EUROLYGA 2023

„Neymarų“ kontrolė Lietuvos krepšinyje: baudos – 40 kartų mažesnės nei NBA

Lietuvos krepšinyje – jokių neymarų. To siekia Lietuvos krepšinio lyga (LKL), antradienį per valdybos posėdį nusprendusi griežtinti baudas pražangas vaidinantiems žaidėjams.

 LKL žaidėjus griežčiau baus už vaidybą.<br> G.Bitvinsko ir AFP/Scanpix nuotr.
 LKL žaidėjus griežčiau baus už vaidybą.<br> G.Bitvinsko ir AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 10:49 AM

„Tai buvo trenerių iniciatyva. Jaučiame, kad krepšinyje, kaip ir ką tik praūžusiame pasaulio futbolo čempionate, yra vaidybos problema“, – sumanymą aiškino LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

Pagal naująjį modelį, už vaidybą techninę pražangą gavęs žaidėjas bus baudžiamas nebe 60 eurų, o šiek tiek didesne 100 eurų bauda.

Už pakartotinį pažeidimą bauda bus dvigubai didesnė.

Tiesa, palyginus su NBA praktika, šios sumos atrodo itin mažos. NBA vadovybė pražangų vaidybos kontrolę pradėjo prieš 2012-2013 metų sezoną, kai ši problema tapo akivaizdi.

Pagal tuomet priimtas taisykles, už pirmą pažeidimą reguliariojo sezono metu krepšininkas gauna įspėjimą, už antrąjį – 5000 dolerių baudą. Bauda su kiekvienu nauju pažeidimu didėja po 5000 dolerių.

Surinkus penkis pažeidimus, lyga svarsto žaidėjo suspendavimo galimybę.

NBA atkrintamųjų metu 5000 dolerių tenka mokėti jau už pirmąjį kartą. Taisyklę grubiai pažeidus keturis kartus, iškart skiriama 30 000 dolerių bauda.

Beje, NBA teisėjams su vaidyba susijusių situacijų atveju leidžiama naudotis vaizdo peržiūrų sistema, o į LKL taisykles tai kol kas nepatenka.

FIBA pražangų simuliavimo sąvoką oficialiai suformulavo tik 2017 metais. Pagal priimtas taisykles, už pirmą pažeidimą krepšininkas yra įspėjamas, o už antrąjį gauna techninę pražangą.

Atsižvelgiant į situaciją, techninę pražangą galima skirti ir iš karto.

Jei žaidėjas vaidindamas krenta ant parketo, taip siekiant gauti pranašumą ar išprovokuoti varžovus, jam skiriama nesportinė pražanga.

Europoje kiekviena lyga dėl piniginių baudų už vaidybos atvejų metu gautas pražangas gali spręsti savarankiškai.

Dauguma nacionalinių pirmenybių, tarp kurių – Ispanijos, Turkijos, ar Italijos lygos – atskirų nuobaudų už vaidybos pražangas neturi ir jų neišskiria iš kitų techninių pražangų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.