EUROLYGA 2023

Dešimt laukiamiausių LKL sugrįžėlių: nuo M. Gecevičiaus iki K. Browno

Tarp krepšininkų, anksčiau jau žaidusių Lietuvos krepšinio lygoje ir šiais metais grįžusių į ją po klajonių kituose kraštuose, nėra didelių garsenybių. Labiausiai pažymėtini – 2010 metų pasaulio čempionato prizininkas Martynas Gecevičius ir Lietuvos rinktinės žaidėjai Eimantas Bendžius bei Evaldas Kairys. Tačiau ir šie sugrįžėliai praėjusį sezoną rungtyniavo Europos mastais nestipriuose klubuose.

 M.Gecevičius, E.Bendžius ir J.Grantas artėjantį sezoną žais LKL.<br>G.Šiupario/bcneptunas.lt nuotr.
 M.Gecevičius, E.Bendžius ir J.Grantas artėjantį sezoną žais LKL.<br>G.Šiupario/bcneptunas.lt nuotr.
M.Gecevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Gecevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Bendžius rungtyniaus sostinėje.<br>G.
E.Bendžius rungtyniaus sostinėje.<br>G.
J.Grantas Klaipėdą vadina namais.<br>„Bcneptunas.lt“ nuotr.
J.Grantas Klaipėdą vadina namais.<br>„Bcneptunas.lt“ nuotr.
P.Dambrauskas žais Klaipėdos ekipoje.<br>G.
P.Dambrauskas žais Klaipėdos ekipoje.<br>G.
V.Vasylius <br>G.Šiuparys
V.Vasylius <br>G.Šiuparys
Evaldas Kairys
Evaldas Kairys
Saulius Kulvietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Kulvietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 3:56 PM

Martynas Gecevičius („Skycop“)

2010 metų pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas svetur laimės nerado ir, dar tris sezonus paklajojęs po Europą, vėl grįžo į Lietuvą. Praėjusį kartą M.Gecevičius tėvynėje žaidė, kai 2013-2015 metais atstovavo „Lietuvos rytui“, o paskui atstovavo Turkijos, Ispanijos bei Lenkijos klubams.

Praėjusį sezoną M.Gecevičius žaidė Zeliona Guros „Stelmet“ ekipoje ir Lenkijos lygoje pelnydavo 10,5 taško. Aukščiausių tikslų siekęs „Stelmet“ užėmė tik ketvirtąją vietą ir prarado šalies čempiono vardą.

Nors M.Gecevičiaus karjeros kreivė jau kelis sezonus nekilo, 30-metis gynėjas turėtų tapti aiškiu „Skycop“ lyderiu. Kita vertus, nežinia, ar jis ilgai užsibus Prienuose.

Eimantas Bendžius („Rytas“)

E.Bendžius į Vilnių grįžo po ketverių metų pertraukos. Anuomet puolėjas išvyko, nes nebuvo pakankamai geras „Lietuvos rytui“, tačiau per praėjusius tris sezonus, praleistus Kompostelos Santjago „Obradoiro“ klube, žengė didelį žingsnį į priekį. Jis ne tik įsitvirtino Lietuvos rinktinėje, bet jos susilpnintame variante tapo vienu lyderių (pasaulio čempionato atrankoje vidutiniškai 12 taškų pelnantis E.Bendžius yra rezultatyviausias rinktinės žaidėjas).

Praėjusį sezoną Ispanijos lygoje E.Bendžius pelnydavo 11 taškų ir atkovodavo 4,1 kamuolio. Tiesa, „Obradoiro“ labiau kovojo dėl išlikimo, negu dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas.

Jerai Grantas („Neptūnas“)

J.Grantas tapo klaipėdiečių numylėtiniu, kai žaidė šio miesto komandoje 2015-2017 metais. Pernai amerikietis išvyko į Ravenos „OraSi“ komandą ir Italijos antrojoje lygoje pelnydavo vidutiniškai 15 taškų bei atkovodavo 8 kamuolius. Tiesa, solidi 29 metų puolėjo statistika jo komandai neužtikrino bilieto į atkrintamąsias varžybas.

Klaipėdoje liko nedaug krepšininkų, su kuriais J.Grantas žaidė užpraėjusį sezoną. Tačiau jau per pasirengimo rungtynes buvo aišku, jog „Neptūno“ sugrįžėlis greitai rado bendrą kalbą su naujaisiais komandos draugais.

Paulius Dambrauskas („Neptūnas“)

Dešimtmečio pradžioje P.Dambrauskas ilgai mindžiukavo ant „Lietuvos ryto“ pagrindinės komandos slenksčio, bet jo tvirtai neperžengė. Gynėjas vis buvo skolinamas kitiems LKL klubams, kol užpernai išvyko į užsienį. Praėjusio sezono pradžioje P.Dambrauskas sėkmingai vadovavo „Dąbrowa“ puolimui, tačiau dėl traumos Lenkijos lygoje žaidė tik 12 rungtynių, per kurias pelnydavo 9,5 taško ir atlikdavo 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

26 metų gynėjui trukdžiusi trauma neišgąsdino „Neptūno“ vadovybės. Klaipėdiečiai sudarė gana rizikingą sutartį, bet jei P.Dambrauskas bus sveikas, jis gali tapti vienu geriausių pastarojo tarpsezonio pirkinių.

Antanas Udras („Šiauliai“)

2013 metų rudenį A.Udras žaidė dvejas rungtynes LKL pirmenybėse atstovaudamas Prienų komandai, o paskui ilgai rungtyniavo antrojoje Lietuvos krepšinio pakopoje – NKL čempionate. A.Udras jau prieš kelis sezonus tapo vienu geriausių NKL krepšininkų, todėl buvo tik laiko klausimas, kada jis persikels į aukštesnę lygą.

Tikriausiai ir užpernai, ir pernai buvo nemažai manančių, kad laikas jau atėjo, tačiau A.Udras nusprendė dar likti Marijampolės „Sūduvoje“, kurioje žaisdamas praėjusį sezoną pelnydavo 16,7 taško ir atkovodavo 6,7 kamuolio. Užtat šiais metais 26-erių aukštaūgis grįžta į LKL ir bandys įrodyti savo vertę „Šiaulių“ gretose užimdamas Lauryno Biručio vietą.

Valdas Vasylius („Nevėžis“)

V.Vasylius daug metų sėkmingai žaidė LKL vidutiniokų komandose, bet pernai vietos stipriausioje šalies lygoje jam nebeliko. Puolėjas neišvyko į užsienį – jis apsivilko Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ aprangą ir padėjo šiai komandai tapti NKL čempione. V.Vasyliaus indėlis buvo kone lemiamas, o jo neįmanoma pamatuoti vien krepšininko statistika (13,2 taško ir 6 atkovoti kamuoliai).

Nors V.Vasyliui jau 35-eri, jo sugrįžimas į LKL buvo lengvai nuspėjamas. Kad šį krepšininką pakvietęs „Nevėžis“ nesuklydo, buvo galima suprasti jau per ikisezonines rungtynes.

Evaldas Kairys („Rytas“)

E.Kairys – dar vienas krepšininkas, dešimtmečio pradžioje ilgai beldęsis į „Lietuvos ryto“ pagrindinę komandą, bet neįtikinęs jos trenerių, o paskui žaidęs kitose LKL komandose ir užsienio klubuose.

E.Kairys iš Lietuvos išvyko 2015 metais ir visus tris sezonus žaidė Turkijos lygoje. Praėjusį sezoną atstovaudamas autsaiderei Stambulo „Demir Inšaat“ jis pelnydavo 7,8 taško ir atkovodavo 3,9 kamuolio. Nors pagrindinė aukštaūgio žaidimo ypatybė buvo sparčiai renkamos pražangos, jis įgijo trenerio Dainiaus Adomaičio pasitikėjimą ir buvo nuolat kviečiamas į Lietuvos rinktinę. Kadangi D.Adomaitis nuo šio sezono vadovauja ir „Rytui“, tikėtina, jog 27-erių E.Kairiui ir naujoje komandoje bus skiriamas svarbus vaidmuo.

Dominykas Domarkas („Dzūkija“)

Daug metų NKL rungtyniavęs D.Domarkas praėjusio sezono pradžioje debiutavo LKL čempionate, tačiau tuomet „Dzūkijai“ nebuvo naudingas (pelnydavo tik 2,2 taško) ir dar žiemos pradžioje iškeliavo ieškoti laimės į Latviją. Kaimyninėje šalyje gynėjas tapo „Jėkabpils“ lyderiu (įmesdavo 14,6 taško ir atlikdavo 4,6 rezultatyvaus perdavimo) ir pakėlė šią komandą iš paskutinės turnyro lentelės eilutės.

Šį rudenį 26-erių D.Domarkas – vėl Lietuvoje. Ir vėl Alytuje. Ir atrodo, padaręs reikiamas išvadas. Vos prieš metus „Dzūkijoje“ neįsitvirtinęs gynėjas prieš naują sezoną keliuose mačuose buvo rezultatyviausias šios komandos žaidėjas.

Kendrickas Brownas („Dzūkija“)

„Lietuvos rytas“, kuriame K.Brownas žaidė 2016 metų pirmojoje pusėje, jam buvo aiškiai per aukštas lygis. Tačiau amerikietis padarė pakankamai gerą įspūdį, kad šiais metais jį pakviestų kita Lietuvos komanda „Dzūkija“.

Alytaus ekipoje 28 metų gynėjo rankos bus atrištos ir jis galės labiau pasinaudoti snaiperio savybėmis, kurias matė daugelio K.Browno atstovautų komandų sirgaliai. O kad jis gali pataikyti, praėjusį sezoną patvirtino ir žaisdamas Jesio „Termografia“ (Italijos antrojoje lygoje pelnydavo 19,3 taško ir atlikdavo 4,6 rezultatyvaus perdavimo), ir Latvijos vicečempionėje Rygos VEF komandoje (įmesdavo 11,3 taško ir atlikdavo 5,2 rezultatyvaus perdavimo).

Saulius Kulvietis („Lietkabelis“)

Pernai S.Kulvietis atliko didelį karjeros šuolį iš LKL vidutinioko Prienų klubo į Ispanijos lygą. Tiesa, Pirėnuose jis žaidė pastaraisiais metais nusilpusiame ir dėl išlikimo kovojusiame Badalonos „Joventut“ klube, bet turėjo galimybę paragauti aukščiausio lygio krepšinio ir aikštėse susitiko su daugeliu ryškiausių Europos žvaigždžių. O ir pats S.Kulvietis nebuvo statistas – pelnydavo 6,9 taško.

Prieš išvykdamas į užsienį S.Kulvietis buvo pastebima figūra LKL čempionate. Todėl galima numanyti, kad kitokios patirties įgijęs 27 metų puolėjas nemažai nuveiks ir naujojoje komandoje „Lietkabelyje“.

Krepšininkai, po pertraukos grįžę į LKL iš kitų lygų

„Žalgiris“: -

„Rytas“: E.Bendžius (Santjago „Obradoiro“, Ispanija), E.Kairys (Stambulo „Demir Inšaat“, Turkija),

„Neptūnas“: P.Dambrauskas („Dąbrowa“, Lenkija), J.Grantas (Ravenos „Orasi“, Italijos antroji lyga).

„Lietkabelis“: V.Lipkevičius (Viurcburgo „s.Oliver“, Vokietija), S.Kulvietis (Badalonos „Joventut“, Ispanija), E.Ežerskis (Marijampolės „Sūduva“).

„Šiauliai“: A.Udras (Marijampolės „Sūduva“).

„Pieno žvaigždės“: G.Sirutavičius („Evreaux“, Prancūzijos antroji lyga), K.Petrukonis (Zgoželeco „Turow“, Lenkija).

„Juventus“: A.Beručka (Vilniaus „Perlas“).

„Nevėžis“: V.Vasylius (Klaipėdos „Neptūnas-2“).

„Dzūkija“: K.Brownas (Rygos VEF, Latvija), D.Domarkas („Jėkabpils“, Latvija).

„Skycop“: M.Gecevičius (Zeliona Guros „Stelmet“, Lenkija), A.Labuckas (Rygos VEF, Latvija), O.Varanauskas („Rouen“, Prancūzijos antroji lyga), D.Šeškus („Cognac“, Prancūzijos ketvirtoji lyga).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.