EUROLYGA 2023

Brolių Lavrinovičių keliais – pokyčiai Lietuvoje žada didelę intrigą

Nors šį tarpsezonį migracija tarp Lietuvos krepšinio lygos klubų nebuvo labai intensyvi, komandas pakeitusių žaidėjų sąraše yra keletas garsių pavardžių.

 Vasaros metu nemažai žaidėjų pakeitė savo klubus LKL lygoje.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Vasaros metu nemažai žaidėjų pakeitė savo klubus LKL lygoje.<br> Lrytas.lt fotomontažas
L.Birutis naujame sezone žais Žalgiryje.<br>G.Šiupario nuotr.
L.Birutis naujame sezone žais Žalgiryje.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kupšas vilkės „Lietkabelio“ marškinėlius.<br>V.Gimžausko nuotr.
M.Kupšas vilkės „Lietkabelio“ marškinėlius.<br>V.Gimžausko nuotr.
Broliai iš Panevėžio persikėlė į Prienus.<br>G.Šiupario nuotr.
Broliai iš Panevėžio persikėlė į Prienus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos čempionai Paulių Valinską paskolino „Lietkabeliui“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos čempionai Paulių Valinską paskolino „Lietkabeliui“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lorenzo Williams iškeitė ketvirtos vietos laimėtojus į trečiosios.<br>G.Šiupario nuotr.
Lorenzo Williams iškeitė ketvirtos vietos laimėtojus į trečiosios.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Jomantas jau yra žaidęs Alytaus „Dzūkijos“ komandoje 2014–2015 m. sezoną.<br>P.Mantauto nuotr.
A.Jomantas jau yra žaidęs Alytaus „Dzūkijos“ komandoje 2014–2015 m. sezoną.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos čempionai paskolino dar vieną žaidėją.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos čempionai paskolino dar vieną žaidėją.<br>G.Šiupario nuotr.
„Juventus“ ir „Lietkabelis“ apsikeitė aukštaūgiais.<br>G.Šiupario nuotr.
„Juventus“ ir „Lietkabelis“ apsikeitė aukštaūgiais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 2:33 PM

Naujus darbdavius Lietuvoje surado buvę šalies rinktinės žaidėjai Darjušas bei Kšištofas Lavrinovičiai, Artūras Jomantas ir Mindaugas Lukauskis, Rusijos rinktinės krepšininkas Nikita Balašovas, praėjusio LKL sezono rezultatyvių perdavimų lyderis Donatas Sabeckis ir net du į lygos rezultatyviausiųjų trejetą patekę žaidėjai Laurynas Birutis bei Mindaugas Kupšas.

Lrytas.lt pristato dešimt svarbiausių perėjimų iš vieno LKL klubo į kitą.

Laurynas Birutis (iš „Šiaulių“ į „Žalgirį“)

L.Birutis praėjusį sezoną spindėjo labai ryškiai. Jis pirmavo LKL pagal rezultatyvumą (vid. 15,1 tšk.), atkovotus kamuolius (7,2) ir blokuotus metimus (1,3), buvo išrinktas geriausiu kovo ir balandžio mėnesių krepšininku, gavo naudingiausio LKL čempionato žaidėjo prizą, pakėlė „Šiaulius“ į penktąją vietą galutinėje turnyro lentelėje ir debiutavo Lietuvos rinktinėje.

Nenuostabu, kad „Žalgiris“, kuris buvo paskolinęs vidurio puolėją Šiaulių komandai, po puikaus sezono jį susigrąžino. Tiesa, šį sezoną 21 metų šiauliečiui reikės vos ne viską pradėti iš naujo. „Žalgirio“ priekinė linija itin galinga, tad L.Biručiui teks išlieti nemažai prakaito siekiant įrodyti, jog gali būti naudingas daug aukštesnio lygio komandoje negu „Šiauliai“.

Mindaugas Kupšas (iš „Juventus“ į „Lietkabelį“)

„Lietkabelis“ antrą vasarą iš eilės stiprinasi pasikviesdamas pagrindinį „Juventus“ vidurio puolėją. Pernai iš Utenos į Panevėžį persikraustė V.Čepukaitis, šiais metais tuo pačiu keliu patraukė M.Kupšas. 27 metų milžinui praėjęs sezonas buvo geriausias karjeroje: jis LKL varžybose užėmė trečiąją vietą pagal pelnytus taškus (vid. 13,6), antrąją – pagal atkovotus kamuolius (6,6), pirmąją – pagal išprovokuotas pražangas (4,6).

Tarpsezoniu M.Kupšas beveik neatostogavo – žaidė Kinijos vasaros lygoje. Gali būti, kad nuovargis turės įtakos, bet „Lietkabelio“ vadovai viliasi, kad šis naujokas bus naudingesnis negu praėjusį sezoną Panevėžyje visų geriausių savybių neatskleidęs V.Čepukaitis.

Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai (iš „Lietkabelio“ į „Skycop“)

38 metų dvynių aistra krepšiniui neišblėso. Abu Lavrinovičiai toliau mėgaujasi krepšiniu, nori žaisti, ir vis dar gali būti svari paspirtis daugumai LKL komandų. Praėjusį sezoną broliai tą parodė atstovaudami „Lietkabeliui“: Darjušas pelnydavo 9 taškus ir atkovodavo 4,4 kamuolio, Kšištofas įmesdavo 9,7 taško ir atkovodavo 3,7 kamuolio.

Nuo šio rudens Lavrinovičiai džiugins Prienų sirgalius, kuriems reikia atsigauti po prieštaringo praėjusio sezono, pažymėto Ballų šeimos sukelta makalyne ir paskutiniąja vieta LKL pirmenybėse. Vasarą „Skycop“ pakvietė nemažai patyrusių krepšininkų, todėl Lavrinovičiams bus su kuo dalintis atsakomybe už komandos rezultatus ir nereikės ant savo pečių užsiversti nepakeičiamų lyderių vaidmens.

Paulius Valinskas (iš „Žalgirio“ į „Lietkabelį“)

Nors P.Valinskas praėjusį sezoną nemažai rungtyniavo ir Eurolygoje, jo žaidimas neįtikino „Žalgirio“ trenerio Šarūno Jasikevičiaus, kad 22 metų gynėjas šiuo metu reikalingas komandai ir Kauno klubas paskolino jį „Lietkabeliui“.

Panevėžio komandoje neabejotinai ženkliai padidės ir P.Valinsko aikštėje praleidžiamų minučių skaičius, ir rezultatyvumas (praėjusiame LKL čempionate jis pelnydavo 4,7 taško), bet krepšininko galimybės grįžti į „Žalgirį“ priklausys tik nuo jo paties.

Lorenzo Williamsas (iš „Lietkabelio“ į „Neptūną“)

L.Williamsas lietuviškąjį karjeros etapą užpernai pradėjo komandoje, kurią tuo metu treniravo Kazys Maksvytis – „Lietkabelyje“. Pernai treneris iš Panevėžio išvyko į Klaipėdą, bet tada amerikiečio dar neišsivežė. Užtat šiais metais 33-ejų įžaidėjas vėl atsidūrė K.Maksvyčio rankose.

„Neptūno“ strategas gerai žinojo, ką kviečia. Ir nors L.Williamso statistika praėjusį sezoną nebuvo stulbinama (jis pelnydavo 7,2 taško ir atlikdavo 5,3 rezultatyvaus perdavimo), apie šį žaidėją daug pasako vien tai, kad jis buvo išrinktas geriausiu vasario mėnesio LKL krepšininku.

Nikita Balašovas (iš „Pieno Žvaigždžių“ į „Nevėžį“)

Rusijos klubams kiekvienas Rusijos pilietybę turintis krepšininkas yra aukso vertės, o N.Balašovas netgi yra tėvynėje labai aukštai vertinamas krepšininkas – pastaruoju metu jis nuolat kviečiamas į Rusijos rinktinę. Todėl 27 metų puolėjo sprendimą pereiti iš vienos LKL vidutiniokų komandos į kitą dėl medalių nekovojančią komandą, galima vadinti viena didžiausių tarpsezonio staigmenų.

N.Balašovas į Kėdainius persikraustė po dviejų Pasvalyje praleistų sezonų. Praėjusį sezoną rusas žaisdamas „Pieno Žvaigždėse“ pelnydavo vidutiniškai 9 taškus ir tapo Baltijos lygos čempionu.

Artūras Jomantas (iš „Ryto“ į „Dzūkiją“)

A.Jomantas taip seniai žaidžia LKL čempionate, kad net sunku patikėti, jog jam dar tik 33-eji. Prieš 17 metų LKL debiutavęs puolėjas tris praėjusius sezonus praleido „Lietuvos ryte“, tačiau prie šios komandos pergalių prisidėdavo nežymiai (praėjusiame čempionate įmesdavo 3,8 taško), todėl Vilniaus klubo sprendimas nepratęsti su juo sutarties buvo suprantamas.

Vasarą patyręs krepšininkas nusprendė pereiti į „Dzūkiją“, kurioje jau žaidė 2014-2015 metų sezone. Alytaus komandoje tikėtis A.Jomanto rezultatyvumo protrūkio, ko gero, neverta, tačiau galima neabejoti, kad treneris Andrejus Urlepas žinos, kaip panaudoti naujoko sumanumą ir gynybos įgūdžius.

Donatas Sabeckis (iš „Šiaulių“ į „Žalgirį“)

D.Sabeckis tapo kone didžiausiu praėjusio sezono atradimu. Labai vėlai (būdamas 23-ejų) LKL debiutavęs įžaidėjas puikiai į aikštę perkeldavo „Šiaulių“ trenerio Antano Sireikos sumanymus, užėmė pirmąją vietą lygoje pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,9), pelnydavo 9,9 taško ir buvo išrinktas į geriausių sezono krepšininkų penketą.

Žinoma, 25 metų krepšininko perėjimas daug labiau susilpnino „Šiaulius, negu sustiprino „Žalgirį“. D.Sabeckis visai neturi įgūdžių žaisti greta Eurolygos senbuvių, tačiau bent LKL čempionate, ypač Kauno komandai vis dar ieškant pajėgaus įžaidėjo, jam bus suteikta proga įrodyti, kad yra vertas vilkėti žalius marškinėlius.

Vaidas Čepukaitis (iš „Lietkabelio“ į „Juventus“)

V.Čepukaitis per visą karjerą dar nė vienoje komandoje nežaidė du sezonus paeiliui, o į „Juventus“ perėjo jau ketvirtą kartą. 29 metų vidurio puolėjas į Uteną grįžta po vieno prasčiausių sezonų, kuriame atstovaudamas „Lietkabeliui“ pelnydavo tik 5,7 taško – dukart mažiau negu užpraeitą sezoną „Juventus“ gretose.

Kita vertus, užpraeitą sezoną Utenoje jam vos ne viskas ėjosi kaip per sviestą, todėl „Juventus“ vadovų lūkesčiai, kad amžinas LKL klajūnas vėl bus labai naudingas, nėra laužti iš piršto.

Gytis Masiulis (iš „Žalgirio“ į „Neptūną“)

Tai jau tapo įprasta: „Žalgiris“ suteikia pirmąjį šansą jauniems krepšininkams, o paskui juos skolina kitiems LKL klubams. Toks likimas ištiko ir G.Masiulį, kuris tik simboliškai prisistatė Eurolygoje, bet LKL čempionate praėjusį sezoną žaidė nemažai, pelnydavo 5,1 taško ir atkovodavo 2,7 kamuolio.

20-metis puolėjas šį sezoną grūdinsis Klaipėdos komandoje. Vos paskelbus apie šį perėjimą, buvo galima numanyti, kad G.Masiulis taps „Neptūno“ pagrindinio penketo žaidėju, o ikisezoninės rungtynės parodė, jog jo galimybių ribos yra labai toli, tad stabdyti jaunąjį puolėją tikriausiai bus nelengva net ir „Žalgirio“ aukštaūgiams.

Žaidėjai, į LKL klubus atėję iš kitų LKL klubų

„Žalgiris“: L.Birutis („Šiauliai“), D.Sabeckis („Šiauliai“).

„Rytas“: M.Normantas („Nevėžis“).

„Neptūnas“: L.Williamsas („Lietkabelis“), G.Masiulis („Žalgiris“), O.Olisevičius („Pieno Žvaigždės“).

„Lietkabelis“: P.Valinskas („Žalgiris“), M.Kupšas („Juventus“).

„Šiauliai“: Š.Valunta („Pieno Žvaigždės“).

„Pieno Žvaigždės“: V.Šulskis („Neptūnas“).

„Juventus“: V.Čepukaitis („Lietkabelis“), A.Zacharovas („Nevėžis“).

„Nevėžis“: N.Balašovas („Pieno Žvaigždės“), R.Miniotas („Skycop“), M.Varnas („Pieno Žvaigždės“), S.Buterlevičius („Juventus“), A.Einikis („Neptūnas“).

„Dzūkija“: A.Jomantas („Rytas“), E.Dimša („Skycop“).

„Skycop“: D.Lavrinovičius („Lietkabelis“), K.Lavrinovičius („Lietkabelis“), M.Lukauskis („Rytas“), G.Leonavičius („Lietkabelis“).

Vasaros skaičius

3 – Vasarą komandas pakeitė trys ne pirmus metus LKL žaidžiantys legionieriai. Amerikietis L.Williamsas iš Panevėžio išvyko į Klaipėdą, rusas N.Balašovas iš Pasvalio – į Kėdainius, rusas A.Zacharovas iš Kėdainių – į Uteną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.