EUROLYGA 2023

Dėl NBA nukentėjusiame 20-mečių čempionate spindėjo 17-metis iš Izraelio

Gabiausių Senojo žemyno jaunųjų krepšininkų peržiūroje šiais metais nebuvo viso būrio ryškiausių talentų, o tuo pasinaudojo Izraelio rinktinė, pirmą kartą iškovojusi Europos 20-mečių vaikinų čempionato aukso medalius. Jaunieji izraeliečiai sekmadienį triumfavo Vokietijos mieste Chemnice pasibaigusiame turnyre.

 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
 Izraelio dvidešimtmečiai pirmą kartą tapo Europos čempionais<br> fiba. com
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-07-22 23:16

Istorinis Izraelio auksas

Europos 20-mečių čempionato finale Izraelio vaikinai įtikinamai nugalėjo Kroatijos komandą 80:66. Rungtynėse dėl bronzos medalių vokiečiai pranoko prancūzus 81:70.

Izraelio krepšininkai pirmą kartą istorijoje iškovojo bet kurios amžiaus grupės Europos pirmenybių aukso medalius. 20-mečių turnyruose izraeliečiai triskart buvo laimėję sidabrą, o praėjusį kartą ant garbės pakylos lipo pernai, kai komandą į pergales vedė garsaus trenerio Davido Blatto sūnus Tamiras Blattas.

Šiais metais 21-erių T.Blattas jau negalėjo žaisti jaunimo čempionate, bet estafetę iš jo perėmė Yovelis Zoosmanas ir 17-metis Deni Avdija. Tel Avivo „Maccabi“ komandos puolėjas Y.Zoosmanas buvo išrinktas naudingiausiu Europos pirmenybių žaidėju, o taip pat „Maccabi“ vyrų komandoje jau debiutavęs D.Avdija irgi pateko į geriausių turnyro žaidėjų penketą.

Beje, Chemnice vyresniems varžovams niekuo nenusileidusio D.Avdijos tėvas Zuferis Avdija praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje buvo vienas geriausių Jugoslavijos krepšininkų. Jis ilgai žaidė Belgrado „Crvena Zvezda“ klube, o su Jugoslavijos rinktine iškovojo 1982 metų pasaulio pirmenybių bronzos medalį. Z.Avdija profesionalo karjerą baigė Izraelyje, paskui liko gyventi šioje šalyje, kurioje ir įsižiebė jo sūnaus žvaigždutė.

Kartu su dviem izraeliečiais į Europos čempionato geriausių krepšininkų penketą pateko kroatas Mate Kalajžičius („Split“) bei vokiečiai Kostja Mushidi (Belgrado „Mega“) ir Filipas Staničius (Gotos „Rockets“).

Beje, kroatai ir vokiečiai šios amžiaus grupės Europos pirmenybėse medalius laimėjo pirmą kartą.

Rezultatyviausiu turnyro žaidėju tapo švedas Elijah Clarance‘as, pelnydavęs 22,4 taško. Antrąją vietą užėmė juodkalnietis Milošas Popovičius (21 tšk.), trečiąją – Lietuvos rinktinės lyderis Gytis Masiulis (18,3 tšk.).

Vienos nesėkmės kaina

Lietuvos vaikinai Chemnice laimėjo šešerias iš septynerių rungtynių, bet užėmė tik devintąją vietą. Mūsų šalies krepšininkus žemyn nubloškė vienintelis pralaimėjimas, patirtas per aštuntfinalio rungtynes su Ispanijos rinktine 70:75.

Grupės varžybose lietuviai laimėjo visas trejas rungtynes, paskui iškovojo dar tris pergales kovodami dėl 9-16 vietų. Paskutiniajame mače sekmadienį Lietuvos vaikinai be didelio vargo nugalėjo Didžiosios Britanijos komandą 76:62.

Aiškus Lietuvos rinktinės lyderis šiame čempionate buvo Kauno „Žalgirio“ puolėjas G.Masiulis. Jis pelnydavo 18,3 taško ir atkovodavo 9 kamuolius. Naudingai žaidė „Žalgirio“ dublerių gynėjas Matas Jogėla (16 tšk.), Veisenfelso „Mitteldeutscher“ gynėjas Eimantas Stankevičius (10,2 tšk.), praėjusį sezoną Panevėžio „Lietkabelyje“ pabaigęs įžaidėjas Arnas Velička (9 tšk., 4,4 rez.perd.), Klaipėdos „Neptūno“ puolėjas Džiugas Slavinskas (7,3 tšk., 5,8 atk.kam.).

Rinktinei trūko dviejų krepšininkų, kurie buvo komandos lyderiai praėjusiuose šios kartos turnyruose. Arnoldas Kulboka šią vasarą buvo išvykęs į NBA vasaros lygą, o Tadas Sedekerskis klubų sezono pabaigoje patyrė traumą.

Ispanijos vaikinų nuopolis

Europos vaikinų čempionate išvengti nesėkmių nepavyko nė vienai komandai. Visų trijų prizininkių Izraelio, Kroatijos ir Vokietijos rinktinių rezultatas buvo toks pat, kaip ir Lietuvos krepšininkų – šešios pergalės per septynerias rungtynes.

Šiame čempionate neįprastai žemą vietą užėmė Ispanijos rinktinė, kuri pirmą kartą nuo 2006 metų nepateko į pusfinalį. 2007-2016 metais Ispanijos 20-mečiai net dešimtyje paeiliui Europos čempionatų laimėjo medalius, o pernai užėmė ketvirtają vietą.

Chemnice ispanų viltys buvo sužlugdytos ketvirtfinalyje, kuriame juos 98:75 sutriuškino Izraelio komanda. Ispanijos krepšininkai finišavo septintojoje pozicijoje.

Pravėrė NBA duris

Europos čempionate ne vien Lietuvos rinktinė, bet ir dar kelios komandos žaidė be geriausių 20-mečių krepšininkų. Nemažai gabiausių šios kartos žaidėjų vasarą išvyko į Šiaurės Ameriką, kad prisistatytų NBA klubams.

Šių metų NBA naujokų biržoje buvo pakviesti net šeši 1998-1999 metais gimę europiečiai: slovėnas Luka Dončičius (3-iuoju šaukimu), bosnis Džananas Musa (29-uoju), vokietis Isaacas Bonga (39-uoju), latvis Rodionas Kurucas (40-uoju), ukrainietis Jusufas Sanonas (44-uoju) ir lietuvis A.Kulboka (55-uoju).

L.Dončičius šią vasarą jau sudarė sutartį su „Dallas Mavericks“, Dž.Musa ir R.Kurucas – su „Brooklyn Nets“, I.Bonga – su „Los Angeles Lakers“. J.Sanonas ir A.Kulboka pasirodė NBA vasaros lygoje, tačiau kitą sezoną tikrai dar liks Europoje.

Du šios kartos europiečiai prancūzas Frankas Ntilikina ir vokietis Isaiah Hartensteinas NBA naujokų biržoje buvo pakviesti jau pernai, o F.Ntilikina praėjusį sezoną sėkmingai rungtyniavo „New York Knicks“ klube (vid. 5,9 tšk.).

Nė vienas iš šių aštuonių su NBA susisaisčiusių krepšininkų nedalyvavo Europos vaikinų čempionate. Žemyno pirmenybėse taip pat nebuvo užpernai į 18-mečių čempionato geriausiųjų penketą išrinktų prancūzo Sekou Doumbouya ir lietuvio T.Sedekerskio bei prieš ketverius metus į 16-mečių čempionato geriausiųjų penketą išrinktų turko Omero Yurtseveno ir prancūzo Killiano Tillie (šiedu vaikinai mokosi JAV universitetuose).

Iš krepšininkų, kurie užpernai pateko į Europos 18-mečių čempionato geriausiųjų penketą, šią vasarą 20-mečių čempionate žaidė tik italas Davide Moretti.

Latviai kils aukštyn

L.Dončičius ir R.Kurucas šią vasarą būtų galėję žaisti tik Europos čempionato B pakopoje. Slovėnijos ir Latvijos rinktinės pernai liko tarp stipriausios grupės autsaiderių, todėl šiais metais turėjo kovoti su silpnesnėmis varžovėmis.

Sofijoje vykęs B pakopos turnyras irgi baigėsi sekmadienį. Finale Lenkijos vaikinai nugalėjo Slovėnijos komandą 71:60, o rungtynėse dėl trečiosios vietos Latvijos rinktinė pranoko Rusijos krepšininkus 76:62.

Visos trys prizininkės Lenkija, Slovėnija ir Latvija iškovojo teisę kitą sezoną žaisti A pakopoje, kurioje pakeis Švedijos, Islandijos ir Rumunijos komandas.

Autsaiderių pažanga

Iš viso abiejose Europos 20-mečių čempionato pakopose žaidė 38 šalių rinktinės. B pakopoje rungtyniavo ir kelios labai silpnos komandos, o paskutinę vietą užėmė Moldovos krepšininkai.

Moldovos rinktinė šios amžiaus grupės varžybose debiutavo tik 2015 metais ir per tris turnyrus (2016 m. čempionatą praleido) pralaimėjo visas 20 rungtynių. Vis dėlto šių metų čempionate moldavai padarė pažangą ir rungtynėse dėl priešpaskutinės vietos pralaimėjo Armėnijos komandai tik 9 taškų skirtumu 66:75. Iki tol moldavai mažiausią pralaimėjimą patyrė 24 taškais.

Moldavijos vaikinai yra pralaimėję ir triženkliu skirtumu – Kroatijos rinktinei 47:150 (2017 m.). Šiais metais pagerinti kroatų pasiekimą bandė jų kaimynai slovėnai, bet jie Moldavijos krepšininkus nugalėjo „tik“ 91 taško skirtumu 135:44.

Europos vaikinų (iki 20 m.) čempionatas.

Pusfinalis.

Izraelis – Prancūzija 83:57, Kroatija – Vokietija 69:61.

Dėl 9-12 vietų.

Lietuva (M.Jogėla 18, G.Masiulis 15, V.Kozys 14) – Juodkalnija 76:58.

Finalas.

Izraelis – Kroatija 80:66. Dėl 3 vietos. Vokietija – Prancūzija 80:71.

Dėl 9 vietos.

Lietuva (G.Masiulis 15, 15 atk.kam., K.Giedraitis 11) – Didžioji Britanija 76:62.

Galutinė rikiuotė: 1. Izraelis, 2. Kroatija, 3. Vokietija, 4. Prancūzija, 5. Turkija, 6. Serbija, 7. Ispanija, 8. Italija, 9. Lietuva, 10. Didžioji Britanija, 11. Juodkalnija, 12. Ukraina, 13. Graikija, 14. Švedija, 15. Islandija, 16. Rumunija. 14-16 vietas užėmusios komandos iškrito į B pakopą. Izraelis pirmą kartą tapo šios amžiaus grupės Europos čempionu, Kroatija ir Vokietija pirmą kartą iškovojo medalius.

Lietuvos rinktinės lyderiai: G.Masiulis – 18,3 tšk., 9 atk.kam., M.Jogėla – 16 tšk., E.Stankevičius – 10,2 tšk., A.Velička – 9 tšk., 4,4 rez.perd.

B pakopa.

Pusfinalis.

Lenkija – Latvija 66:62 (po pratęsimo), Slovėnija – Rusija 60:50.

Finalas.

Lenkija – Slovėnija 71:60.

Dėl 3 vietos.

Latvija – Rusija 76:62.

1-3 vietas užėmusios komandos pakilo į A pakopą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.