EUROLYGA 2023

Sirgaliams LKL arenose toliau galios cenzūra: besikeikančius akylai stebės kameros

Praėjusio sezono pabaigoje pradėta iniciatyva griežčiau kontroliuoti sirgalių elgesį tribūnose (ypatingai pirotechnikos naudojimą ir keiksmažodžius) bus tęsiama ir šį sezoną. Lietuvos krepšinio lyga (LKL) prie bendro stalo pakvietė klubų, arenų, policijos ir apsaugos tarnybų atstovus, aptarti priemones, kurių ketinama bus imtis siekiant užtikrinti žiūrovų ir varžybų dalyvių saugumą.

 LKL lygoje toliau nebus galima keiktis arenose.<br>D.Umbraso nuotr.
 LKL lygoje toliau nebus galima keiktis arenose.<br>D.Umbraso nuotr.
 LKL lygoje toliau nebus galima keiktis arenose.<br>lkl.lt nuotr.
 LKL lygoje toliau nebus galima keiktis arenose.<br>lkl.lt nuotr.
 LKL lygoje toliau nebus galima keiktis arenose.<br>Klaipėdos komandos nuotr.
 LKL lygoje toliau nebus galima keiktis arenose.<br>Klaipėdos komandos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 12:03 PM

Visos šalys vieningai sutarė, kad pirotechnikos įsinešimas ir naudojimas krepšinio arenose kelia realią grėsmę žiūrovų saugumui, todėl prieš visas LKL rungtynes bus atliekamos griežtesnės patikros ir kontrolės priemonės.

Ypatingą dėmesį apsaugos darbuotojai pirotechnikos įsinešimui ėmė skirti po incidento praėjusį sezoną, kai sirgalius su pirotechnika sužalojo žiūrovą Vilniaus „Siemens“ arenoje.

„Nuo šio sezono LKL administracija ketina skatinti krepšinio aistruolius savo komandas palaikyti skanduotėmis, kuriose nebūtų vietos keiksmažodžiams, – po susitikimo sakė LKL varžybų direktorė Rasa Liuimienė. – Nors keiksmažodžių vartojimas viešose vietose yra administracinės tvarkos pažeidimas, Lietuvos krepšinio lyga, įtraukdama ir visus LKL klubus, organizuos projektus ir akcijas, kad palaipsniui LKL klubų fanai vietoje keiksmažodžių pasirinktų kitas priemones savo komandos palaikymui. Tiek LKL, tiek LKL klubai ieško įvairių būdų, kaip krepšinio aistruoliams, o ypatingai žiūrovams su mažais vaikais arenose sukurti saugią aplinką, kurioje nekiltų pavojaus žmonių sveikatai ir neskambėtų brutalių keiksmų ir skanduočių“.

Susitikimo-diskusijos metu buvo sutarta, kad nebus toleruojami sirgalių keiksmažodžiai, todėl visose arenose bus įrengtos papildomos vaizdo kameros, kurios fiksuos žiūrovų elgesį, o nufilmuota medžiaga bus perduodama policijos tarnyboms. Pareigūnai įstatymų numatyta tvarka skirs baudas, o už pakartotinius pažeidimus taikys ir griežtesnes priemones – draudimus lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo šešių mėnesių iki dvejų metų.

„Visose didžiosiose arenose filmuojami sirgaliai, juos identifikuoti vėliau nėra sudėtinga, – susirinkime sakė „Argus“ saugos departamento vadovas Aidas Rudys. – Jau kitą dieną, gavusi informaciją ir medžiagą, policija gali pasibelsti į prasižengusių asmenų duris“.

Pirmą kartą organizuotame bendrame susitikime-diskusijoje saugumo klausimais kalbėta apie sirgalių grupes, keliančias daugiausia problemų visose arenose. Už pakartotinius pažeidimus jiems bus taikomos griežčiausios nuobaudos – jie bus neįleidžiami į arenas, o jei darys teisės pažeidimus, bus perduodami policijai.

„Mūsų pasiūlymas – užkasti karo kirvį tarp klubų, kaip tai padarė futbolo sirgaliai, – vylėsi „Argus“ atstovas A. Rudys. – Prieš 15 metų panaši situacija buvo Lietuvos futbole. Vėliau jie nusprendė susirinkti Raseiniuose, surengti futbolo fanų turnyrą ir išsiaiškinti, kurie geriausi. Nuo to karto nutarta, kad kautis tarp savų fanų Lietuvoje nėra tikslo“.

Susitikime buvo pasiūlyta keisti LKL čempionato vykdymo nuostatus bei numatyti, kad už sirgalių padarytus pažeidimus sankcijos būtų skiriamos tam klubui, kurio fanai prasižengė, pavyzdžiui, įsinešė ir uždegė pirotechnikos įrenginius ar skandavo necenzūrines skanduotes, sukėlė muštynes ar panašiai. Tokiu būdu tiek klubas, tiek klubo fanai būtų suinteresuoti, kad santykiai tarp klubo ir sirgalių būtų grįsti abipusės pagarbos pagrindais.

LKL ir suinteresuotos institucijos siekia vieno tikslo – kad sirgaliai gausiai rinktųsi į rungtynes, jose būtų saugūs ir palaikytų savo mylimas komandas, todėl jau šį savaitgalį LKL administracija kartu su klubų vadovais dar kartą susitiks ir aptars galimybes ir priemones, kaip pasiekti norimą tikslą, į įvairius projektus ir akcijas įtraukiant klubų žaidėjus bei sirgalius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.