EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio rinktinės aritmetika: kada ji turės kelialapį į pasaulio čempionatą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasaulio čempionato atrankos pirmajame etape pranoko visus varžovus ir įtikinamai užėmė pirmąją vietą. Kadangi anksčiau iškovoti taškai įskaitomi antrajame etape, lietuviai pasidėjo tvirtus galutinės sėkmės pamatus ir, palankiai susiklosčius aplinkybėms, gali jau šį mėnesį užsitikrinti kelialapį į 2019 metų rudenį Kinijoje vyksiančias planetos pirmenybes.

Lietuvos ir Latvijos rinktinių mačas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Latvijos rinktinių mačas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Latvijos rinktinių mačas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Latvijos rinktinių mačas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Latvijos rinktinių mačas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Latvijos rinktinių mačas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 2:07 PM

Ko reikia lietuviams?

Per praėjusį sezoną vykusias rungtynes Dainiaus Adomaičio vyrai C grupėje po du kartus nugalėjo Lenkijos, Vengrijos ir Kosovo rinktines. Nesunkiai įvykdę pirmąją užduotį, Lietuvos krepšininkai pateko į antrojo atrankos etapo J grupę, kurioje šį sezoną po du kartus susitiks su Italijos, Nyderlandų ir Kroatijos komandomis (ši trijulė pirmajame etape žaidė D grupėje).

Prieš prasidedant antrojo etapo kovoms Lietuva turi 6 taškus, Italija – 4, Lenkija, Nyderlandai, Kroatija ir Vengrija – po 3. Kelialapius į Kiniją iškovos trys geriausios grupės komandos.

Lietuvos rinktinė šį mėnesį susitiks su Kroatija (rugsėjo 14 d. Osijeke) ir Nyderlandais (rugsėjo 17 d. Vilniuje), per kitą rinktinių langą žais su Italija (lapkričio 29 d. svečiuose) ir Kroatija (gruodžio 2 d. namie), o atrankos turnyrą baigs dvikovomis su Nyderlandais (2019 m. vasario 22 d. svečiuose) ir Italija (vasario 25 d. namie).

Jei lietuviai šį mėnesį įveiktų kroatus bei olandus ir sulauktų kelių palankių rezultatų kituose J grupės mačuose, likus keturiems turams iki atrankos turnyro pabaigos, net ir aritmetiškai užsitikrintų teisę žaisti pasaulio čempionate.

Tiesa, dėl įgytos solidžios trijų taškų persvaros prieš ketvirtąją vietą grupėje užimančią komandą Lietuvos sirgaliai gali būti ramūs jau dabar.

Padėtis kitose grupėse

Per pirmąjį atrankos etapą visas šešerias rungtynes laimėjo ne vien Lietuvos rinktinė. Nuostolių išvengė Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Graikijos krepšininkai.

Ispanai yra vienvaldžiai lyderiai antrojo etapo I grupėje. Šioje grupėje po 4 taškus turi Turkija ir Latvija, po 3 – Juodkalnija ir Ukraina, 2 – praėjusių metų Europos čempionė Slovėnija.

K grupėje pirmauja 6 taškus iškovojusi Prancūzija, už kurios rikiuojasi Čekija (5), Rusija, Suomija (po 3), Bulgarija bei Bosnija ir Hercegovina (po 2).

L grupėje nuo varžovų pabėgo Vokietija ir Graikija (po 6), o vytis lyderius bandys Serbija (4), Izraelis (3), Gruzija ir Estija (po 2).

K ir L grupių komandos antrąjį etapą pradės rugsėjo 13 d., I ir J grupių ekipos – rugsėjo 14 d.

Kovos kituose žemynuose

Tuo pačiu metu ir pagal tą pačią sistemą atrankos varžybos vyksta ir kituose žemynuose.

Amerikos komandos kovoja dėl 7 kelialapių į pasaulio čempionatą. Šio žemyno atrankos antrojo etapo E grupėje žais 2014 metų pasaulio čempionė JAV, Argentina (turi po 5 pergales), Puerto Rikas, Urugvajus (po 4), Panama ir Meksika (po 3), F grupėje – Venesuela, Brazilija, Kanada (po 5), Dominikonų Respublika (4), Mergelių Salos (2) ir Čilė (1).

7 kelialapius turi išsidalinti ir Azijos bei Okeanijos šalių rinktinės (FIBA Azijos ir Okeanijos zonos prieš porą metų buvo sujungtos). Azijos atrankos turnyro E grupėje varžysis Naujoji Zelandija, Libanas, Jordanija (po 5), Korėja (4), Kinija (3) ir Sirija (2), F grupėje – Australija, Iranas (po 5), Filipinai (4), Kazachstanas (3), Japonija ir Kataras (po 2).

Beje, Azijos atrankos turnyre dalyvauja ir Kinijos rinktinė, kuriai kovoti dėl kelialapio į pasaulio čempionatą nereikia. Kinija neįskaičiuota į žemynui skirtų 7 kelialapių kvotą.

Afrikai pasaulio čempionate skirtos 5 vietos. Dėl jų E grupėje kovos Tunisas (6), Kamerūnas, Angola (po 4), Marokas, Egiptas (po 3) ir Čadas (2), F grupėje – Nigerija (6), Senegalas (5), Centrinės Afrikos Respublika, Ruanda (po 3), Dramblio Kaulo Krantas ir Malis (po 2).

Afrikiečiai dėl kelialapių kovoja truputį kitaip. Šioje zonoje žaidžiama ne išvykomis, o visos grupės komandos susirenka viename mieste.

2019 metų pasaulio čempionato baigiamajame turenyre pirmą kartą rungtyniaus 32 komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.