dviejų pradėsime pokalbius. Šis sezonas buvo nepamatuotai ilgas, todėl visi pervargę. Gal tai turėjo įtakos ir rezultatams. 

– Žiniasklaida prieš mėnesį rašė apie D.Mavros įsigijimo metu kilusius vidinius nesutarimus. Kaip susiklostė tokia situacija?

– Tarp trenerių ir administracijos pokalbiai vyksta nuolat, bet žaidėjų parinkimas vis tiek yra trenerio, o ne M.Ignatavičiaus prioritetas. Juk tiek „Lietuvos ryte“, tiek „Žalgiryje“, pagrindinį žodį turi trenerių štabas.

O pas mus kalba ėjo net ne apie sudėties rinkimą, o vieno gynėjo įjungimą į komandą. Vieniem gali patikti, kitiem nepatikti, bet tai trenerio sprendimas. Juk jiems reikia duoti rezultatą, jie žino, kaip dirbi. Direktorius turi atlikti kitus darbus.

– Klubo administracijoje šią vasarą nusimato permainų?

– Apie tai kalbėti kol kas nenorėčiau. Dar laukia valdybos posėdis, aptarsime rezultatus, matysime situaciją. Tada ir galvosime, kurias grandis reikia stiprinti. Visų pirma reikės apsispręsti dėl trenerio.

– Tačiau tikriausiai jau dabar aišku, kad komandos sudėtis turėtų smarkiai keistis?

– Be abejo, sudėtis atsinaujins. Manau, pasikeis apie pusė žaidėjų.

– Galbūt „Lietkabelis“ atsikratys veteranų komandos etiketės?

– Kodėl kitą sezoną „Lietkabelis“ nebegavo vietos Europos taurės turnyre?

– Atsirado daug kitų klubų, kaip Belgrado „Crvena Zvezda“, „Partizan“, prancūzų ir turkų ekipos. Pirmiausia žiūrėta į šiame sezone bent antrąjį etapą pasiekusias komandas, taičiau net ne visos iš jų gavo vietas.

Mes pirmaisiais metais į Europos taurę patekome dėl to, kad federacijos (Dėl FIBA ir Eurolygos konflikto, – red.) ribojo klubų dalyvavimą šiame turnyre. Tuo metu net buvome užsitraukę Lietuvos krepšinio federacijos nemalonę, vyko teismo procesai.

– Nuo šiol varžysitės FIBA Čempionų lygoje?

– Taip. Manau, kad tai irgi pakankamai aukšto lygio turnyras.

– Klubo finansiniai ištekliai šią vasarą bus tokie pat, kaip ir pernai?

– Žiūrėsime, kaip pavyks. Stengsimės, kad smukimo nebūtų. Bet vėlgi, dar laukia daug darbo – viskas priklausys nuo savivaldybės ir rėmėjų paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.